Acasă Apărarea Drepturilor Cetățenilor (Omului) Ce este TTIP? Cele 6 motive pentru care răspunsul ar trebui să...

Ce este TTIP? Cele 6 motive pentru care răspunsul ar trebui să te sperie!

Protestatari aflați în marș la Londra, militând împotriva TTIP, tratatul extrem de controversat, anul trecut (foto: Thomas Glyn)

Ai auzit despre TTIP? Dacă răspunsul este nu, nu te îngrijora prea tare, nu ești menit să stii! Parteneriatul pentru comerț și investiții transatlantice (TTIP) este de fapt o serie de ne-negocieri comerciale desfășurate în cea mai mare parte în secret între UE și SUA. Ca un acord comercial bilateral (ne-negociabil) adică, TTIP se referă la reducerea barierelor de reglementare în calea comerțului pentru afaceri mari, lucruri cum ar fi legislația privind siguranța alimentară, legislația în domeniul mediului, reglementările bancare și puterile suverane ale națiunilor individuale fiind complet neglijate. Este declaratia d-lui John Hilary, director executiv al grupului de campanie, cel care răspunde de “războiul” desfăsurat sub egida Vrem, a declarat: „Un atac asupra societăților europene și americane de către corporații transnaționale!” 

Din moment ce înainte de încheierea negocierilor TTIP începută în februarie anul trecut, procesul a fost secret și total nedemocratic. Acest lucru, bine secretizat se întâmplă, cu aproape toate informațiile privind negocierile care provin din documente și care au ajuns în presă, în pofida  libertății și a cererilor de informare fără număr. Dar, în mod îngrijorător, natura secretă a discuțiilor ar putea fi cea mai mică dintre problemele noastre.

Aici sunt alte 6 motive pentru care ar trebui să ne fie frică de TTIP, foarte frică, într-adevăr:

1. NHS

Serviciile publice, în special National Health Service (NHS), sunt în linia intai de tragere. Unul dintre principalele obiective ale TTIP este acela de a deschide serviciile de sănătate publică, educație și apă potabila (aici legislația americane e de-a dreptul cretina, informați-va!) ale Europei către companiile americane. Acest lucru ar putea însemna, în esență, privatizarea NHS.

Comisia Europeană a afirmat că serviciile publice vor fi păstrate în afara TTIP. Cu toate acestea, potrivit Huffington Post, ministrul Comerțului din Regatul Unit, domnul Livingston a recunoscut că discuțiile despre NHS erau încă pe masă.

2. Alimente și siguranța mediului

Ordinea de zi “convergență de reglementare” TTIP va încerca să aducă standardele UE privind siguranța alimentară și a mediului mai aproape de cele din SUA (adica sa le coboare pana la nivelul celui obtinut prin lobby-ul exercitat de marile corporatii. Cei familiarizati cu gunoaiele alimentare americane vor putea astfel sa se bucure si in Europa de aceleasi gunoaie). Dar, reglementările din SUA sunt mult mai puțin stricte, cu 70 la suta din toate alimentele procesate vândute în supermarket-uri din SUA, si care acum care conțin ingrediente modificate genetic, nefiind necesara etichetarea (aici Monsanto prin lobby-ul sau a obtinut ce a vrut!). În schimb, UE va permite practic nici alimente modificate genetic (fără studii, fără posibilitatea de a le retrage de pe piata, fără …, dar cu multa democratie din partea jefuitorului numărul unu al resurselor planetare!). SUA are de asemenea restricții mai puțin riguroase până în prezent cu privire la utilizarea pesticidelor (îndeobste cancerigene si produse tot de Monsanto!). De asemenea, utilizează hormoni de creștere în carnea de vită vânduta populației, hormoni care sunt restricționati deocamdată în Europa, datorită legăturilor demonstrate intre prezenta lor si cancer. Fermierii americani au încercat să aibă aceste restricții ridicate în mod repetat, în trecut, prin intermediul Organizației Mondiale a Comerțului și este probabil că vor folosi TTIP pentru a face acest lucru din nou. Scandalurile interminabile privind carnea de pui sunt doar vârful iceberg-ului!

Același lucru este valabil și pentru mediu, în cazul în care reglementările REACH ale UE sunt mult mai dure cu privire la substanțele potențial toxice din produsele “mortal” marketizate ale SUA. In Europa o societate trebuie să dovedească ca o substanță este sigura înainte de a putea fi utilizat; în SUA, opusul este adevărat si reprezinta o practica curenta: orice substanță poate fi utilizată până când se dovedește a fi nesigura. Ca un exemplu, UE interzice în prezent 1.200 de substanțe utilizate în produsele cosmetice; SUA doar 12.

3. Regulamente bancare

TTIP taie puternic în ambele sensuri aceste regulamente, nu degeaba criza din 2008 a devenit globală. Marea Britanie, sub influența puternică a City of London, este considerata a fi în căutarea unei relaxari a reglementărilor bancare din SUA. Normele financiare ale Americii sunt mai dure decât ale noastre. Acestea au fost puse în aplicare după criza financiară pentru a reduce în mod direct puterile bancherilor și de a evita ca o criză similară sa se întâmple din nou. TTIP, este de temut, pentru ca va elimina aceste restricții, asigurand predarea puterii în mod eficient înapoi la bancheri.

4. Confidențialitate

Amintiți-vă ACTA (Acordul de combatere a contrafacerii Comerțului)? Acesta a fost respins cu o majoritate masivă în Parlamentul European în 2012, după o reacție publică uriașă împotriva a ceea ce a fost pe bună dreptate văzut ca un atac asupra vieții private, individuale, în special in cazul în care furnizorii de servicii de internet ar monitoriza activitatea online a oamenilor. Doar România, prin parlamentarii vanduti si la presiunea serviciilor atotputernice a implementat pe sest aceasta directiva! Celelalte state au respins insa directiva! Ei bine, exista temerea că TTIP ar putea  aduce înapoi elementele centrale ale ACTA, dovedind că în cazul în care abordarea democratică nu funcționează, există întotdeauna ușa din spate, usa pe care americanii stiu sa o manareasca dupa cum le e felul. O relaxare a legilor privind confidențialitatea datelor și o restricționare a accesului publicului la studiile clinice companiilor farmaceutice sunt, de asemenea, considerate a fi pe masa negocierilor. Aici Romanaia sta bine, nimeni nu se intereseaza de studiile clinice intreprinse de companiile farmaceutice direct pe populatie prin intermediul medicilor de familie.

5. Locuri de muncă

UE a admis că TTIP va determina, probabil, cresterea șomajului și ca locurile de muncă vor scadea în Statele Unite, în cazul în care standardele de muncă și drepturile sindicale sunt mai mici. Negociatorii TTIP au recomandat chiar membrilor UE să se bazeze pe fonduri europene de sprijin pentru a compensa șomajul așteptat in urma aplicarii acestui acord. Curata democratie! Imputita de-a dreptul!

Exemple din alte asemenea acorduri comerciale similare bilaterale din întreaga lume susțin cazul pierderii locurilor de muncă. Acordul Nord-American de Liber Schimb (NAFTA) între SUA, Canada și Mexic a provocat pierderea a peste un milion de locuri de muncă din SUA in peste 12 de ani, în loc, sute de mii de joburi in plus fiind promise. Vorbe!

6. Democrație

Cea mai mare amenințare TTIP pentru societate este atacul său inerent asupra democrației. Unul dintre principalele obiective ale TTIP este introducerea soluționarii litigiilor între investitori și stat (ISDS), care permite companiilor să dea în judecată guvernele dacă politicile acestor guverne cauzează o pierdere a profitului. De fapt, aceasta înseamnă ca desi nealeși, reprezentantii corporațiilor transnaționale pot dicta dupa bunul plac politicile guvernelor alese în mod democratic. Pax americana! Dixit!

ISDSs sunt deja în vigoare în alte acorduri comerciale bilaterale din întreaga lume și au condus la astfel de nedreptăți în Germania, în cazul în care aceasta firma energetică suedeză Vattenfall a dat in judecata guvernul german pentru miliarde de dolari în decizia sa de a elimina treptat centralele nucleare în urma a dezastrului de la Fukushima din Japonia. Aici vedem o politică de sănătate publică pusă în aplicare de către un guvern ales în mod democratic amenințata de un gigant energetic din cauza unei pierderi potențiale de profit. Nimic nu poate fi mai cinic si mai anti-democratic. Ce rost mai au alegerile daca corporatiile americane vor face legea dupa bunul plac?

Există, în jur de 500 de cazuri similare de întreprinderi care au actionat in justitie națiuni, acest lucru se întâmplă chiar acum, în jurul lumii, în acest moment și acestea toate având loc în asa-numitele „tribunale de arbitraj” (mai tineti minte tupeul celor ce vroiau sa exploateze la Rosia Montana si care au amenintat ca dau statul roman in judecata? in urma adoptarii acestui gunoi legislativ o asemenea situatie ar putea deveni extrem de posibila!), formată din avocați corporatisti numiți pe o bază ad-hoc,si  care potrivit domnului John Hilary sunt „puțin mai mult decat oo nsanta de canguri” cu „un interes legitim, în hotărârea pronunțată, în favoarea afacerilor.”

Deci, eu nu știu nimic despre tine, dar mi-e pur si simplu frică. Aș vota împotriva TTIP, cu excepția … stai un minut … faptului ca nu pot. Ca si tine, nu am nici un fel de cuvânt de spus în aceasta situatie. Dacă TTIP trece sau nu, depinde de parlamentarii europeni implicati. Daca toti sunt ca Adrian Severin atunci ne-am dus pe copca! Tot ce pot face este să spun la cât mai mulți oameni despre acest pseudotratat, pe cât posibil tinand cont de volumul relativ mic de informatie avuta la dispozitie, așa cum sper, ca si voi va veti implica. S-ar putea sa fim forțati să acceptam un atac asupra democrației, dar putem lupta cel puțin împotriva conspirației tăcerii impusa de partea americana!

Cu aceste date in minte este foarte clar ca, cine mai pupa in fund … este de fapt un demn purtator al titlului de „inteligenta anului” avand un IQ cu mult sub media nationala recunoscuta! Si pentru asta el merita si trebuie sa fie recompensat din plin pentru aceasta decizie, nu-i asa?! Deocamdata, sunt majoritari acesti indivizi, asa ca dati-i bice, tot inainte cu prostia! Si prostii!

Urmariti cu atentie parlamentarii romani care fac lobby acestui tratat ca sa stiti cine sunt de fapt vanzatorii de neam si tara! Si, mai ales, nu va plangeti, pentru ca pe ei i-ati ales in cel mai  democratic mod cu putinta! Ati vandut chiar viitorul tarii. Felicitari!

Nota redacției