Potrivit noilor reglementări, acordul de restructurare reprezintă una din cele mai recente proceduri de prevenire a insolvenței introduse prin legea insolvenței 85/ 2014, care permite restructurarea activității companiei aflate în dificultate financiară, dar care nu se află încă în insolvență. Prin încheierea unui acord de restructurare negociat cu creditorii ale căror creanțe sunt afectate, se urmărește redresarea activității societății aflate în dificultate, dispunând de numeroase avantaje, precum faptul că debitorul își păstrează dreptul de administrare al activității, intervenția instanței este redusă, iar procedura insolvenței nu poate fi deschisă cât timp acordul de restructurare este în curs de derulare. Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă recomandă să apelați la serviciile unui avocat insolvență sau avocat specializat în insolvență din România pentru a beneficia de expertiza și asistență juridică de specialitate la încheierea unui acord de restructurare în conformitate cu prevederile legale și pentru a vă asigura că interesele dumneavoastră sunt protejate în timpul unei proceduri de prevenire a insolvenței.
Etapele procedurii de încheiere a unui acord de restructurare
Prima etapă implică formularea unui acord de restructurare care este întocmit de administratorul restructurării sau de debitor cu asistenţa administratorului restructurării și care este transmis creditorilor ale căror creanţe sunt afectate de instabilitatea financiara a debitorului, prin orice mijloace de comunicare care permit confirmarea primirii. După comunicarea acordului de restructurare, urmează negocierile între debitor și creditorii ale căror drepturi sunt afectate, care se finalizează cu procesul de votare și aprobare a acordului de restructurare, ce urmează a fi transmis spre confirmare către judecătorul-sindic. Cererea se soluționează în camera de consiliu, fără citarea părților, fiind vorba despre o procedură necontencioasă.
Dacă un acord de restructurare este confirmat de judecătorul-sindic, activitatea debitorului va trebui restructurată în conformitate cu prevederile acestuia. Administratorul restructurării va furniza creditorilor afectați rapoarte trimestriale privind implementarea acordului, evidențiind viabilitatea afacerii, iar debitorul are obligația de a oferi administratorului toate informațiile necesare pentru rapoarte, în caz contrat, lipsa acestor informații fiind considerata eșec al acordului. Un avocat specializat în insolvență și un avocat insolvență în România vă poate asista pe parcursul acestei proceduri de prevenire a insolvenței pentru a se asigură ca încheierea acordului de restructurare se desfășoară conform reglementărilor din legea insolvenței, respectiv legea insolvenței 85/2014 și că toate documentele sunt completate și depuse în termenele stabilite în mod imperativ.
Procedura acordului de restructurare încetează prin pronunțarea unei hotărâri de închidere a procedurii de către judecătorul-sindic, în ipoteza îndeplinirii prevederilor acordului de restructurare, la cererea oricărei părți sau a administratorului restructurării sau a eșuării îndeplinirii prevederilor acordului de restructurare. De la confirmarea acordului de restructurare și până la închiderea acestei proceduri de prevenire a insolvenței, debitorul este protejat de posibilitatea de a fi supus altor proceduri de prevenire a insolvenței sau chiar de deschiderea procedurii insolvenței la cererea unui creditor afectat.
Avantajele încheierii unui acord de restructurare
Acordul de restructurare oferă avantajul de a se desfășura în procedură necontencioasă, judecător-sindic intervenind doar în urma etapei negocierilor și a votului creditorilor. Totodată, legea insolvenței nu stabilește o limită de timp pentru negocieri sau pentru elaborarea acordului de restructurare, însă supravegherea administratorului restructurării este obligatorie pentru o perioadă de trei ani. Debitorul păstrează dreptul de administrare asupra activității, conform reglementărilor din dreptul comun, iar drepturile salariaților rămân neschimbate conform legii și contractelor colective de muncă. În final, dacă nu se efectuează acordul de restructurare efectul este renașterea creanțelor reduse ca urmare a plăților efectuate pe durata acestei proceduri, iar în cazul realizării acordului, creanțele rămân stinse.
„Înțelegerea profundă a legislației în materie de insolvență și experiența vastă în domeniu permit echipei noastre de avocați specializați în insolvență, procedura falimentului și procedurile de prevenire a insolvenței în România să ofere clienților servicii de consultanță și reprezentare de înaltă calitate în toate aspectele prevăzute de legea insolvenței 85/2014” a declarat Avocatul Coordonator, Dr. Radu Pavel, al Societății Românești de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații. Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații vă invită să apelați cu încredere la echipa noastră de avocați specializați în insolvență și avocați insolvență în România pentru vă ghida și asista în mod profesionist în orice demersuri legate de procedura insolvenței, precum concordatul preventiv, procedura falimentului deschiderea procedurii insolvenței și proceduri de prevenire a insolvenței, prin completarea formularului de contact.
Noile reglementări au introdus acordul de restructurare ca o procedură esențială de prevenire a insolvenței conform legii 85/2014, pe lângă concordatul preventiv, care permite restructurarea activității unei companii aflate în dificultate financiară. Prin negocierea unui acord de restructurare cu creditorii afectați, se obțin numeroase avantaje, precum păstrarea dreptului de administrare al societății pentru debitor, limitarea intervenției instanței și evitarea deschiderii procedurii de insolvență pe durata derulării acordului. Pentru a asigura încheierea unui acord de restructurare conform legii și protejarea intereselor în timpul procedurilor de prevenire a insolvenței, Societatea Românească de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații recomandă să apelați la serviciile unui avocat specializat în insolvență din România, respectiv a unui avocat insolvență care vă pot oferi consiliere în legătură cu toate aspectele procedurii de restructurare și alegerea celei mai bune strategii pentru situația specifică a fiecărei societăți. În plus, avocații noștri specializați în insolvență se ocupă și de alte aspecte importante, cum ar fi concordatul preventiv, deschiderea procedurii insolvenței, procedura falimentului și alte proceduri legale relevante în insolvență și restructurare financiară.
Notă. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2023, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2023. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution.
English version
According to the new regulations, the restructuring agreement in Romania represents one of the latest insolvency prevention procedures in Romania introduced by the Insolvency Law 85/2014 in Romania, which allows for the restructuring of the activities of companies experiencing financial difficulties. The aim of concluding a restructuring agreement in Romania negotiated with creditors whose claims are affected, is to rehabilitate the activities of the company, offering numerous advantages such as retaining the debtor’s right to manage the activities of the Romanian company, reduced court intervention, and the insolvency procedure in Romania cannot be initiated as long as the restructuring agreement in Romania is being implemented. The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates recommends engaging the services of an insolvency lawyer or specialized in insolvency lawyers in Romania to benefit from expertise and legal assistance in concluding a restructuring agreement in Romania in accordance with legal provisions of insolvency law in Romania and to ensure that your interests are protected during insolvency prevention procedures in Romania.
Stages of the restructuring agreement procedure in Romania
The first stage involves formulating a restructuring agreement in Romania drafted by the restructuring administrator or the debtor with the assistance of the restructuring administrator and transmitted to creditors whose claims are affected by the debtor’s financial instability, through any means of communication that allow confirmation of receipt. After the communication of the restructuring agreement in Romania, negotiations between the debtor and the affected creditors follow, culminating in the voting and approval process of the restructuring agreement in Romania, which is then submitted for confirmation to the syndic judge. The request is resolved in advising chamber, without summoning the parties as it is a non-contentious procedure in Romania.
If a restructuring agreement in Romania is confirmed by the insolvency judge, the debtor’s activities must be restructured in accordance with its provisions. The restructuring administrator will provide affected creditors with quarterly reports on the implementation of the agreement, highlighting the viability of the business, and the debtor is obliged to provide the administrator all necessary information for the reports, failure to do so is considered a failure of the agreement. An insolvency lawyer or specialized lawyers in insolvency in Romania can assist you throughout the insolvency prevention procedure in Romania to ensure that the conclusion of the restructuring agreement in Romania complies with the provisions of the insolvency law, particularly Law 85/2014 in Romania, and that all documents are completed and submitted within the deadlines set imperatively. The restructuring agreement in Romania procedure ceases upon the pronouncement of a closing decision by the insolvency judge, if the provisions of the restructuring agreement in Romania are fulfilled, upon request of any party or the restructuring administrator, or if the provisions of the restructuring agreement fail to be fulfilled. From the confirmation of the restructuring agreement in Romania until the closure of this insolvency prevention procedure in Romania, the debtor is protected from being subjected to other insolvency prevention procedures in Romania or even in opening of insolvency proceedings in Romania at the request of an affected creditor.
Advantages of concluding a restructuring agreement in Romania
The restructuring agreement in Romania offers the advantage of proceeding through a non-contentious procedure, with the insolvency judge intervening only after the negotiation stage and creditor’s vote. Additionally, the insolvency law in Romania does not establish a time limit for negotiations or the drafting of the restructuring agreement in Romania, but the oversight of the restructuring administrator is mandatory for a period of three years. The debtor retains the right to manage the activities in accordance with regulations and common law, and the rights of employees remain unchanged according to the law and collective labor agreements. Finally, if the restructuring agreement in Romania is not executed, the reduced claims reemerge due to payments made during this procedure, whereas if the agreement is realized, the claims remain extinguished.
„Deep understanding of insolvency law in Romania and extensive experience in the field enable our team of specialized insolvency lawyers in Romania, bankruptcy proceedings in Romania and insolvency prevention procedures in Romania to offer clients high-quality consultancy and representation services in all aspects provided by Insolvency Law 85/2014 in Romania,” stated PhD. Radu Pavel, Coordinator Lawyer at The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates. The Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates invites you to confidently contact our team of specialized insolvency lawyers in Romania for guidance and professional assistance in any proceedings related to insolvency in Romania, such as arrangement with creditors in Romania, bankruptcy proceedings in Romania, opening of insolvency proceedings in Romania and insolvency prevention procedures in Romania, by filling out the contact.
The new regulations have introduced the restructuring agreement in Romania as an essential insolvency prevention procedure in Romania under Law 85/2014, alongside arrangement with creditors in Romania, which allows for the restructuring of the activities of a company. By negotiating a restructuring agreement in Romania with affected creditors, numerous advantages are obtained, such as retaining the right to manage the company for the debtor, limiting court intervention, and avoiding opening of insolvency proceedings in Romania during the implementation of the agreement. To ensure the conclusion of a restructuring agreement in Romania in compliance with the insolvency law and the protection of interests during insolvency prevention procedures in Romania, the Romanian Law Firm Pavel Mărgărit and Associates recommends engaging the services of a specialized insolvency lawyers in Romania, who can offer advice on all aspects of the restructuring procedure, according to insolvency Law 85/2014 in Romania and choose the best strategy for the specific situation of each company. Additionally, our specialized insolvency lawyers in Romania handle other important aspects such as arrangement with creditors in Romania, opening of insolvency proceedings in Romania, bankruptcy proceedings in Romania and other relevant legal procedures in financial restructuring and insolvency in Romania.
Note. Pavel, Mărgărit and Associates Romanian Law Firm is one of the top law firms in Romania, providing high-quality legal services. The firm’s clients include multinational and domestic companies of great magnitude. In 2023, the law firm’s success stories brought it international recognition from the most prestigious international guides and publications in the field. As a result, Pavel, Margarit and Associates Law Firm ranked 3rd in Romania in the Legal 500’s ranking of business law firms with the most relevant expertise. The law firm is internationally recognized by the IFLR 1000 Financial and Corporate 2023 guide. Additionally, Pavel, Margarit and Associates Law Firm is the only law firm in Romania recommended by the international director of Global Law Experts in London in the Dispute Resolution practice area.
French version
Selon les nouvelles réglementations, l’accord de restructuration en Roumanie représente l’une des dernières procédures de prévention de l’insolvabilité en Roumanie introduites par la loi sur l’insolvabilité 85/2014 en Roumanie, qui permet la restructuration des activités des entreprises connaissant des difficultés financières. L’objectif de conclure un accord de restructuration en Roumanie négocié avec les créanciers dont les revendications sont affectées est de réhabiliter les activités de l’entreprise, offrant de nombreux avantages tels que le maintien du droit du débiteur de gérer les activités de l’entreprise, une intervention réduite du tribunal et la procédure d’insolvabilité en Roumanie ne peut être initiée tant que l’accord de restructuration en Roumanie est en cours de mise en œuvre. Le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et associés recommande de faire appel aux services d’un avocat spécialisé en insolvabilité ou d’un avocat spécialisé en insolvabilité en Roumanie pour bénéficier d’une expertise spécialisée et d’une assistance juridique dans la conclusion d’un accord de restructuration en Roumanie conformément aux dispositions légales de la loi sur l’insolvabilité en Roumanie et pour garantir que vos intérêts sont protégés lors des procédures de prévention de l’insolvabilité en Roumanie.
Étapes de la procédure d’accord de restructuration en Roumanie
La première étape consiste à formuler un accord de restructuration en Roumanie rédigé par l’administrateur de la restructuration ou le débiteur avec l’assistance de l’administrateur de la restructuration et transmis aux créanciers dont les revendications sont affectées par l’instabilité financière du débiteur, par tout moyen de communication permettant la confirmation de réception. Après la communication de l’accord de restructuration en Roumanie, des négociations entre le débiteur et les créanciers affectés suivent, aboutissant au processus de vote et d’approbation de l’accord de restructuration en Roumanie, qui est ensuite soumis à confirmation au juge syndic. La demande est résolue en chambre de conseil, sans convocation des parties car il s’agit d’une procédure non contentieuse.
Si un accord de restructuration en Roumanie est confirmé par le juge syndic, les activités du débiteur doivent être restructurées conformément à ses dispositions. L’administrateur de la restructuration fournira aux créanciers affectés des rapports trimestriels sur la mise en œuvre de l’accord, mettant en évidence la viabilité de l’entreprise, et le débiteur est tenu de fournir à l’administrateur toutes les informations nécessaires pour les rapports; le défaut de le faire est considéré comme un échec de l’accord. Un avocat en insolvabilité ou un avocat spécialisé en insolvabilité en Roumanie peut vous assister tout au long de la procédure de prévention de l’insolvabilité en Roumanie pour garantir que la conclusion de l’accord de restructuration en Roumanie est conforme aux dispositions de la loi sur l’insolvabilité, en particulier la loi 85/2014 en Roumanie, et que tous les documents sont complétés et soumis dans les délais impératifs. La procédure de l’accord de restructuration en Roumanie prend fin lorsqu’une décision de clôture est prononcée par le juge syndic, si les dispositions de l’accord de restructuration en Roumanie sont remplies, sur demande de toute partie ou de l’administrateur de la restructuration, ou si les dispositions de l’accord de restructuration ne sont pas remplies. De la confirmation de l’accord de restructuration en Roumanie à la clôture de cette procédure de prévention de l’insolvabilité en Roumanie, le débiteur est protégé contre toute autre procédure de prévention de l’insolvabilité en Roumanie ou même contre l’ouverture de procédures d’insolvabilité en Roumanie à la demande d’un créancier affecté.
Avantages de la conclusion d’un accord de restructuration en Roumanie
L’accord de restructuration en Roumanie offre l’avantage de procéder par une procédure non contentieuse, le juge syndic n’intervenant qu’après l’étape de négociation et le vote des créanciers. De plus, la loi sur l’insolvabilité en Roumanie n’établit pas de délai pour les négociations ou la rédaction de l’accord de restructuration en Roumanie, mais la surveillance de l’administrateur de la restructuration est obligatoire pendant une période de trois ans. Le débiteur conserve le droit de gérer les activités conformément à la réglementation et au droit commun, et les droits des employés restent inchangés selon la loi et les conventions collectives de travail. Enfin, si l’accord de restructuration en Roumanie n’est pas exécuté, les créances réduites réapparaissent en raison des paiements effectués au cours de cette procédure, tandis que si l’accord est réalisé, les créances restent éteintes. „La compréhension approfondie du droit de l‘insolvabilité en Roumanie et l’expérience étendue dans le domaine permettent à notre équipe d’avocats spécialisés en insolvabilité en Roumanie, les procédures de faillite en Roumanie et les procédures de prévention de l’insolvabilité en Roumanie d’offrir aux clients des services de consultation et de représentation de haute qualité dans tous les aspects prévus par la loi sur l’insolvabilité 85/2014 en Roumanie”, a déclaré le Dr. Radu Pavel, avocat coordinateur au cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et associés.
Le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et associés vous invite à contacter en toute confiance notre équipe d’avocats spécialisés en insolvabilité en Roumanie pour obtenir des conseils et une assistance professionnelle dans toutes les procédures liées aux procédures d’insolvabilité, telles que l’arrangement avec les créanciers en Roumanie, les procédures de faillite en Roumanie, l’ouverture de procédures d’insolvabilité en Roumanie et les procédures de prévention de l’insolvabilité en Roumanie, en remplissant le formulaire de contact. Les nouvelles réglementations ont introduit l’accord de restructuration en Roumanie en tant que procédure essentielle de prévention de l’insolvabilité en Roumanie en vertu de la loi 85/2014, aux côtés de l’arrangement avec les créanciers en Roumanie, qui permet la restructuration des activités d’une entreprise. En négociant un accord de restructuration en Roumanie avec les créanciers concernés, de nombreux avantages sont obtenus, tels que le maintien du droit de gérer l’entreprise pour le débiteur, la limitation de l’intervention du tribunal et l’évitement de l’ouverture de procédures d’insolvabilité en Roumanie pendant la mise en œuvre de l’accord. Pour garantir la conclusion d’un accord de restructuration en Roumanie conforme à la loi sur l’insolvabilité et la protection des intérêts lors des procédures de prévention de l’insolvabilité en Roumanie, le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit et associés recommande de faire appel aux services d’avocats spécialisés en insolvabilité en Roumanie, qui peuvent offrir des conseils sur tous les aspects de la procédure de restructuration et choisir la meilleure stratégie pour la situation spécifique de chaque entreprise. De plus, nos avocats spécialisés en insolvabilité en Roumanie traitent d’autres aspects importants tels que l’arrangement avec les créanciers en Roumanie, l’ouverture de procédures d’insolvabilité en Roumanie, les procédures de faillite en Roumanie et d’autres procédures juridiques pertinentes en matière de restructuration financière et d’insolvabilité en Roumanie.
Note. Le cabinet d’avocats roumain Pavel Mărgărit and Associates a pour clients des entreprises étrangères, des sociétés locales de premier plan et des particuliers à haut revenu. En 2023, les succès du cabinet d’avocats roumain ont été reconnus par les guides et publications internationaux les plus prestigieux. Le cabinet a été classé troisième en Roumanie par la publication Legal 500. Le cabinet d’avocats roumain est également reconnu par le guide financier et corporatif IFLR 1000 2023. Le cabinet d’avocats roumain Pavel, Margarit & Associates est également le seul cabinet d’avocats en Roumanie recommandé par le Directeur de Global Law Experts à Londres dans le domaine du règlement des litiges.
Notă. Toate articolele Societății de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociații în Jurnalul Bucureștiului
Articole asociate
Promovarea online a instituțiilor, jurnalelor și articolelor academice
Lucrări intelligence
„Puterea de la Puterea informațiilor la Puterea în Intelligence”(Tiberiu Tănase-coordonator, autori Ovidiu Boureanu și Petru Ștețcu, Editura Concordia, Arad, 2024)
Recenzie. Noua carte apărută la editura Concordia reprezintă un amplu proiect documentar și documentat asupa unui subiect prezent în viață, în societate și istoria umanității și anume „Puterea” privită din mai multe puncte de vedere. Aceasta se bazează pe o amplă documentare și bibliografie privind puterea–pornind de la termenul, concept semnificații și domenii în care este prezentă dar și modalitați de raportate privind importanța acesteia în diverse domenii și situații. Pe parcursul celor XV capitole autorii de prezintă multe și intresante noutăți privind termenul și conceptul de putere pornind de la Introducere (p. 13), la definiții–care încep cu clasica întrebare „Ce este puterea?” cu raspuns pornind de la Dex la conceptul puterii, fețele puterii, dar și la puterea ca decizie sau puterea ca preluare a controlului.
Sunt prezentate și fețele puterii, care sunt sunt autoritatea și legitimitatea. Foarte interesanta lucrare debutează cu un prim capitol unde în Secțiunea a 3-a avem informații documentate despre „Putere” versus „Autoritate”, „Ce este puterea?”„Care este autoritatea?” Dar și diferența dintre putere și autoritate. De menționat tot aici în Secțiunea a 4-a se fac referirila la Dominație versus Autoritate iar în Secțiunea a 5-a unde sunt prezentate Puterea, politica și statul. Sunt importante raspunsurile la întrebarile cum ar fi Ce este puterea politica?.De mare interes este și Secțiunea a 9-a, al aceluiaș prim capitol care tratează Analiza Puterii și se referă la Analiza SWOT (slăbiciuni, oportunități și amenințări). Urmează un important capitol și anume cel referitor la Puterea Mondială ce conține referiri puterea mondială și scopul acesteia, Guvernul Mondial,Organizarea Piramidei Puterii la p.81.
Întalnim și alte capitole foarte importante cum este cel referitoar la „Puterea informației” (p. 129), și în mod deosebit la conceptul de informație, dar și considerații despre puterea informației, precum și despre puterea informației într-o societate liberă. Importante sunt referințele la „Puterea militară” (p. 255) în ceea ce privește evoluţia marilor puteri. Astfel, Secțiunea a 2-a tratează un aspect absolut de interes pentru puerea statelor și anume despre țările cu cele mai mari armate din lume și despre cele mai mari puteri militare din lume. Important este și capitolul ce prezintă „Puterea Economică” (p. 279) cu referiri la „Puterea pieței” legate de noțiunile „Ce este puterea de piață?” Înțelegerea puterii pieței cu exemplu de putere de piață și structurile de putere ale piețelor până la prezentarea conceptele de putere și emergență.
De subiniat capitolele ce urmează despre „Puterea politică” (p. 307) pornind de la definiția puterii politice. Ce este politica și cum funcționează? Conceptul de putere politică puterea alienată și conținut și trăsături ale puterii politice și Autoritatea și Legimitatea politică. Cel de–al X–lea Capitol se referă la „Puterea Mass-Media” pornind de la definirea presei, evoluția presei în decursul timpului., funcțiile presei. Presa, a patra putere în stat, „Comunicarea politică”, și când puterea ascultă de presă, dar și despre libertatea presei. Acest capitolul este urmat de alte capitole de mare interes și anume „Puterea organizației” și foarte important „Puterea intelligence”-ului. Aici se fac referiri la „Ce este Intelligence?” Dar și la Puterea în intuiție și decizie în activitatea de intelligence.
Trebuie menționat că importanţa activităţii intelligence pentru orice stat-naţiune este în mod direct legată de ameninţările şi vulnerabilităţile la nivel local, regional şi global, de rolul aspectelor politico-militare şi economice pe scena internaţională, precum şi de atitudinile liderilor faţă de structurile de intelligence şi securitate naţională. Unele din cele mai importante aspecte şi tendinţe care vor caracteriza şi influenţa mediul şi organismele de intelligence ale statelor-naţiune în secolul XXI ar putea fi „Forța cunoaşterii”, prioritară, dar și esentială și se va baza pe informații. În prezent cunoaşterea are valoare, iar intelligence adică informația strategică este putere. Cunoaştere fără intelligence nu poate exista, la fel cum un intelligence calitativ nu poate să se manifeste fără cunoaştere. Deoarece cunoaşterea este astăzi cel mai important şi util element al competitivităţii la nivel global şi devine cea mai importantă resursă a unei naţiuni, am putea afirma că se naşte o nouă componentă, anume „intelligence-ul cunoaşterii”, care devine astfel elementul complementar al domeniului intelligence-ului și esențial puterii. Deci, putem afirma că „Puterea” se mută acum dinspre state-naţiune, spre state-piaţă şi mai nou spre state-reţea. Adică dinspre state spre grupuri unite în reţele, dinspre legile fizicii şi puterea fizică spre legile cibernetice şi puterea creierului („brain power”), iar paradigma „cine are informaţia deţine puterea”
Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră,…
Români francezi: Vladimir Cosma, Emil Cioran, Matei Vișniec, Tristan Tzara, Victor Brauner, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Dinu Flămând, Vasile Șirli, Elena Văcărescu, Constantin Virgil Gheorghiu, Ion Vlad, Thomas Csinta, Paul Barbăneagră, Bogdan Stanoevici, Ariel Moscovici, Luminița Cochinescu, Alice Cocea, Roxana Eminescu, Irina Ionesco, Eli Lotar, Alexandre Revcolevschi, Radu Mihăileanu, Horia Surianu, Haim Brézis. Extras: Vladimir Cosma (n. 13 aprilie 1940, București) este un violonist, compozitor și dirijor francez, născut la București, România, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Teodor Cosma, este pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor, iar una dintre bunici a fost pianistă, elevă a celebrului Ferrucio Busoni. După câștigarea primelor sale premii la Conservatorul Național de la București, Vladimir Cosma ajunge la Paris (unde emigrase unchiul Edgar), în 1963, unde își va continua studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare. Începând din 1964, a efectuat numeroase turnee în lume concertând ca violonist, dar, curând, se va consacra din ce în ce mai mult compoziției. Scrie diferite lucrări printre care: „Trois mouvements d’été” pentru orchestră simfonică, “Oblique” pentru violoncel și orchestră, muzică pentru scenă și balet (“Volpone” pentru Comedia Franceză, opera „Fantômas”, etc.). În 1968, Yves Robert îi încredințează prima muzică de film: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau serii TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayat…