Acasă Conferinte, Dezbateri A 5-a ediție a Forumului de securitate pentru Marea Neagră și Balcani

A 5-a ediție a Forumului de securitate pentru Marea Neagră și Balcani

Incoming CMC Admiral Bauer.

Cea de-a 5-a ediție a Forumului de securitate pentru Marea Neagră și Balcani are loc în 3-4 septembrie, la București. Organizat de New Strategy Center, cu sprijinul instituțional al Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Apărării din România, Forumul beneficiază de co-sponsorizarea Diviziei de diplomație publică a NATO, ca și în toate edițiile sale anterioare.

După 4 iterații, Forumul este acum înființat ca o platformă de dezbatere de vârf în regiune, un punct de întâlnire pentru părțile interesate și idei cu privire la cele mai stricte probleme în materie de securitate, apărare și relații internaționale. Ca o conferință extrem de profesională care reunește oficiali, savanți, analiști, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și experți internaționali, cu scopul de a facilita dialogul aprofundat și de a propune abordări multidimensionale la provocările vechi și emergente, forumul este un eveniment unic în România. După ediția din 2020 a Forumului, organizată cu succes în condiții speciale de siguranță, deoarece se recunoașt importanța unei conversații coerente cu privire la cele mai urgente probleme, ediția 2021 va avea loc în condiții riguroase legate de sănătatea și confortul participanților.

Construirea împreună a unei Europe mai rezistente este în centrul eforturilor de a angaja un dialog pragmatic, orientat spre soluții, la București, în septembrie anul acesta. Pandemia a evidențiat necesitatea ca societățile noastre să construiască reziliența în toate formele sale, de la sisteme de intervenție de urgență, infrastructură, economie la cultură și educație de securitate, iar discuțiile profesionale cu privire la toate aceste aspecte sunt esențiale.

Lumea își revine deja la un nou sentiment de normalitate, care aduce tendințele și provocările preexistente și cele emergente în prim-planul preocupărilor decidenților. Regiunea Mării Negre și Balcani se confruntă în continuare cu confruntări geopolitice, presiuni interne și diverse interese. Cu numeroase surse de instabilitate, de la conflicte înghețate care amenință să se încălzească în orice moment, cum ar fi confruntarea recentă Nagorno-Karabakh, până la granițele disputate și militarizarea extinsă, regiunea este o sursă nesfârșită de dinamici sensibile.

Regiunea Mării Negre și Balcani reprezintă un spațiu de relevanță globală, unde Marile Puteri fie cooperează, fie concurează. În acest spațiu, pandemia accentuează o astfel de concurență, dar accelerează și tendințele preexistente, astfel încât statele din regiune se confruntă cu diverse provocări, începând de la virusul Sars-CoV-2 în sine, cu efecte în domeniul economic și social, la provocări hibride care afectează stabilitatea unui spațiu atât de fragil din punct de vedere al securității.

Subiect de teză de doctorat inter-pluri și transdisciplinar. Sisteme complexe. Formalismul (modelul) matematic al algebrei și analizei matriciale în contaminarea unui „human specimen” cu un virus (agent patogen inframicrobian, inclusiv, Covid-2019/SARS-CoV-2). Aplicații la crearea unui vaccin rezistent contra acestuia. [Subject of inter-pluri and transdisciplinary doctoral thesis. Mathematical (model) of algebra and matrix analysis in contamination of a „human specimen” with a virus (inframicrobial pathogen, including Covid-2019/SARS-CoV-2). Applications to create a resistant vaccine against it. (Multi-and inter-disciplinary dissertation topic. The mathematical algebraic and matrix model in the contamination of a human specimen with a virus)].

Ediția din 2021 a Forumului de securitate pentru Marea Neagră și Balcani încearcă să abordeze provocările de securitate din regiune și nu numai, folosind lecțiile învățate pentru a permite ca ceea ce urmează să fie o lungă recuperare post-pandemică și o gândire orientată spre viitor, astfel încât să putem asigura reziliența societăților noastre pentru provocările viitoare și criza. New Strategy Center își propune să sublinieze că regiunea Mării Negre și Balcani reprezintă un continuum strategic, cu legături profunde și interdependențe, care necesită o abordare unitară. Această filozofie stă la baza conceptului Forumului încă din 2017.

Cu 18 paneluri programate pe parcursul a două zile, Forumul va pune bazele a ceea ce putem face împreună pentru o Europă mai sigură și prosperă într-o lume marcată de noi provocări, perspectivele economiei viitorului, oportunități în regiune pentru dezvoltare, cooperare, și diversificarea furnizorilor în sectorul energetic, lanțurile de aprovizionare, infrastructura și securitatea alimentară, potențialul utilizării sistemelor fără pilot și noile oportunități pentru industria de apărare. În proiectarea evenimentului, s-a pus un accent deosebit pe cooperarea industrială militară și modul în care companiile românești din domeniu și-ar putea dezvolta cooperarea cu companii americane de renume, contribuind astfel la îmbunătățirea rezilienței României în materie de industrie și securitate.

Mai mult, pe măsură ce am asistat la o creștere fără precedent a infodemiei în ultimul an, va fi abordat modul în care se pot dezvolta proiecte de alfabetizare digitală pentru combaterea campaniilor de știri false. Cu o listă impresionantă de vorbitori principali, paneliști și moderatori, cuprinzând înalți sau foști înalți oficiali guvernamentali, atât civili, cât și militari, grupuri de reflecție importante și cercetători și analiști politici proeminenți din statele membre UE și NATO și din țările partenere, inclusiv o reprezentare puternică din partea Statele Unite, dezbaterile auvorbitori fie prezenți în persoană, la locul conferinței, fie printr-o conexiune video online.

Printre aceștia, ieri l-am remarcat pe amiralul olandez Rob Bauer, Președintele Comitetului Militar al NATO, care l-a succedat la conducerea acestui foarte important centru de gândire strategică a NATO pe Sir Stuart Peach, despre care v-am mai relatat intr-un articol recent tot pe teme de securitate.

Bauer a spus ieri, printre altele: „Practic suntem în război cibernetic în fiecare zi cu rușii”. Ales în octombrie 2020, amiralul Bauer și-a început mandatul de trei ani la doar o săptămână după Summitul de la Bruxelles cu șefii de stat și de guvern. Ghidat de ambițioasa agendă NATO 2030, președintele îndruma Comitetul militar în oferirea de sfaturi militare, astfel încât deciziile luate pentru consolidarea consultărilor politice, consolidarea apărării colective, consolidarea rezilienței, perfecționarea suplimentară a tehnologiilor folosite de NATO, susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli, intensifică formarea și consolidarea capacităților pentru parteneri, abordează impactul asupra securității schimbărilor climatice și asistă la dezvoltarea următorului concept strategic NATO pentru Summit-ul din 2022. În timpul discursului său inaugural adresat Comitetului militar, amiralul Bauer a subliniat: „Trebuie să asigurăm capacitatea de reacție, disponibilitatea și întărirea NATO. Nu numai pentru cele 30 de țări ale Alianței, ci mai ales pentru cei 3,2 milioane de bărbați și femei în uniformă care o servesc. Ei sunt cei care vor trebui să se ocupe de consecințele sfaturilor noastre și ale deciziilor noastre. Le slujim, așa cum ele ne servesc alianței noastre ”.

Pe măsură ce Alianța se adaptează pentru viitor, Comitetul Militar se va asigura că va continua să fie legătura esențială dintre procesul decizional politic și structura militară a NATO, traducând decizia politică și îndrumarea în direcția militară și recomandând măsurile considerate necesare pentru apărarea zonei NATO. În acest moment al schimbărilor puterii politice și al amenințărilor de securitate din ce în ce mai complexe, amiralul Bauer se străduiește să fie un catalizator între liderii militari ai NATO: „În calitate de președinte, voi depune eforturi pentru a unifica nordul, sudul, estul și vestul, statele-membre mari și mici”. Unele dintre sesiunile de lucru pe subiecte sensibile vor fi desfășurate în confidențialitate în conformitate cu regulile Chatham House, în timp ce altele vor fi deschise publicului și mass-media, potrivit programului conferinței. Oportunitățile media vor fi disponibile participanților pe tot parcursul conferinței. Menționăm că forumul a fost organizat într-un spațiu deschis la facultatea de Agronomie.

Articol conex

Cine conduce cu adevărat NATO?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.