Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Războiul producătorilor de ape minerale…

Războiul producătorilor de ape minerale…

Evident că, așa cum arată acum show-ul, totul pare o acțiune publicitară bine pusă la punct. În condițiile în care legislația din România este destul de permisivă în ceea ce privește denigrarea între firme iar interesele economice primează, consumatorul fiind în mod sigur fie amețit și balmejit conform principiului: „Dacă nu poți convinge un consumator măcar zăpăcește-l, până îl doare capul”.

Afirm cu convingere că totul este doar un show mediatic deoarece avem la dispoziție următoarele date:

  • Potrivit legii, limitele admise la nitrați în apă potabilă sunt de 50 mg/l, iar la nitriți de 10mg/l, astfel că toate apele minerale din România se încadrează în limita legală.
  • Tot în ţara noastră, concentraţia nitriţilor în produsele finite din carne (nitriți de sodiu și potasiu de la E249, la E252–perfect legali conform Codexului Alimentar la care România a aderat fără amendamente!) este limitată la maxim 70 mg/kg, iar în unele ţări această poate fi de 200mg/kg. Așa că dacă va plac produsele din străînătate riscați să consumați cu nitriți în exces! Riscul formării de nitrozamine a adus în actualitate problema revizuirii acestor norme în sensul reducerii lor.

De unde desprindem o concluzie absolut năucitoare: În apă, conform legislației, avem o concentrație maximă admisă mult mai mică (10mg/L) decât concentrația maximă admisă de aceeași lege românească în cazul mezelurilor și preparatelor din carne (70mg/L). Organismul uman chiar nu face diferența între proveniență nitritilor și efectele lor rămân aceleași indiferent de sursă. Așa că până la uniformizarea legislației să urmărim atent desfășurarea de PR bine regizată și pusă la punct de partea aparent vătămată”!

Cum pun nitriții în pericol sănătatea și chiar viață? Toxicitatea nitraților și nitritilor

Nitrații sunt prezenți în mod natural în apă, dar nivelul lor e adesea crescut artificial că urmare a activităților umane. Ajunși în organism, nitrațîi sunt transformăți rapid în nitriți, mult mai toxici, care reacționează cu hemoglobina pentru a produce methemoglobina, o moleculă care e incapabilă să transporte oxigenul. Riscurile de îmbolnăvire sunt cu atât mai mari la bebeluși, a căror flora microbacteriana nu e îndeajuns dezvoltată la vârste fragede pentru a lupta cu nitriții.

Nitriții din organism pot determina probleme de sănătate, de la probleme gastrice, diaree infecțioasă, urticarii sau iritații și chiar mai grave.

  • În cazul unei diete normale un individ poate ingeră circa 100mg nitrat și 3mg nitrit.
  • Cantități importante de nitrite sunt formate endogen în tractul buco-gastro-intestinal 100-1000-mg/kg. Nitritul format endogen reprezină un factor de risc în declanșarea cancerului stomacal.
  • În condițiile infecției bacteriene a vezicii urinare nitratul este transformat în nitrit, la nivelul acestui organ, constituind factor de risc în cancerul vezicii urinare.
  • Nitraţii sunt mai puţîn toxici decât nitriţii. După FAO cantitatea de nitrat tolerată de omul adult este de 5-10mg/kg corp şi zi.
  • Nitraţii se găsesc în cantitaţi mici în alimente, însa concentraţia lor poate creşte datorită:
    • reducerii enzimatice a nitraţilor
    • reducerii bacteriene în tractul buco-gastro-intestinal.
    Experienţele pe animale au dovedit că nitriţîi produc cancerul sistemului limfatic, are acțiune inhibitoare asupra tiroide, acţiune de inhibare a transformării carotenilor în vitamina A, fapt care reduce cantitatea de vitamina A din ficat.
  • În cazul dozelor toxice, acțiunea nitriţilor se manifestă la nivelul aparatului digestiv şi rinichilor provocând vomă, colici, diaree, poliurii şi colaps.
  • În combinaţîi cu aminele, nitriţii formează nitrozamine cu acţiune bazică, teratogenă, mutagenă şi cancerigenă la diferite specii de animale, păsări, peşte şi om.
    Nitrozaminele sunt compuşi chimici care prezintă o toxicitate slabă sau medie, dar au un potenţial cancerigen ridicat.

Nitrații pătrund în organism, se transformă în nitriți și blochează hemoglobina din capacitatea ei de a fixa oxigenul, iar în felul acesta se produce o insuficientă de oxigenare a tuturor țesuturilor din organism–în special la nivelul țesutului nervos central, punând în pericol uneori chiar viață copiilor, sau ajungad aceștia în servicii de terapie intensivă și necesitând manevre de resuscitare–evident pentru neutralizarea nitritilor din sânge”, spune prof. dr. Marin Burlea, președinte al Societății Române de Pediatrie.

Ce date avem până la această ora la dispoziție?

Știm că producătorul Perenna Premier face următoarea afirmație, deosebit de gravă(?!): „Aqua Carpatica face o reclamă mincinoasă!”

După ani buni de la apariția firmei Dorna (laptele Dorna și apă minerală Aqua Carpatica), Aqua Carpatica, brandul deținut și controlat de grecul Jean Valvis, continuă să facă vâlvă în rândul producătorilor (oneșți) de ape minerale din România, în special din cauza modului în care acesta încearcă să-și câștige priză la public. Acum câțiva ani tot el venise cu ideea pliculetelor de identificare a nitritilor și nitraților din apă, dar treaba s-a dovedit a fi un fiasco lamentabil! Mai ales că și apă comercializată de grec sub sigla Aqua Carpatica beneficia și ea din plin de … nitrați!

Scandalul propriu-zis

Reprezentanțîi unui brand cunoscut, Perenna Premier, ii acuză pe cei de la Aqua Carpatica de minciună. Mai exact, aceștia reclamă faptul că în materialele publicitare pentru Aqua Carpatica se spune că această e  „cea mai pură apă minerală din lume”, deși producătorii nu pot să demonstreze acest lucru prin buletine de analiză.

  • Mai nou, Aqua Carpatica a lansat o aplicație pe mobil, în care compară apele. Principala mea problema nu e aplicația în sine, ci faptul că ei au mai fost sancționați și de Protecția Consumatorului, din cauza acelei reclame în care spuneau că este singură apă din lume fără nitrați, deși are 0,78 mg/l. Ei la început au spus că au 0, dar, de fapt, este 0,78, țînând cont că la analiză chimică a apei nu există 0,0000, așa cum se calculează, cu 4 zecimale. Din cele 65 de ape pe care le-au testat ei, ei au 0,78, Perenna are 2,1 mg/l nitrați, după care urmează restul. Într-adevăr, la capitolul nitrați stau cel mai bine, dar nu e corect să facă o reclamă mincinoasă și agresivă pentru că, de fapt, nu nitrațîi sunt periculoși, ci nitriții”.
  • Legea nu este reglementată exact la noi, ci cere doar să dai referințe despre apă, cele mai semnificative. Nu ar fi corect să mai dezvolte această mare minciună, în situația în care Perenna e de 30 de ori mai pură decât „cea mai pură apă”, așa cum se autointitulează ei. La capitolul nitriți, ei au 0,01 mg/l, Perenna are 0,0023 mg/l, deci e de 30 de ori mai pură, la capitolul nitriți, decât Aqua Carpatica. Nu e corect, noi nu am făcut o asemenea reclamă. Ei au găsit o breșă, pe nitrați, în care au 0,78 și o țîn pe varianta că au cea mai pură  apă. Nu e deloc fair-play și corect să ai o reclamă care induce în eroare pe toată lumea, pentru că foarte puțini sunt cunoscători ai faptului că nitrițîi sunt cei mai periculoși. Mai mult, la începuturi, cei de la Aqua Carpatica au avut afișate pe etichete 10 analize, în anul 2012. Acum au doar 4 analize, în care nu apar nitriții, ci numai nitrații. Doar Perenna, Evianul, Vittelul au câte 12 analize. Nici Borsecul nu le mai trece”.

Legislația spune clar că buletinul de analiză trebuie trecut integral pe eticheta nu doar ce le convine dar … merge și așa, că doar e România! Și legea e doar pentru proșți! Mai mult, managerul companiei Perenna spune că la adresa Aqua Carpatica s-au adunat deja mai multe plângeri. Agenția de resurse minerale, Apemin-ul i-a somat, au dosare penale deschise, dar acum au găsit varianta mizerabilă de a face o aplicație pe net și continuă să inducă în eroare consumatorii. Trebuie scos în evidență că nu nitrațîi sunt periculoși, ci nitriții, pentru că, odată ingerati, se transformă. E de 100 de ori mai periculos un nitrit decât un nitrat. Ei fac referire numai la nitrați, și atunci nu pot să spună că ei au apă cea mai pură. Nu e corect să facă așa ceva”.

Cel afectat rămâne în final tot consumatorul român, eternul perdant al României de azi! Iar strategia de marketing aplicată–scandalul cu dezvăluiri extraordinare (un mare fas în fapt)–va prinde la cei ce nu-și cunosc drepturile și legislația. Dă-i poporului pâine și circ! Că să-l ții cât mai departe de adevăratele probleme ale …

Sfatul medicului: Impactul nitraților și nitriților asupra organismului

Lucrări științifice ale autorului publicate sub egida CUFR BucureștiJurnalul Bucureştiului