Acasă Opinii Adevărul despre unirea cu Republica Moldova

Adevărul despre unirea cu Republica Moldova

În contextul campaniei electorale,unul din partidele politice românești care a reușit să câștige locuri importante pe baza voturilor cetățenilor este PMP, care vehiculează unirea României cu Republica Moldova, deși unul din candidații săi cei mai vizibili, Traian Băsescu, nu a mișcat un deget pentru românii din afara țării în cei 10 ani de președenție. Așadar, am ales să ”dezgrop” una din amintirile de acum 6 ani, pe vremea când scriam despre filmul românesc și să vă împărtășesc o recomandare de documentar scăpată atunci.

Concentrându-ne acum pe valoarea de film a documentarului, am descoperit o contribuţie excelentă la ceea ce înseamnă filmul românesc. Pe lângă filmele pe peliculă, în format clasic, finanţate de CNC, pe lângă producţiile independente filmate pe digital, pe lângă producţiile de televiziune, există de mulţi ani (şi în România) producţiile concepute pentru a fi publicate pe internet. Aici se încadrează şi seria de documentare realizate de ziarul românesc Adevărul.

Producţiile lor, în mare majoritate scurt-metraje şi mediu metraje, debordează de profesionalism şi prospeţime în subiectele abordate, care sunt destul de variate, după cum vă invit să descoperiţi. În ciuda faptului că filmele sunt erau plasate gratuit pe YouTube, acestea aveau la început un număr restrâns de vizualizări, doar câteva sute. Acum părțile documentarului pe care îl împărtășesc au câteva zeci de mii.

Este de apreciat aceste efort de sorginte jurnalistică. Stilul de abordare tip reportaj, folosind muzică bine aleasă din soundtrack-urile unor filme celebre, montajul alert şi multiplele perspective oferite conturează o viziune destul de amplă asupra subiectelor alese. Totuşi, în ceea ce priveşte abordarea subiectelor (geo)politice, trebuie menţionată doza de subiectivism pro-occidentală şi de stânga ideologică. Este o părtinire de care spectatorii acestor documentare sunt invitaţi să ţină seama. „Adevărul” din titlu nu este neapărat chiar realitatea obiectivă, aşa cum s-a întâmplat – este vorba doar despre denumirea producătorului documentarului: holdingul Adevărul. Atunci când, bunăoară, se vorbeşte de propaganda rusească/comunistă, trebuie ţinut cont că există şi propaganda occidentală. Totuşi, în ceea ce priveşte abordarea de „demolatori de mituri”, jurnaliştii ce regizează aceste producţii (întotdeauna în echipă de 3-4) depun eforturi reale de a surprinde ce se întâmplă în spatele mediatizării.

Acestea fiind menţionate, vă recomand cu caldă inimă documentarele acestea produse de Adevărul, pentru că sunt bune sau foarte bune. Vizionare plăcută!

Mediu-metraj documentar, 45 min, 2014

Regia: Elena Dumitru, Cristian Delcea, Alex Varninschi. Mai reuşit decât scurt-metrajul Moldova alege (regizat de Cristian Delcea, Alex Varninschi, Elena Dumitru şi Mircea Barbu), produs tot de Adevărul. Filmul mi se pare că oferă o perspectivă relativ echilibrată

Adevărul despre Unirea cu Moldova

 Eu nu cred că se va realiza vreodată o unire a României cu Republica Moldova, iar asta este spre binele republicii Moldova. Cred că unii politicieni români ar fi interesați de această halucinație pentru că, dacă s-ar adeveri, ar fi mai mult loc de furat. În schimb, în România lucrurile merg mai degrabă în sensul opus, al fragmentării și dezmembrării, după cum scriam și în articolul acesta: Regionalizarea Romaniei, sub masca regionalismului si a democratiei?

Alte articole despre fragmentarea României
DiscerneWordpress

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.