Acasă Economie Allegro — gigantul polonez al comerțului electronic, model pentru România?

Allegro — gigantul polonez al comerțului electronic, model pentru România?

15
0

Cele mai populare piețe online pentru tranzacționarea bunurilor în majoritatea țărilor europene sunt eBay și Amazon. Cu toate acestea, aceste platforme nu vă vor aduce vânzările dorite dacă sunteți în Polonia. De ce? “Polonezii preferă Allegro față de aceste platforme, aceasta este piața lor online preferată pentru a obține toate articolele pe care și le doresc.”, ne explica cu amabilitate fermecatoarea Monika Orzelowska, o tanara poloneza stabilita in Romania, fondatoare si directoare a firmei S.C. Orzelowska Beauty SRL.

 

Cu peste 21 de milioane de utilizatori înregistrați și 17 milioane de clienți care vizitează în fiecare lună platforma Allegro, acesta a reușit să dețină o poziție semnificativă în Polonia.

 

Allegro – marketul online de top din Polonia

Allegro este una dintre cele mai importante companii comerciale comerciale din Polonia și din Europa. Allegro a fost fondată în 1999 la Poznań și are astăzi birouri și la Varșovia, Toruń, Wrocław și Cracovia. 

La început, compania creată de doar câțiva oameni avea sediul la subsolul unui angrosist de calculatoare și prima versiune a site-ului încăpea pe o singură dischetă. Piața comericala online din Polonia era încă la început la acea vreme, iar Allegro a fost una dintre afacerile care au contribuit cel mai mult la creșterea sa. De atunci a trecut mai mult de un deceniu iar compania a suferit o transformare uriașă. De la un site de licitație pentru pasionați, a evoluat în cea mai populară platformă. Allegro angajează în prezent peste 1.800 de oameni, aproape jumătate dintre ei fiind experți de top în tehnologie.

 

Allegro vs. Amazon diferențe

Pe portalul Allegro fiecare produs de la fiecare companie este vândut individual. De exemplu, un vânzător care dorește să scoată un produs la vânzare pe Allegro este obligat să creeze un cont diferit pentru acel produs. Un astfel de cont trebuie să conțină toate informațiile despre produs, inclusiv numele, fotografiile, descrierea, informațiile tehnice, prețul etc.

Astfel, în situația în care mai mulți vânzători oferă aceleași produse, fiecare vânzător va furniza contul său de produs. Atunci când un cumpărător caută un anumit produs, sunt afișate mai multe conturi, fiecare de la diferiți vânzători. Acest lucru oferă cumpărătorului posibilitatea de a face comparații și de a gasi produsul cel mai bun. Pe de altă parte, Amazon folosește un singur cod de produs pentru fiecare produs, iar cumpărătorii pot alege vânzătorul preferat dintr-o listă.

 

Deschiderea unei afaceri in online

“Dacă intenționați să vă începeți aventura în vânzările online, pentru început o idee bună sunt site-urile de pe piață, de exemplu eBay, Amazon și Allegro. Puteți verifica dacă aveți o linie de comerț electronic și dacă există o cerere pentru produsul pe care intenționați să îl vindeți. Veți afla, de asemenea, cum funcționează piața comerțului electronic și veți învăța părțile sale mai întunecate, cum ar fi concurența mare și concurența prețurilor”, ne învață Monika Orzelowska, tânăra antreprenoare serială poloneză, rezidentă în București.

Acest tip de platformă nu este doar un loc pentru vânzătorii online începători, ci este și o modalitate bună de a extinde canalele de vânzări și de a crește profiturile cu puțin efort. În plus, acestea vă permit să veniți cu o ofertă către piețele externe și să ne testați capacitățile în alte țări, fără a suporta costuri mari.

Care este diferența dintre cele mai populare 3 platforme de piață dintre polonezi în ceea ce privește funcționalitatea și potențialul de vânzare?

 

eBay

Platforma eBay este localizată în 14 țări din întreaga lume, în plus, există și site-ul internațional eBay.com.

Crearea unui cont este simplă, trebuie doar să introduceți numele, adresa de e-mail și parola. Apoi, este necesară numai verificarea contului și conectarea la un cont Paypal. Apoi, trebuie să alegeți între două tipuri de vânzări: de bază și avansat – aceasta din urmă garantează vizibilitatea ofertelor la nivel mondial și vă permite să personalizați conținutul ofertei pentru fiecare țară.

 

Amazon

Înregistrarea pe Amazon este la fel de ușoară ca pe eBay. În timpul înregistrării, sunt necesare documente precum un card de credit valabil, numărul de telefon, detaliile de înregistrare ale companiei și ale persoanei de contact principale, precum și informații despre proprietarul companiei și contul bancar.

Înregistrarea în versiunea britanică a site-ului, care poate fi utilizată de vânzătorii polonezi, permite vânzarea simultană în 5 țări din Europa: Anglia, Franța, Germania, Spania și Italia. După înregistrare, facem o alegere legată de volumul de vânzări planificat: de bază (pentru vânzătorii mici) sau profesionist (pentru persoanele care afișează peste 35 de articole).

 

Allegro

“Si aici, la crearea unui cont pe site, alegem tipul de cont: obișnuit sau companie. Alegerea acesteia din urmă ne va oferi acces la instrumente de asistență pentru vânzări, precum și la asistența Allegro în ceea ce privește promovarea și creșterea vânzărilor. După înregistrare trebuie să activați contul, pas care durează până la 3 zile. În unele cazuri (de exemplu, când o companie nu este înregistrată în Polonia), ar trebui să trimiteți scanări de documente care confirmă afacerea dvs.” ne spune Monika.

 

Costuri de vânzare

Costurile de vânzare sunt în primul rând comisioane, care nu diferă numai între platforme, dar adesea și între categorii dintr-o anumită piață.

 

eBay

În plus față de diferențierea de comisioane menționată mai sus, în funcție de categorie, valoarea comisionului variază de asemenea între eBay.com și serviciile locale eBay. Costurile pentru versiunea poloneză a platformei sunt de 1,7% comision pentru vânzări, dar nu mai mult de 30 PLN. La rândul său, costurile pe eBay străine sunt deja mai mari – aproximativ 9-10% din vânzările percepute de serviciu, la care se adaugă costurile percepute de PayPal și conversia valutară, care oferă împreună aproximativ 15%.

 

Amazon

După cum am menționat, vânzările pe Amazon pot fi efectuate cu un cont de bază și profesional. Contul de bază este direcționat către vânzătorii mici (care nu vând mai mult de 35 de produse pe lună), iar plata se bazează pe numărul de articole vândute – 0,75 GBP pe articol. La rândul său, un cont profesional este plătit lunar de 25 de lire sterline pentru Amazon.com.

 

Allegro

După înregistrarea unui nou cont de companie, primiți de la Allegro așa-numitul pachet de debut care include: 1000 de înregistrări gratuite și 10 premii gratuite pentru primele 90 de zile. După acest timp, Allegro percepe o taxă pentru listarea articolului și a opțiunilor suplimentare (de exemplu, evidențierea ofertei). Dacă articolul este vândut, se percepe și o comision. La începutul lunii mai a acestui an, Allegro a început procesul de simplificare a listei de prețuri prin eliminarea taxelor pentru afișarea produselor și durata mai lungă a licitației în mai multe categorii, în timp ce se standardizează comisionul. Anterior, comisionul depindea de prețul final al produsului vândut (se situa între 0,5-7%), acum comisioanele sunt fixate pentru o anumită categorie și se ridică la 6-10%.  

 

eMag vs Allegro

Monika Orzelowska evidențiază câteva diferențe între eMag și Allegro:

“In Allegro produsele se adaugă pe site în cateva minunte printr-un simplu click iar produsul nu dispare dupa un anumit timp, acesta trebuind să fie șters în mod expres pentru a dipărea de pe platformă.

Pe eMag produsele se pun pe excel, drumul este foarte dificil si necesita aprobare.”

Allegro acceptă orice fel de poză a produsului, eMag nu accepta multe tipuri de poze spre exemplu pozele cu umbre.

 

Customer service de la Allegro:

Rapid si explicativ

eMag:

Arbitrar, nu se dau explicatii pentru respingerea produselor pe site.

Allegro promoveaza compania in sine, in eMag nu stii cine este vanzatorul produsului.

eMag nu are licitatie dar allegro are, de asemenea Allegro are si obtiune „local” unde se pot gasi toate produsele din zonele apropriate resedintei noastre, si are optiunea de a vedea produsele in real inainte de a cumpara.

 

Despre livrare:

Allegro detine un mod unic de operare de pe glob numit: PACZKOMAT ce se foloseste de o aplicatie pentru a anuta ajungerea produsului in asa zisul : „PACZKOMAT  „si care permite clientilor sa deblocheze acele usi pentru a ridica produsul printr-un simplu click pe telefonul mobil .

Emag are modul de operare la livrare prin „Easy Box” care este mult mai greu de folosit deoarece are un mod de rulare mai lent si se poate plati doar cu cardul.

La Allegro livrare pachetelor este gratuita la abonament de 40 de lei pe an . Da ati auzit bine livrarea este gratuita pe baza unui abonament ieftin, echivalentul a 2 a livrari in Romania( include tur-retur).

Prin acest serviu totul este automatizat, scade numarul  curierilor si costurile ( lumea nu platete pentru livrare ) Suma minima pentru a face o comanda este de 40 de lei .

Fiecare firma are profilul ei unde este contactul firmei, si clientul are direct contact cu firma .In profil sunt expuse toate produsele magazinului.

Clientul dupa ce ridica comanta poate da comentariu despre produs in sine si de serviciul primit si in acelasi timp vanzatorul poate da comentariu de cumparator. In acest fel nu exista clienti nemultumiti si pacaliti, clientii lasa comentarii la adresa vanzatorului, pentru ca urmatorii clienti sa vada si sa stie la ce calitate sa se astepte din partea produsului.

Nu exista contracte pentru a posta un produs pe Allegro vs pe emag nu se poate posta nimic fara existenta unui contract de colabrorare .exista contracte

Allegro are multe firme cumparate care sunt foarte faimosi pe piata, au banca proprie, server propriu

Pentru a posta un produs pe platforma Allegro acesta nu necesita verificare cu un cont de bara , in schimb la Emag acesta este un pas obligatoriu.

Allegro nu are o limita de postari pe platforma , de asemenea nu se percep taxe pentru promovare, in schimb la emag se percep si taxe si exista si o limita de postari .

“Pe scurt platforma Allegro este o combinatie dintre AliExpress, eBay, si olx-ul Romanesc, dar nu eMag!” concluzioneaza Monika Orzelowska. “Nu exista contracte in timp ce la eMag exista contracte.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.