Acasă Dezvoltare Personală Cele „4 mituri despre meditație care creează confuzie” cu Vadim Țurcanu (Autorul...

Cele „4 mituri despre meditație care creează confuzie” cu Vadim Țurcanu (Autorul cărții „Pe Cont Propriu”, certificat în Respirație și Meditație, fondatorul comunității UncageX)

Jurnalul Bucureștiului. On line Newspaper publishing almost everything to be well informed. That’s our main and only purpose!  Jurnalul Bucureștiului aims to be an online newspaper for information and debate of citizens’ problems and events.
The principles that will be at the basis of this publication are: 
– Democracy cannot exist without opposition
–Elected representatives are our representatives and not our masters
– Criticism fosters progress
–Free speech-an important factor in correcting the deviations of power.

Meditația este o practică veche de milenii, care implică tehnici de concentrare și relaxare menite să cultive starea de conștientizare și calm interior. Practicată inițial în tradițiile spirituale și religioase din Estul Asiei, meditația a câștigat popularitate în întreaga lume datorită beneficiilor sale asupra sănătățîi mentale și fizice. Meditația poate lua multe forme, de la mindfulness (conștientizare deplină a momentului prezent) la meditația transcendentală (repetarea unui cuvânt sau a unei fraze) sau meditația ghidată (ascultarea unor instrucțiuni audio). Scopul comun al acestor tehnici este de a ajuta persoanele să-și liniștească mintea, să-și reducă stresul și să-și îmbunătățească bunăstarea generală.

Cu toate acestea, în ciuda popularității sale, meditația este adesea înconjurată de o serie de mituri și concepții greșite care pot crea confuzie. Vadim Țurcanu, Trainer certificat în Respirație și Meditație, Cercul Masculin și Comunicare în Relații, autor, antreprenor și Co-fondator al procesului UncageX,  explică patru dintre cele mai comune mituri despre meditație. „Când m-am gândit pentru prima dată să încep o practică de meditație, am fost puțin intimidat de câteva dintre noțiunile preconcepute pe care le aveam despre ce este meditația și condițiile prealabile de care aveam nevoie pentru a începe. Multe dintre neînțelegerile pe care le aveam, mă împiedicau de fapt să meditez. Pur și simplu nu credeam că sunt „calificat”. Cinci ani mi-a luat să descopăr miturile care m-au împiedicat să încep a medita. Dar aprofundând meditația și descoperind beneficiile acesteia, pur și simplu m-a cucerit.”

Mitul n0 1 – Meditația este simplă

Una dintre cele mai răspândite concepții greșite este că meditația este o practică simplă și ușor de realizat. Deși conceptul de bază-acela de a te concentra și a-ți liniști mintea – poate părea simplu, implementarea efectivă necesită disciplină și practică. Mulți oameni se confruntă cu dificultăți în menținerea concentrării și în controlarea gândurilor rătăcitoare. Este important de înțeles că meditația este o abilitate care se dezvoltă în timp și cu perseverență. „Deși inițial ai fi tentat să crezi că trebuie doar să stai într-un loc, în liniște pentru 20 de minute sau să urmezi o meditație ghidată pas cu pas, lucurile nu stau deloc așa. În acel moment confrunți toată cultura, tradițiile și trendurile de a fi ocupat, productiv și în mișcare. Nu este simplu, nu este evident și nu este „normal” pentru cei care nu sunt născuți în India, Tibet sau China. Deseori ai nevoie de ajutor și ghidare pentru a o face.”

Mitul n0 2 – Meditația nu trebuie învățată

Un alt mit comun este că meditația este o practică naturală care nu necesită învățare sau ghidare. În realitate, meditația eficientă poate beneficia foarte mult de pe urma unor instrucțiuni corecte. Participarea la cursuri, ascultarea unor meditații ghidate și citirea materialelor educative pot ajuta la îmbunătățirea tehnicii și la înțelegerea mai profundă a procesului. Fără o instruire adecvată, este posibil să nu obții beneficiile complete ale meditației. „Faptul că meditația nu face parte din cultura din care provii, unde poate fi asociată cu lenea, unde ești învățat să urmezi regulilor celor „mai mari’” abilitatea de a asculta interiorul și a confrunta emoțiile și gândurile că ceva separat de tine, nu sunt dezvoltate. Acestea se pot antrena exact precum se antrenează mușchii sau practica cititului ( începând de la 7 ani învățam să stăm în bancă pentru 45 de minute). Este să-ți amintești cum era înainte de a învăța să asculți și să faci cum ți se spune. „Până ce nu te schimbi și devii ca un copil, nu poți să intri în împărăția cerului.”, spunea așa frumos Isus din Nazaret”.

Mitul n03 – Nu poți face o schimbare radicală doar prin meditație

Unii oameni cred că meditația este doar o modalitate de relaxare temporară și că nu poate duce la schimbări semnificative în viața lor. De fapt, numeroase studii au arătat că meditația regulată poate avea efecte profunde asupra sănătății mentale și fizice, inclusiv reducerea stresului, îmbunătățirea concentrării, creșterea empatiei și a bunăstării generale. Meditația poate juca un rol esențial în dezvoltarea personală și în gestionarea emoțiilor, contribuind la schimbări pozitive pe termen lung. „Unii oameni nu înțeleg cât poate fi de greu pentru alții să stea într-un loc cu toate gândurile și emoțiile proprii, este o adevărată luptă. Unii spun că nu poți să te întărești, să te schimbi sau să devii mai sigur pe sine doar prin meditație. Să știti că pentru unii aceasta este exact ceea ce este cel mai greu, să poți sta nemișcât și în pace în mijlocul furtunii violente din interior. Învingând acea luptă ei își construiesc siguranța, puterea și încrederea în sine.”

Mitul n04 – Prin meditație poți fi manipulat

Există o preocupare că, prin meditație, oamenii pot deveni vulnerabili la influențele externe și la manipulare. Este important de înțeles că meditația autentică se concentrează pe autocunoaștere și pe dezvoltarea unei stări de conștientizare personală. Alegerea unui instructor sau a unui ghid de meditație de încredere și practicare în mod independent pot ajuta la prevenirea oricărei influențe negative. Meditația, atunci când este practicată corect, împuternicește individul și promovează autonomia mentală. „Meditația ghidată (vizualizarea este deseori numită tot meditație, cu toate că nu este exact așa) îți poate introduce conceptele acelora care te ghidează în același mod în care o face o carte sau un film. Dacă ești manipulat de propriile gânduri și emoții vei fi manipulat și de meditații, cărți, oameni, propriile visuri. Unele din acestea sunt distructive, iar altele sunt constructive.

Când înveți să meditezi, înveți să privești obiectiv la tot ce este în interiorul și exteriorul tău fără să fii manipulat de acestea, să nu fii prizonier, dar un călător curios al acestei lumi la toate nivelele. De doi ani de zile, prin programul meu de 90 zile Meditația de la Zero la Pro, deja împart cu oamenii procesul care m-a ajutat pe mine să „dobor” aceste mituri și să încep să meditez. Aproape o sută de oameni au descoperit abilitatea de a medita, s-au descoperit pe sine și au devenit mai capabili să-și gestioneze lumea interioară. Este un proces de antrenament gradual exact precum exercițiile fizice, care antrenează „mușchii” atenției și detașării de exterior, pentru a trezi Împăratul/Regina interioară, să recăpete tronul de stăpân. Ca apoi să urmărești eficient orice altă meditație fără frică și eșec, să călătorești în dimensiunile proprii și ale altora fără să devii prizonierul/sclavul acestora. Și cel mai important, pentru a deveni stăpânul propriului tău Eu.”

Meditația este o practică valoroasă care poate aduce numeroase beneficii în viața de zi cu zi. Depășirea miturilor și a concepțiilor greșite despre meditație este esențială pentru a înțelege și a implementa corect această tehnică. Cu ajutorul unei instruiri adecvate și a unei practici regulate, meditația poate deveni un instrument puternic pentru îmbunătățirea bunăstării mentale și fizice.

Notă. Vadim Țurcanu-Autor, Antreprenor, Speaker, Trainer licențiat de meditație și respirație HoloSomatica, certificat în Respirație și Meditație, Cercul Masculin și Comunicare în Relații, este formatorul procesului accelerat de depășirea fricilor și regăsirea sinelui autentic. Vadim Țurcanu este fondatorul comunității UncageX, în cadrul căreia se organizează ședințe de coaching pentru tinerii antreprenori. Vadim Țurcanu este autorul cărții „Pe Cont Propriu”, o poveste plină de viață în care Vadim relatează despre cele 6 luni ale călătoriei sale din Europa de Est la Londra și oferă o perspectivă captivantă asupra experienței de emigrant. Motivat de propria transformare, reușind ca dintr-un emigrant ilegal, fără bani și slujbă, să devină un om de afaceri de succes, Vadim Țurcanu îi inspiră pe ceilalți să profite de experiența lui.  El le împărtășește cititorilor calea propriei sale evoluții, pentru a le da curaj să-și urmeze visurile.

Nota redacției

Noua reformă a Justiției franceze. Curtea Criminală – o „prelugire prin continuitate” a Curții Corecționale (printr-o „tranziție de fază”) – „aproape” o Curte cu Jurați dar fără jurați, „mărginită” de Curtea Corecțională și Curtea cu Jurați concepte fundamentale ale Jurisdicției franceze în care magistrații sunt „sclavii” unui șir aritmetic de numere întregi impare (pentru a evita orice îndoială favorabilă inculpatului)

„Păcatele” unui fost președinte de stat francez – „Copilul minune al secolului XXI”. Dezvăluiri înainte de alegerile legislative anticipate după dizolvarea Parlamentului de către președintele Franței Emmanuel Marcon (după o „întrerupere” de 27 de ani)

Intelligence și anticiparea (Intelligence and anticipation). Corespondență de la Lect. dr. Tănase Tiberiu (secretar al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria & Filosofia Științei & Tehnici – Academia Română, directorul revistei „Intelligence Info” – partener al Jurnalului Bucureștiului)

Mihail Moruzov și Mișcarea Legionară (Corespondență de la Lect. dr. Tănase Tiberiu, secretar al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria & Filosofia Științei & Tehnici – Academia Română, directorul revistei „Intelligence Info” – partener al Jurnalului Bucureștiului)

Academia Forțelor Terestre (AFT) „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu – „o instituție puternică, capabilă să anticipeze schimbările și să ofere o educație de înalta calitate centrată pe student”, care „facilitează managementul activităților de cercetare și a proiectelor de cercetare–dezvoltare derulate de personalul instituției” (Lucrarea „Unitățile de intervenție de elită ale Jandarmeriei Naționale franceze aparținând Forțelor Armate  Terestre…” – Thomas CSINTA, redactor șef al Jurnalului Bucureștiului)

Remember. „Asociații” mei Michel Ardouin („Porte–Avions ”) și Charlie Bauer (revoluționarul „Robin Hood”) – asociații lui Jacques Mesrine („inamicul public n°1 al societății civile”), autori de pagini remarcabile în istoria criminală franceză contemporană. Mon „associé” Michel Ardouin („Porte–Avions ”) l’associé de Jacques Mesrine (L’ennemi public n°1) et Charlie Bauer (révolutionnaire d’extrême gauche) auteurs des pages remarquables dans l’histoire de la grande criminalité française contemporaine

Intelligence-ul românesc de la tradiție la modernitate (Romanian intelligence from tradition to modernity) – Intelligence Info (partener media al Jurnalului Bucureștiului)

Simpozionul internațional „Lucian Blaga” – Ediția a II-a – Satul românesc izvor de spritualitate și inspirație. „Conceptul marelui anonim și dialogul cu transcendentul. Pledoarie pentru o disciplină centrată pe opera lui Lucian Blaga” (Lucrarea prof. dr. Narcis Zărnescu, membru al Academiei Germano-Române și al Academiei Oamenilor de Știință din România, membru titular al CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Române, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

Prezentarea (recenzia) cărții „Analiza geopolitică și securitară a Orientului Mijlociu. Studiu științific.” – autor Alba Iulia Catrinel Popescu (prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” și redactor șef adj. al revistelor „Cunoașterea științifică”, „Intelligence Info”, „Studii și Comunicări” și „Noesis” ale CRIFST al Academiei Române, membru al Academiei Germano – Române și al Academiei Oamenilor de Știință din Româmia, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Etică și Intelligence” – lucrare prezentată la Sesiunea Anuală a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Germania) de către corespondentul nostru permanent prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu (redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR – Academia Oamenilor de Știință din România)

Conferința CRIFST (Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii) a Academiei Române. „Impactul AI, din perspectiva binomului foucaultian episteme – techne” (Prof. dr. Narcis Zărnescu, membru titular al CRIFST, redactor șef al revistei „Academica”, redactor șef Adjunct al revistei de Sudii și comunicări și al revistei Noesis al CRIFST, secretar științific al Secției X– Filosofie, Teologie și Psihologie a AOȘR–Academia Oamenilor de Știință din România, distins cu „l’Ordre des Palmes académiques”)

„Viitorul cărții și al suporturilor de carte” la CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii) – DIS (Divizia de Istoria Științei) de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autori

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 2). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

Scurtă incursiune în Istoria detectivismului (Partea 1). Corespondență de la Maria Bumbaru președinta ANDR (Asociația Națională a Detectivilor din România)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

Jurnaliști români: Mihai Eminescu, Ion Oprea, Grid Modorcea, Adrian Păunescu, Neculai Constantin Munteanu, Adrian Cioroianu, Octav Pancu-Iași, George Călinescu, Vasile Sava, Cicerone Poghirc, Aurelian Titu Dumitrescu, Mircea Florin Șandru, Lucian Blaga, Constantin Pădureanu, Dumitru Tinu, Cezar Ivănescu, Fabian Anton, George Topîrceanu, Petru Codrea, Radu Gyr, Dan Culcer, Ion Anton, Dumitru Stăniloae, Mihai Cosma, Claudiu Săftoiu, Iosif Constantin Drăgan, George Băjenaru, Cleopatra Lorințiu, Ion Heliade-Rădulescu, Andrei Partoș, Ion Cristoiu, Mircea Badea, Grațian Cormoș, Aristide Buhoiu, Ioana Sava, Brândușa Prelipceanu, Nicole Valéry-Grossu, Gabriel Liiceanu, Ion Agârbiceanu, Eliza Macadan, Florian Bichir, Emil Șimăndan, Bogdan Suceavă, Adriana Săftoiu, Ioan Chirilă, Gabriela Vrânceanu-Firea, Paul Lampert, Octavian Paler, Alexandru Vianu, Dumitru Toma, Eugen Barbu, Eric Winterhalder, Cristian Mungiu, Vintilă Horia, Dan Pavel, Mircea Dinescu, Cristian Tudor Popescu, George Pruteanu, Emil Hurezeanu, Ivo Muncian, Radu Jörgensen, Lazăr Lădariu, Eugen Ovidiu Chirovici, Adrian Hoajă, Doina Drăguț, George Muntean, Barbu Catargiu, Adrian Mîrșanu, Victor Frunză, Lorena Lupu, Alexandru Candiano-Popescu, Marius Mircu, Dănuț Ungureanu, Vasile Copilu-Cheatră, Rodica Culcer, Andrei Gorzo, Zaharia Stancu, Eugen Cojocaru, Răsvan Popescu, Ion Anghel Mânăstire, Pamfil Șeicaru, Tudorel Oancea, Dorin Ștef, Paula Seling, Sabin Gherman, Marian Coman, Brîndușa Armanca, Valeriu Turcan, Teșu Solomovici, Sorin Roșca Stănescu, Tudor Octavian, Vasilica Ghiță Ene, Gabriela Adameșteanu, Radu Negrescu-Suțu, Cornel Nistorescu, Petre Got, Dumitru D. Șoitu, Geo Bogza, Dan Diaconescu, Stelian Popescu, Nicolae Carandino, Valer Chioreanu, Ioan Massoff, Corneliu Stoica, Adelin Petrișor, Ion Călugăru, Andrei Alexandru, Ludovic Roman, Radu Paraschivescu, Vasile Urechea-Alexandrescu, Elis Râpeanu, Cezar Petrescu, Ion Monoran, Thomas Csinta, Marian Odangiu, Paul Barbăneagră, Ne…