„Cel mai bun medicament contra îmbătrânirii este gălbenușul de ou pentru că are în conținutul său fosfatidilcolină. Aceasta previne deteriorarea membranelor celulare și luptă contra demenței și pierderii memoriei–ne spune nutriționista Eviana Trandafir și ne explică: Deja este dărâmat mitul conform căruia ouăle nu fac bine la sănătate. Oamenii beneficiază acum de foarte multe informații izvorâte din studii recente, iar oul și-a recăpătat locul de frunte între alimentele funcționale.
De ce? Este simplu! Pentru că valoarea nutrienților din ou este greu de atins de către alte alimente, iar biodisponibilitatea acestor nutrienți pentru organismul uman este, de asemenea, foarte ridicată. Proteinele din ou satură cel mai mult având în vedere că aduc un aport caloric foarte mic–nu mai mult de 80 de calorii!–punctează aceasta.
Dar haideți să vorbim despre lecitina din gălbenușul de ou, o fosfolipidă ce este necesară tuturor celulelor din organism, fiind considerată piatra de temelie în construcția membranei celulare. Previne întărirea și rigidizarea membranelor celulare, fapt extraordinar! Cu cât membranele celulare sunt mai fluide, cu atât se poate hrăni și adapta mai ușor. În inima, ficatul, creierul nostru se regăsește, de asemenea, lecitină.
În ce alimente se mai regăsește lecitina?
Așa cum am sugerat deja, gălbenușul de ou este campion în ceea ce privește cantitatea de lecitină. O cantitate semnificativă poate fi găsită în multe alimente, cum ar fi: varza, conopida, boabe de soia, mazăre, carne, semințe, nuci, etc. Majoritatea colinei pe care o luam din alimentație este convertită în lecitină în corp, care este fosfolipidul cel mai predominant în membranele celulare, așa cum am arătat și mai sus. Iar colina este un nutrient esențial pentru organismul tău, care participă la producerea neurotransmițătorului acetilcolina–un mesager important care asigură comunicarea între celulele sistemului nervos, dar și la producerea unei substanțe cu rol de a exporta colesterolul din ficat. Pe lângă aceasta, colina este necesară pentru sinteza fosfatidilcolinei–fosfolipide care mențin integritatea structurală a membranelor celulare.
Un nivel ridicat de colină înseamnă un nivel scăzut al proceselor inflamatorii, fapt important pentru sănătatea noastră, deoarece procesele inflamatorii stau la baza multor boli degenerative, de la cele cardiovasculare, la cele cerebrale sau cancer. Colina din lecitină este esențială pentru dezvoltarea normală și sănătoasă a creierului, pentru îmbunătățirea capacității de atenție și de concentrare, pentru dezvoltarea și îmbunătățirea memoriei, fiind implicată și în procesele de coordonare psihică și motorie. Lecitina este recomandată în surmenaj, oboseală cronică, studiu intens, dar și persoanelor diagnosticate cu Alzheimer sau alte forme de demență.
Lecitina este pretutindeni!
Dacă citiți etichetele ați constat deja că întâlniți frecvent cuvântul lecitină–ne spun și specialiștii brandului de ouă sănătoase „Din Ogradă”. O regăsim pretutindeni: în ciocolată, creme, sosuri, maioneze, aluat, produse de patiserie, etc. Ea are calitatea minunată că împiedică ingredientele să se separe unele de altele și de aceea este folosită ca aditiv în industria alimentară și farmaceutică. Dar cel mai bun mod de a o introduce în corpul nostru este prin intermediul unei alimentații sănătoase, formate din ingrediente naturale, neprelucrate. Oul, respectiv gălbenușul de ou este un astfel de aliment și tot ceea ce trebuie să facem e să-l includem în dieta noastră zilnică – punctează aceștia.”
Interviu realizat de
Articole asociate
Nu există nicio legătură între colesterolul din ouă și cel din organism
Oul, cea mai bună sursă de proteine de înaltă calitate. Și cea mai ieftină!
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
[…] „Cel mai bun medicament (natural) contra îmbătrânirii este gălbenușul de ou”! […]
[…] „Cel mai bun medicament (natural) contra îmbătrânirii este gălbenușul de ou”! […]
[…] „Cel mai bun medicament (natural) contra îmbătrânirii este gălbenușul de ou”! […]