Acasă Aranjamente florale - grădini - parcuri Trandafirii – Beneficii și utilizări surprinzătoare (Florentina Csinta – general manager al...

Trandafirii – Beneficii și utilizări surprinzătoare (Florentina Csinta – general manager al Jurnalului Bucureștiului, publicație cultural – educațională și științifică franco – română, acreditată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe ca sursă sigură de informare)

623
0

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed.
That’s our main and only purpose!
Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
–  Democracy cannot exist without opposition
– Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
– Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Florile de trandafir au fost venerate de-a lungul veacurilor nu doar datorită frumuseții lor divine și aromei îmbătătoare, ci și datorită numeroaselor beneficii. Trandafirul este un element de bază în numeroase produse de îngrijire a pielii și produse topice.  Trandafirii au fost, de asemenea, utilizați în mod regulat în diferite bucătării din întreaga lume pentru a adăuga aromă și un gust deosebit mâncărurilor. Cultivat pentru prima dată în grădinile persane, folosit pentru gătit de incași și venerat de egipteni, trandafirul posedă o frumusețe și un simbolism străvechi. Grecii și romanii credeau că trandafirii simbolizează Afrodita și Venus, zeițele iubirii; uleiul aromat de trandafiri a fost folosit pentru a unge monarhii britanici la încoronarea lor, iar rozariul catolic a fost numit după măceșele folosite cândva pentru a număra rugăciunile. Încă din secolul al XVII-lea, stiința medicală modernă a recunoscut nenumăratele beneficii ale trandafirilor pentru sănătate. Toate formele de trandafir, inclusiv petalele, apa de trandafiri, uleiul esențial și măceșele, s-au dovedit a avea efecte benefice asupra minții, corpului și spiritului.

Specialiștii în trandafiri de la Famous Roses Magyarország dezvăluie câteva dintre beneficiile majore ale trandafirilor, dar și cele mai frecvente utilizări. „Trandafirii au o istorie bogată și fascinantă și au fost valorificați de-a lungul timpului într-o varietate de moduri, de la parfumuri și medicină, la preparate culinare și cosmetice. Folosirea lor în casă nu se limitează doar la a-i face să arate frumos într-o vază. Petalele pot fi consumate, iar apa de trandafiri, care este produsă prin scufundarea florilor în apă, este frecvent încorporată în gemuri și jeleuri și folosită ca aromă în bucătăria chineză și indiană. Fructul asemănător fructelor de pădure cunoscut sub numele de măceșe este, de asemenea, produs de trandafiri. Fructul poate fi negru, violet închis, portocaliu sau roșu. Măceșele sunt bogate în vitamina C și pot fi uscate pentru a face un ceai hidratant sau pot fi adăugate la cocktailuri. Uleiul de trandafiri a fost mult timp o componentă crucială în afacerile parfumurilor. În procesul de extracție pentru un gram de ulei, se folosesc minimum 2.000 de trandafiri. Floarea de trandafir este extrem de versatilă, are foarte multe beneficii și o mulțime de utilizări în viața de zi cu zi. Iată câteva dintre beneficiile și utilizările surprinzătoare ale acesteia!.”

Frumusețe

Trandafirul este o sursă excelentă de vitamine (A, C și E), minerale și antioxidanți. Extractele de trandafir sunt utilizate în produse antiseptice și antioxidante, iar uleiul de măceș este folosit în unguente și medicamente pentru probleme legate de piele și păr. Apa de trandafiri este unul dintre cele mai populare tonere pentru piele. Uleiul de trandafir și extractele din petale sunt ingrediente populare în produsele cosmetice și de îngrijire a pielii datorită proprietăților lor hidratante, regenerative și anti îmbătrânire. Ele sunt utilizate în creme hidratante, serumuri, loțiuni și măști pentru a îmbunătăți textura și aspectul pielii, conferindu-i strălucire și catifelare. Procesarea absolută prin care se prelucrează floarea cu solvent, poate produce și ulei de trandafiri, necesită mult mai puțini trandafiri și costă mai puțin. Însă, uleiul esențial pur de trandafir este foarte prețios și destul de rar. Pentru a produce doar un gram de ulei de trandafir adevărat „otto”, sunt necesare 60.000 de flori. Otto este procesul de distilare cu abur a petalelor măcinate. Pentru a obține cel mai mare beneficiu terapeutic, alegeți forma otto. Puteți găsi acest nectar parfumat infuzat în parfumuri și loțiuni sau folosit în stare pură pentru aromoterapie, eficientă pentru anxietate și depresie.

În Orientul Mijlociu și Europa, apa de trandafiri adaugă de obicei aroma dulciurilor. Cu toate acestea, proprietățile sale astringente și tonifiante o fac să fie atât un răsfăț pentru piele, cât și pentru papilele gustative. Apa de trandafiri poate reduce roșeața calmând capilarele mărite aflate la suprafața pielii, curăță în siguranță și împrospătează delicat pielea uscată și sensibilă. Calitatea antiseptică a apei de trandafiri poate lupta împotriva infecțiilor ușoare ale ochilor atunci când este utilizată pentru curăța ochii.

Medicină

Încă din antichitate, trandafirii au fost utilizați în medicina tradițională pentru proprietățile lor vindecătoare. Infuziile și decocturile din petale de trandafir sunt cunoscute pentru efectele lor calmante și antiinflamatorii, fiind folosite pentru a trata afecțiuni precum anxietatea, stresul și inflamațiile. Vitaminele și antioxidanții se găsesc din abundență în ceaiul de trandafiri. În plus, nu are calorii, cofeină sau zahăr și conține vitamina E și vitamina C, două dintre cele mai bune vitamine pentru susținerea pielii sănătoase, în special atunci când sunt combinate.

În medicina tradițională chineză, ceaiul din petale de trandafir se folosește pe scară pentru a controla qi-ul sau forța vitală. Deși cantități considerabile de petale de trandafir sunt procesate în ulei și apă, petalele lăsate să se usuce pot fi zdrobite și preparate că ceai. Ceaiul din petale de trandafir poate calma durerile ușoare de gât și deschide tuburile bronșice blocate, făcându-l deosebit de util pentru tratarea răcelilor și gripei. Poate produce efecte de răcire asupra corpului și poate reduce febra, împreună cu erupțiile cutanate asociate. Ca diuretic ușor, ceaiul din petale de trandafir este adesea recomandat în restabilirea echilibrului intestinal, fiind considerat un tonic digestiv, dar și ca un posibil tratament pentru oboseală, insomnii, depresie, simptome de menopauză și crampe menstruale, etc.

Gastronomie

Petalele de trandafir sunt folosite și în bucătărie pentru a adăuga unicitate și o notă florală subtilă preparatelor. Ele pot fi folosite pentru a aromatiza diverse deserturi, băuturi și mâncăruri, precum gemuri, siropuri și salate. Unul dintre elementele cheie în bucătăriile asiatice, în special în preparatele indiene și mughlai, este apa de trandafiri. Deserturile includ adesea petale de trandafiri, iar diverse feluri de mâncare din Orientul Mijlociu folosesc adesea apă de trandafiri sau parfum. În Franța se folosesc petale de trandafiri pentru a face sirop de trandafiri.

Plante ornamentale

Cei mai mulți trandafiri ornamentali nu sunt plante pure. Majoritatea acestor trandafiri sunt hibrizi crescuți inițial pentru parfumul și frumusețea lor. Cultivarea trandafirilor ornamentali nu este o practică nouă. Acest lucru se întâmplă de milenii, primele culturi fiind înregistrate în jurul anului 500 î.Hr. în China, Persia și țările mediteraneene. La începutul secolului al XIX-lea, impărăteasa Josephine a Franței a fost o mare susținătoare a creșterii trandafirilor, și-a realizat o grădina imensă care există și astăzi, în Malmaison.

Trandafirii sunt flori foarte populare și foarte frumoase. Din aceste motive sunt peste tot. Deși pot fi folosite ca și cadouri pentru diverse ocazii, sunt grozavi și pentru alte utilizări. Frumusețea unică le face flori excelente pentru a fi tăiate, dar și plante ornamentale. Trandafirii produc un ulei senzațional pentru producerea de parfumuri. Medicina și ale gastronomia beneficiază și aceste flori minunate. Cu peste 13.000 de specii cunoscute, nu este surprinzător faptul că aceste flori sunt atât de utile. În mod similar, atunci când vine vorba de a oferi flori, majoritatea oamenilor aleg trandafiri sau cel puțin includ câteva fire în buchetul de flori sau aranjamente florale pentru cadou. Același lucru se întâmplă și când vine vorba despre înfrumusețarea caselor și grădinilor. Trandafirul este cea mai bună alegere indiferent de spațiul pe care îl avem la dispoziție.Credem că trandafirul merită să fie cu adevărat rege în lumea florilor!.” Trandafirii sunt una dintre cele mai frumoase flori și, având în vedere gama largă de beneficii și utilizări, sunt cu adevărat flori versatile. Fie că sunt folosiți în parfumuri, medicină, bucătărie sau cosmetice, trandafirii rămân un simbol al eleganței și rafinamentului, aducând bucurie și frumusețe în viața cotidiană.

Notă. Dacă vă doriți un trandafir unic în ghiveci sau în gradină, intrați în lumea magică a trandafirilor pe site-ul Famous Roses Magyarország. Aveți de ales dintre cele peste 100 de soiuri de trandafiri medaliați și celebri în întreaga lume! La Famous Roses Magyarország găsiți trandafirii de care aveți nevoie pentru a vă transforma casa și gradina în galerii de arta. De la trandafiri cățărători și parfumați până la trandafiri de dulceață, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliați, celebri și cu garanție pentru prindere, soi și culoare, Famous Roses Magyarország vă oferă cei mai calitativi și rezistenți butași de trandafiri de pe piață. Acești trandafiri de colecție, adevărate opere de artă pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezistă an de an.

Articole asociate

Ghidul semnificațiilor culorilor trandafirilor (Florentina Csinta – manager general al Jurnalului Bucureștiului, publicație cultural – educațională și științifică franco – română, acreditată și promovată de Economic and commercial mission of La Francophonie in Central and Eastern Europe ca sursă sigură de informare))

Cele mai faimoase 4 tipuri de trandafiri (Florentina Csinta – general manager Jurnalul Bucureștiului)

Semnificația trandafirilor în cultura spaniolă (Florentina Csinta – general manager al Jurnalului Bucureștiului)

Top 10 – cei mai frumoși trandafiri „made in France” (Florentina Csinta – general manager al Jurnalului Bucureștiului)

Top 5 cei mai frumoși „trandafiri de grădină” ai anului 2023 (Florentina Csinta – general manager al Jurnalului Bucureștiului)

Metode practice pentru uscarea trandafirilor (Florentina Csinta – general manager al Jurnalului Bucureștiului)

Notă. Alte articole ale Florentinei Csinta în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Le dossier criminel Matthieu Moulinas. Étude de la criminalité sexuelle juvénile (par le biais des MASS – Mathématiques Appliques). Dosarul criminal Matthieu Moulinas (criminal sexual minor recidivist, condamnat la închisoare pe viață „compresibilă” – cu o perioadă de siguranță de 22 de ani). Subiect de teză de doctorat – Studiul criminalității sexuale juvenile cu ajutorul MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale – Sistemele complexe, Fornale și Fractali – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, jurnalist de investigații criminale, atașat de presă al OADO – Națiunile Unite, detașat permanent la Curțile cu Jurați ale Tribunalelor Judiciare franceze)

Mesajul politic al G-ralului de armată, profesor universitar Mircea Chelaru (deputat AUR al județului Argeș) câtre națiunea Română

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Blaga și „gândirea evreiască”

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (Die Geschichte der rumänischen Lyrik) de la începuturi și până astăzi, a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

Nota redacției

Repararea detenției provizorii (preventive) în cadrul Justiției franceze

Maratonul însângerat de la Boston (Massachusetts SUA). Djokhar Tsarnaïev condamnat la moarte. Sentința rămâne definitivă!

Crimă la comandă „în interior” din „exterior”

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Le dossier criminel Matthieu Moulinas. Étude de la criminalité sexuelle juvénile (par le biais des MASS – Mathématiques Appliques). Dosarul criminal Matthieu Moulinas (criminal sexual minor recidivist, condamnat la închisoare pe viață „compresibilă” – cu o perioadă de siguranță de 22 de ani). Subiect de teză de doctorat – Studiul criminalității sexuale juvenile cu ajutorul MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale – Sistemele complexe, Fornale și Fractali – prof. univ. dr. Thomas CSINTA, jurnalist de investigații criminale, atașat de presă al OADO – Națiunile Unite, detașat permanent la Curțile cu Jurați ale Tribunalelor Judiciare franceze)

De ce nu poți fi un Eminescu „deplin” în România (Corespondență de la scriitorul și cineastul Dr. Grid Modorcea – membru în Staff al Jurnalului Bucureștiului)

Mesajul politic al G-ralului de armată, profesor universitar Mircea Chelaru (deputat AUR al județului Argeș) câtre națiunea Română

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru (Director Executiv Adjunct Protecție Socială a DGAS România – AEDOPS România) – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

„Art Basel Miami” – Săptămâna Artei în Miami (Corespondență de la artista vizuală Paula Craioveanu – „regina amazoanelor plasticii românești” din Miami – Florida, SUA)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: Blaga și „gândirea evreiască”

„Arta, pentru a fi cunoscută trebuie să circule”. Eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, din nou în România

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești (Die Geschichte der rumänischen Lyrik) de la începuturi și până astăzi, a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra