Acasă Avocat - Jurisprudență Articol juridic trilingv. Avocat consultanță. Cum poți obține acte de stare civilă...

Articol juridic trilingv. Avocat consultanță. Cum poți obține acte de stare civilă prin avocat? Reprezentare juridică simplificată în fața serviciilor de stare civilă (Civil lawyer in Romania. How can you obtain civil status documents in Romania through a lawyer? Simplified legal representation before civil status authorities/Avocat spécialisé en droit civil en Roumanie. Comment obtenir des documents d’état civil par l’intermédiaire d’un avocat? Représentation légale simplifiée devant les autorités d’état civil) de la partenerul nostru Societatea de Avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații 

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose!  Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
– Democracy cannot exist without opposition
–Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
–Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Legea 119/1996 reprezintă actul normativ ce guvernează regimul juridic al actelor de stare civilă și procedurile de eliberare ale acestora. Legiuitorul a considerat necesară și utilă adoptarea Legii nr. 271/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la acte de stare civilă referitor la extinderea drepturilor avocaților prevăzute în Statutul Profesiei de Avocat de a oferi asistență și reprezentare cetățenilor pentru eliberarea de documente stare civilă în fața autorităților competente. Prezentul articol analizează noile modificări aduse în ceea ce privește Legea 119/1996, efectele acestora, impactul acestora în relația dintre cetățeni și autoritățile publice și serviciile pe care le poate oferi un avocat București în reprezentarea în fața serviciilor de stare civilă. Un avocat civil București poate oferi servicii precum eliberare de acte stare civilă, rectificare acte de stare civilă, schimbare nume pe cale administrativă, înscriere de mențiuni, transcriere acte de stare civilă etc. Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat consultanță care să vă poată asista și reprezenta în fața autorităților competente în vederea eliberării, rectificării sau anulării de acte stare civilă.

Avocat stare civilă. Eliberarea de acte de stare civilă prin avocat

Până la intrarea în vigoare a Legii nr. 271/2024, avocaților li se oferea posibilitatea de a reprezenta cetățenii prin împuternicire avocațială în vederea solicitării de certificate de stare civilă sau extrase multilingve. Însă, dreptul avocaților de a reprezenta cetățenii prin împuternicire avocațială era unul limitat, în sensul că pentru orice alte cereri, legea prevedea ca reprezentarea să se realizeze doar prin procură specială. Prin Legea nr. 271/2024, legiuitorul a prevăzut avocaților posibilitatea de a elibera documente stare civilă în numele clienților, precum certificate de naștere, de căsătorie, de deces sau extrasele multilingve ale acestora prin împuternicire avocațială. Astfel, relația dintre cetățeni și autorități era mai puțin eficientă înainte de intrarea în vigoare a noii legi, întrucât trebuia îndeplinită formalitatea de procură specială emisă de un notar public. Înlăturarea formalității de procură specială vine în sprijinul cetățenilor, întrucât se eficientizează relația dintre aceștia și autoritățile publice, eliminând costurile suplimentare, precum și un pas în plus în procesul de reprezentare juridică. Un avocat stare civilă vă poate oferi asistență în privința eliberării de acte stare civilă prin împuternicire avocațială, fiind astfel simplificată procedura de eliberare de documente stare civilă în România.

Avocat rectificare acte. Rectificare acte de stare civilă 

Datorită noilor modificări legislative aduse prin Legea nr. 271/2024, avocații pot solicita în numele cetățenilor rectificare acte de stare civilă. Se poate întâmpla în practică să existe erori cuprinde în acte stare civilă, precum nume scrise incorect, existența unor date eronate sau orice alte informații neconforme cu realitatea. În afară de rectificare acte de stare civilă, un avocat consultanță poate solicita înscriere de mențiuni în actele de stare civilă. Mențiunile se pot referi la modificările intervenite în statutul civil al persoanei,  modificările intervenite cu privire la nume ori ca urmare a rectificării actelor de stare civilă, la actele de naștere privind numele de familie al părintelui faţă de care s-a stabilit filiaţia, la desfacerea, anularea sau constatarea nulităţii adopţiei, la incetarea căsătoriei prin decesul sau prin declararea judecătorească a morţii unuia dintre soţi, la constatarea nulităţii, anularea sau desfacerea căsătorie etc. Un avocat rectificare acte poate solicitarea modificarea actelor doar prin împuternicire avocațială, fiind eliminată necesitatea reprezentării cu procură specială.

Avocat transcriere. Transcriere acte de stare civilă

Potrivit dispozițiilor din Legea 119/1996, actele de stare civilă ale cetățenilor români întocmite în străinătate sunt valabile pe teritoriul României după transcriere acte de stare civilă în registrele române. Cetățeanul român are obligația de a solicita transcriere acte de stare civilă la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor, la primăria unității administrativ-teritoriale competente sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare de carieră ale României, în termen de 6 luni de la înregistrare documente stare civilă la autoritățile străine, respectiv de la data dobândirii sau redobândirii cetățeniei române. Un avocat transcriere poate solicita transcriere acte de stare civilă în ceea ce privește certificatele de naștere, de căsătorie, de deces, precum și a altor documente emise de serviciile de stare civilă. „Este recomandat ca în procedurile ce implică interacțiuni cu serviciile de stare civilă să apelați la un avocat civil București, întrucât acesta poate interpreta corect reglementările aplicabile în materie, asigurându-se că toți pașii procedurali sunt parcurși și toate documentele necesare sunt depuse adecvat și la timp”, a declarat Dr. Radu Pavel, Avocat Coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.

Echipa noastră de avocați este pregătită să răspundă oricăror întrebări legate de eliberare de acte stare civilă, rectificare acte de stare civilă, schimbare nume pe cale administrativă, înscriere de mențiuni, transcriere acte de stare civilă sau orice altă operațiune efectuată la serviciile de stare civilă. Pentru informații suplimentare, vă invităm să completați formularul de contact de pe site-ul societății.  În concluzie, noile modificări legislative contribuie la simplificarea procedurilor de eliberare documente stare civilă, rectificare acte de stare civilă și înscriere mențiuni, eliminând necesitatea semnării unei procuri speciale pentru reprezentarea de către avocați. Așadar, în aceste demersuri administrative, un avocat civil București din cadrul echipei noastre vă poate reprezenta la serviciile de stare civilă printr-o împuternicire avocațială, oferind servicii precum eliberare de acte stare civilă, rectificare acte de stare civilă, schimbare nume pe cale administrativă, înscriere de mențiuni, transcriere acte de stare civilă și orice alte servicii privitoare la documente stare civilă. Pentru aceste motive, Societatea românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la serviciile unui avocat București, întrucât poate asigura o reprezentare juridică eficientă, oferind o interpretare corectă a dispozițiilor legale și parcurgerea adecvată a pașilor prevăzuți în legislația actuală.

Notă. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution

English version

The Romanian Law 119/1996 represents the normative act regulating the legal framework for civil status documents in Romania and the procedures for their issuance. The legislator deemed it necessary and beneficial to adopt the Romanian Law No. 271/2024 to amend and supplement Law No. 119/1996 regarding civil status documents in Romania. These amendments extend the rights of lawyers, as outlined in the Statute of the Legal Profession, to assist and represent citizens in obtaining civil status documents in Romania from the competent authorities. This article analyzes the new changes introduced by Law 119/1996, their effects, their impact on the relationship between citizens and public authorities, and the services a Bucharest lawyer in Romania can provide, such as representation before civil status authorities. A civil lawyer in Romania can provide services such as obtaining civil status documents in Romania, correcting errors, administratively changing names, recording annotations, and document transcription in Romania. The Romanian law firm Pavel, Mărgărit and Associates recommends consulting a specialized lawyer for assistance and representation before competent authorities to obtain, correct, or annul civil status documents in Romania.

Civil lawyer in Romania. Lawyers assisting with issuing civil status documents in Romania

Prior to the enforcement of Law No. 271/2024, lawyers could represent citizens via a power of attorney in Romania for requesting a certificate of civil status in Romania or multilingual extracts. However, this right was limited, as other requests required representation through a special power of attorney in Romania. Law No. 271/2024 allows lawyers to obtain civil status documents in Romania, such as birth, marriage, or death certificates, as well as multilingual extracts, on behalf of their clients through a legal power of attorney in Romania. This reform eliminates the requirement for a notarized special power of attorney in Romania, streamlining the relationship between citizens and public authorities by reducing costs and procedural steps. A Bucharest lawyer in Romania can assist with obtaining civil status documents in Romania via a legal power of attorney in Romania, simplifying the procedures for obtaining these documents in Romania.

Lawyer specializing in civil status corrections in Romania. Correcting civil status documents in Romania

With the legislative changes introduced by Law No. 271/2024, lawyers can now request corrections to civil status documents in Romania on behalf of citizens. Errors in such documents—such as misspelled names, incorrect data, or other inaccuracies—can be rectified. Beyond correcting errors, a lawyer can request annotations in civil status documents in Romania. These annotations might involve changes to a person’s civil status in Romania, such as name changes following a rectification, parentage updates on birth certificates, or notes about the dissolution, annulment, or nullification of marriage or adoption. A lawyer specializing in civil status corrections in Romania can handle these modifications with a legal power of attorney in Romania, eliminating the need for a notarized special power of attorney in Romania.

Transcription lawyer in Romania. Transcription of documents in Romania

According to Law 119/1996, the civil status documents in Romania of Romanian citizens issued abroad are valid in Romania only after being transcribed into Romanian civil status registers. Romanian citizens are required to request transcription of documents in Romania —such as birth, marriage, or death certificates—within six months of their issuance abroad or after acquiring or reacquiring Romanian citizenship. A transcription lawyer in Romania can assist with this process, ensuring the proper registration of these foreign-issued civil status documents in Romania. Dr. Radu Pavel, Managing Partner at the Romanian Law Firm Pavel, Mărgărit and Associates, emphasized the importance of consulting a Bucharest lawyer in Romania for matters involving civil status in Romania. „A civil rights attorney in Romania can correctly interpret the applicable regulations, ensuring all procedural steps are followed, and all necessary documents are submitted accurately and on time,” he noted. Our team of lawyers is ready to answer any questions related to the issuance of civil status documents in Romania, correction of civil status documents in Romania, administrative name changes, recording annotations, transcription of documents in Romania, or any other operations carried out at civil status services. For additional information, we invite you to fill out the contact form on our website.

In conclusion, the recent legislative changes simplify procedures for issuing civil status documents, correcting errors, and recording annotations, by removing the need for a notarized special power of attorney in Romania. Lawyers can now represent clients through a legal power of attorney in Romania for various administrative actions, including obtaining, correcting, or transcription of documents in Romania. The Romanian Law Firm Pavel, Mărgărit and Associates recommends consulting a Bucharest lawyer in Romania for efficient legal representation, proper interpretation of regulations, and adherence to procedural requirements.

Note. Pavel, Margarit and Associates Law Firm is one of the top law firms in Romania, providing high-quality legal services. The firm’s clients include multinational and domestic companies of great magnitude. In 2024, the law firm’s success stories brought it international recognition from the most prestigious international guides and publications in the field. As a result, Pavel, Margarit and Associates Law Firm ranked 3rd in Romania in the Legal 500’s ranking of business law firms with the most relevant expertise. The law firm is internationally recognized by the IFLR 1000 Financial and Corporate 2024 guide. Additionally, Pavel, Margarit and Associates Law Firm is the only law firm in Romania recommended by the international director of Global Law Experts in London in the Dispute Resolution practice area

French version

La Loi roumaine 119/1996 constitue l’acte normatif régissant le cadre juridique des documents d’état civil en Roumanie et les procédures relatives à leur délivrance. Le législateur a jugé nécessaire et opportun d’adopter la Loi roumaine n° 271/2024 pour modifier et compléter la Loi n° 119/1996 sur les documents d’état civil en Roumanie. Ces amendements élargissent les droits des avocats, tels que prévus dans le Statut de la profession juridique, leur permettant d’assister et de représenter les citoyens dans l’obtention de documents d’état civil en Roumanie auprès des autorités compétentes. Cet article analyse les nouvelles modifications introduites par la Loi 119/1996, leurs effets, leur impact sur la relation entre les citoyens et les autorités publiques, ainsi que les services qu’un avocat de Bucarest en Roumanie peut offrir, tels que la représentation devant les autorités d’état civil. Un avocat spécialisé en droit civil en Roumanie peut fournir des services tels que l’obtention de documents d’état civil, la correction d’erreurs, les changements de nom administratifs, l’enregistrement d’annotations et la transcription de documents en Roumanie. Le cabinet d’avocats roumain Pavel, Mărgărit et Associés recommande de consulter un avocat spécialisé pour une assistance et une représentation efficaces devant les autorités compétentes pour obtenir, corriger ou annuler des documents d’état civil en Roumanie.

Avocat spécialisé en droit civil en Roumanie. Avocats aidant à la délivrance de documents d’état civil en Roumanie

Avant l’entrée en vigueur de la Loi n° 271/2024, les avocats pouvaient représenter les citoyens via une procuration en Roumanie pour demander un certificat d’état civil ou des extraits multilingues. Cependant, ce droit était limité, d’autres demandes nécessitant une procuration spéciale en Roumanie. La Loi n° 271/2024 permet désormais aux avocats d’obtenir des documents d’état civil en Roumanie, tels que les certificats de naissance, de mariage ou de décès, ainsi que des extraits multilingues, au nom de leurs clients via une procuration en Roumanie. Cette réforme supprime l’obligation de disposer d’une procuration spéciale notariée en Roumanie, simplifiant ainsi la relation entre les citoyens et les autorités publiques en réduisant les coûts et les démarches administratives. Un avocat de Bucarest en Roumanie peut aider à obtenir des documents d’état civil en Roumanie par une procuration légale, facilitant ainsi les procédures administratives.

Avocat spécialisé dans les corrections d’état civil en Roumanie. Correction des documents d’état civil en Roumanie

Avec les modifications législatives introduites par la Loi n° 271/2024, les avocats peuvent désormais demander des corrections de documents d’état civil en Roumanie au nom des citoyens. Les erreurs dans ces documents—telles que des noms mal orthographiés, des données incorrectes ou d’autres inexactitudes— peuvent être rectifiées. Au-delà de la correction d’erreurs, un avocat peut également demander des annotations dans les documents d’état civil en Roumanie. Ces annotations peuvent inclure des modifications du statut civil d’une personne en Roumanie, comme des changements de nom après rectification, des mises à jour sur la filiation dans les certificats de naissance ou des notes concernant la dissolution, l’annulation ou la nullité d’un mariage ou d’une adoption. Un avocat spécialisé dans les corrections d’état civil en Roumanie peut gérer ces modifications avec une procuration légale, sans qu’il soit nécessaire de disposer d’une procuration spéciale notariée.

Avocat en transcription en Roumanie. Transcription de documents en Roumanie

Conformément à la Loi 119/1996, les documents d’état civil de citoyens roumains émis à l’étranger ne sont valables en Roumanie qu’après leur transcription dans les registres d’état civil roumains. Les citoyens roumains doivent demander la transcription de documents en Roumanie—tels que des certificats de naissance, de mariage ou de décès—dans un délai de six mois après leur délivrance à l’étranger ou après avoir acquis ou réacquis la citoyenneté roumaine. Un avocat en transcription en Roumanie peut assister dans ce processus, en veillant à l’enregistrement correct de ces documents d’état civil émis à l’étranger dans les registres roumains. Dr. Radu Pavel, Managing Partner du cabinet d’avocats roumain Pavel, Mărgărit et Associés, a souligné l’importance de consulter un avocat à Bucarest en Roumanie pour les questions liées à l’état civil. „Un avocat spécialisé en droits civils en Roumanie peut interpréter correctement les réglementations applicables, garantir que toutes les étapes procédurales sont respectées et que tous les documents nécessaires sont soumis avec précision et dans les délais”, a-t-il noté.

Notre équipe d’avocats est prête à répondre à toutes les questions relatives à la délivrance de documents d’état civil en Roumanie, la correction de documents d’état civil, les changements de nom administratifs, l’enregistrement d’annotations, la transcription de documents en Roumanie ou toute autre opération effectuée auprès des services d’état civil. Pour plus d’informations, nous vous invitons à remplir le formulaire de contact sur le site Web. Les récentes modifications législatives simplifient les procédures de délivrance, de correction et d’enregistrement d’annotations dans les documents d’état civil, en supprimant l’obligation de disposer d’une procuration spéciale notariée. Les avocats peuvent désormais représenter leurs clients par une procuration légale en Roumanie pour diverses démarches administratives, y compris l’obtention, la correction ou la transcription de documents. Le cabinet d’avocats roumain Pavel, Mărgărit et Associés recommande de consulter un avocat à Bucarest en Roumanie pour une représentation juridique efficace, une interprétation adéquate des réglementations et le respect des exigences procédurales.

Note. Le cabinet d’avocats Pavel, Mărgărit et Associés figure parmi les meilleurs cabinets d’avocats en Roumanie, offrant des services juridiques de haute qualité. Parmi ses clients figurent des entreprises multinationales et nationales de grande envergure. En 2024, les succès du cabinet lui ont valu une reconnaissance internationale des guides et publications les plus prestigieux dans le domaine. En conséquence, le cabinet s’est classé 3ᵉ en Roumanie dans le classement du Legal 500 des cabinets spécialisés en droit des affaires les plus compétents. Le cabinet est également reconnu internationalement par le guide IFLR 1000 Financial and Corporate 2024 et est le seul cabinet en Roumanie recommandé par le répertoire international Global Law Experts basé à Londres, dans le domaine de la résolution des litiges. 

Notă. Toate articolele Societății de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției. (Thomas Csinta-redactor șef și director al publicației)

Lucrare (carte) de mare anvergură consacrată marilor și tradiționalelor concursuri de admitere (la matematici și științe fizice) în școlile superioare franceze de înalte studii inginerești (GEIPI – Polytech, Advance, Avenir și Puissance Alpha, 2020 – 2024). Les Grands Concours classiques des „Grandes Ecoles” d’ingenieurs (GEIPI – Polytech, Advance, Avenir et Puissance Apha). Maths – Sciences physiques (2000-2024)

  • Cartea Oglinzilor-Thrillerul lui Eugen Ovidiu Chirovici (tradusă în 39 de limbi, publicată în 40 de țări și vândută în aproape 500.000 de exemplare), într-o singură zi, a fost vândută în Germania în 20.000 de exemplare după apariția lui în librării. De asemenea, romanul este bestseller în Olanda și Italia. Volumul care a luat cu asalt marea piață internațională de carte, este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în 38 de țări. Scriitorul Eugen-Ovidiu Chirovici a năucit lumea literară cu primul său roman în limba engleză considerat „un fenomen editorial internațional”. (The Guardian). Până în momentul de față, drepturile de publicare au fost cumpărate în 38 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania iar criticii se întrec în elogii la adresa romanului. Cartea a fost senzația Târgului de la Frankfurt, în 2015 și a adus autorului în jur de 1,5 Mil$US. În martie 2024 a fost prezentat filmul Sleeping Dogs, în coproducție australo-americană, după romanul Cartea oglinzilor, în regia lui Adam Cooper și cu Russel Crowe în rolul principal. „Drepturile de difuzare în SUA au fost achiziționate de The Avenue/Paramount (…). Până în prezent, drepturile de difuzare în cinematografe au fost cumpărate în: România, SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Spania, Rusia, Turcia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel, Grecia, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, America latină, Australia, Noua Zeelandă”.

Dramaturgul brașovean modern, trilingv Elise Wilk – „o voce esențială în peisajul teatral românesc și internațional” cu Jurnalul Bucureștiului, publicație cultural – educațională și științifică franco – română, agreată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe (de la corespondentul nostru poetul, scriitorul și fotograful Ovidiu-Cristian Dinică)

Agresorii sexuali nemonitorizați – O amenințare pentru comunitate. Contribuția OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Națiunile Unite) într-o serie de dosare criminale sexuale în spațiul francofon european (Corespondenţă de la Lordul Sir Prof. dr. Av. Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al OADO, partener al Jurnalul Bucureștiului, publicație cultural – educațională și de cercetare în științe socio – judiciare franco – română, agreată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe). „Fără 6 mile” (cea mai spectaculoasă încercare de evadare de sub regimul Ceaușescu) difuzat de TVR (partenerul al Jurnalul Bucureștiului)

„Sesiunea științifică anuală a Academiei Germano-Română din Baden-Baden – 2024” (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de cultură „Friedrich Schiller” din București (partener cultural – educațional al Jurnalului Bucureștiului)

„Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de înățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Subiectele de concurs (Modelizare matematică) – 2024 pentru doctori în științe (matematice)

„Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Subiecte (de tip „concurs” – Subiecte „Zero”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’ Agrégation” din anii 2017 – 2023

Corrigé du „Concours – Agrégation de mathématique” (titularizare în sistemul de învățământ superior francez ultraelitist PGE/Prépa – Grandes Ecoles și în sistemul universitar LMD/Licență – Masterat – Doctorat). Soluții & Raportul Juriului pentru Subiecte (de tip „concurs” – Subiecte „Zero”) propuse pentru doctori în științe (matematice) și cele de „Concours de l’Agrégation” din anii 2017 – 2023

  • Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…

  • Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, „Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet („olpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…