Acasă Apararea drepturilor cetatenilor 9 mai in istoria Romaniei

9 mai in istoria Romaniei

9 mai

1877 Mihail Kogălniceanu citește în Adunarea Deputaților Declarația de Independență a României. Această zi va deveni Ziua Independenței în România.

1891 Are loc inaugurarea clubului politic al junimiștilor din România, Clubul constituțional, condus de Petre P. Carp.

1895 in satul Lăncrăm, judeţul Alba, Transilvania, se naşte Lucian Blaga, poet, dramaturg şi filozof român, (d. 6 mai 1961), poet, dramaturg şi filozof român.

  • Lucian Blaga este considerat unul dintre cei mai mari poeţi pe care i-a avut poporul român şi care vă dăinui veşnic prin operele sale.

1916 sosind cu trenul de la Vinița (gubernia Podolsk), împăratul rus Nicolae II vizitează, timp de 4 ore, orașul Tighina (gubernia Basarabia), de unde pleacă apoi spre Odesa.

1945 Al Doilea Război Mondial: La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de–al doilea război mondial pe teatrul european de război (dar nu și în Asia).

1950 Robert Schuman, jurist eminent şi ministru francez al Afacerilor Externe în perioada 1948-1952, cu Jean Monnet, a elaborat planul Schuman.

1990 În Piața Universității, 68 oameni au făcut greva foamei pentru susținerea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara.

1994 România a obținut statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.

1994 Senatul Statelor Unite ale Americii a dat undă verde aderării României la Alianța Nord–Atlantică.

2003 Vizita Prințului Charles al Marii Britanii, în România.

2003 A avut loc o premieră mondială medicală la Clinica de Urologie și Transplant Renal din Cluj: un bărbat a fost operat concomitent în partea stângă și în partea dreaptă a corpului, folosindu–se o singură cale de acces.

  • Cei doi medici care au condus operatiile sunt profesorul Mihai Lucan si profesorul Ralph Senner, insotit de robotul Aesop. condus operațiile sunt profesorul Mihai Lucan și profesorul Ralph Senner, însoțit de robotul Aesop.