Acasă Psiholog, Sociolog Ce este un profil de personalitate, partea I

Ce este un profil de personalitate, partea I

Un profil al personalitatii este creat fie de catre un consultant specializat in realizarea unui anumit tip de profil de personalitate, fie cu ajutorul unui program software pe care un consultant are licenta sa il foloseasca.

Folosesc termenul consultant deoarece in ziua de azi, nu doar psihologii realizeaza profiluri de personalitate, ci si specialistii in resurse umane.Din cauza ca sunt teorii atat de multe in domeniul personalitatii, cu greu se poate spune ca una este mai corecta decat alta. E vorba mai degraba de precizie si de aplicabilitatea pentru o anumita pozitie.

Spre exemplu, daca doresti o perspectiva in ansamblu asupra personalitatii cuiva, ceva care sa iti ofere o perspectiva la 360 de grade, folsesti CPI+ (California Personality Inventory Plus), Identity Compass, bateria de teste JobEQ, bateria de teste Cognitrom sau alte intrumente complexe, care evident solicita un nivel ridicat de pregatire profesionala si sunt mai scumpe, dar in acelasi timp mai precise. Daca le cauti pe google dupa denumire, le gasesti usor.

Daca vrei sa angajezi pe cineva pentru o pozitie de management, atunci merge mai degraba MLQ (Multi Leadership Questionnaire).

Daca te intereseaza sa angajezi pe cineva care sa lucrez cu publicul sau in public, probabil o sa te intereseze inteligenta emotionala, deci merge sa folosesti de exemplu Reuven Bar-On sau EQ-i.

Daca vrei sa verifici anumite aspecte la locul de munca, de exemplu satisfactia angajatilor, ai JSS (Job satisfaction Survey, creat de Phil Spector si care se gaseste gratuit pe net) sau de exemplu stressul la locul de munca (ai inventarul Maslach pentru burnout care de asemenea se gaseste gratis pe net).

Daca te intereseaza ceva mai restrans dar general, adica ceva orientativ care sa-ti de vreo cateva idei, atunci merge MBTI (Myers Briggs Types Inventory) – desi e cam antic, PCM (Process Communication Model) sau EPQ-R (Eyesenck Personality Questionnaire – Revised).

Asadar, mai intai stabilesti ce vrei sa afli, apoi alegi un instrument si cauti furnizori care sa aplice si sa iti faca o interpretare individuala a profilurilor respective.

De cele mai multe ori, instrumentele de evaluare ale personalitatii sunt chestionare structurate sau cel putin semi-structurate, care urmaresc sa masoare anumite inclinatii, tendinte, trasaturi stabile pe care cineva le are, astfel incat sa stii cat mai bine cum sa pui persoana potrivita la locul potrivit.

Spre exemplu, un absolvent de comunicare si relatii publice care are tendinte clar proactive poate fi purtator de cuvant, in timp ce unul care are tendinte reactive (sau reflective) poate fi un bun scriitor de discursuri.

VA URMA

Happy personal development!

Îţi mulţumesc!

Stefan Alexandrescu

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

discerne.wordpress.com