Acasă Sănătate Transformarea amidonului din catofii în zahăr prin refrigerare

Transformarea amidonului din catofii în zahăr prin refrigerare

Ați stocat vreodată cartofi în frigider, în compartimentul destinat legumelor? Motivul pentru care niciodată nu ar trebui să faceți acest lucru este prezentat în cele ce urmează. Unele alimente capătă pur și simplu un gust mai bun atunci când sunt ținute la rece-dar a pune cartofi în frigider este o acțiune cu un potențial dăunător extrem de ridicat. Food Standards Agency FSA (Agenția pentru standarde alimentare),  Food Standards Scotland (FSS) și UK Health Security Agency (UKHSA) avertizează asupra faptului că, cartofii sunt printre cele mai importante alimente păstrate în frigider (celebrele pungi cu cartofi deja spălați și tăiați, numai buni de…prăjit). 

Când vine vorba de stocarea produselor alimentare, există întotdeauna sfaturi contradictorii sau povești băbești despre cel mai bun lucru de făcut cu alimentele. S-ar putea crede că, cu cât este mai rece cu atât este mai bine-la urmă urmei, frigiderele au fost concepute și sunt utilizate pentru păstrarea alimentelor cât mai proaspete-și am putea fi tentați să punem cam toate cumpărăturile perisabile acolo. Dar există și un aliment pe care nu ar trebui să o păstrați la frigider, asta potrivit Agenției americane pentru standarde alimentare.

Site-ul web al FSA explică: „Cel mai important produs alimentar la care trebuie evitată păstrarea în frigider sunt cartofii!” (…) „Atunci când aceștia sunt depozitați în frigider, (metabolismul intern al cartofului lucrează și la temperaturi scăzute dar nu într-o direcție…convenabilă–notă mea), amidonul din cartof este convertit în zahăr. Când cartofii sunt copți sau prăjiți, aceste zaharuri se combină cu un aminoacid-asparagina și în urmă reacției mediate biochimic produce acrilamidă, acrilamidă care este considerat a fi deosebit de dăunătoare.”

Când cartofii refrigerati sunt tratați termic aceștia eliberează produse chimice cancerigene, de aceea cartofii cruzi ar trebui să fie depozitați într-un loc răcoros și uscat–pivniță, cămară, etc evitând pur și simplu stocarea în frigider.

Ce este acrilamidă? Acesta este un produs chimic larg utilizat în procesele industriale, cum ar fi producția de hârtie, vopsele și materiale plastice. Urmele pot fi găsite, în general, atât în produse de larg  consum, cum ar fi ambalajele produselor alimentare–dar, din păcate acum este, de asemenea prezent și în numeroase produse alimentare. O căutare rapidă în mediul on-line (pe orice crawler posibil) al cuvântului acrilamidă vă va  spune imediat că produsul chimic este puternic legat de apariția bolii canceroase.

Site-ul web „cancer.gov” (lb. engleză) ține să explice cât se poate de clar: „Studiile efectuate la pe modele dezvoltate pe rozătoare (șoareci și șobolani) au demonstrat că expunerea la acrilamidă prezintă un risc maxim pentru apariția mai multor tipuri de cancer.” Ce-am găsit în chipsurile de cartof și în cartofii s-a dovedit a conține niveluri foarte ridicate ale substanței în comparație cu alte alimente. Păstrați-le deci într-un loc răcoros și uscat.

Ar trebui să renunți la a mânca anumite alimente? FSA spune următoarele: „Agenția nu sfătuiește pe oameni să nu mai mănânce oricare din aceste alimente, dar ei ar trebui să urmeze sfaturile date de departamentul de sănătate din site-ul NHS– Alege pe o alimentație sănătoasă și echilibrată.” (…).

De asemenea, recomandăm că, atunci când se fac chips-uri la domiciliu, acestea să fie fierte în ulei până la obținerea unei culori aurii luminoase. Pâinea prăjită ar trebui să fie ușor prazita, la cel mai mic nivel de culoare acceptabilă. Cu toate acestea, instrucțiunile producătorului pentru mașînă de prăjit sau cuptorul pentru alimente trebuie să fie urmate cu atenție.” Dacă faceți chips-uri, asigurați-vă că acestea sunt în final ușor prăjite, de o culoare aurie luminoasă.

Ar trebui să fim îngrijorați? Potrivit site-lui „cancer.gov”  OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și OAA (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite) a declarat că nivelurile de acrilamidă în produsele alimentare prezintă o „preocupare majoră” și că este nevoie de mai multe cercetări în domeniu pentru a se determina riscul de expunere la acrilamidă din produsele dietetice. Cu toate că produsul chimic a fost direct legat de apariția cancerului, în studiile pe rozătoare, studiile umane sunt încă incomplete!

Mihai Rissdörfer (Dr. ing. biochimist, Consultanța CBAB Biotehnol Expert ANPC, București)

Nota redacției

Ziua Mondială a Sănătății. „Eradicarea osteomielitei cronice – Procedeul Burnei” (Corespondență de la prof. dr. med. Gheorghe Burnei, lucrare prezentată la cel de-al 33 Congres internațional al Universității Apollonia din Iasi „Pregătim viitorul. Promovăm excelența” 2-5 martie 2023)

Lansarea cărților cineastului Ionel (Nelu) Udrescu (președintele asociației „Bucureștiul creativ”, corespondentul Jurnalului Bucureștiului) și al fiului său Emanuel – Mihai Udrescu, în prezența ziaristului și editorului Emil Stanciu (Director coordonator al Jurnalului Bucureștiului și Manager PR al Fundaţiei Culturale Art Promo)

Lansarea cărții „Istoria literaturii neînregimentate” – cel de-al 120-lea volum al scriitorului și cineastului Grid Modorcea (Dr. în Arte – SUA, New York, corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului) de către Fundația Culturală „Șansă & Egalitate”