Acasă Supliment Cultural Catedrala militară din Moscova (Corespondență de la prof. Inga Iamandii–Italia)

Catedrala militară din Moscova (Corespondență de la prof. Inga Iamandii–Italia)

Ziua de 9 mai este una dintre cele mai importante zile ale anului din calendarul rus: ziua victoriei asupra nazismului. Ea joacă, de fapt, un rol unic în definirea identităţii naţionale ruse şi a  preşedintelui Vladimir Putin.

În anul 2020, cu ocazia celei de-a 75 aniversări a victoriei în cel de-al doilea război mondial, celebrarea era preconizată printr-o enormă paradă militară în Piaţa Roşie la Moscova. Marea surpriză reprezenta inaugurarea unei noi catedrale dedicată acestei zile. Noul edificiu religios, numit „Catedrala Învierii lui Iisus Hristos” sau „Catedrala Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse”, reprezintă ideea ministrului apărării Sergej Shoigu (Serghei Şoigu).

În contextul creșterii rapide a numărului de infectați cu noul corona virus Covid-19, parada militară ce urma să se desfășoare la 9 mai, a fost amânată pentru luna iunie. Catedrala, a treia după mărime din Rusia și din toată lumea ortodoxă, a fost construită în ultimii doi ani (mai exact, 600 de zile) în parcul militar Kubinka (Patriot) al Ministerului Apărării, la periferia Moscovei. Catedrala are menirea să comemoreze pe toți cei ce și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă pentru apărarea Rusiei, în toată istoria ei, cât și onorarea militarilor. Este o specie de Pantheon ce glorifică istoria rusă și conducătorii ei.  În data de 23 aprilie 2020, au fost dezvelite câteva mozaice (care nu erau încă finisate).  Erau reprezentaţi Vladimir Putin, actualul preşedinte al Rusiei, Stalin-dictatorul și persecutorul bisericii și religiilor, ministrul apărării Shoigu. În realitate, Putin era reprezentat împreună cu Președintele Senatului, Valentina Matvienko, Președintele Dumei de Stat, Vyaceslav Volodin, Secretarul Consiliului Securității, Nikolai Patrushev, directorul FSB (ex. KGB)- Serviciul Federal de Securitate, Alexandr Bortnikov și șeful Statului Major, Valery Gerasimov. În al doilea mozaic este reprezentată parada victoriei din anul 1945, iar de asupra ostașilor sovietici planează portretul lui Iosif Vissarionovici Stalin. Al treilea mozaic (nefinisat) ne prezintă anexarea Crimeii din anul 2014, prin niște figuri de femei de asupra cărora  este expus citatul: „Crimeea este a noastră”.

Catedrala

Clădirea este impunătoare, fapt pentru care a fost numită „Mega Catedrală”, având șase cupole. Cea mai înaltă, a șasea, împreună cu crucea, are înălțimea de 95 metri. În biserică pot intra până la 6000 persoane. Catedrala este împărțită în patru secții principale cu respectivele cupole mai mici, dedicate sfinților patroni ale celor patru armate ruse, protectori ai: aviaţiei- Sf. Ilie, rachetelor- Sf. Varvara, marinei-Sf. Andrei Apostolul și forţelor terrestre-Sf. Alexandru Nevsky. Fiecare dimensiune are o semnificaţie. Diametrul cupolei principale este de 19,45 metri: reprezintă anul 1945, sfârșitul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (cu acest nume este amintit Războiul al Doilea Mondial în Rusia). Înălțimea clopotniței este de 75 metri: la 9 mai (8 mai în Occident, “vina fusului orar“n.a.). În 2020 s-au împlinit 75 de ani de la sfârșitul Razboiului al Doilea Mondial în Europa. Înălțimea cupolei mici este de 14,18 metri: deoarece războiul a durat pentru Uniunea Sovietică (URSS)1418 zile, un număr care apare și în galeria „Memory Road” cu lungimea de 1418 trepte. Costul construcției a fost stimat la 6mlrd.ruble (80,4 milioane dolari): bani donați de autoritățile Moscovei, regiunea Moscova, donații private. Din această sumă enormă, Cremlinul (statul) se estimează că ar fi achitat circa 36 mln. euro. Icoana centrală a catedralei a fost donată din fondul personal al preşedintelui Vladimir Putin.

Faptul de a reprezenta conducătorii ruși, Putin și Stalin, printre îngeri, sfinți, Maica Domnului şi Dumnezeu-Tatăl, dar îndeosebi actul anexării Crimeii, a creat discuții puternice în interiorul Rusiei și al comunității internaționale. Ziarul „Vedomosti” a calificat opera drept o „parodie a istoriei și statului rus”. „Reprezentarea prin picturi a personajelor politice și a scenelor din istoria țării dintr-o perioadă determinată a devenit o tradiție. Este evident că unificarea Crimeei cu Rusia e un eveniment semnificativ. Și la acest proces au participat principalele autorități ale statului“, – a comentat preotul Klinskii pentru ziarul RBK. „În ceea ce privește figura lui Iosif Vissarionovici Stalin, portretul lui a fost inspirat dintr-o poză de epocă. Această catedrală a fost ridicată în cinstrea Victoriei și nu poate să reprezinte decât Parada Victoriei”,-a concluzionat preotul.

Purtătorul de cuvânt al Cremlinului, Dmitrij Peskov, a transmis Agenției TASS că Putin a fost înștiințat despre reprezentarea sa în mozaic. Reacția lui Putin a fost un surâs: „Într-o zi descendenții nostri, mulțumiți, vor aprecia ceea ce am făcut, însă e prea devreme s-o facă acuma”, ne afirmă TASS. Unele ziare ruseşti au interpretat cuvintele lui Putin ca o invitație de a scoate portretul lui din compoziția mozaică. Leonid Kalin, membrul Consiliului pentru cultură al Patriarhului Bisericii Ortodoxe ruse, a lăsat agenției statale TASS urmatorul comentariu: „Aceste imagini sunt un tot întreg, reprezintă adevărul istoric și nu pot fi șterse arbitrar. În ceea ce privește portretul lui Stalin, a fost o discuție contradictorie în interiorul Consiliului. Nu e plăcut tuturor să-și reamintească de dictatorul rus. Multe din rudele noastre au fost represate pe nedrept, chiar rudele mele. Însă nu putem rupe acea pagină din istorie”. În timpul crizei pandemiei de coronavirus, patriarhatul a fost constrâns să ia unele măsuri pentru a limita scandalul mozaicelor „patriotice”. Putin, personal, a dat ordin să fie scoase cele două mozaice: primul, în care era prezent alături de generalii statului major şi al doilea, reîntoarcerea Crimeei la Patria- Mamă.

La 14 iunie 2020, patriarhul rus Kirill a sfinţit noua catedrală a forţelor armate ruse. La ceremonia de inaugurare au participat cei mai înalţi oficiali de stat şi militari ruşi. Ostaşii erau îmbrăcaţi în uniforme din epoca celui de-al Doilea Război Mondial. În discursul său adresat ostaşilor ruşi, patriarhul Kirill a subliniat strânsa legătură dintre biserică şi militari. Discursul a răsunat ca un testament: „Astăzi, în calitate de popor unificat, în această catedrală militară, amintim faptele de glorie ale ostaşilor noştri şi ne rugăm pentru Patria noastră. Fie ca Dumnezeu să apere ţara noastră de duşmanii interni şi externi”.

În ultimii ani, guvernul rus tinde să promoveze un adevărat cult al Victoriei: acesta nu se limitează doar la retorica oficială, ci este indreptat clar spre societate. Exemplu în acest sens ar fi producerea filmelor patriotice, în care sunt proslăvite victoriile şi momentele cele mai glorioase ale istoriei ruse din anii ‘900. Toate filmele dedicate războaielor armatei ruse sunt difuzate 24h/24 de canalul tv de stat „Pobeda” (în traducere din rusă „Victoria”). Iar decizia de a introduce în Constituţia Rusiei a unui amendament care ar interzice „minimizarea participării poporului la apărarea Patriei“ în timpul conflictului al doilea mondial,  accentuiază ulterior mărturia schimbărilor ce se petrec în societaria rusă.

A se vedea și articolele

Ziua femeii–8 Martie, o minciună comunistă (Corespondență de la prof. Inga Iamandii–Italia)

Remember (1921–2021). Centenarul Partidului Comunist Român (PdCR/PCR). Raportul prezentat în 1961 la Adunarea festivă cu prilejul aniversării a 40 de ani de la crearea PCR („40 de ani de luptă sub steagul atotbiruitor al Marxism–Leninismului”)

Nota redacției