Saptămâna trecută, în perioada 31 mai-2 iunie 2021, am participat pentru dumneavoastra, stimati cititori, la a treia ediție a Forumului de securitate Atlantic -Marea Neagră, organizat într-un format hibrid de Aspen Institute România, în cooperare cu Biroul București al Fondului German Marshall din Statele Unite.
Forumul de securitate Atlantic-Marea Neagră a fost un eveniment internațional la nivel înalt care a tratat cele mai fierbinti subiecte de pe agenda internațională de securitate. În ediția din acest an s-a discutat despre progresele tehnologice și impactul acestora asupra securității, cu accent pe reziliență în conundrumul Marea Neagră-Marea Mediterană și nu numai.
Mai multe despre eveniment
Deceniul a început pe o nouă realitate care cuprinde o definiție transformată a securității ca o construcție globală și cuprinzătoare. Covid-19 a fost (este?) doar un memento al interconectării globale și al faptului că nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este. Prin urmare, abordările întregii societăți sunt încorporate în fiecare reflex și cerință a politicilor actuale. Un sentiment din ce în ce mai mare conform căruia condițiile preliminare de securitate trebuie formulate pe nevoile de bază determină o dorinta legitimă pentru o mai bună reziliență. Cooperarea și concurența sunt reevaluate pe moduri de gandire si actiune care se axează pe bunăstarea comunităților, societăților și mediului. Noua realitate este un complex de provocări sistemice. Vulnerabilitățile politice și sociale sunt amplificate de extremism, dezinformare și avertismente pentru consolidarea încrederii care apar în politicile externe individualiste.
Tensiunile economice se acumulează pe măsură ce piețele se schimbă, aprovizionarea și lanțurile valorice sunt reevaluate și riscurile se remodelează pe măsură ce societatea pretinde o redistribuire mai largă a profiturilor și a intereselor. Pe lângă riscurile tradiționale asociate sectoarelor sanitare și de funcționare a sectoarelor de sănătate, pandemia produce incertitudine asupra efectelor bunăstării mentale și fizice a populațiilor noastre pe termen lung și generează o discuție deschisă cu privire la perspectivele de redresare socio-economică. Apărarea și securitatea dură sunt complicate de schimbări geopolitice mereu complicate, agravate de utilizarea persistentă a tacticii hibride și apariția tehnologiilor perturbatoare.
Chiar in prima zi a acest eveniment am avut ocazia sa ascult excelentul Keynote Speech al mareșalului-șef aerian Sir Stuart Peach.
Sir Stuart Peach (Regatul Unit – Forțele Aeriene) este al 32-lea președinte al Comitetului militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cea mai înaltă și mai îndelungată structură militară din Alianță.
Șeful Air Marshal Peach deține cel mai înalt grad militar din NATO și este consilierul militar al secretarului general și al Consiliului Atlanticului de Nord. În plus Sir Stuart detine cel mai inalt grad militar din Marea Britanie.
A fost educat în West Midlands, a urmat Universitatea din Sheffield (BA), Universitatea din Cambridge (MPhil în drept internațional și relații internaționale), RAF Staff College și Joint Services Command and Staff College (HCSC). Deține 4 doctorate onorifice de la universitățile din Marea Britanie: Hull, Kingston, Sheffield și Loughborough, în tehnologie și litere (DTech, DLitt). Comandat în Royal Air Force în 1974, a zburat pe aeronave Canberras în rolul de recunoaștere fotografică în Italia, înainte de trei tururi succesive pe Tornado GR1 în Marea Britanie și Germania, calificându-se ca instructor de război cu armament nuclear și război electronic. El a comandat Escadra IX (bombardiere) la RAF Brüggen în Germania 1994-1996, acționând ca lider de aripă de gref Brüggen pentru misiunile de răspuns NATO atât nucleare, cât și convenționale. Tururile personalului includ ofițer personal personal al comandantului adjunct și comandantului-șef în RAF Germania, ofițer executiv al comandantului TWOATAF și director al forțelor aeriene Royal Studies Studies.
A scris foarte mult pe probleme de apărare.
Serviciul operațional include Belize, Hong Kong și Germania în anii 1980, comandant adjunct al forțelor britanice în Turcia (Operatiunea Warden), Centrul de coordonare militar din Marea Britanie Zakho (Irak), comandant al detașamentului în Arabia Saudită (Operatiunea Jural), comandant al forțelor britanice din Italia (Operatiunea Engadine) și Directorul Statului Major al Bătăliei NATO CAOC Vicenza, comandant aerian (atacant) în sediul central KFOR (NATO) din Kosovo și consilier militar adjunct britanic în comandamentul central al sediului central al SUA 2001-2002.
El a comandat Centrul de război aerian de la RAF Waddington din 2000 până în 2003, unde a fost și director britanic de război electronic în sprijinul NATO (și detine medalia de aur „Old Crow”). A fost director general de colectare a serviciilor de informații în Ministerul Apărării 2003-2006 și șef al serviciului de informații al apărării și vicepreședinte al Comitetului mixt de informații din Marea Britanie 2006-2009, unde a reprezentat Marea Britanie la Consiliul de informații NATO. El a deținut funcția de șef al operațiunilor comune la PJHQ (Marea Britanie) din martie 2009 până în decembrie 2011 comandând toate elementele forței britanice în sprijinul operațiunilor NATO din Afganistan, Irak și Libia înainte de a deveni primul comandant al Comandamentului forțelor comune britanice din decembrie 2011 până în aprilie 2013.
A fost vice-șef al Statului Major al Apărării din mai 2013 până în mai 2016 și a fost responsabil pentru tot personalul militar britanic din NATO. A fost șef al Statului Major al Apărării (CHoD) din iulie 2016 până în iunie 2018 și a preluat rolul de președinte al Comitetului militar al NATO în iunie 2018, a patra sa numire de patru stele. Șeful Air Marshal Peach este căsătorit si are doi copii. Este locotenent adjunct al comitatului Lincolnshire. El deține inalte distinctii ale orasului Londra și este membru al Royal College of Defense Studies, membru onorific al Downing College Cambridge și al Royal Institute of Navigation. A fost distins cu Elogiul Reginei pentru un serviciu valoros în aer în 1990, un CBE operațional pentru comanda în Balcani în sprijinul NATO în 2001, învestit de HM The Queen (KCB) în 2009 și a devenit Cavaler Marea Cruce a britanicilor Empire (GBE) în 2016. Sir Stuart Peach a primit inalte medalii conferite de statul italian, Ordinul lui Abdulaziz (clasa întâi) de la Regatul Arabiei Saudite, Medalia de informații de apărare a Statelor Unite, este comandant al Legiunii Meritului din Statele Unite și deține alte premii.
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului
[…] Printre aceștia, ieri l-am remarcat pe amiralul olandez Rob Bauer, Președintele Comitetului Militar al NATO, care l-a succedat la conducerea acestui foarte important centru de gândire strategică a NATO pe Sir Stuart Peach, despre care v-am mai relatat intr-un articol recent tot pe teme de securitate. […]
[…] Cine conduce cu adevărat NATO? […]