RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale) marchează Săptămâna Îngrijirii Personale în perioada 15-21 noiembrie.
Cca 80% dintre europeni acceptă că este responsabilitatea lor să-și gestioneze propria sănătate și sunt dispuși să facă acest lucru, potrivit unui studiu efectuat la nivelul anului 2020 în 10 țări europene (vezi Anexa).
Impulsionați de un interes tot mai mare pentru bunăstarea personală și cu un acces din ce în ce mai ușor la informație, ca urmare a progresului înregistrat de tehnologiile digitale, cetățenii europeni sunt dornici să preia controlul asupra propriei sănătăți, recunoscând multiplele beneficii ale îngrijirii de sine, de la menținerea sau îmbunătățirea sănătății și a calității vieții, până la o mai bună prevenție și gestionarea mai ușoară a afecțiunilor minore.
Cca 58% dintre europeni au acces la o farmacie nu mai departe de 5 minute (vezi Anexa), ceea ce subliniază nu doar accesibilitatea îngrijirii personale și potențialul acesteia de a contribui la reducerea poverii la nivelul sistemului de sănătate, ci și nevoia de a investi mai mult în alfabetizarea în domeniul sănătății pentru a stimula îngrijirea personală și automedicația responsabile.
„În contextul pandemiei Covid-19, a fost încurajator să vedem importanța crescută pe care mulți oameni o acordă acum îngrijirii propriei sănătăți. Am dori să valorificăm această conștientizare sporită făcând mai mult pentru a îmbunătăți cunoștințele în domeniul sănătății și pentru a le da oamenilor puterea să-și gestioneze sănătatea zi de zi cu încredere”, declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.
Alături de alte organizații active în domeniu la nivel internațional, RASCI marchează în perioada 15-21 noiembrie Săptămâna Îngrijirii Personale, printr-un demers care să sublinieze importanța informării corecte și a responsabilizării oamenilor cu privire la gestionarea propriei stări de sănătate. Săptămâna Îngrijirii Personale, o inițiativă desfășurată la nivel european, combină inițiativele locale cu prezența digitală și dialogul politic cu sfaturi practice, oferind o platformă comună pentru profesioniști care își propun să contribuie la dezvoltarea unui viitor al sănătății sustenabil.
Îngrijirea personală implică recunoașterea simptomelor unei afecțiuni, precum și abilitatea de a recunoaște dacă este necesară implicarea unui profesionist în domeniul sănătății pentru adresarea acestora. Totodată, îngrijirea personală include și automedicația rațională, respectiv utilizarea responsabilă a medicamentelor, fie că se eliberează cu prescripție medicală sau fără, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale.
„În vremuri de incertitudine și „știri false”, este responsabilitatea noastră să oferim îndrumări și claritate pacienților și consumatorilor. Dacă dorim să depășim dezinformarea și să contribuim la îmbunătățirea educației pentru sănătate, trebuie să oferim oamenilor informații accesibile, folosind canalul potrivit, la momentul potrivit, astfel încât aceștia să poată lua decizii în cunoștință de cauză”, adaugă Diana Mereu.
RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată a acestor categorii de produse prin informarea corectă și educarea consumatorilor din România.
Despre medicamentele cu eliberare fără prescripție medicală (fără rețetă)
Medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală, cunoscute și ca OTC-uri (de la denumirea din engleză Over-the-Counter) sau, medicamente fără rețetă, se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare și nu necesită o rețetă medicală, fiind folosite pentru a trata sau a preveni o serie de afecțiuni. Acestea se pot elibera direct din farmacie, fără a fi necesară o prescripție medicală și fără supravegherea medicului, cu condiția ca recomandările din prospect sau de pe etichetă să fie citite cu atenție și respectate.
Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică. Etichetarea, prezentarea și reclama suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie acestora proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau să facă referire la astfel de proprietăți. Consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrata.
Dispozitivele medicale sunt instrumente, aparate, materiale sau alte articole ce pot fi utilizate pentru activități precum diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratarea, ameliorarea sau compensarea unor afecțiuni, leziuni sau handicapuri, cât și pentru modificarea, înlocuirea anatomiei sau a proceselor fiziologice și controlul concepției. Pot fi utilizate și pentru îngrijire personală, fără să necesite consultul unui medic, această categorie incluzând spray-uri nazale, pastile de gât, pastă de dinți pentru dinți sensibili, plasturi, etc.
Despre RASCI
RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale), reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Fildas, Antibiotice, WÖRWAG Pharma, Aboca, Perrigo, Ipsen, Alvogen, Angelini, ND MedHealth și Dr. Reddy’s.
Asociația urmărește ȋn toate acțiunile sale informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români, implicit prin campania educațională inițiată și derulată de asociație „Despre sănătate, cu responsabilitate” (Aleg Informat). Prin activitatea sa curentă, asociația încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri și susține transformarea într-un mediu concurențial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociației. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare ale acestora.
RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), organizație europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale.
____________________
Anexă. Studiul „Beneficiile îngrijirii personale în Europa din punctul de vedere al sănătății și economiei” realizat de GSK Consumer Healthcare & Vintura în perioada mai-septembrie 2020
Alte articole ale RASCI
Nota redacției
Investigations Criminelles (Investigații Criminale)
Direction Centrale de la Police Judiciaire (DCPJ)
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului