Acasă Avocat - Jurisprudență Articol juridic trilingv. Avocat drept imobiliar. Dreptul de proprietate în România (h1)....

Articol juridic trilingv. Avocat drept imobiliar. Dreptul de proprietate în România (h1). Care sunt modurile de dobândire a dreptului de proprietate în Rmomânia? (h2) [Real Estate Law Fir. Property right in Romania (h1). What are the ways of acquiring ownership of real estate in Romania? (h2)/Avocat en droit immobilier. Droits de propriété en Roumanie (h1). Quels sont les moyens d’acquérir des droits de propriété en Roumanie? (h2)] de la partenerul nostru societatea de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose!  Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
– Democracy cannot exist without opposition
–Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
–Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Conform legislației în vigoare, dreptul de proprietate se poate dobândi prin convenţie, moştenire legală sau testamentară, accesiuneuzucapiune, ca efect al posesiei de bună-credinţă în cazul bunurilor mobile şi al fructelor, prin ocupaţiune, tradiţiune, precum şi prin hotărâre judecătorească, atunci când ea este translativă de proprietate prin ea însăşi. Totuși, prin lege se pot reglementa şi alte moduri de dobândire a dreptului de proprietate. Fiecare modalitate de dobândire a dreptului de proprietate are propriile sale proceduri și cerințe legale, iar cunoașterea acestora este esențială pentru a asigura un transfer de  proprietate legitim, motiv pentru care Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații va recomandă să apelați la serviciile juridice ale unui avocat specializat în drept civil, respectiv un avocat imobiliare, avocat uzucapiune, avocat succesiuni  care vă poate oferi consultanță detaliată cu privire la modalitățile de dobândire a dreptului de proprietate și care vă poate ajută să înțelegeți implicațiile legale ale fiecărei opțiuni.

Contract de vânzare cumpărare

Vânzarea reprezintă una dintre modalitățile de dobândire a dreptului de proprietate și este contractul prin care vânzătorul transmite sau, după caz, se obligă să transmită cumpărătorului proprietatea unui bun în schimbul unui preţ pe care cumpărătorul se obligă să îl plătească. Încheierea unui contract de vânzare cumpărare poate debuta printr-o promisiune de vânzare  prin care vânzătorul se obligă să încheie în viitor un contract de vânzare cumpărare sau promisiune bilaterală de vânzare cumpărare (antecontract vânzare cumpărare) prin care părțile implicate își asumă reciproc obligația de a încheia ulterior un act de vânzare cumpărare în condițiile stabilite de acestea.

În plus, dobândirea dreptului de proprietate ca urmare a perfectării dintr-o promisiune de vânzare  sau  promisiune bilaterală de vânzare cumpărare (antecontract vânzare cumpărare) într-un contractimplică și negocierea, raport de due dilligence și stabilirea condițiilor tranzacției, întocmirea și semnarea unui act de vânzare cumpărare, efectuarea plății și transferul de proprietate, iar în final înregistrarea tranzacției la autoritățile competente pentru a conferi cumpărătorului dreptul de proprietate asupra bunului. În acest sens, implicarea unui avocat drept imobiliar (avocat imobiliare) poate oferi sprijin în  redactarea sau revizuirea unui act de vânzare cumpărare sau o promisiune de vânzare, promisiune bilaterală de vânzare cumpărare (antecontract vânzare cumpărare), respectiv o promisiune de vânzare  pentru a se asigura că toate aspectele legale sunt acoperite corect și că interesele părților sunt protejate.

Moștenirea legală sau testamentară – Succesiune

Transmiterea dreptului de proprietate prin succesiune în instanțăsuccesiune sau ca urmare a procedurii de deschidere succesiune are loc în mai multe moduri, respectiv prin succesiune legală, succesiune testamentară sau succesiune contractuală (donație de bunuri viitoare). Prin succesiunea legală, moștenirea este atribuită prin lege, fiind astfel stabilit modul de împărțire a bunurilor defunctului și de transmitere a patrimoniului constând în drepturile și obligațiile persoanei defuncte, în absența unui testament valabil întocmit, prin acceptarea moștenirii. Prin succesiunea testamentară, moștenirea este transferată prin intermediul unui act de voință al defunctului, numit testament, care stabilește modul în care bunurile vor fi distribuite după moartea sa, prin acceptarea moștenirii. Ultimul mod de transmitere a dreptului de proprietate prin succesiune este prin încheierea unui contract de donație (donație de bunuri viitoare), prin care persoană care dobândește bunurile este determinată prin intermediul unui contract încheiat încă din timpul vieții celui care dispune de bunuri. Un avocat succesiuni din cadrul Societății Românești de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații. poate oferi asistență juridică specializată în procedura de deschidere succesiune, succesiune în instanță sau la notar, ajutând la interpretarea și aplicarea corectă a legislației în vigoare, asigurând respectarea drepturilor și obligațiilor legate de transmiterea dreptului de proprietate după acceptarea moștenirii într-un mod eficient și legal.

Accesiunea imobiliară și uzucapiunea de 30 de ani

Accesiunea imobiliară este un alt mod prin care proprietarul unui bun devine proprietarul a tot ce se alipește cu bunul ori se încorporează în acesta, dacă legea nu prevede altfel. Accesiunea imobiliară poate fi de două feluri, respectiv accesiunea imobiliară naturală, când unirea sau încorporarea este urmarea unui eveniment natural, ori accesiunea imobiliară artificială, când rezultă din fapta proprietarului ori a unei alte persoane.

Uzucapiunea de 30 de ani (prescripție achizitivă) reprezintă o modalitate specifică de dobândire a dreptului de proprietate, conform căreia o persoană poate deveni proprietarul unui bun imobil prin posesia acestuia timp de 30 de ani, în conformitate cu legea. Uzucapiunea de 30 de ani (prescripție achizitivă) presupune exercitarea posesiei îndelungate și neîntrerupte asupra bunului respectiv, conform condițiilor stabilite.

În aceste situații complexe, consultarea unui avocat uzucapiune, avocat imobiliare sau avocat drept imobiliar este esențială pentru înțelegerea și aplicarea corectă a legislației în vigoare. În cazul uzucapiunii, avocatul va examina circumstanțele posesiei asupra bunului imobil și va evalua dacă acestea sunt îndeplinite pentru a dobândi dreptul de proprietate prin această modalitate specifică. În plus, un avocat uzucapiune, avocat imobiliare sau avocat drept imobiliar se va asigura că toate documentele și procedurile necesare sunt completate corect și că interesele clientului sunt protejate pe parcursul întregului proces. „Asistența juridică din partea unui avocat specializat în drept civil, respectiv avocat imobiliaravocat uzucapiune sau avocat succesiuni este necesară pentru a asigura protejarea intereselor părților în mod corespunzător în cadrul procesului de dobândire a dreptului de proprietate” a declarat Avocatul Coordonator Dr. Radu Pavel al Societății Românești de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.

Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații a oferit cu succes servicii juridice unui prestigios dezvoltator american cu privire la încheierea unui contract de proiectare în România a unui complex rezidențial din România

Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă invită să apelați cu încredere la echipa noastră de avocați, cu experiență vastă în domeniul dreptului civil și imobiliar, pentru a vă ghida și asista în mod profesionist în demersurile dumneavoastră, prin completarea formularului de contact. În concluzie, conform legislației în vigoare, există diverse modalități prin care dreptul de proprietate poate fi dobândit, inclusiv prin convenție, moștenire legală sau testamentară, accesiune imobiliarăuzucapiune (prescripție achizitivă), deschidere succesiune și succesiune în instanță sau chiar ca urmare a unei hotărâri judecătorești translativă de proprietate. Fiecare dintre aceste modalități implică proceduri și cerințe legale specifice, iar cunoașterea acestora este esențială pentru a asigura un transfer de proprietate legitim și corect. În acest sens, Societatea Românească de Avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă recomandă să apelați la serviciile juridice ale unui avocat specializat în drept civil, respectiv avocat imobiliaravocat uzucapiune sau avocat succesiuni, care vă poate oferi consultanță detaliată și sprijin în înțelegerea și gestionarea implicațiilor legale ale fiecărei opțiuni. 

Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații a oferit asistență juridică unui cetățean din România în vederea revizuirii unui contract de consultanță încheiat cu o societate daneză

Notă. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2023, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2023. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution.

English version

According to Romanian legislation, the property right in Romania can be acquired through agreement, legal or testamentary inheritance, accession in Romania, usucaption in Romania, as a result of good faith possession in the case of movable property and fruits, by occupation, tradition, as well as by court decision when it itself transfers ownership. However, the law can also regulate other ways of acquiring property right and ownership of real estate in Romania. Each method of acquiring the property right in Romania has its own procedures and legal requirements, and knowledge of these is essential to ensure a legitimate transfer of ownership, which is why The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates recommend you to seek the legal services of a real estate lawyer, inheritance lawyer, landlord and tenant lawyer in Romania who can provide detailed consultation on the methods of acquiring the property right through a purchase agreement for house in Romania or an asset purchase agreement in Romania and help you understand the legal implications of each option.

Sale and Purchase Agreement in Romania

Real estate sale in Romania represents one of the ways of acquiring the right of ownership and is the sale and purchase agreement in Romania by which the seller transfers or, as the case may be, undertakes to transfer to the buyer the ownership of a good in exchange for a price that the buyer undertakes to pay. The conclusion of a sales agreement in Romania can begin with a promise of sale by which the seller undertakes to conclude a sales agreement in Romania in the future. In addition, the parties involved can conclude a pre-sale and purchase agreement in Romania by which they mutually undertake to close a sale and purchase agreement in Romania under the conditions established by them. Additionally, acquiring the ownership of real estate in Romania through the fulfillment of a promise of sale or a bilateral promise of sale and purchase into a contract, namely a purchase agreement for house in Romania or an asset purchase agreement in Romania, involves negotiating and establishing the transaction conditions, preparing a due diligence report, drafting and signing a sale and purchase agreement in Romania, making the payment and transferring ownership, and finally registering the transaction with the competent authorities to confer the buyer the property right in Romania. In this regard, involving a real estate law firm can provide support in drafting or revising a sale and purchase agreement in Romania or a promise of sales agreement in Romania, to ensure that all legal aspects are correctly covered and that the parties’ interests are protected.

Legal or Testamentary Inheritance-Succession in Romania

Transferring ownership or property right in Romania through succession occurs in several ways, namely through legal succession, testamentary succession, or contractual succession (future goods donation). Through legal succession, inheritance is attributed by law, thus establishing the way of dividing the deceased’s assets and transmitting the estate consisting of the rights and obligations of the deceased person, in the absence of a validly executed will. Through testamentary succession, inheritance is transferred through the deceased’s will, which establishes how the assets will be distributed after their death. The last way of transferring the right of ownership through succession is by concluding a donation contract (future goods donation), by which the person acquiring the goods is determined through a contract concluded during the lifetime of the person disposing of the assets. An inheritance lawyer in Romania and a lawyer for wills in Romania from The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates can provide specialized legal assistance in opening the succession  procedure, succession in court or before a notary, helping with the correct interpretation and application of the current legislation, ensuring compliance with the rights and obligations related to the transfer of ownership after accepting the inheritance in an efficient and legal manner.

Accession and 30-Year Usucaption in Romania

Accesion in Romania is another way in which the owner of a property becomes the owner of everything that adheres to the property or is incorporated into it. Accesion in Romania can be of two kinds, natural accession, when the union or incorporation is the result of a natural event, or artificial accession, when it results from the act of the owner or another person. Thirty-year usucaption in Romania (acquisitive prescription) represents a specific way of acquiring ownership rights, according to which a person can become the owner of a property by possessing it for 30 years, in accordance with the law. Thirty-year usucaption in Romania (acquisitive prescription) involves the exercise of long and uninterrupted possession over the respective property, according to the established conditions.

 In these complex situations, consulting land lawyers, real estate attorney or a property attorney in Romania from a real estate law firm in Romania is essential for understanding and correctly applying the current legislation. In case of usucaption in Romania, the land lawyers in Romania will examine the circumstances of possession of the property and evaluate whether they are met to acquire ownership through this specific method. In addition, a property lawyer in Romania and a property solicitors in Romania will ensure that all necessary documents and procedures are completed correctly and that the client’s interests are protected throughout the entire process. „The legal assistance from a lawyer specialized in civil law, particularly inheritance lawyer, landlord and tenant lawyer, real estate lawyer in Romania is necessary to ensure the proper protection of the parties’ interests in the property acquisition process” stated Managing Partner PhD. Radu Pavel of The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates.

The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates invite you to confidently reach out to our team of experienced lawyers consulting land lawyers, real estate lawyer, property attorney or inheritance lawyer in Romania to guide and assist you professionally in concluding a purchase agreement for house or an asset purchase agreement in Romania and in acquiring the ownership of real estate in Romania through one of the ways mentioned below, by completing the contact form.

In conclusion, according to the current legislation, there are various ways in which the right of ownership can be acquired, including through agreement, legal or testamentary inheritance, accession in Romania, usucaption in Romania, or even as a result of a court decision transferring ownership. Each of these methods involves specific procedures and legal requirements, such as preparing a due diligence report in Romania and knowledge of these is essential to ensure a legitimate and correct transfer of ownership. In this regard, The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates (real estate law firm) recommend seeking the legal services of an attorney specialized in civil law, particularly real estate attorney, property attorney, real estate attorney in Romania who can provide detailed consultation and support in understanding and managing the legal implications of each option.

Note. Pavel, Margarit and Associates Romanian Law Firm is one of the top law firms in Romania, providing high-quality legal services. The firm’s clients include multinational and domestic companies of great magnitude. In 2023, the law firm’s success stories brought it international recognition from the most prestigious international guides and publications in the field. As a result, Pavel, Margarit and Associates Law Firm ranked 3rd in Romania in the Legal 500’s ranking of business law firms with the most relevant expertise. The law firm is internationally recognized by the IFLR 1000 Financial and Corporate 2023 guide. Additionally, Pavel, Margarit and Associates Law Firm is the only law firm in Romania recommended by the international director of Global Law Experts in London in the Dispute Resolution practice area.

French version

Selon la législation roumaine, le droit de propriété peut être acquis par accord, héritage légal ou testamentaire, accession, usucaption, en tant que résultat d’une possession de bonne foi dans le cas des biens meubles et des fruits, par occupation, tradition, ainsi que par décision de justice lorsqu’elle transfère elle-même la propriété. Cependant, la loi peut également réglementer d’autres moyens d’acquérir le droit de propriété. Chaque méthode d’acquisition du droit de propriété a ses propres procédures et exigences légales, et la connaissance de celles-ci est essentielle pour garantir un transfert légitime de propriété, c’est pourquoi le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et Associés vous recommande de faire appel aux services juridiques d’un avocat en droit immobilier, d’un avocat en succession, d’un avocat bailleur et locataire, qui peuvent fournir une consultation détaillée sur les méthodes d’acquisition du droit de propriété par le biais d’un accord d’achat pour une maison ou d’un accord d’achat d’actifs et vous aider à comprendre les implications juridiques de chaque option.

Accord de vente et d’achat

La vente représente l’un des moyens d’acquérir le droit de propriété et est le contrat par lequel le vendeur transfère ou, le cas échéant, s’engage à transférer à l’acheteur la propriété d’un bien en échange d’un prix que l’acheteur s’engage à payer. La conclusion d’un contrat de vente peut commencer par une promesse de vente par laquelle le vendeur s’engage à conclure un contrat de vente dans le futur ou une promesse bilatérale de vente et d’achat (contrat de vente préliminaire) par laquelle les parties impliquées s’engagent mutuellement à conclure un contrat de vente et d’achat dans les conditions établies par elles. De plus, l’acquisition du droit de propriété par l’accomplissement d’une promesse de vente ou d’une promesse bilatérale de vente et d’achat en un contrat, à savoir un accord d’achat pour une maison ou un accord d’achat d’actifs, implique la négociation et l’établissement des conditions de la transaction, la rédaction et la signature d’un contrat de vente et d’achat, le paiement et le transfert de propriété, et enfin l’enregistrement de la transaction auprès des autorités compétentes pour conférer à l’acheteur le droit de propriété. À cet égard, faire appel à un cabinet d’avocats en droit immobilier peut fournir un soutien dans la rédaction ou la révision d’un contrat de vente et d’achat ou d’une promesse de vente, pour s’assurer que tous les aspects juridiques sont correctement couverts et que les intérêts des parties sont protégés.

Héritage légal ou testamentaire-Succession

Le transfert de propriété ou de droit de propriété par succession se fait de plusieurs manières, à savoir par succession légale, succession testamentaire ou succession contractuelle (don de biens futurs). Par le biais de la succession légale, l’héritage est attribué par la loi, établissant ainsi la manière de diviser les biens du défunt et de transmettre le patrimoine composé des droits et obligations de la personne décédée, en l’absence d’un testament valide. Par la succession testamentaire, l’héritage est transféré par le testament du défunt, qui établit la manière dont les biens seront distribués après sa mort. Le dernier moyen de transférer le droit de propriété par succession est de conclure un contrat de donation (don de biens futurs), par lequel la personne acquérant les biens est déterminée par le biais d’un contrat conclu de son vivant par la personne disposant des biens. Un avocat en succession et un avocat en testaments du cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et Associés peuvent fournir une assistance juridique spécialisée dans l’ouverture de la procédure successorale, la succession devant un tribunal ou devant un notaire, aider à l’interprétation correcte et à l’application de la législation en vigueur, garantir le respect des droits et obligations liés au transfert de propriété après l’acceptation de l’héritage de manière efficace et légale.

Accession et usucaption de 30 ans

L’accession est un autre moyen par lequel le propriétaire d’un bien devient propriétaire de tout ce qui adhère au bien ou est incorporé dans celui-ci. L’accession peut être de deux sortes, l’accession naturelle, lorsque l’union ou l’incorporation est le résultat d’un événement naturel, ou l’accession artificielle, lorsque cela résulte de l’acte du propriétaire ou d’une autre personne. L’usucaption de trente ans (prescription acquisitive) représente un moyen spécifique d’acquérir des droits de propriété, selon lequel une personne peut devenir propriétaire d’un bien en le possédant pendant trente ans, conformément à la loi. L’usucaption de trente ans (prescription acquisitive) implique l’exercice d’une possession longue et ininterrompue sur le bien concerné, selon les conditions établies.

Dans ces situations complexes, consulter des avocats fonciers, un avocat en droit immobilier ou un avocat en propriété d’un cabinet d’avocats en droit immobilier est essentiel pour comprendre et appliquer correctement la législation en vigueur. En cas d’usucaption, les avocats fonciers examineront les circonstances de la possession du bien et évalueront si elles sont remplies pour acquérir la propriété par cette méthode spécifique. De plus, un avocat en propriété, des avocats en propriété veilleront à ce que tous les documents et procédures nécessaires soient complétés correctement et que les intérêts du client soient protégés tout au long du processus. „L’assistance juridique d’un avocat spécialisé en droit civil, notamment en droit immobilier, en succession, en bailleur et locataire est nécessaire pour garantir la protection adéquate des intérêts des parties dans le processus d’acquisition de propriété”, a déclaré le partenaire directeur PhD. Radu Pavel du cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et Associés.

Le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et Associés vous invite à contacter en toute confiance notre équipe d’avocats expérimentés en consultant des avocats fonciers, un avocat en droit immobilier, un avocat en propriété ou un avocat en succession pour vous guider et vous aider professionnellement à conclure un accord d’achat pour une maison ou un accord d’achat d’actifs ou à acquérir le droit de propriété par l’un des moyens mentionnés ci-dessous, en complétant le formulaire de contact.

En conclusion, selon la législation en vigueur, il existe plusieurs moyens d’acquérir le droit de propriété, notamment par accord, héritage légal ou testamentaire, accession à la propriété, usucaption, ou même par une décision de justice transférant la propriété. Chacune de ces méthodes implique des procédures et des exigences juridiques spécifiques, et la connaissance de celles-ci est essentielle pour garantir un transfert légitime et correct de propriété. À cet égard, le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et Associés (cabinet d’avocats en droit immobilier) recommande de faire appel aux services juridiques d’un avocat spécialisé en droit civil, notamment en droit immobilier, en propriété, en droit immobilier, qui peut fournir une consultation détaillée et un soutien dans la compréhension et la gestion des implications juridiques de chaque option.

Note. Le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit and Associates a pour clients des entreprises étrangères, des sociétés locales de premier plan et des particuliers à haut revenu. En 2023, les succès du cabinet d’avocats roumain ont été reconnus par les guides et publications internationaux les plus prestigieux. Le cabinet a été classé troisième en Roumanie par la publication Legal 500. Le cabinet d’avocats roumain est également reconnu par le guide financier et corporatif IFLR 1000 2023. Le cabinet d’avocats roumain Pavel, Margarit & Associates est également le seul cabinet d’avocats en Roumanie recommandé par le Directeur de Global Law Experts à Londres dans le domaine du règlement des litiges.

Notă. Toate articolele Societății de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații în Jurnalul Bucureștiului

Lucrări intelligence


Cu cărțile pe masă, cu artistul vizual Claudiu Victor Gheorghiu, Senior editor al Jurnalului Bucurestiului și cu ocazia unei ședințe de lucru având ca obiectiv principal, promovarea culturii și civizatiei franceze prin intermediul faptului divers, precum și a sistemului (ultra)elitist de învățământ superior al școlilor superioare franceze de înalte studii (Les Grandes Ecoles)

La Cour Criminelle – la nouvelle réforme de la justice française. Noua reformă a Justiției franceze. Curtea Criminală – o „prelugire prin continuitate” a Curții Corecționale (printr-o „tranziție de fază”) – „aproape” o Curte cu Jurați dar fără jurați, „mărginită” de Curtea Corecțională și Curtea cu Jurați concepte fundamentale ale Jurisdicției franceze în care magistrații sunt „sclavii” unui șir aritmetic de numere întregi impare (pentru a evita orice îndoială favorabilă inculpatului)

Mihail Moruzov și Mișcarea Legionară (Corespondență de la Lect. dr. Tănase Tiberiu, secretar al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria & Filosofia Științei & Tehnici – Academia Română, directorul revistei „Intelligence Info” – partener al Jurnalului Bucureștiului)

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…