Acasă Agricultură ecologică Bio Danubius, un cluster de referință la nivel european în domeniul inovării...

Bio Danubius, un cluster de referință la nivel european în domeniul inovării în agro-ecologie (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Recent, în luna septembrie 2022, a fost lansat în Franța la Clermont-Ferrand (prefectura departamentului Puy-de-Dôme, regiunea administrativă Auvergne-Rhône-Alpes), proiectul european de cercetare „Agroecology-TranSect”, proiect ce are ca obiectiv general contribuția la afirmarea plenara a potențialului agroecologiei pentru agricultura europeană prin consolidarea bazei de cunoștințe pentru fermieri, consilieri și sprijinirea factorilor de decizie prin dezvoltarea unor dovezi solide ale efectelor pozitive ale  agroecologiei în atenuarea  schimbărilor climatice.

Universitatea Spiru Haret, în calitate de entitate de management al clusterului Bio Danubius, prin centrul său antreprenorial USH Pro Business, a fost selecționată ca facilitator al clusterului să participe la acest proiect împreună cu alte 18 centre de inovare din Olanda, Belgia, Franța, Ungaria, Spania, Elveția, Slovenia, Danemarca, Bulgaria, Germania și Marea Britanie și Guadelupa.

Agroecology-TranSect sprijină tranziția către agroecologie prin dinamica de co-inovare, o colaborare trans disciplinară între cercetători (agronomie, științe veterinare, ecologie, științe ale durabilității, socio-economice și politice), iar clusterul nostru, cu o istorie și experiență de peste 7 ani în zona Deltei Dunării și a zonele umede de-a lungul Dunării, aduce argumente solide ale potențialului agroecologiei în zonă. Suntem onorați să facem parte dintr-o rețea de accelerare ale acestor procese, având în vedere angajamentul fermierilor din zonă pentru dezvoltarea unui standard voluntar în acest domeniu” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect,  Proiectul susține impactul agroecologiei asupra biodiversității și potențialul de îmbunătățire a rezilienței socio-economice a fermelor, prin combinații optime de practici și urmărește obținerea de date calitative/cantitative despre agroecologie, strategii ce contribuie la o bază transparentă de cunoștințe pentru elaborarea și punerea în aplicare a unor mecanisme europene de susținere.

Se are în vedere ca Bio Danubius, să devină un  model inovator de afaceri, respectând principiile agro-ecologiei conducând la o gestionare mai bună a resurselor limitate, în special soluri și apă, atenuând astfel riscurile legate de climă, inclusiv eroziunea și degradarea solului sau pierderea biodiversității. Va oferi o mai buna înțelegere și îmbunătățire a potențialului de atenuare al agro-ecosistemelor bazat pe gestionarea durabilă a resurselor naturale, adoptarea de soluții legate de sechestrarea carbonului  în solurile arabile și sănătatea solului. Adoptarea agroecologiei în modelele de afaceri ale fermierilor, privind asigurarea sistemului lor împotriva riscurilor de mediu, va fi a altă componentă a proiectului. Clusterul Bio Danubius va fi gazda următorului atelier de lucru prevăzut pentru luna octombrie la Murighiol, Tulcea.

USH Pro Business (Evenimente, Comunicare și Internaționalizare)

Universitatea Spiru Haret este o universitate cu puternic profil antreprenorial, atât prin centrul său antreprenorial USH Pro Business cât și prin programe de start up și de pregătire antreprenorială desfășurate de centrele din București și din țară ale universității.

Articole asociate

Clusterul Bio Danubius are o nouă conducere și se va orienta mai mult către cercetarea aplicată

Agricultura regenerativă și agro-ecologia, noua țintă a fermierilor în regim ecologic din Delta Dunării

Planul Național de Acțiune pentru Agricultura Ecologică, demersuri tardive și puțin coordonate. Un punct de vedere comun al Asociațiilor, clusterelor Inter-Bio și Asociației Proecologic Sistem

Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

4 COMENTARII

  1. […] OrganicTargets 4EU are numeroase sinergii cu alt proiecte ale universității, în special cu proiectul Agroecology-Transect, legate de afirmarea agroecologiei. „Este extrem de benefic faptul că suntem în ambele proiecte […]