Acasă Filozofie politică Bestialitatea activată în Om (Corespondență de la Vavila Popovici, poet, prozator, eseist,...

Bestialitatea activată în Om (Corespondență de la Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Carolina de Nord)

„Nu putem obține niciodată pacea în lumea exterioară, până nu facem pace cu noi înșine.”- Dalai Lama

Omul, pe lângă însușirile lui bune, mai poartă în el și bestialitatea, animalitatea, care uneori e activată. Sunt perioade latente în viața omului, când planează comportamentul lui normal, când bestialitatea este inactivată; omul e liniștit, în jurul său e armonie, pace. Sufletul lui este ca un cer senin, fără nori. Și dintr-o dată norii se adună, încep să se războiască, tună și fulgeră.  Ploaia lovește pământul, îl noroiește, în jur – stricăciuni… După un timp apare soarele, căldura.

Se întâmplă ca un popor să fie condus de un om care are în loc de calm și judecată, sentimentul bestialității activat, el va induce poporului său acest sentiment și îl va determina să adopte comportamentul respectiv. Majoritatea oamenilor se vor supune, vor adopta acest comportament, voit sau nevoit, și vor deveni violenți. Așa se nasc războaiele, sub o motivație venită ca dorință de supremație, de răzbunare. În acel moment Credința, legile divine sunt date la o parte sau sunt mimate doar.

În zilele noastre sute de cadavre au fost descoperite în mai multe localități de lângă capitala Kiev, catalogate de Ucraina și de țările occidentale drept crime, săvârșite de forțele militare ruse. Oamenii care privesc acest război sunt profund emoționați și descurajați, neputincioși în fața agresiunii. Este greu să te uiţi la nişte filmări şi să îţi imaginezi că un lider serios ar putea face asta”, a spus Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, cunoscut de obicei pentru stăpânirea de sine în faţa camerelor şi pentru calmul de care dă dovadă”, menționează ziarul Adevărul din 30 aprilie 2022. Întrebat despre starea psihologică a lui Putin, Purtătorul de cuvânt a adăugat: „Nu îi cunosc starea psihologică, dar cred că putem vorbi despre corupţia sa morală”. Și îmi amintesc de cuvintele istoricului român Neagu Djuvara: „Moralitatea batjocorită se repară mai greu decât uzinele învechite”.

Suntem aproape de un război nuclear, suntem aproape de sinucidere. Cât timp conducătorul unei țări va voi să-i schimbe pe ceilalți, să-i stăpânească, el nu va avea liniște sufletească, va comite fapte imorale și  poate, nici nu va reuși în viața lui să obțină schimbarea, stăpânirea plăsmuită. De aceea este bine a se lăsa fiecare popor să-și aleagă destinul său, calea pe care dorește s-o urmeze, ci nu acea cale fantasmagorică din mintea unui conducător dezaxat.

„Kramer contra Kramer” într-o confruntare de tip „Război și Pace” în lugubrul game „În slujba poporului” de tipul „Jocul ielelor”, componentele funeste ale unui digraf într-un sistem complex, într-o probematică (inter – pluri și transdisciplinară) aflată în „Agonie și Extaz” cu actul final „Dulce ca mierea este glonțul patriei”

Oare, chiar nu se poate găsi acum, o cale cu adevărat plauzibilă, de încetare a acestor atrocități? Când va vedea populația Rusiei adevărul, și nu propaganda mincinoasă a conducătorului ei? Omule, chiar atât de neputincios ești? „Neputința își are rădăcinile în chiar chimia creierului nostru”, ne spun psihologii. Chiar, nu se poate găsi „un ac de cojocul lui…”? Când se vor găsi soluții credibile, și cine va fi în stare să ne readucă liniștea, pacea, mult așteptate?

Corespondență de la publicistul Vavila Popovici (poet, prozator și eseist, SUA-Carolina de Nord)

„De ce scriu?/Scriu pentru că sunt încă vie,/pentru că scrisul este al celor vii,/pentru că miracolul creației/sălășluiește încă în sufletul meu./Scriu pentru că iubesc viața/și-ți mărturisesc că uneori mi-e teamă/de bătaia de aripă a păsării în agonie…/În acele clipe m-arunc asupra unei coli de hârtie,/ca-ntr-o mare cu valuri iubitoare/m-arunc …”

Notă. Articolele autoarei  Vavila Popovici  în Jurnalul Bucureştiului
Articole asociate ale autoarei

Pace, Armonie sau Război? (Corespondență de la Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Carolina de Nord)

Armonia și stridența acestei lumi (Corespondență de la Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Carolina de Nord)

„Actorul și sălbaticii” în „Război și pace” (Corespondență de la Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Carolina de Nord)

Nici chiar așa…(Corespondență de la Vavila Popovici, poet, prozator, eseist, SUA – Carolina de Nord)

Nota redacției
Articolul precedentStudiu Randstad Workmonitor 2022: cca 34% din români au demisionat pentru că jobul nu se integra în viața lor personală
Articolul următorFertilitatea în România „zilelor noastre”…
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv ai studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.