Acasă Stiinta & Tehnica Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” au inventat o tehnologie care...

Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” au inventat o tehnologie care transformă pet-urile în dale pentru pavaje

În ultimele decenii, pet-urile și pungile de plastic au devenit cele mai toxice deșeuri care poluează mediul. Sunt întâlnite peste tot, în vârf de munte, în pădure, pe cursurile de apă, în zone de agrement sau pe maidanele din cartiere periferice.

Primăvara, la malul Dunării se formează insule de pet-uri aduse de ape. Este o problemă cu care se confruntă și foarte multe state occidentale.

Potrivit unui raport dat publicității anul trecut de Earthwatch Institute & Plastic Oceans UK, din Marea Britanie, sticlele de plastic sunt cel mai mare poluant al apelor europene, constituind 14% din totalul deșeurilor de plastic din râurile Europei.

 Noua metodă elimină sortarea deșeurilor de plastic

Colectarea și reciclarea acestor deșeuri a devenit o prioritate a politicilor de mediu. De obicei, din ambalajele din plastic se fac tot ambalaje din plastic, care își reiau circuitul toxic în natură.

O echipă de cercetători din cadrul Centrului pentru Excelență „Prelucrarea Polimerilor” din Platforma Reform, de la Facultatea de Inginerie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a reușit să pună la punct în 2019 o tehnologie care întrerupe acest circuit, transformând deșeurile din material plastic în dale pentru pavaje.

Tehnologia „Fabrication of composites from plastic vaste”, inventată de cercetătorii Iulian Manole, Ionuț Sandu, Nicoleta Stanciu, Felicia Stan și Cătălin Fetecău, a și fost premiată la Salonul „Inventica 2019”, care a avut loc la Iași. Un prim avantaj al acestei tehnologii este că elimină o operațiune complicată presupusă de reciclarea deșeurilor de plastic, sortarea.

Împreună cu echipa noastră de cercetare am dezvoltat o soluție de reciclare a materialelor plastice care are niște avantaje față de reciclarea clasică, în sensul reducerii costurilor. Acest lucru l-am obținut prin eliminarea unor activități din lanțul de reciclare, sortarea plasticului, care este o operațiune complexă. În cazul în care se dorește să fie refolosite, plasticele trebuie să fie sortate pe categorii de plastic, nu pot fi amestecate orișicum. Selecția de multe ori se face manual și e foarte greu să selectezi un anumit plastic, polietilenă de joasă sau de înaltă densitate, pentru că trebuie să o analizezi ca să îți dai seama ce anume face diferența”, spune cercetătorul Iulian Manole. Prin această metodă pot fi utilizate ca materii prime pet-urile, dar și pungile de plastic, amestecate.

 Pavaje și capace de canalizare din plastic reciclat

Provocarea pentru găsirea unei noi metode de reciclare a pet-urilor și pungilor de plastic a venit de la Primăria Galați, care le-a solicitat specialiștilor de la Universitatea „Dunărea de Jos” găsirea unei tehnologii mai puțin complicate pentru procesarea deșeurilor din plastic și implicit, găsirea unei noi utilități pentru acestea.

Ideea este să reintroducem plasticul în circuitul economic și să nu mai fie tratat ca un gunoi și ca un material care este un hazard pentru mediul înconjurător, să reușim să îl controlăm din punct de vedere al circuitului lui. Asta e ideea de bază. Ceea ce ne-am gândit să dăm ca destinație inițială a fost realizarea unor pavele, pentru că sunt ușor de utilizat”, a adăugat cercetătorul, care a mai precizat că în urma testelor de rezistență s-a stabilit că acest procedeu poate fi folosit și la fabricarea capacelor de canalizare sau a unor plăci pentru pereții unor construcții.

 Dalele din plastic, mai rezistente decât cele din beton

Fabricarea materialului compozit din care au fost fabricate experimental primele dale din deșeuri de plastic nu-i deloc complicată: Practic, materia primă este un mix de plastic, care reprezintă plastic reciclat din diverse materiale de ambalaj, care sunt ușor colectabile de către administrațiile locale. Nu numai peturi, avem diverse materiale. Nu numai rețeta este esențială, ci și modul în care sunt preparate și temperaturile la care se topesc aceste materiale. Am experimentat mai mult, până când am reușit să ajungem la o soluție care să fie acceptabilă din punct de vedere al tehnologiei. Acest material este mărunțit într-o mașină de tocat deșeuri de plastic și amestecat cu un material mineral care are la bază nisipiul, un material ieftin, care, practic, îi oferă plasticului și o anumită rezistență. E un filer, un aliaj care îl ajută să devină un compozit foarte rezistent la presiuni mari”, a mai precizat Iulian Manole.

Potrivit acestuia, dalele din plastic sunt mai rezistente decât cele din beton și au avantajul că nu îngheață: „Am realizat studiile de rezistență ale materialului pe standardele actuale și am constatat că plăcile acestea sunt mai rezistente și mai bune pentru utilizarea unui trafic similar cu cel la care sunt supuse pavelele din beton. Au niște avantaje față de pavelele din beton, în sensul că nu îngheață, nu se produc fisuri iarna, rezistă mai bine la șocuri din cauza materialului plastic care intră în contact cu materialul mineral, au o amortizare mai bună și se comportă mai bine la așezarea și presarea materialelor care sunt sub un astfel de pavaj, adică a celorlalte straturi care intră în compoziția unui pavaj clasic. În aceste materiale plastice am amestecat și câteva ingrediente ce oferă plasticului o rezistență mare la ultraviolete și nu se va degrada la soare. E un alt factor esențial, pentru că trebuie să ținem cont nu numai de produsul finit, ci și de durata lui de viață”.

O dală din plastic reciclat are 1,5-2 kg, fiind cu 20-25% mai ușoară decât o dală din beton. Pentru fabricare unei dale sunt necesare în jur de 50 de pet-uri.

 Tehnologie ieftină, cu echipamente puține

În elaborarea noii tehnologii s-a ținut cont și de prețul de cost și echipamentele necesare, astfel încât implementarea ei să fie accesibilă serviciului de salubrizare a primăriei unui oraș. Prețul de fabricație este estimat la o treime din prețul de fabricație a produselor din beton, ceea ce face ca această tehnologie să fie foarte interesantă. Poate fi implementată foarte ușor. Este o tehnologie ieftină și este foarte simplu pentru un serviciu de salubrizare să înființeze un atelier de fabricare a dalelor de pavaj din plastic reciclat. Echipamentele necesare sunt o mașină care să mărunțească plasticul pe care îl serviciul de salubrizare îl colectează, o mașină care seamănă cu cea de injecție, un malaxor în care se omogenizează plasticul mărunțit cu materialul mineral și o presă de tonaj mai mare, care să preseze materialul respectiv.

 Alt avantaj: dalele din plastic pot fi reciclate

Un alt avantaj al unui astfel de material este că poate fi reciclat. „Ne-am gândit la ciclul de existență a unui produs, astfel încât să putem să îl reciclăm. Durata de viață a acestui material este în jur de 10 ani, atât o estimăm noi, dar vom reuși să o stabilim după ce vom face toate testele. Are avantajul că poate fi reciclat. Betonul trebuie concasat, sunt costuri foarte mari de reciclare a betoanelor și de obicei nu se mai reciclează, se folosesc pentru altceva. Aici, printr-un tratament termic prin care muiem placa și o sfărâmăm din nou, costurile sunt extraordinar de avantajoase ca să poți să îl transformi din nou, în alte plăci sau să îi dai o altă destinație, ca material de construcții. Se pot face multe”, a mai precizat cercetătorul Iulian Manole. Prin toate aceste avantaje, noua tehnologie se impune în domeniul serviciilor de salubrizare, dând o utilitate edilitară unor deșeuri care poluează localitățile.

 Autor: Cornel Moisescu

 Sursa: Galati365

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.