Acasă Apararea drepturilor cetatenilor BACTERIA UCIGASA sau Vaccinul ROTARIX?

BACTERIA UCIGASA sau Vaccinul ROTARIX?

 

Ce stim: 

Pe piata sunt 2 tipuri de vaccin, RotaTeq ( Merck) si Rotarix (Glaxo), ambele au fost testate la peste 70000 de copii, inainte de a fi aprobate. Nu este preferat nici unul dintre ele si ele pot fi administrate concomitent cu alte vaccinuri din schemele de vaccinare a sugarilor.
Schema uzuala pentru RotaTeq este de 3 doze spatiate la 2, 4 si 6 luni varsta iar pentru Rotarix la 2 si 4 luni varsta.

Rotarix este un vaccin oral, tetravalent,viu atenuat, produs de firma GlaxoSmithKline. Exista pe piata din 2008, fiind aprobat pentru uzul general de FDA tot din acelasi an. Este indicat pentru prevenirea gastroenteritei acute produsa de rotavirus tulpinile G1 si non G1- G3, G4 si G9. Administrarea sa presupune doar doua doze, in principiu de administrat la varsta de 2 si respectiv 4 luni. Updatarile recente ale firmei recomanda administrarea ca fiind sigura incepand cu 6 sapatamani de viata si pana la maxim 24 de saptamani, cu un interval de minim 4 saptamani intre adminstrari.

Rota-Teq este un vaccin oral, pentavalent, viu atenuat produs de firma Merck. Are avantajul de a fi recomandat si folosit in USA din februarie 2006, iar in Canada din august acelasi an. Are asadar avantajul a doi ani de experienta in plus, an in care reprezentantii Merck au reusit implementarea cu succes in numeroase tari. Este indicat pentru prevenirea gastroenteritei cu rotavirus tulpinile G1, G2, G3, G4 si P1. Administrarea sa presupune 3 doze, deci o doza in plus fata de Rotarix, administrate la varsta de 2, 4 si 6 luni. Mai exact prima doza se va administra intre varsta de 6 si 12 saptamani, a doua doza 4 pana la 10 saptamani mai tarziu si a treia doza 4 pana la 10 saptamani dupa doza a doua, repectand faptul ca ultima doza trebuie administrara inainte de 32 de saptamani.

Din punct de vedere al administrarii are avantajul de a fi gata preparat pentru administrare, spre deosebire de Rotarix care necesita o minima atentie din partea medicului pentru a a amesteca vaccinul liofilizat cu solventul acestuia. Ambele sunt vaccinuri ORALE deci se adminstreaza pe gura, fara a necesita injectarea copilului.

Se recomanda insa multa atentie la administrare! 

Aceste produse trebuie sa nu fie administrate concomitent cu alte vaccinuri, amanunt complet ignorat de multi medici de familie desi in prospectul produsului apare mentionat clar acest aspect!

***

Ce stim partial”: 

“EMA/186937/2011 
EMEA/H/C/000639

 

Rezumat EPAR destinat publicului (?!)

 

Care sunt riscurile asociate cu Rotarix?
În studiul principal, în care peste 31 500 de sugari au primit Rotarix şi peste 31 500 au primit placebo, în urma vaccinării cu Rotarix, invaginaţia a apărut la nouă sugari, comparativ cu 16 sugari la care această afecţiune a apărut după ce au primit placebo. Acest studiu nu a demonstrat un risc crescut de invaginaţie asociat cu Rotarix. Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Rotarix (observate la Rotarix până la 10 pacienţi din 100) sunt diaree şi iritabilitate. Pentru lista tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Rotarix, a se consulta prospectul. Rotarix nu se administrează sugarilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la oricare dintre ingredientele vaccinului. Este contraindicat la sugari care au prezentat în trecut semne de alergie după administrarea unei doze de vaccin împotriva rotavirusului, care au prezentat în trecut invaginaţie sau care prezintă afecţiuni intestinale care ar putea să-i expună riscului de invaginaţie. La sugarii care au febră bruscă mare, diaree sau vărsături, vaccinarea cu Rotarix trebuie amânată. Pentru lista completă a restricţiilor, a se consulta prospectul.
Rotarix nu trebuie în niciun caz injectat.

De ce a fost aprobat Rotarix?
CHMP a hotărât că beneficiile Rotarix sunt mai mari decât riscurile asociate şi a recomandat acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă pentru acest produs. Ce măsuri se iau pentru a asigura utilizarea în siguranţă a Rotarix? Compania care produce Rotarix trebuie să se asigure că toţi medicii şi asistentele care folosesc Rotarix prezentat în tub sunt instruiţi în privinţa utilizării lui astfel încât să se evite greşeli de administrare.“

 

Observatie: Vaccinare cu tulpina vie dar slabita?! 

“Un vaccin care ar mima infectia naturala in sens imunologic, ar fi de asteptat, dupa multiple doze, sa protejeze impotriva gastroenteritelor moderat-severe cauzate de Rotavirus.” – spune dr. Genoveva Hiastru.

***

Ce stim sigur:

Doi bebeluşi din Franţa au murit după vaccinare, confirmă Agenţia franceză a medicamentelor;

Doi bebeluşi au decedat, în Franţa, după ce au fost vaccinaţi cu Rotarix şi Rotateq, confirmă, după o amplă anchetă, Agenţia franceză pentru siguranţa medicamentelor (ANSM), iar cele două vaccinuri sunt utilizate şi în România.

Cei doi bebeluşi au decedat, în 2012 şi în 2014, după ce au fost vaccinaţi pentru a fi protejaţi de gastroenterită, relatează presa franceză. Agenţia Naţională franceză pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) a exprimat “preocupare privind evenimente indezirabile, dar rare”, confirmând informaţiile difuzate iniţial de publicaţia Canard Enchaîné, care a precizat că cei doi bebeluşi au murit după vaccinarea cu Rotarix şi Rotateq. Unul dintre copii a murit la câteva zile după injecţia cu Rotarix (fabricat de laboratorul GSK), iar celălalt după ce i-a fost administrat vaccinul Rotateq (fabricat de Sanofi Pasteur MSD), informează Le Parisien.

Cei doi bebeluşi au decedat, în Franţa, după ce au fost vaccinaţi cu Rotarix şi Rotateq. Decesele sunt  confirmate, după o amplă anchetă, de Agenţia franceză pentru siguranţa medicamentelor. Cele două vaccinuri sunt utilizate şi în România.  Presa franceză relatează că cei doi bebeluşi au decedat, în 2012 şi în 2014, după ce au fost vaccinaţi pentru a fi protejaţi de gastroenterită.  Unul dintre copii a murit la câteva zile după injecţia cu Rotarix (fabricat de laboratorul GSK), iar celălalt după ce i-a fost administrat vaccinul Rotateq (fabricat de Sanofi Pasteur MSD), informează Le Parisien.

„Decesele au fost cauzate de complicaţii intestinale grave acute”, confirmă ANSM, explicând că cei doi bebeluşi aveau vârste de peste şase luni.

Dar, potrivit presei franceze, aceste cazuri nu sunt incidente izolate. Vaccinurile contra gastroenteritei au provocat efecte indezirabile şi la alţi copii. ANSM a explicat că, în ultimii nouă ani, s-au înregistrat 508 incidente, dintre care 201 grave, inclusiv 47 de complicaţii intestinale acute. Vaccinurile contra rotavirusului pot provoca, în cazuri rare, invaginaţie intestinală (o porţiune a intestinului subţire este blocată sau răsucită, simptomele pot include dureri severe de stomac, vărsături persistente, sânge în scaun, abdomen umflat şi/sau febră mare), care necesită intervenţie medicală de urgenţă.

Vaccinurile Rotarix şi Rotateq sunt utilizate şi în România.

***

Ce stim de la OMS: Eşecul vaccinării a fost demonstrat ştiinţific de un amplu experiment al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii!

Vaccinarea preventivă împotriva tuberculozei nu are ca efect diminuarea numărului cazurilor de tuberculoză, au demonstrat specialiştii. Unul dintre cele mai elocvente experimente a fost realizat chiar de către OMS, în India, pe durata a 11 ani. De aceea Dr. G. Buchwald, în zguduitoarea sa lucrare „Nonsensul vaccinării”, afirmă categoric: “Victoria împotriva epidemiilor nu a fost câştigată de ştiinţa medicală sau de doctori, şi cu siguranţă nici de vaccinuri…. ci de rezultanta îmbunătăţirilor apărute în domeniul tehnic, social, igienic şi mai ales nutriţional. Ipoteza că vaccinările stau la baza declinului bolilor infecţioase este un mare nonsens.” – The Vaccination Nonsense, pag. 108.
Născut pe 15 februarie 1920, Gerhard Buchwald s-a specializat în medicină internă şi boli pulmonare. Din 1986 militează pentru libertatea informaţiei şi libertatea de alegere a vaccinărilor (pentru că în foarte multe ţări foarte multe vaccinuri sunt obligatorii). A susţinut peste 500 de comunicări, a scris mai bine de 200 de lucrări ştiinţifice despre vaccinare şi neajunsurile acestei proceduri. Dintre acestea amintim: Vaccinarea – o afacere bazată pe frică, Nonsensul vaccinării, Declinul tuberculozei în ciuda vaccinării de “protecţie”. Din 1959 este consilier medical al Asociaţiei de apărare a persoanelor afectate de probleme de sănătate ca urmare a vaccinărilor.

În cadrul conferinţei care a avut loc la Parlamentul European, Dr. Buchwald a expus experimentul care a dovedit ineficacitatea vaccinării antituberculoase. Desfăşurat pe durata a 11 ani, în India, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), acest experiment a arătat că oamenii care sunt vaccinaţi împrotriva tuberculozei sunt chiar mai vulnerabili faţă de această boală decât cei care nu sunt vaccinaţi.

Totul a început în 1968. Pentru a verifica eficienţa vaccinării anti-tuberculoase, OMS a demarat un amplu experiment: în două regiuni similare din India, oamenii au fost vaccinaţi (în prima regiune), respectiv nu au fost vaccinaţi (în cea de-a doua). În provincia Madras, la 40 km de oraş, într-o regiune cuprinzând 209 sate şi un oraş de 364000 de locuitori, toată populaţia a fost vaccinată cu BCG (vaccin anti-tuberculos), în afara sugarilor mai mici de o lună. Au fost utilizate aceleaşi tulpini vaccinale ca şi în alte 40 de ţări pentru producerea vaccinurilor necesare ţărilor respective. În acelaşi timp, s-a ales şi un al doilea district cu aproximativ aceeaşi suprafaţă şi acelaşi număr de locuitori, fiind considerat ca lot martor. Aici nu s-a realizat vaccinarea BCG. Apoi, după 11 ani, s-au realizat statistici privind starea de sănătate a locuitorilor din cele două regiuni.

Astfel, în 1979, 11 ani mai târziu, a fost prezentat primul raport provizoriu asupra experimentului OMS. Se declara că „acest raport provizoriu a acţionat ca un electroşoc asupra experţilor OMS”. „Studiul realizat în condiţiile cele mai favorabile pe teren, nu permitea evidenţierea NICI UNEI EFICACITĂŢI A VACCINULUI BCG”. În zona cu populaţie vaccinată au existat mai mulţi bolnavi de tuberculoză decât în zona cu populaţie nevaccinată, ceea ce arăta că vaccinul BCG nu avea nici o eficacitate, ci, mai mult, era chiar periculoas! Rezultatul a fost publicat la 11 ani după începerea studiului.

Iată câteva afirmaţii categorice din raportul OMS: • Efectul protector al acestei vaccinări rămâne îndoielnic.• Este foarte clar că vaccinarea BCG n-a avut nici un efect.• Rezultatele studiului arată că vaccinarea nu a conferit nici un fel de protecţie în primii şapte ani şi jumătate după vaccinare.• Vaccinarea BCG este deja contestată de 50 de ani.
Pentru cei care ar putea obiecta că poate vaccinurile folosite nu au fost bune, trebuie precizat că în cazul experimentului realizat în India, s-au efectuat verificări care confirmă că vaccinurile folosite nu erau expirate, fiind chiar cele mai bune disponibile. O întâlnire la Copenhaga în februarie 1978, cu diferiţi directori de calitate de la mai multe laboratoare, a confirmat că toate vaccinurile utilizate erau de bună calitate.

În plus, s-au făcut şi alt gen de experimente. De exemplu, într-un studiu realizat în Porto Rico, au fost administrate doze mari de vaccin BCG şi placebo la două grupuri de persoane. Placebo sunt aşa-zise medicamente care de fapt nu conţin nici o substanţă medicamentoasă, dar care se administrează pacienţilor afirmând că sunt foarte eficiente în tratarea bolilor. Ce s-a constatat? Aceeaşi slabă protecţie, 31%, în ambele loturi… Deci vaccinul nu a folosit la nimic!

Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii concluzionează: „Studiul actual a demonstrat că vaccinarea BCG nu conferă protecţie împotriva tuberculozei.”
Şi totuşi, după demonstrarea ştiinţifică a ineficacităţii vaccinării BCG, Institutul Robert Koch a aşteptat încă 27 de ani, din 1971 până în 1998, pentru a elimina această vaccinare de pe lista vaccinărilor recomandate! Acest fapt demonstrează o dată în plus că pentru companiile farmaceutice profitul, şi nu sănătatea oamenilor, este principala prioritate.
O statistică asupra tuberculozei realizată în Germania arată că în această ţară, în anul 1750, din 10.000 de decese anual, 75 de oameni au fost victime ale tuberculozei. Acest număr a diminuat progresiv odată cu trecerea timpului, ajungând în anii ’90 la 5 decese datorate tuberculozei, din 10.000. Au exitat mai multe momente care au jalonat această descreştere: 1882 – descoperirea agentului patogen al tuberculozei – bacilul Koch; 1910 – impunerea regulilor de sănătate publică; 1930 – începerea vaccinării BCG; 1950 – începerea aplicării masive a chimioterapiei.

Care sunt totuşi adevăratele cauze pentru scăderea numărului de cazuri de tuberculoză? Mai degrabă creşterea nivelului de trai: confort, igienizare, încălzire, apă potabilă, ferestre largi, creşterea spaţiului locuibil şi scăderea densităţii populaţiei, apariţia maşinilor de spălat, imbunătăţirea alimentaţiei.

Dr. Buchwald, care a făcut cunoscute publicului aceste aspecte cutremurătoare, militează în continuare pentru libertatea exprimării, a informaţiei şi a vaccinării, şi invită pe fiecare să îşi folosescă discernământul şi liberul arbitru în menţinerea în cât mai bună stare a propriei sănătăţi.

***

Ce se intampla in … America:

MARE ATENTIE! Academia Americana de Pediatrie a elaborat un nou GHID DE VACCINARE ANTI-ROTAVIRUS³, in care a facut urmatoarele modificari:

1.Prima doza la oricare din ele ar trebui administrata intre 6 saptamani si 14 saptamani si 6 zile de viata (fata de 12 saptamani cum era recomandat inainte)

2.Ultima ar trebui administrata inainte de 8 luni si 0 zile de viata (fata de 32saptamani cum era recomandat anterior )
Intervalul minim dintre doze este de 4 saptamani ( nu intre 4-10 saptamani ,cum era recomandat anterior)

3.O data inceputa, vaccinarea trebuie continuata cu dozele din aceeasi serie, dar nu trebuie amanata daca acestea nu sunt disponibile.

4.Daca copilul varsa sau scuipa dupa administrarea dozei, nu se recomanda repetarea administrarii dozei (desi prospectul de la Rotarix mentioneaza ca trebuie repetata).

5.Desi recomandarea anterioara era de amanare a vaccinarii cu 42 de zile dupa primirea unuiprodus sanguin/imunoglobulinic, in prezent se recomanda a se administra vaccinul in orice moment, concomitent sau imediat dupa administrarea oricariu produs sanguin, sau care contine anticorpi, etc.

***

WASHINGTON, 22 martie (Reuters) – Doctorii ar trebui să oprească temporar folosirea vaccinului Rotarix, produs de GlaxoSmithKline Plc (GSK.L) (GSK.N) şi utilizat împotriva virusului care cauzează diareea, denumit rotavirus, deoarece este contaminat cu un aparent inofensiv virus porcin, au declarat luni autorităţile de reglementare şi compania producătoare.

In schimb, doctorii ar trebui să le dea copiilor vaccinul anti-rotavirusRotaTeq, produs de Merck şi Co Inc (MRK.N), care este creat folosind o metodă diferită şi care nu arată nici o dovadă că ar conţine urme ale virusului porcin, a afirmat Administraţia pentru Alimentaţie şi Medicamente (FDA) a SUA.

FDA şi compania de medicamente au găsit ADN al virusului în vaccin. Nu este clar dacă este vorba despre întregul virus în vaccin sau doar rămăşiţe din ADN-ul acestuia.

“Noi credem că produsul este sigur”, a declarat reporterilor într-un interviu telefonic Comisarul FDA, Dr. Margaret Hamburg. Majoritatea copiilor din SUA a fost vaccinată cu vaccinul Merck, care a ajuns pe piaţă mai devreme decât Rotarix, a spus aceasta.

Hamburg a spus că FDA a acţionat dintr-un exces de precauţie. Vaccinurile Rotavirus au o istorie cu probleme – cel produs de Wyeth Rotashield a fost retras de pe piaţă în 1999 pentru că a fost legat de o afecţiune rară de obstrucţie intestinală numită intususceptie.

Virusul contaminant din Rotarix, numit circovirus porcin de tip 1 sau PCV-1, nu este cunoscut ca fiind vinovat de cauzarea vreunei boli.

„PCV-1 nu se multiplică la oameni şi nu provoacă boli oamenilor. Se poate găsi în produsele din carne de pe piaţă şi este frecvent consumat, necauzând boli sau afecţiuni”, a afirmat compania într-o declaraţie.

FDA a declarat că al său comitet consultativ se va întâlni în următoarele 4 sau 6 luni pentru a evalua situaţia.

***

Cu ce premise pornim:

Scurt istoric:

1.Cea mai recenta si poate si cea mai sonora este legata de scoaterea de pe piata timp de 2 luni a vaccinului Rotarix in luna martie 2010 pentru ca FDA a descoperit material genetic apartinand circovirusului 1- PCV1  in componenta vaccinului. Circovirusul este virusul porcin tipul 1 sau 2 care s-a demonstrat ca nu poate cauza boli la specia umana, iar la porci numai subtipul 2. Scoaterea de pe piata din martie pana in mai a Rotarixului a avut la baza urmatoarea explicatie oficiala a FDA: desi presupus a fi benign, asa cum am mentionat, circovirusul nu ar trebui sa apara intr-un produs presuspus a fi steril si pentru ca exista si un alt vaccin pe piata care nu are astfel de probleme a fost preferat vaccinul firmei Merck.

Dupa ce a facut suficienta valva, in mai 2010 a fost retrasa interdictia cu urmatorul comunicat al FDA: ” in ultimele 2 luni FDA a luat nota de prezenta a PCV 1 in Rotarix si de fragmente de ADN de PCV1 si PCV 2 in Rotateq. Despre aceste virusuri nu se cunoaste a cauza boli la specia umana. Bazandu-se pe studiile clinice facute in ultima vreme FDA a decis ca atat Rotarix cat si Rotateq sunt sigure pentru continuarea folosirii lor pe piata.”

Controversa rezida si din faptul ca iata, de fapt si in Rotateq exista resturi de ADN porcin si nimeni nu a interzis vaccinarea. S-a presupus faptul ca s-a tinut cont si de competitia existenta intre cei doi giganti de pe piata, Merk si GSK, cunoscandu-se faptul ca Merk este firma americana.

In Romania a s-a continuat folosirea vaccinului Rotarix si pe perioada interzicerii din USA, neexistand nici o interdictie oficiala a forurilor europene.

2. In faza a treia a trialurilor clinice a fost gasit un risc crescut pentru boala Kawasaki-  boala cu caracter autoimun, vaculita necrotizanta a vaselor medii  cu potential letal, dar care nu s-a demonstrat statistic ca avand legatura cu vaccinarea. Cu toate acestea, desi riscul este mic si nesemnificativ statistic, este evident mai mare pentru Rotarix decat pentru Rotateq.

3. Putini isi amintesc poate, ca in 1998 a mai existat un vaccin pe piata produs de firma Wyeth sub numele de Rotashield, dar care a fost scos din uzul general in numai un an de la aparitie din cauza evidentelor clinice care au legat utilizarea lui de apartitia unor cazuri de invaginatie intestinala. Legat de acest aspect, la lansarea produsului, fiecare dintre cele doua firme au mentionat faptul ca trialurile clinice nu au relevat cazuri semnificative statistic.

Cu toate acestea, in septembrie 2010 FDA a enuntat un raport in care atragea atentia publicului asupra unui studiu recent efectuat in Mexic care arata o crestere a riscului invaginatiei intestinale comparativ cu studiile anterioare, risc care nu este semnificativ statistic si nici nu a condus la scoaterea de pe piata a produsului, dar care trebuie mentionat.  Studiul se referea la produsul GSK Rotarix, cu mentiunea ca NU s-a efectuat un studiu similar pentru Rotateq.

 

Morti cauzate de ROTAVIRUS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că riscurile rotavirus, care omoară 500.000 de copii anual la nivel global, sunt mai importante decât potenţialele riscuri ale PCV.

“OMS nu recomandă nicio schimbare în folosirea vaccinului în ţările în curs de dezvoltare”, a afirmat într-o declaraţie agenţia pentru sănătate a Uniunii Naţiunilor. Agenţia Europeană a Medicilor a solicitat către Glaxo să verifice urgent cum a fost contaminat vaccinul. [ID:nLDE62L24S]

Circovirusurile sunt virusuri ale puilor de animale. Circovirusul porcin de tip 2 sau PCV-2 se crede că ar cauza sindromul multisistemic de irosire post-înţărcare, manifestat prin diaree şi încapacitatea de a lua în greutate. PCV-1 este înrudit cu acesta, dar se pare că nu cauzează afecţiuni la porci.

Testele efectuate pe celulele umane au arătat că PCV-2 ar putea afecta celulele, însă PCV-1 nu.

“Nicio problemă de siguranţă nu a fost identificată de către agenţiile externe ale GSK. GSK este dedicată siguranţei pacientului şi celor mai înalte standarde de producţie pentru toate vaccinurile noastre şi pentru medicamente. Deja lucrăm şi discutăm despre această descoperire cu agenţiile de reglementare din întreaga lume”, a spus Thomas Breuer, medicul şef al Glaxo.

Breurer a spus că 69 de milioane de doze de Rotarix au fost distribuite, fără nicio dovadă a vreunei probleme de siguranţă.

Hamburg a spus că aproximativ 1 milion de copii americani au primit Totarix, care a intrat pe piaţă în 2008.

ADN-ul virusului a fost depistat accidental, atunci când compania a realizat verificări folosind noi tehnici de detecţie moleculară. Virusul a fost prezent acolo de la începutul creării vaccinului.

„GSK revizuieşte in prezent cum să înlocuiască, într-un timp scurt, banca de celule şi seminţele de virus folosite ca bază de material pentru producere”, a spus compania. Compania a mai spus că, cu toate acestea, va continua să producă Rotarix folosind metodele actuale.

În comercializarea de după-amiază a Bursei de Valori din New York, acţiunile Merk au urcat cu 54 de cenţi sau 1,4 procente, la 38,60 dolari, în timp ce acţiunile GlaxoSmithKline au urcat cu 49 de cenţi sau 1,4 procente la 39,06 dolari. (Reportaj realizat de Lisa Richwine şi Maggie Fox; editarea de Gerald E. McCormick, Bernard Orr)

Observatie: Romania se incadreaza tot in tarile lumii a treia, nu-i asa? Merge si asa, daca nu suntem capabili si de 25 de ani ne balacim efectiv in mizerie

***

Ce se intampla la noi:

“Beneficiile bat riscurile”. „La orice vaccin există riscuri. Nu trebuie dezbătută această problemă a Rotarixului ca fiind una gravă, pentru că nu este! Există cazuri foarte grave în care copilașii se îmbolnăvesc după ce au luat rotavirus. Așadar, beneficiile vaccinului bat riscurile produsului medical. Recomand vaccinarea cu Rotarix, așa cum recomand vaccinarea împotriva tuturor bolilor contagioase. Este important ca părintele să discute înainte cu pediatrul și să dezbată serios vaccinarea copilului și să urmărească toate eventualele efecte, care pot fi ținute în frâu”, ne-a explicat dr. Lucian Negreanu, medic gastroenterolog în cadrul Spitalului „Monza” din București.

Daca moare un copil e o problema de … statistica, daca nu este copilul tau, altfel totul este OK!

***

Bacteria care a infestat mai mulţi bebeluşi face adevărate ravagii. Poliţiştii(?!) au ridicat astăzi mai multe “probe” din casa copilului care a murit, însă părinţii spun că au fiert apa şi că au respectat toate măsurile de igienă pentru copil. Totodată o comisie a fost trimisă la Argeş. 27 de copii sunt internaţi acum în mai multe spitale.

UPDATE: Copiii sunt într-o stare care necesită monitorizare continuă, iar parcursul unuia dintre bebeluşii internaţi s-a înrăutăţit.

UPDATE: Avocatul Poporului a intervenit în cazul copiilor contaminaţi cu bacteria ucigaşă.

Avocatul Poporului (?!) s-a sesizat din oficiu și monitorizează situația apărută în județul Argeș, unde mai mulți copii sub doi ani au fost internați cu sindrom hemolitic uremic

Acțiunea instituției este realizată de către Biroul Teritorial Pitești, sub directa coordonare a adjunctului Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, domnul Ionel Oprea.

Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului este urmarea informațiilor apărute în mass-media, începând cu data de 10 februarie 2016, conform cărora mai mulți copii, cu vârste de până la doi ani, au fost internați în cadrul Spitalului de Pediatrie din Pitești cu sindrom diareic acut și nevoie urgentă de dializă din cauza unei infecții provocate de bacteria E-coli.

***

În cursul zilei de ieri, postul de televiziune Digi 24 relata faptul că “Scandalul copiilor care s-au îmbolnăvit grav în județul Argeș, din cauza unor infecții, este departe de a se stinge. 14 copii din acest județ sunt internați în acest moment în spitalele din București, iar alți 13 au fost spitalizați în cursul nopții la Pitești și Câmpulung. Unul dintre bebelușii care s-au îmbolnăvit a decedat la 8 februarie. El ar putea fi deshumat, pentru ca anchetatorii să preleveze probe. Autoritățile din Argeș au deschis un dosar de ucidere din culpă.”

UPDATE: Poliţia româna a cerut documente de la Apele Române pentru ancheta în curs privind bacteria care a infestat mai mulţi copii. Se fac verificari si la laptele praf.

UPDATE: Niciun copil din judeţul Argeş nu a mai fost diagnosticat în ultimele 36 de ore cu complicaţii ale bolii diareice, nemaifiind efectuate transporturi la unităţi medicale din Bucureşti, au anunţat vineri reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş.

“Menţionăm că în ultimele 24 de ore, s-au transportat doi copii la Bucureşti, un copil cu vârsta de un an şi o lună diagnosticat cu rotavirus la Spitalul Matei Balş şi un copil cu vârsta de nouă luni care prezenta traumatism cranio-cerebral şi sindrom febril. Restul pacienţilor prezenţi la unităţile sanitare din judeţul Argeş, în ultimele 24 de ore, se încadrează în media zilnică specifică sezonului, diagnosticele fiind variate, caracteristice vârstei”, se precizează într-un comunicat al DSP Argeş. Conform aceleiaşi surse, situaţia din judeţul Argeş este în continuare atent monitorizată.

“În prezent se derulează o anchetă epidemiologică, în cadrul căreia echipe formate din specialişti ai DSP recoltează probe de la domiciliul copiilor internaţi în Bucureşti, din alimente şi apa din reţea şi îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei pentru copii înainte de apariţia simptomatologiei”, se mai arată în comunicat. La Spitalul “Marie Curie” au fost transferaţi în ultima perioadă 12 copii din localităţi de pe raza judeţului Argeş, dintre care unul a murit, iar la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” sunt internaţi alţi trei copii, toţi cu stare ameliorată, a anunţat în urmă cu o zi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu. “La Spitalul ‘Marie Curie’ au beneficiat de dializă peritoneală opt copii. La ora actuală sunt şapte copii sub dializă peritoneală, toţi fiind amelioraţi”, a spus secretarul de stat. El a precizat că trei dintre copiii de la Spitalul “Marie Curie” şi doi dintre cei de la “Matei Balş” au fost confirmaţi cu rotavirus. Strâmbu a mai arătat că a fost confirmată prezenţa bacteriei E. coli la un singur copil, cel decedat la Spitalul “Marie Curie”!

Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti a deschis, pe 10 februarie, un dosar de cercetare penală în cazul morţii unei fetiţe în vârstă de un an din oraşul Topoloveni, diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic. Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz şi efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă, au anunţat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti. Copilul a murit săptămâna trecută la Spitalul de Copii “Marie Curie” din Bucureşti, unde fusese transportat în stare gravă şi diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic. Părinţii fetiţei omorâte de bacterial necunoscută trăiesc o adevărată dramă. Diana ar fi trebuit să împlinească duminică un anişor. Părinţii însă o plâng la cimitir. Micuţa din Topoloveni a început din senin să se simtă rău şi părinţii au fugit cu ea la Pediatrie. “Nu am rămas internată. Am plecat de la pediatrie, am venit acasă. Duminică, ne-am dus din nou, s-a agravat în drum spre spital, a făcut un scaun cu sânge”, a povestit mama fetiţei. A fost transferată de urgenţă în Capitală, însă în urma complicaţiilor apărute, s-a stins. Părinţii nu ştiu de la ce ar fi putut lua toxina, mai ales că aveau grijă la tot ceea ce mânca micuţa. Procurorii din Piteşti au deschis în acest caz dosar penal pentru ucidere din culpă. Între timp, numărul îmbolnăvirilor a crescut.

O mămică a ajuns cu fetiţa de doar un an la spitalul Marie Curie, asta după ce a stat în spitalul din Piteşti aproape o săptămână.

4 copii sunt internati in Capitala, iar 7 dintre ei fac dializa din cauza insuficientei renale – o complicatie extrem de grava, aparuta in urma infectarii cu aceasta bacterie. Intre timp, autoritatile bat pasul pe loc. Nici Directia de Sanatate Publica Arges si nici Ministerul Sanatatii nu au precizat până acum cauza infecţiei, însă rezultatele analizelor sunt aşteptate astăzi. În ceea ce priveşte cazurile, autorităţile se feresc sa foloseasca termenul de focar. Confirmă însă mai multe cazuri din diferite zone ale tarii. Cele mai multe sunt din judeţul Argeş, în oraşele Piteşti, Topoloveni, Campulung Muscel si Stefanesti, dar şi in comunele Titesti, Negrasi, Maracineni si Poiana Lacului. Alte două cazuri sunt din Craiova si Bucureşti. Medicii spun că bacteria este extrem de puternică: atacă rinichii bebeluşilor, dar şi celelalte organe. “Un tip de bacterie extrem de agresiva prin faptul ca ataca toate organele incepand cu rinichii si terminand cu sistemul nervos central. Este vorba de un tip de septicemie extrem de grav”, a declarat dr. Mihaela Balgradean, medic spital Marie Curie. „Vaccinurile sunt importante”

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că în cazul a cinci, din cei 15 copii transportaţi din Argeş, analizele au confirmat infecţia cu rotavirus. Totodată, ministerul a decis sancţionarea managerului şi a asistentei şefe a clinicii din Piteşti pentru nerespectarea condiţiilor de spitalizare.

Valeria Herdea, unul dintre cei mai buni medici pediatri din București, ne-a explicat care ar fi cauzele îmbolnăvirilor pe bandă rulantă: „Lucrurile sunt clare, totul a plecat de la igienă. Pentru a preveni astfel de cazuri, trebuie spălate foarte bine mâinile, unghiile trebuie tăiate scurt, nu trebuie să se bea din același pahar înainte de a fi curățat, recipientul în care este preparat laptele praf trebuie, de asemenea, bine spălat. Pe scurt, igiena este esențială”. Doamna Herdea a concluzionat, atrăgând atenția asupra importanței vaccinurilor: „Chiar am avut un caz. O mămică era atât de bucuroasă pentru alegerea de a face vaccinul Rotarix… Are un bebeluș de 11 luni, care a contactat o infecție cu rotavirus la creșă. A scăpat doar cu patru scaune moi, se felicita femeia singură. Deci, rotavirusul se poate lua și dacă bebelușul este vaccinat, doar că face o formă mult mai ușoară” Alerta de infectare cu E.coli continuă! Septicemia a băgat în spital 29 de copii. Medicii nu au identificat încă bacteria care a provocat infecția ?! „La primul semn de gripă și diaree, să meargă la medic”

Dr. Carmen Mirăuță, pediatru din București, îi sfătuiește pe părinți: „Să pună mâna să fiarbă apa, mai ales pentru copiii mici, pentru că ei sunt mai vulnerabili.”

Intrebare: Platim sau nu bani pentru apa POTABILA? Daca da, atunci nu vad rostul fierberii, daca nu, atunci pretul ar trebui reanalizat! Rapid!

De la primele semne de febră și, mai ales, febră asociată cu diaree, să se prezinte la medic. Deci, pentru copiii mici trebuie să se fiarbă apa, iar mamele să aibă grijă ce le dau. Mare atenție la igienă: mamele să se spele pe mâini. Trebuie să știe sau să învețe să-și păstreze igiena. Inclusiv când le dau copiilor să sugă trebuie să se spele pe mâini, să-și spele sânul, cu apă și cu săpun, că nu pățesc nimic. Suntem cam certați cu săpunul, aceasta e problema! Bacteria E-coli o avem în tractul digestiv. Devine patogenă și este mai agresivă la copil mic. Ceea ce nu am văzut să se spună: oare copiii aceia au mai avut și o altă tară? Mai au și o altă problemă de sănătate?” . (Carmen Anghel)

„Infecțiile acestea pot duce la complicații grave, chiar deces. Nu am avut în ultimele şase luni niciun caz de copil mic cu enterocolite. Posibilele surse de infecţie cu bacteria E.coli sunt alimentaţia, apa contaminată accidental. În general, e vorba de igiena precară”, explică Gabriela Diaconescu, medic de familie la Târgovişte, Dâmboviţa. Aceasta mai spune că alimentaţia la sân iese din discuţie, însă nu şi mâinile murdare.

Diagnosticul de infecţie cu E. coli se pune doar în urma unei analize coprobacteriologice al cărei rezultat vine în câteva zile. Cât priveşte rotavirusul la copilul sub un an, infecţia poate să ducă la complicaţii grave şi chiar la deces. „Recomand vaccinarea. Vac cinul se administrează oral după vârsta de două luni, în două doze până la vârsta de şase luni. O doză costă 300 de lei şi în ultimul timp am văzut că i-au îmbunătăţit şi gustul, pentru că am avut şi cazuri în care copilul vărsa. Dacă nu se face imunizarea, rotavirusul poate duce şi la decesul unui copil sub 3 ani”, conchide medicul.

***

“Având în vedere complexitatea cauzei, la data de 11 februarie 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a preluat dosarul penal în vederea efectuării urmăririi penale cu privire la împrejurările în care a survenit decesul minorei menţionate anterior precum şi cu privire la îmbolnăvirea mai multor minori cu vârste de până la 3 ani şi 2 luni. Pentru lămurirea situaţiei de fapt, s-a solicitat efectuarea unor analize de specialitate Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Agenţiei Naţionale de Mediu, fiind solicitate inclusiv analize cu privire la apa potabilă furnizată în oraşele Piteşti, Câmpulung şi Topoloveni. Totodată, au fost ridicate probe din alimentele consumate de către minora O.D.M., spre a fi analizate, precum şi documentele medicale întocmite de către unităţile spitaliceşti la internarea minorilor. În prezent, ofiţerii de poliţie judiciară audiază mai multe persoane. Cercetările penale sunt efectuate de către ofiţerii de poliţie din cadrul I.P.J. Argeş – Serviciul Investigaţii Criminale şi I.G.P.R. – Direcţia Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului de caz. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză”, informeaza PICCJ.

Cu cat e mai mare circul mediatic, cu atat va disparea din vizor, mai usor, adevarata cauza!

***

Concluzie:

„Eu nu recomand Rotavirus. În primul rând, nu mi s-a dovedit până în prezent proba eficienței acestui vaccin. Știu că este pe piață de aproape zece ani, însă, eu nu cred că oferă o protecție foarte mare, mai ales că are și efecte adverse și asta nu este în regulă. Eu am foarte mulți pacienți care fac gastroenterite, unele dintre ele destul de severe, dar care se tratează. Din punctul meu de vedere nu există mortalitate din cauza gastroenteritelor provocate de rotavirus. Trebuie doar ca părinții să vină la medic când copiii prezintă simptomele acestei boli, precum diareea și vărsăturile și problemele se rezolvă la spital. Așadar, nu recomand vaccinarea cu Rotarix. Mai mult, produsul nu acoperă toate tulpinile virusului”, ne-a declarat doctorul Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul de copii „Marie Curie” din București.

Pornind de la aceasta declaratie, utilizarea vaccinului este … riscanta! Stiu parintii acest lucru? De ce ii ancheteaza politia daca vina poate fi a vaccinului? De ce nu ii ancheteaza pe doctorii de familie sa vada cum si in ce fel s-a desfasurat “vaccinarea”?

Se verifica tot, dar absolut tot, mai putin vaccinul ROTARIX! Oare de ce? Judecand dupa aria de raspandire, e greu de crezut ca, date fiind circumstantele existente, se poate da vina la nesfarsit pe altceva sau altcineva decat pe vreo campanie de vaccinare NEREUSITA. Probabil ca cei care au aplicat vaccinarea au lipsit de la instruire, lucru care poate ca … se vede deja mult prea bine!

Pe cand o ancheta facuta ca la carte, in genul celei din Franta? Dar, cu cine sa faci aceasta ancheta? Cu …

Cum de ce? Asa este in tarile lumii a treia, cam ca la noi. Sau e invers?

***

 

Bibliografie selectiva:

 

Anderson EJ, Weber SG. Rotavirus infection in adults. Lancet Infect Dis. 2004;4:91-99.

  • Velazquez FR, Matson DO, Calva JJ, et al. Rotavirus infection in infants as protection against subsequent infections. N Engl J Med. 1996;335:1022-1028.
  • Pediatrics. 2009;123:1412-1420.