Acasă Anchete Actualizarea Legii Berii – masura legislativa absolut necesara in contextul actual!

Actualizarea Legii Berii – masura legislativa absolut necesara in contextul actual!

De la „Gebraut nach dem deutschen Reinheitsgebot” la ce se gaseste pe piata noastra e cale lunga. Din pacate ..

Actuala legislatie a berii, asa cum e ea prezenta in varianta romaneasca este total depasita de initiativele profund daunatoare ale corporatiilor prezente pe piata. Cand spun initiative ma refer in special la aditivii, colorantii si enzimele industriale, obtinute din organisme modificate genetic, al caror efect in organism este putin studiat si a caror latura negativa nu a fost deocamdata expusa. Asta nu inseamna ca ea nu exista!

Reinheitsgebot a ajuns să reprezinte o etichetă ce garantează calitatea celei mai populare băuturi alcoolice din lume, fiind adoptată de-a lungul globului. Puţini ştiu, însă, povestea celei mai vechi legi aflate încă în vigoare în Germania, care desemnează totodată cel mai vechi standard alimentar stabilit vreodată.

In Romanica functioneaza insa o lege similara celei din jungla, astfel incat am ajuns sa avem pe piata berea produsa intr-o singura zi! Ce fermentatie naturala poate avea o astfel de bere. Zero. Doar aditivi, coloranti si apa!

„Legea purităţii berii” a fost data în Bavaria acum aproape 500 de ani, pe data de 23 aprilie 1516, când conducătorii acestei regiuni de la acea vreme, ducele Wilhelm al IV-lea şi ducele Ludwig al X-lea, au emis la acea dată un decret ducal ce avea să facă istorie, fiind cunoscut astăzi sub numele de Reinheitsgebot.

Decretul reglementa pentru prima dată modul în care berea putea fi comercializată în Bavaria. Pentru a-i garanta calitatea, cei doi duci au stabilit că singurele ingrediente care puteau fi folosite pentru a produce berea vândută în oraşe şi pieţe erau orzul, hameiul şi apa, urmând ca orice bere care nu respecta acest decret să fie confiscată de autorităţi. De asemenea, legea stabilea preţul maxim cu care putea fi vândută berea (vara, când cererea era mai mare, preţul era de asemenea mai piperat).

Daca la ei se poate da o lege care sa ramana in vigoare 500 de ani la noi ar trebui actualizata cea veche, dar actualizata imediat dupa evenimentele din decembrie ‘89, astfel incat sa se stipuleze clar ce se poate pune in bere si ce nu, doar asa putandu-se stopa puzderiia de gaselnite, (aditivi, coloranti si enzime), care alaturi de arome (sintetice, evident) duc la obtinerea “savuroasei” beri romanesti! Extrem de “naturala” dealtfel, asa cum este precizata in mai toate reclamele produsului, si la ore de maxima audienta!

Autorităţile germane continuă totusi să aplice această lege în cazul berilor produse local, în Germania, legea purităţii berii fiind o parte a codului fiscal adoptat în Germania în 1993. Berarii germani continuă să fie fideli acestor reguli străvechi, etichetele şi reclamele ce promovează berile nemţeşti subliniind puritatea berilor, calitate apreciată de cei mai mulţi dintre iubitorii berii din Germania. La noi doar reclama a ramas din puritatea berii …

Legea purităţii berii este atât de apreciată în Germania, încât în 2011 un grup de berari, politicieni şi alţi membri importanţi ai societăţii a cerut includerea Reinheitsgebot pe lista Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii, stabilită de UNESCO (pe care se regăsesc doar două tradiţii româneşti, cea a căluşarilor şi cea a doinei).

„Această lege veche de aproape 500 de ani reprezintă inca una dintre cele mai vechi reglementări a alimentelor din lume. Pentru foarte mult timp, ea a oferit consumatorilor garanţia că vor beneficia de un produs absolut pur, gustos şi de o calitate înaltă. Berea este şi va continua să fie băutura naţională a Germaniei”, a anunţat la acea vreme Institutul German pentru Puritatea Berii.

Culmea culmilor este insa faptul ca legea care rămas în vigoare în cea mai mare parte a secolului al XX-lea, a fost atacata la Curtea Europeană de Justiţie, cea care a si decis în 1987 că Reinheitsgebot reprezintă o formă de protecţionism, si a considerat că trebuie eliminate barierele de comerţ fapt ce a permis ca în Germania să fie importate si alte beri care evident ca nu respectă această lege.

Astfel promotorii europeni ai berii moderne au fost tocmai cei ce trebuiau sa apere un produs traditional si care a dus in mare parte la cresterea faimei Germaniei peste tot in lume!

Oare pana unde va merge aceasta aberatie in Romania? Avem beri facute din aproape orice, porumb, grau, alte cereale, beri cu sucuri “naturale”, colorate de nici nu-ti dai seama ca e bere.

Cred ca ar trebi sa ne consultam si sa cerem parlamentarilor nostri sa rediscute in parlament legea berii, introducand clar ce intra si ce nu in compozitia berii, care este procesul de productie, cat dureaza si mai ales sa stabileasca clar normele de aplicare a legii, sanctiunile si eventual protejarea micilor producatori traditionali in fata corporatiilor prin obligarea acestora sa declare pe eticheta compozitia reala a bauturii devenita potiune.