Acasă Literatură (proză, critică literară) Certitudinea mea…(Corespondentă de la Conf. dr. Cristina – Mihaela Barbu, eseist, prozator,...

Certitudinea mea…(Corespondentă de la Conf. dr. Cristina – Mihaela Barbu, eseist, prozator, Craiova)

Ascult zgomotul copacilor, simt foșnetul toamnei, mă uit pentru a mia oară la telefon, poate că nu am auzit, mă gândesc, căut în minte o explicație ușoară pentru inima mea, poate că sentimentul lui de acum nu este decât o toană de toamnă. Ultimele zile nici nu m-am mai chinuit să ascund durerea. Și mă gândesc, cu oarecare ușurare că odată, se va termina totul. Zilele se derulează una după alta, fără ca nimic să le diferențieze. Nu am nimic de reținut din niciuna. Scriu câteodată, dar mâna care bate literele nu este a mea, gura care vorbește nu este a mea. La un moment dat, tu m-ai întrebat ce mă deranjează. Am schimbat vorba. Ți-am spus cât sunt de obosită. Aș fi vrut să-ți spun că mi-e doar dor de tine. Sfâșietor. Dor de discuțiile din biroul tău. Dor de sclipirile din ochii tăi. De râsul tău pentru mine. Doar pentru mine. De ceea ce am crezut. Nu sunt pregătită pentru schimbări.

Mă dărâmă atmosfera asta nesigură, aș vrea să întorc clipa, să mă trezesc pe pământul meu, sub soarele meu, dimineața când ajung la serviciu mi se răsucește un cuțit în inimă, vin cu drag și vin cu teamă. Când îmi apăreai în fața ochilor știam că este totul în regulă, atunci, de abia atunci începea ziua, emoțiile le lăsam la poartă, porneam să înfrunt lumea. Mașina ta este pusă deoparte, nimeni să nu o vadă, parcă se ascunde, mi-e greu, mă forțez să nu întorc capul, îmi doresc să nu întorc capul să o caut. Într-o zi, ai lăsat-o la locul ei obișnuit. M-am apropiat, am pus mâna pe ea, „mi-a fost dor de tine”, i-am spus, am mângâiat-o ca pe un prieten drag. Mi-am pus buzele pe ea, nu-mi păsa de praf, de pete. Mi-am imaginat că pentru mine este acolo, să-mi dea de înțeles că totul este în regulă, dar a doua zi a dispărut iar. Și caut semne. Întreb mereu: „a întrebat cineva de mine?”. „Nu!” cade răspunsul greu.

Întorc telefonul, îl desfac, poate că s-a oprit, poate că s-a descărcat, sau s-a blocat. Orice s-ar fi întâmplat, la finalul zilei mă sunai, era semnul tău că totul este în regulă, chiar dacă greșeam, chiar dacă te răneam, la finalul zilei, fără să vrei să-mi spui ceva, mă sunai. Nu știu de ce. Nu știu dimensiunea gesturilor tale, nu înțeleg nimic, nu am explicații, dar după telefonul tău inima mea se liniștea, devenea mai ușoară. Mă așez seara în genunghi și mă rog Dumnezeului din ceruri să întoarcă timpul, să dea ceasul înapoi, poate altfel aș face, poate nu ți-aș mai pune inima în brațe, poate că aș anula momentele de inconștiență sau de dragoste fără limită, nu aș mai scrie cu bucăți din carnea mea, nu ți-aș mai trimite părți din inima mea. Mă răzbun seara pe tine, îți strig: „Nu-ți pasă că mă pierzi!”. Știu în inima mea că nu ai nevoie de mine, deci nu pierzi nimic. Întind mâinile spre cer, răstignire a rugii mute, a neputinței. Și ce dacă? îți strig, poți să nu mă mai suni niciodată, nu-mi pasă! dar mintea mea în derivă, imaginația mea încețoșată de lacrimi inventează în clipa de cădere în somn discuții lungi, fără sens, doar de dragul de a te auzi. Și cred în ele, așa cum am crezut mereu în tot ceea ce nu s-a întâmplat cu adevărat, așa cum am crezut în toate întâmplările scornite de mintea mea. Din dorința de a te ști altfel decât ceilalți, din nevoia de a te ști special, special pentru mine, de a te vedea unic, am perceput totul deformat, dintr-o privire am făcut chemare, dintr-o atingere am făcut dor, un simplu cuvânt l-am transformat în drag, numele nostru pornit din T îl prevedeam destin și inima mea pe care se așternuse praful și ticăia ca un ceas vechi, brusc s-a dezmeticit din inerție și a început să bată cu forță nouă.

Nu mi-am pus problema până acum că mă înșel. Tu erai certitudinea mea și credeam că o asemenea certitudine ai doar o dată în viață. Aveam impresia că m-am lăsat găsită de tine și tu m-ai lăsat să te găsesc și apoi ne-am legat printr-o alegere tacită. Și alegerea asta am crezut că am făcut-o amândoi în același timp, dar doar eu alesesem. Tu îți continuai pur și simplu viața. Iar eu nu mai puteam trăi decât prin tine. Pământul, pentru mine era doar ce era în jurul tău, lumea erai tu, dacă mi-ai fi cerut inima ca tu să trăiești, ți-o dădeam, transfomându-mă în înger să duc lumii veste că tu vei trăi. Și înger, te-aș fi așteptat, poate acolo, în altă lume, mă vei alege și tu și eu voi fi întreagă. Ne vom alege în același timp. Nu mă mai puteam întoarce singură în lumea de dinainte de tine. Pentru că eu nu am fost nicio secundă lângă tine cu trupul, am fost doar cu mintea și doar cu sufletul. Nu mi-a fost frică de singurătate, pentru că orice clipă aș fi trăit, tu erai lângă mine. Și tu tot doar cu sufletul. Cu trupul niciodată. Tu, Dorul meu, sufletul meu bun, umărul pe care aș fi râs și aș fi plâns, palma care m-a mângâiat și pe care am lăsat fără să știi o lacrimă, buzele care m-au atins și pe care am lăsat fără să știi amprenta mea. Am trăit gândindu-mă la mine, pentru prima oară nu m-am mai gândit la alții, am fost femeie și atât, și am căzut, înrobită greșelii mele. Mă pedepsește Dumnezeu, mă pedepsesc singură? Nu știu, dar chinul meu din ultimul timp, schimbarea mea, transformarea în ceea care sunt este prețul pe care îl plătesc pentru câteva clipe de zbor nesfârșit.

Conf. dr. Cristina–Mihaela Barbu (Craiova)

Universitar de certă vocaţie pedagogică în Craiova….(cu două licenţe la Universitatea din Bucureşti, în chimie–1993 şi psihologie–2007, plus o a treia, în marketing), din 2009 Doctor în Chimie Analitică, cercetător ştiinţific cu intuiţii irefragabile, Doamna Cristina–Mihaela Barbu– mai presus de acestea – este un intelectual rasat şi scriitor cu talent incontestabil, bine cultivat…..” (Dan Lupescu)

Notă. A se vedea și alte articole ale autoarei  în Jurnalul Bucureştiului

Nota redacției

Omagiu artistului Plastic Nicu Dumitrescu (corespondent al Jurnalului Bucurestiului) în Revista „Cenaclul Păltiniș”

Pamflete. „Decorații scuipate” (Norman Manea) și „Haznaua” (Adrian Păunescu). Fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea (scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicație prietenului meu, marelui pamfletar și gazetar Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. la Univ. Apollonia din Iași, directorul ziarelor Timpul și Realitatea–parteneri media aiJurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Despre miturile supremației lingvistice mioritice – „dor” și „doină”

Ziaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Justiția din România s-a compromis definitiv prin achitarea călăilor lui Gheorghe Ursu”

Ce ne desparte și ce ne unește (Corespondență de la poetul și traducătorul trilingv brașovean Dr. Dr. Christian W. Schenk, membru al USR, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondentul permanent al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

„Complicele meu, Urmuz”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Gabriel Grama revine pe pământ românesc. Corespondență (text & foto) – de la Mihai Vasile – Sângealb (publicist și fotograf, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Ziua Națională a Franței. Măsuri drastice din partea autorităților franceze (centrale și locale) după moartea adolescentului franco – algerian Nahel Merzouk la Nanterre (Métropole du Grand Paris)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

„USR (Uniunea Scriitorilor din România) se autosuspendă”, „Călăuza” și „Singurătatea valorii” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicatție poetului, eseistului și traducătorului trilingv Dr. Christian W. Schenk (corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului)

„Masoneria trebuie să slujească România” (Corespondență de la Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, cel mai prolific autor român în viață)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 6). Subiecte de fizică specială pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Electrostatică – Electricitate („Levitație prin interacțiune electrostatică”, „Reglarea automată a temperaturii, utilizarea unei termistanțe”, „Filtru cu structură Rauch”)

Cours Prépa (CPGE – MPSI – 10). Subiecte de matematici generale (superioare & speciale) pregătitoare pentru concursurile de admitere în sistemul (ultra)elitist al școlilor superioare franceze de înalte studii inginerești (Grandes écoles d’ingénieurs). Grupuri simetrice (enunțuri & soluții)

Nume și titluri ale Bibliei (Corespondență de la Conf. dr. Nicolae Grigorie-Lăcrița, economist, filosof și scriitor)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea 4 și integral)

Rinocerul: „Batalionul de elită din Istoria literaturii neînregimentate a celui mai prolific scriitor român ‒ Grid Modorcea” (corespondent permanent și membru al Staff-ului Jurnalului Bucureștiului)

„Excesele românismului” și „Seriozitatea lui Eminescu” (fragnente din cartea „Istoria literaturii neînregimente” a lui Dr. Grid Modorcea, scriitor și cineast, „cel mai important” și cel mai prolific autor în viață) cu dedicație Simonei Lazăr – Țigău (poet, prozator, eseist, jurnalist și eminescolog, bibliotecarul casei de cultură „Carmen Sylva” din Sinaia, corespondentul Jurnalului Bucureștiului)

Interviul realizat pe tema asasinării profesorului Ioan Petru Culianu, în cadrul emisiunii „Dezbaterea de luni” (RadioPunctLondra), de către Geo Scripcariu (realizator – corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului), cu jurnalistul Petre M. Iancu

„AI sau A nu I?”, Editorial – Revista de Cultură „Curtea de la Argeș” (Corespondență de la Acad. Gheorghe Păun – Redactor șef)

Muzeul muntelui de la poalele masivului Parâng – un muzeu la înălţime (Corespondență de la Mihai Vasile – Sângealb, publicist, senior editor al Jurnalului Bucureștiului, membru al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Sociologia matematică și rolul ei în structurile de date ale noii ordini mondiale. „Mecanica socială” a Acad. prof. Spiru Haret – precursor al (psiho)sociologiei matematice (dedicat Generalului Bartolomeu – Constantin Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naționale Române 1880)

Cu nostalgie, Sri Lanka – fosta insulă Ceylon, „Insula surâsului și a pietrei lunii”

„Ma thèse en 180 secondes” (Teza mea de doctorat în 180 de secunde) cu profesorul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF (Agenția Universitară a Francofoniei) și Conferința Alianței Franceze de la Pitești

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Concours „Pérpa HEC” (Economique et Commerciale). Fusion des épreuves mathématiques HEC (École des hautes études commerciales de Paris – HEC European business school) et ESSEC (École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales – ESSEC Business School). Enoncés. Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies & Maths Appliquées)

Concours „Prépa Ecricome” (Les Grandes Ecoles de Commerce et Management – EM Sstasbourg,  KEDGE Business School, Montpellier Business School, NEOMA Business School, Rennes School of Business). Les Sujets „Zéro” 2023 (Maths Approfondies)

„Les grands concours de maths – Grandes Ecoles 2023” (Mines – Ponts – Les Sujets)

Articolul precedentUn nou service auto multibrand Iveco cu noi locuri de muncă pentru mecanici auto la Auto Schunn Sibiu (Șelimbăr)
Articolul următorZiaristul, fotograful și scriitorul Viorel Patrichi: „Licurici – un sat bogat cu oameni săraci”
Fizician teoretician și matematician de formaţie pluri-inter și transdisciplinară, adept şi promotor al educaţiei de excelenţă (gifted education) şi jurnalist de investigaţii criminale francez, de origine română, specializat în MASS (Matematici Aplicate în Științe Sociale), în studiul fenomenelor socio - judiciare cu ajutorul unor structuri matematice complexe (teoria haosului - sisteme complexe, teoria ergodică, teoria teoria categoriilor și rețelelor, cercetarea operațională și teoria sistemelor formale de tip Gödel). Knight of the Order of the Golden Cross the Defender of Human Rights-United Nations (Cavaler al Ordinului Crucea de Aur al Drepturilor Omului-Națiunile Unite) și cofondator al IRSCA Gifted Education (Institutul Român pentru Studii şi Cercetări Avansate în Educaţia de Excelenţă), de peste un deceniu și jumătate, este Director de studii în cadrul CUFR România (Conseil Universitaire-Formation-Rechereche auprès des Grandes Ecoles Françaises-Consultanţă Universitară, Studii şi Cercetări de pe lângă Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii), organism educaţional franco-român agreat de stat, având ca obiectiv, consilierea, orientarea şi pregătirea candidaţilor români cu Diplomă de bacalaureat, respectiv a studenţilor din primul ciclu universitar (Licenţă), la concursurile de admitere în sistemul elitist de învatamânt superior „La conférence des grandes écoles françaises” (Şcolile Superioare Franceze de Înalte Studii - CPGE-Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles, Grandes Ecoles) şi Universităţile elitiste franceze (Licenţă, Master). Este autor a peste 600 de lucrări cu caracter științifico–didactic (articole și cărți de matematică și fizică, respectiv, de investigație jurnalistică – atât în limba română cât și în limba franceză, repertoriate și în BNF – Bilibioteca Națională a Franței, „François, Mitterrand”), care au contribuit la promovarea culturii și civilizației franceze în lume, precum și la admiterea a peste 1.000 de tineri români cu abilități intelectuale înalte (absolvenți de liceu și studenți) în școlile superioare franceze de înalte studii – Les Grandes Ecoles (un sistem educațional elitist și unic în lume), în special, în cele științifico–inginerești și economico–comerciale, dintre care, astăzi, majoritatea ca absolvenți, contribuie în calitate de cadre superioare sau de conducere la prosperitatea spirituală și materială a națiunii franceze în cadrul unor prestigioase instituții de învatamânt superior și de cercetare, mari companii private sau de stat, civile si militare, multinaționale, specializate în tehnologia de vârf, respectiv, în cadrul administrației locale și centrale de stat.