Curtea de Apel București a confirmat, pe 14 mai 2024, sentința pronunțată anul trecut de către Tribunalul București, care a declarat-o nevinovată pe Ana Maria Pătru în dosarul deschis de Direcția Națională Anticorupție, Ploiești, în 2017. Fosta președintă a Autorității Electorale Permanente a mai fost acuzată într-un dosar deschis de DNA Ploiești în 2016, în care, de asemenea, a fost achitată definitiv și declarată nevinovată de Curtea de Apel Bucureşti, în urmă cu patru ani. Concluzia instanței în ambele dosare a fost clară: „fapta nu există”.
„Opt ani în infern. Ar putea fi titlul unei cărți document, despre cum poate fi nenorocit un om nevinovat de niște pseudo-magistrați, care se cred Dumnezei, care calcă în picioare principii și valori de drept, demnități umane, destine. Astfel de lucruri nu trebuie să se mai întâmple! Nimănui, niciodată! Niciunei femei nu trebuie să i se mai pună cătușele în față, arătându-i-se pe geam copilul care o așteaptă în ploaie și-n frig, amenințată că nu-l va mai vedea dacă nu recunoaște ceva ce n-a făcut. Voi lupta pentru orice femeie abuzată–de justiție, de politică, de orice instituție a statului român. Voi lupta și pentru orice femeie ignorată–de justiție, de politică, de orice instituție a statului român, atunci când femeia are nevoie de susținere sau când are drepturi ce nu-i sunt respectate ori acordate. A tăcea și a fi fericită că am scăpat, nu reprezintă varianta viabilă pentru mine”, a declarat Ana Maria Pătru la aflarea sentinței de achitare definitivă.
Ana Maria Pătru a fost acuzată de către DNA de trafic de influență, spălare de bani în două dosare, deschise în 2016 și 2017. Ambele au fost extrem de controversate, iar instanțele au descoperit abuzuri și nereguli ȋn rechizitoriul ȋntocmit de procurorii DNA Ploiești. „Pe de altă parte, în cauză se reține (…) și conduita caracterizată de rea-credință de care au dat dovadă organele de urmărire penală, care au ascuns probe esențiale în dovedirea credibilității persoanelor audiate și a modalități de sesizare […] Astfel, se va reține că, la data sesizării, organele de urmărire penală nu aveau nicio informație, provenită prin mijloace legale, care să justifice începerea urmăririi penale in rem în cauza nr. 345/P/2016″, se arată ȋn motivarea instanței de judecată pentru achitarea definitivă a Curții de Apel București. Tribunalul București a declarat-o în ambele procese intentate nevinovată. Curtea de Apel București a respins ca nefondate, apelurile procurorilor DNA și a achitat-o definitiv. După aproape opt ani de procese, instanța a ajuns la concluzia că faptele nu există.
Notă. Ana Maria Pătru face un nou pas în carieră. Distanțat de politică, fost președinte al Autorității Electorale Permanente și vicepreședinte al Asociației Mondiale a Organismelor Electorale, Ana Maria Pătru își folosește vasta experiență pentru a sprijini femeile din România. Chiar dacă a avut ocazia să părăsească țara, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP) a ales să rămână și să creeze un ONG dedicat susținerii femeilor. Proiectul său de suflet, „Women for a Better Society”, își propune să schimbe perspectivele femeilor și să le încurajeze să își asume roluri active în societate.
Sentința penală atacată de cei de la DNA a făcut obiectul unei pronunțări a Tribunalului București, din data de 24 mai 2023, când, „în temeiul articolului 395 alineat 5 Cod procedură penală, raportat la articolul 16,m alineat 1, litera «a» Cod procedură penală”, a dispus „achitarea inculpatei Pătru Ana Maria, trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, întrucât fapta nu există”. De asemenea, prin aceeași sentință, „în temeiul articolului 396 alineat 5 Cod procedură penală, raportat a articolul 16 alineat 1 litera «b» Cod procedură penală”, Tribunalul București a dispus „achitarea inculpatei Pătru Ana Maria, trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”. Prin aceeași sentință, Tribunalul București a dispus, atunci, și ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului, instituită prin Ordonanța nr. 345/P/2016, din 28 septembrie 2017, a DNA, Serviciul Teritorial Ploiești, „întrucât nu există premise dispunerii confiscării speciale sau extinse în raport cu soluția pronunțată”. Pe fond, acest proces a fost înregistrat la Tribunalul București în data de 21 decembrie 2017 și a parcurs 38 de termene de judecată, în intervalul 29 iulie 2019–24 mai 2023 (5 ani și jumătate). În apel, procesul a fost judecat de către Curtea de Apel București în 12 termene, din 19 octombrie 2023 până în 14 mai 2024. În total, numai în faza judecății, acest dosar a durat șase ani, cinci luni și 14 zile.
Articole asociate
Denunțătoarea Ana Maria Pătru a turnat de 6 ori la DNA, din arest dar și din libertate
Pronunțare amânată la Ana Maria Pătru. Șpaga de 1.000.000 Euro s-a prescris, dar spălarea de bani nu
Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…