Efectuarea unui RMN pentru pacienții cu afecțiuni ortopedice este necesară și ajută la punerea unui diagnostic de acuratețe – spun specialiștii în domeniu. Rezultatul acestuia vine în medie la 2 zile, dar poate fi făcut cunoscut și în termen de câteva ore, aspect foarte important atunci când se pune problema unui operații urgente. În interviul de astăzi, Dr. Gabriel Ștefănescu, medic cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică, ne oferă lămuriri privind importanța RMN-ului în diagnosticarea unor afecțiuni ortopedice.
Nota redacției
Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), cunoscută și sub numele de tomografie prin rezonanță magnetică (TRM) sau imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), este o tehnică non-invazivă de imagistică medicală utilizată pentru a investiga anatomia și procesele fiziologice ale corpului uman, în ambele cazuri de sănătate sau boală. Scanerele IRM utilizează câmpuri magnetice puternice, unde radio și gradienți de câmp pentru a forma imagini ale corpului. Nu implică raze X și utilizarea radiațiilor ionizante, ceea ce o deosebește de scanarea CT sau CAT. Imagistica prin rezonanță magnetică este o aplicație medicală de rezonanță magnetică nucleară (RMN). RMN poate fi, de asemenea, utilizat pentru imagistică în alte aplicații IRM, cum ar fi spectroscopia IRM. Anumite nuclee atomice sunt capabile să absoarbă și să emită energie de frecvență radio atunci când sunt plasate într-un câmp magnetic extern. În RMN-ul clinic și de cercetare, atomii de hidrogen sunt cel mai adesea folosiți pentru a genera un semnal detectabil de frecvență radio care este recepționat de către antene în imediata apropiere a anatomiei examinate. Atomii de hidrogen sunt abundenți în mod natural în oameni și în alte organisme biologice, în special în apă și grăsimi. Din acest motiv, cele mai multe scanări RMN vizează, în esență, locația apei și a grăsimilor din organism. Impulsurile undelor radio excizează tranziția energiei nucleare de spin, iar gradientele câmpului magnetic localizează semnalul în spațiu. Prin modificarea parametrilor secvenței pulsului, se pot genera contraste diferite între țesuturi pe baza proprietăților de relaxare ale atomilor de hidrogen din acestea.
Principiul de funcționare al unui aparat RMN se bazează pe conținutul corpului uman de 70% apă ce conține protoni de hidrogen cu o rotație asimetrică prin corpul uman. Pentru investigație, sunteți introdus în poziție culcată, pe un suport special în tunelul aparatului, în mijlocul unui câmp magnetic puternic. Pacientul odată introdus în aparat, fiind sub influența câmpului magnetic puternic, protonii de hidrogen sunt aliniați, iar acest semnal este preluat de antene speciale care sunt montate de către operatorul RMN în jurul regiunii care trebuie examinată, ulterior acest semnal este transmis mai departe către un calculator performant de la consola care face conversia acestui semnal în imagini.
Investigația prin RMN se poate face nativ sau cu injectare de substanță de contrast, care ajută medicul radiolog, aducând informații prețioase în vederea obținerii unui diagnostic radiologic de calitate. Investigația este o metodă total neinvazivă aparatul folosind câmpul magnetic care nu este dăunător. De asemenea substanță de contrast nefiind pe bază de iod este foarte usor tolerabilă de organism, fiind hipoalergenică. Substanța de contrast la RMN are la bază Gadolinium (GD) un metal rar (elementul chimic cu numărul atomic 64 din Tabelul Periodic al Elementelor, descoperit în 1880 de către Jean Charles de Marignac), reacțiile alergice fiind foarte rare, iar dacă apar sunt reacții ușoare: prurit, urticarie, senzație de greață.
În ce situații este nevoie să se facă RMN pentru diagnosticarea unor afecțiuni ortopedice?
Pacienții care vin la specialitatea „ortopedie” trebuie să știe că intervențiile chirurgicale la nivelul genunchiului, umărului sau gleznei nu mai au loc în prezent fără efectuarea în prealabil a unei investigații RMN. Acesta este extrem de necesară în diagnosticul și evoluția leziunilor de tip musculo-scheletal. Deci, în mod clar, este necesar înainte de orice operație.
Este invazivă investigația RMN?
Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este o investigație imagistică non-invazivă!
Ce plus aduce efectuarea unui RMN?
Principalul beneficiu este acuratețea identificării leziunilor de la nivelul sistemului ligamentar și țesutului moale din adiacenta articulațiilor.
Pentru ce afecțiuni ortopedice este necesar un RMN musculo-scheletal?
Un RMN-ul musculo-scheletal ajută la diagnosticarea multor afecțiuni din această sferă. Iată câteva:
- Artrozele–pentru a identifica ce degenerări au intervenit la nivelul articulațiilor;
- Rupturi meniscale;
- Rupturi la nivelul tendoanelor încrucișate–ale genunchilor;
- Rupturi la nivelul coafei rotatorilor–ale umerilor;
- Rupturi la nivelul labrumului articular–când e vorba de umăr și șold;
- Infecții ale osului–osteomielite;
- Identificarea colecțiilor patologice–de tip hemartroze (sânge prezent la nivel articular) sau artrite (infecții articulare);
- Leziuni de contact–în cadrul traumatologiei sportive, la practicanții de sporturi.
Poate fi efectuat un singur RMN pentru a diagnostica mai multe probleme musculo-scheletale?
Nu. De exemplu, dacă ai probleme și cu genunchii și cu umerii se vor efectua două examinări succesive sau la distanță. Nu se pot efectua în același timp.
Ați întâlnit pacienții speriați de efectuarea RMN?
În general, pacienții acceptă ușor eventualitatea de a face aceasta investigație. Se mai întâmplă să fie și excepții…Pe de altă parte, foarte mulți cred că este o metodă invazivă de examinare și că vor avea probleme cât se vor afla în interiorul tubului. Nu este cazul, deoarece se dau căști cu muzică pacientului, ceea ce ajută la estomparea sunetelor specifice pe care le scoate aparatul de investigat. Chiar și pacienții claustrofobi pot fi liniștiți în această privință. Pacienții au la îndemână un dispozitiv pe care pot apăsa dacă vor întreruperea examinării. Aceasta durează în medie în jur de 25–40 de minute, când nu se folosește substanță de contrast. Și 60 de minute când pacientului îi este administrată substanța de contrast.RMN-ul nu doare sub nici o formă!
Există precauții la efectuarea RMN?
Sigur ca da. Ele sunt comunicate pacientului atunci când efectuează programarea. Nu este permis să se intre în camera magnetică cu telefoane, monede, obiecte metalice. În această ordine de idei trebuie știut că sunt contraindicații ce țin de operații ortopedice anterioare – cu tije/șuruburi/hobane. Asta pentru că rezultatul poate fi neclar! Pacienții care se știu cu dispozitivele medicale ortopedice trebuie să le comunice operatorului la programare. De asemenea, RMN-ul nu poate fi efectuat de persoanele cu stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, valve cardiace artificiale.
Mulți pacienți vor să știe dacă trebuie făcut și RMN în cazul în care au deja un CT
Da, este necesar, pentru că între cele două tipuri de investigații sunt diferențe. În timp ce investigația de computer tomograf (CT) folosește raze X pentru producerea imaginilor care ajută la depistarea leziunilor focale și difuze ale structurilor osoase și musculare, RMN-ul oferă imagini detaliate care ajută medicul să vadă corpul din interior și oferă o bună vizibilitate a leziunilor foarte mici, de ordinul milimetrilor, precum și a structurilor vasculare fine şi ale nervilor și cum este non-invaziv, gradul de iradiere fiind nul.
Cum vă pot găsi pacienții?
Pentru consult/evaluare de specialitate/tratament/intervenție chirurgicală– mă pot suna la 0726 282 654, iar pentru informații permanent actualizate de îngrijire ortopedică îi aștept pe site-ul meu Dr. Gabriel Ștefănescu
Articole asociate
Coxartroza. Ce este și cum se tratează. Interviu cu Dr. Gabriel Ștefănescu
Ortoped Gabriel Ștefănescu: Menopauza merge mână în mână cu osteoporoza!
Simți cum „calci pe ochi” la trezire? Probabil ai fasceită plantară, spune dr. Gabriel Ștefănescu
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului


[…] Afecțiuni ortopedice care necesită RMN (Rezonanță Magnetică Nucleră) sau IRM (Imagistică prin… […]
[…] Afecțiuni ortopedice care necesită RMN (Rezonanță Magnetică Nucleră) sau IRM (Imagistică prin… […]
[…] Afecțiuni ortopedice care necesită RMN (Rezonanță Magnetică Nucleră) sau IRM (Imagistică prin… […]
[…] Afecțiuni ortopedice care necesită RMN (Rezonanță Magnetică Nucleră) sau IRM (Imagistică prin… […]