Acasă Evenimente culturale „Caravana filmului românesc” la Isaccea (județul Tulcea)

„Caravana filmului românesc” la Isaccea (județul Tulcea)

361
0

„Caravana filmului românesc–Capodopere ale cinematografiei naționale” ajunge, pentru prima dată, la Isaccea (jude’ul Tulcea) în perioada 16–18 septembrie. Proiecțiile vor avea loc la Casa de Cultură „Paul Barbăneagră, accesul publicului fiind gratuit, în limita locurilor disponibile.

Programul propus este unul variat și se adresează tuturor gusturilor și tuturor categoriilor de vârstă. În cele trei zile de proiecții vom prezenta dimineața de la ora 10h00  filme dedicate copiilor, iar serile, de la ora 18h00 și de la ora 20h00, cinefilii de toate vârstele sunt invitați să vizioneze unele dintre cele mai apreciate filme românești.

Vineri, 16 septembrie, de la ora 10h00, micuții spectatori vor putea afla cine reuşeşte să pună mâna pe punguţa cu doi bani, Bătrânul sau  Zâna, în fantezia muzicală semnată de Ion Popescu-GopoRămășagul. Iar părinții și bunicii se vor amuza revăzându-i pe Angela Similea, Florin Piersic sau Ion Lucian.

De la ora 18h00 spectatorii sunt invitati la Cuibul de viespi. Bârfa, invidia și conflictul sunt la ordinea zilei în familia Duduleanu. Nici moartea nu îi amuțește. Iar pelicula semnată de Horea Popescu redă pregnant atmosfera acestei feroce comedii de moravuri. Un insectar de familie, ce oferă roluri generoase marilor actori ai anilor ’80, într-un film care au facut să râdă mai multe generații de spectatori.

La ora 20h00 este programat Octav”, regizat de Serge Ioan Celebidachi cel mai vizionat film în cinematografele din România, în anul 2017. „Octav” vorbește despre nostalgia amintirilor, personajul principal călătorind în trecutul său miraculos, spre a se bucura de el. „Timpul zboară atât de repede! Trebuie să preţuim fiecare moment!”, spune Octav. Doi titani ai scenei şi ai ecranului românesc, Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, aduc forţa lor expresivă excepţională, acestei călătorii în sine şi în timpul propriei vieţi.

Sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 10h00, Veronica îi aşteaptă pe copii. Care, dacă doresc, îşi pot aduce şi părinții, şi bunicii. Că doar ei ştiu bine că nu-s mulți copii pe lume care să dea altora, de bunăvoie, traista. Mai ales dacă-i fermecată! Ca cea a fetiței Veronica. Dar şi când o pierde, străbate lumea, chiar şi pădurea fermecată, ca să o găsească! Un film care i-a făcut să viseze pe copii, de când l-a filmat Elisabeta Bostan şi până azi.  

Titanic Valsva începe la ora 18h00, iar spectatorii se vor distra privind aventurile unui biet funcționar de bun simț, victimă a femeilor autoritare din familia sa, care îl vor politician. Omul cere electoratului să nu-l voteze. Dar, cum onestitatea e pasăre rară în politică, votanții sunt fermecați de un candidat care nu minte, aşa că îl aleg, în ciuda dorinței sale. Iar când candidatul inocent e marele şi inegalabilul Grigore Vasiliu-Birlic, e şi publicul sigur că partida de comedie e câştigată.  Seara, de la ora 20.00, publicul se va putea întâlni cu inegalabilii Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu și Jean Constantin și vor putea urmări aventurile acestora în Brigada diverse la munte și la mare (regia: Mircea Drăgan).

Programul proiecțiilor continuă cu Lizuca, fetiţa deşteaptă şi căţelul ei jucăuş, din filmul dedicat copiilor cuminţi:Dumbrava minunată. Aflaţi cum reuşeşte să scape fetiţa de şase ani, de răutăţile mamei sale vitrege, care vrea să pună mâna pe pădurea ei (fermecată), venind la proiecţia de duminică, 18 septembrie, ora 10h00.

De la ora 18h00, spectatorii sunt invitați să urmărească povestea din pelicula Declarație de dragoste (regizat de Nicolae Corjos) care este, poate, cea mai iubită poveste de dragoste din anii `80. În afară de cele două personaje principale, cei doi îndrăgostiți care au făcut să vibreze inimile multor tineri (Alexandru/Adrian Păduraru și Ioana/Teodora Mareș), memorabile pentru generații întregi au rămas prestațiile Tamarei Buciuceanu Botez (savuroasa profesoară Isoscel) și Ion Caramitru, în rolul înțeleptului diriginte poreclit Socrate.

În ultima seară a „Caravana filmului românesc”, de la ora 20h00, spectatorii din Isaccea se vor amuza urmărindu-i pe marii actori români de teatru și film Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru și Ovidiu Schumacher care demarează celebra partidă de pescuit Operațiunea monstrul (regia Manole Marcus). Accesul publicului este gratuit la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile la Casa de Cultură „Paul Barbăneagră” Isaccea.

Notă. Scopul „Caravanei filmului românesc”–Cartea și filmul/Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a X-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravană care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

Asociaţia CineCultura, în parteneriat cu MDV Audio Studio şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, „Caravana filmului românesc”, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul. În cei nouă ani de existenţă, „Caravana filmului românesc” a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

Proiect realizat cu sprijinul CNC–Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN–Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA–Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual–Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF–Arhiva Naţională de Filme, având ca partener principal RADIOCOM– Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. Parteneri media: All About Romanian Cinema-AaRC, România pozitivă, Agenţia de Carte, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Go Next, Biz Plus, Cinefan, Roportal, Cinefilia,  Comunicate de afaceri, Boio. La Isaccea, proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Orașului Isaccea.

Articole asociate

„Caravana filmului românesc” la Pașcani

Caravana filmului românesc – Cartea și filmul, la Jimbolia

„Caravana filmului românesc” poposește la Zilele Orașului Călan

„Caravana filmului românesc” revine la Tulcea

La început de august, „Caravana filmului românesc” revine în Parcul Municipal din Onești

„Caravana filmului românesc” se va afla la Slănic Moldova

Nota redacției