Arborele de cacao aparține familiei Malvaceae, crește la o înălțime de 4-5 m, fiind răspândit mai ales în țările Americii Latine. Coasta de Fildeș, Ghana, Indonezia, Nigeria, fiind cei mai mari producători mondiali de cacao. Primii care au folosit drept aliment boabele de cacao au fost aztecii. Tot aztecii au folosit boabele de cacao drept monedă. Au fost descoperite boabe de cacao cu o vechime datată 1.100 î.e.n.
Pudra de cacao rezultă din măcinarea fină a boabelor fructelor de Theobroma cacao, boabe care, odată recoltate, sunt fermentate și apoi prăjite intens, la fel cum se întâmplă și cu cele de cafea, asta înainte de a fi transformate în pulbere, în fabrici. Doar datorită unor reclame extrem de agresive, consumul de ciocolată a crescut continuu, segmentul de piață vizat fiind evident cel al copiilor, iar perioada vizată fiind cea a Sărbătorilor creștine dar și cea a aniversărilor de orice fel.
Datorită faptului că cea mai mare parte (98%) din pudra de cacao este transformată în ciocolată, nu este deloc greșit să punem în continuare un semn de egalitate între pudra de cacao și ciocolată.
Ciocolata este un aliment destul de toxic, derivat din semințele Arborelui de cacao, răspândit însă și intens consumat în întreaga lume, în special datorită monopolurilor formate. E un preparat pe bază de un de cacao (partea grasă a semințelor de cacao), cu adaos de pudră de semințe de cacao, zahăr, cât și alte ingrediente facultative : lapte, zer, migdale, nuci, lecitină proprie sau /și din soia, cât și alte arome mai mult sau mai puțîn sănătoase.
„Ciocolata albă” este un produs obținut din unt de cacao, lapte sau produse pe bază de lapte și care conține < 20% unt de cacao și 14% substanță uscată lactată, dar fără a avea pudră de cacao. Acest tip de ciocolată reprezintă una dintre puținele surse cunoscute de lecitină (0,3%) alături de soia și gălbenușul de ou.
Ambalaj: pungă plastic, cutii metalice, cutie plastic, plic plastic metalizat, pliculețe, de diferite gramaje, culori, forme.
Funcții: agent de îndulcire?! după cum afirmă unii. În realitate adevărată pudra de cacao este extrem de amară!
Descriere: Cacaoa degresată pudra conține între 10 și 20 de calorii la lingură. În ciuda numelui, cacaoa degresata conține și ceva grăsimi. Unele tipuri de cacao degresata conțîn între 0,75 și 1,0 grame de grăsime la lingură. Mai mult de jumătate din greutatea boabelor de cacao este asigurată de grăsimi, acestea se găsesc sub formă de unt de cacao. După eliminarea untului de cacao se obține cacao degresat pudra. Orice urmă de grăsime din pudra de cacao se poate datora eliminării incomplete a untului din boabele de cacao.
Cacaoa degresată pudră conține foarte puțini carbohidrați, aproximativ 2-3g la lingură. Nici unul dintre carbohidrați nu se datorează zahărului, ci fibrelor. O lingură de pudra de cacao conține între 1 și 2 g de fibre.
Alergii/Imunotoxicitate: Da
-
Restricții de folosință: Da
Siguranță alimentară: Cacaoa este contraindicată în litiaza oxalica.
Cacaoa conține acid oxalic, care este o substanță toxică, cu un potențial mare de complexare, care afectează metabolismul tuturor macro- și micro-elementelor și are că efect imediat o sărăcire în cationi de calciu (Ca2+) a organismului. Acidul oxalic micșorează coeficientul de utilizare a calciului de către organism.
Dacă raportul acid oxalic/calciu este mai mare de 2,25, acesta se insolubilizeaza și se elimina (în special prin fecale) o mare parte din calciul ingerat cu hrană zilnică. De aceea, consumul de cacao precum și preparatele derivate pe baza de cacao (ciocolată etc.) trebuie consumate cu măsură de către copii (care, fiind în creștere, au nevoie de o cantitate sporită de calciu), de către oamenii în vârstă (predispuși la decalcifiere), de persoanele cu tetanie latentă, hipocalcemie, de femeile gravide sau care alăptează.
Există o varietate de cacao la care a fost neutralizat industrial, cu sodă (NaOH), acidul oxalic, și care este declarată că fiind bazică! Efectul de extragere al calciului în acest caz ar fi ceva mai redus. Sodă caustică (NaOH) odată ajunsă în organism ar afecta foarte spre deloc organismul, în stomac această substanță participând la o reacție banală de neutralizare în urmă căreia ar rezultă sare și apă. Această varianta ar fi deci cea recomandată unui consum ceva mai mare, dar atenție, nu abuzați, pot să apară alte probleme destul de grave.
Concluzie: cacao este un aliment toxic, care trebuie consumat cu mare discernământ și în cantități cât mai reduse! Recomandarea mea se bazează în special pe efectele negative generate de consumul îndelungat de cacao. Cum fiecare organism uman diferă de la caz la caz. Așa că este greu de precizat și estimat cum va reacționa fiecare în parte. Oricum copii și bătrânii trebuie să-l evite cu prisosință.