Acasă Strategie militară (de apărare) „Baza industrială a industriei de apărare și tehnologiile cu dublă utilizare” în...

„Baza industrială a industriei de apărare și tehnologiile cu dublă utilizare” în dezbaterea clusterelor și a centrului de inovare digitală Wallachia eHub (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

În data de 20 octombrie 2023, la sediul firmei DiadVox din Ploiești, a avut loc un seminar-dezbatere cu titlul „Baza industrială a industriei de apărare și tehnologiile cu dublă utilizare”. Seminarul a fost organizat de USH Pro Business, împreună cu clustere și asociații din domeniul apărării și tehnologiilor duale (Dual Use Cluster, Danube Engineering Hub, OPIAR-Organizatia Patronala din Industria Aeronautica Romana) implicate în domeniul transformărilor tehnologice digitale stimulate de centrul digital de specialitate Wallachia eHub.

Baza industrială a sectorului de apărare și securitate este un subiect de mare actualitate în contextul actual geopolitic extrem de tensionat. Atât la nivel UE, cât și la nivelul statelor membre se impune, în mod acut, o refacere rapidă a acestei baze folosind tehnologiile cu dublă  utilizare, aportul IMM-urilor, a firmelor care au un profil civil, fiind important în investigarea unui model de afaceri mai flexibil, deschis spre aplicații cu caracter militar. În aceeași notă și cercetarea militară poate duce la soluții și inovații civile. Deși subiectul bazei industriale, în special configurarea, identificarea și conectarea actorilor a fost un obiectiv al mai multor strategii atat pe linie de apărare, cât și de competitivitate și export, nu putem afirma că în prezent avem o bază industrială dezvoltată și conectată la modelele de afaceri dinamice care se dezvoltă în majoritatea spațiilor geopolitice în competiție.

Au fost prezentate subiecte precum Baza extinsă a industriei de securitate și apărare, prima configurare a sectoarelor și subsectoarelor, temă prezentată de către Conf. dr. Costin Lianu, Baza industrială a apărării europene în contextul inițiativelor apărării comune ale UE, temă prezentată de către cercetător Niculae Iancu, președinte I2DS2 și Conectarea bazei industriale cu rețele europene. Rolul clusterelor, subiect prezentat de drd. Cosmin Lianu. De asemenea, a fost vizitat sediul firmei DiadVox, iar membrii clusterelor organizatoare, Dual Use Cluster și Danube Engineering Hub, au prezentat succint activitatea acestora.

„Am fost extrem de impresionat de schimbul de idei care a avut loc în cadrul întâlnirii, plecând de la experiența și expertiza din domeniul militar cu idei extrem de valoroase și adăugând dinamismul industriilor cu aplicabilitate duală. Clusterele care incubă entități cu adresabilitate duală sunt catalizate de atingerea unor ținte de performanță, de calitate și limite tehnologice globale. În numele Danube Engineering Hub mă simt onorat să particip la proiecte în care industria generic denumită GIS, este indispensabilă la nivel tehnologic al anilor 2030. GIS, AI, IT&C, robotica și logistica sunt domeniile cu care ne reprezentăm în viitoarele proiecte de aplicații duale”, a declarat dl. Costin Trandafir, președinte Cluster Danube Engineering Hub.

„Am avut plăcerea să susțin o prezentare privind baza industrială și tehnologică de apărare a UE (EDTIB-European Defence Technology and Industrial Dependencies)în legătură cu inițiativele europene în domeniul apărării, în special Fondul European de Apărare, și pachetul european de apărare, în cadrul seminarului privind baza industrială de apărare și tehnologiile cu dublă utilizare. Acest eveniment a fost orchestrat de USH Pro Business și Dual Use Cluster și a fost găzduit cu amabilitate de DiadVox. Accentul meu a fost pus pe importanța sinergiilor europene în promovarea unei piețe europene de apărare unificate și competitive. Aceasta a acoperit importanța creșterii investițiilor în cercetarea și dezvoltarea capabilităților de apărare în cadrele de cooperare ale UE, facilitând sinergiile dintre cercetarea și inovarea privată și guvernamentală în domeniul apărării și organizațiile de producție. Am subliniat, de asemenea, necesitatea ca România să adopte o strategie  națională mai proactivă pentru a se asigura că entitățile românești de cercetare și producție se pot alătura consorțiilor europene de vârf.” a declarat dl. Nicu Iancu, președinte I2DS2.

„Tematica bazei industriale în domeniul industriei de apărare și de securitate nu este una noua iar subiectul  este  deschis in continuare. Am pledat ca si anterior, când coordonam Strategia Natională de Export, atât pe componentele de producție militara cat si pe extinderea bazei spre zona de producției civil care pot servi in zona militara si invers. Am încercat sa facem o prima „harta” a acestor zone duale pornind de la  concluzia seminarului   că avem rezultate modeste chiar și în identificare acestei baze. În plus  pe multe componente, această bază are un grad scăzut de intensitate tehnologică fapt evidențiat și de capacitatea scăzută a operatorilor economici din domeniu să acceseze Fondul European de Apărare. Avem subiectul în atenție fiind printre puținele centre de inovare digitală care încearcă să stimuleze inovarea tehnologică digitală în aceste domenii. Firma care ne-a găzduit se poate lauda ca un exemplu de bune practici in aplicarea tehnologiilor digitale în domeniul dual și este lăudabil efortul lor” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” (din cadrul Agroecology-Transect), coordonator WeHub.

Conf. dr. Costin Lianu (Președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export). Președinte Asociaței Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015. Coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Autor al lucrării „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010. Co-autor al lucrării „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair, 2008-2021).  Coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH.

Notă. Universitatea Spiru Haret și Inter-Bio desfășoară în prezent mai multe proiecte cu finanțare europeană în programele Horizon Europe, Digital European Program și COSME (Europe’s programme for small and medium-sized enterprises) dedicate fermierilor și procesatorilor în regim ecologic și agro-ecologic (OrganicTarget4Eu, Agroecology-Transect, WeH si Prosme-EEN) fiind printre cele mai dedicate centre academice și de cercetare din țară în acest domeniu. În plus, Universitatea Spiru Haret sprijină concomitent mișcarea One Health, o singura sănătate, fiind membră activă a asociației cu același nume precum și al clusterului AngioNET dedicat zonei medicale.

Articol asociat

Tehnologiile cu utilizare duală, civilă și militară, în atenția structurilor asociative ale mediului de afaceri și mediului academic (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH)

Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra