Acasă Editorial Jurnalul Bucurestiului Aproape 1.100 de persoane testate pentru cancerul colorectal în București-Ilfov

Aproape 1.100 de persoane testate pentru cancerul colorectal în București-Ilfov

Până în prezent, un număr de 1078 persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 ani au efectuat teste de screening gratuite pentru prevenția cancerului colorectal la medicul de familie, în cadrul proiectului Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale–ROCCAS II Bucuresti-Ilfov, derulat de Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila”, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania (COPAC).

De la demararea procesului de screening pentru cancerul colorectal, respectiv din luna februarie a.c. şi până în prezent, în cadrul proiectului au fost distribuite primele 1.054 teste FIT din cele 50.001, prevăzute ca obiectiv al proiectului. La acest moment avem rezultate la un număr de 677 de probe, restul fiind încă în posesia beneficiarilor proiectului, respectiv la pacienți. Dintre acestea, un număr de 46 teste FIT (6,79%) sunt pozitive.

Totodată, urmare a anamnezei efectuate în timpul consultației la medicul de familie, a rezultat că un număr de 24 de pacienți (2,23%) au prezentat risc crescutde a dezvolta cancer colorectal. Pentru confirmarea diagnosticului și stabilirea conduitei terapeutice, aceștia au fost direcționați pentru efectuarea unei colonoscopii, la fel ca și pacienții cu teste FIT pozitive, către Centrul regional de screening București-Ilfov înființat prin proiect în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila”. Dintre pacienții testați, un procent de 15,58% aparțin grupurilor vulnerabile.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila” a fost și este de strajă și în slujba vieții de mai bine de 190 de ani și de aceea, cu siguranță, nu este o surpriză pentru nimeni implicarea noastră în lupta cu boala considerată flagelul lumii moderne – cancerul. Atunci când am plecat la drum cu elaborarea si implementarea acestui proiect, ne-am gândit la persoanele vulnerabile care locuiesc în zonele rurale și au acces limitat atât la informare, cât, mai ales, la servicii de asistență medicală de specialitate, fapt pentru care obiectivele noastre vizează  combaterea oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, cu vârsta cuprinsă  între 50 și 74 ani. Dintre acestea un minim de 53% aparțin grupurilor vulnerabile, respectiv: persoane sărace; lucrători pe cont propriu în agricultură; persoane din mediul rural; persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate; persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului; persoane fără adăpost; cetățeni români aparținând minorității rome; persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe; femei care au copii cu dizabilități; persoane care suferă de dependență de alcool și alte substanțe toxice; victime ale traficului de ființe umane; persoane care nu au documente de identitate; persoane din familii monoparentale; persoane victime ale violenței domestice; persoane lipsite de libertate sau aflate sub control judiciar, persoane aflate în evidențele serviciilor de probațiune, inclusiv persoanele neasigurate din comunitate constituie grup țintă eligibil pentru Proiect. Pentru noi ar fi extrem de important ca pacienții din România să știe și să înțeleagă că noi, echipa medicală și partenerul COPAC, ne punem toată priceperea și știința în slujba sănătății lor, să știe că acest control și examen medical este unul gratuit, nu îi costă absolut nimic, de la drumul până în București și înapoi, către casă, până la internarea pentru investigații în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila”, că vor beneficia, în cel mai scurt timp posibil, de cele mai bune aparate și analize pentru diagnostic și tratament, chiar dacă nu au un medic de familie.”G-ral maior medic Conf. dr. Florentina Ioniţă-Radu, Directorul general al Spitalul Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila”, Directorul ştiinţific al Proiectului ROCCAS II Bucuresti-Ilfov.

„Numărul de cazuri descoperite în acest moment raportat la numărul de teste returnate este mare și de aceea recomand tuturor persoanelor cu vârsta între 50 și 74 de ani să vorbească cu medicul de familie și să solicite să fie testat. Orice caz descoperit la timp înseamnă o viață salvată. Salut eforturile colegilor mei, medici de familie, care au testat un număr mare de persoane într-o perioadă scurtă de timp”, a declarat Dr. Daciana Toma, coordonator medical în cadrul proiectului ROCCAS II Bucuresti-Ilfov.

Detalii suplimentare se pot obține de la managerul proiectului
Telefon: 021/319.30.46, Fax: 021/311.93.33
Calea Plevnei nr. 134, sector 1, București, cod poștal: 010242
Articole asociate

Conferința de lansare a proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale-ROCCAS II București-Ilfov”

Organizarea Conferinței de lansare a proiectului ROCASS II București-Ilfov.

Conferința „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București – Ilfov”, în imagini, de la Sala de Marmură a Cercului Militar Național

Nota redacției

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.