Acasă Dezvaluiri Coca Cola made in Romania și Coca Cola în afara granițelor țării

Coca Cola made in Romania și Coca Cola în afara granițelor țării

Mulți din cei care au fost pe afară au văzut ce diferența există între gustul acesteia și bineînțeles că s-au întrebat de ce?

Răspunsul este simplu: în România că și în alte țări considerate mai puțin civilizate, situație agravată de lipsa unui institut adevărat, cum a fost Institutul de Cercetări Alimentare (companie de cercetare din România, înființată ca societate comercială deținută de stat, în subordinea ADS – Agenția Domeniilor Statului) în mai 2002, prin reorganizarea Institutului de Chimie Alimentară, care se afla în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești, ulterior privatizat) se vând bături realizate cu ingrediente de slabă calitate. Dar să începem cu compoziția chimică a acesteia!

Coca Cola are următoarea compoziție chimică (la vedere):

1. apă (inofensivă până la proba contrarie) tratată și dezinfectată prin diferite procedee. Uneori însă “Autoritățile din nordul Chinei au decis închiderea unei fabrici de îmbuteliere a băuturii răcoritoare Coca-Cola, după ce produsele de aici au fost contaminate cu clor, a anunțat guvernul. Provincia Shanxi a deschis o anchetă după apariția în presă a unor materiale privind băutură ce conține apă contaminată cu niveluri mari de clor, informează France24.”

2. zahăr (poate provoca diabet, căria dentară, obezitatea osteoporoză, scăderea imunității, cancerul, în special cel de colon. Incidența cancerului de colon (intestin gros) este de până la 5 ori mai mare la consumatorii de zahăr decât la persoanele care consumă foarte rar sau deloc zahăr. Alte boli cauzate de consumul de zahăr sunt: alergiile, scleroză, cardiopatiile, gastrită, colita de fermentație, tulburările de ciclu menstrual la femei, reumatismul, anemia, astenia, sinuzită, rinită. La copii consumul frecvent de zahăr duce la întârzieri de creștere, rahistism, fragilitate osoasă, pubertatea prematură, probleme de comportament (scăderea voinței, predispune la violență, scade capacitatea de concentrare; Zahărul în exces este incriminat în apariția unor afecțiuni cum ar fi: inflamație cronică, diabet, probleme cardiovasculare, artroză, cancer, obezitate.

Conform unui interviu din Ziare.comaflăm că Referindu-se la o porție de Coca Cola extra large, vândută de obicei la cinema, directorul companiei a spus că această conține imensă cantitate de 44 de lingurițe de zahăr. În ciuda acestui fapt, face parte din dietă zilnică a milioane de oameni, a mai spus el. În ceea ce privește o Coca Cola normală, această conține 35 de grame de zahăr, adică 6 lingurițe, similară din punct de vedere al caloriilor cu un capuccino sau jumătate de croissant. James Quincey a tras atenția asupra faptului că, în ultima vreme, Coca Cola a făcut eforturi pentru a-și informa cumpărătorii cu privire la numărul caloriilor și conținutului de zahăr. Cum consumatorii nu vor să asimileze aceste informații, poate nu ar fi o idee rea că ambalajele băuturilor să fie micșorate, a mai spus acesta.

3. E290 – Dioxid de carbon, acid carbonic (tulburări gastrointestinale). Conform legislației României Dioxidul de carbon utilizabil în industria alimentară trebuie să provină din procese fermentative dar această companie nu respectă nimic.

În conformitate cu acest articol de pe Wall-street aflăm că: “Coca-Cola HBC România a subinchiriat o parte din terenul pe care se află fabrică sa din Ploiești companiei ContourGlobal. Valoarea proiectului este de 16 milioane de euro și este suportată de partenerul nostru, iar Coca-Cola este principalul beneficiar al producției. Centrală în cogenerare de la Ploiești va furniza energie electrică, apă caldă/rece și căldură pentru facilitățile de producție ale fabricii și va reduce emisiile de dioxid de carbon cu cel puțîn 40% comparativ cu cele actuale”, potrivit reprezentanților companei, citați de NewsIn.”, respectiv, că Termocentrala de la Ploiești face parte dintr-un proiect amplu de eficientizare a consumului de energie demarat la nivelul Grupului Coca-Cola Hellenic, al cărui scop este reducerea emisiilor anuale de dioxid de carbon cu peste 20% la nivelul tuturor capacităților de producție, prin dezvoltarea a altor 14 astfel centrale în cogenerare în întregul grup.

Oare chiar au nevoie de atâta căldură în producerea băuturilor tip Cola? Ce înseamnă asta e simplu dacă știi ceva despre procesul lor industrial. Înseamnă că vor capta dioxidul de carbon și îl vor utiliza în cadrul proceselor de îmbuteliere. Și așa apar noi compuși în compoziția și așa destul de toxică și anume sulfitii și sulfații (SO2 și SO3). Acum vreo 20 de ani au făcut exact aceeași greșeală în București și rezultatele s-au văzut imediat (cădeau plombele de amalgam mai ceva că picăturile de ploaie!). Și asta vine în contradicție cu legea care specifică clar, proveniență CO2 din băuturi poate fi doar de natură fermentativă. Dar … legea se modifică repede … .

4. Aditivi alimentari E150d – colorant caramel (din categoria “e-uri suspecte” aș putea spune “e-uri secrete” la toxicologia cărora “încă se lucrează”. În privința dozării acestuia avem oarece dubii deoarece uniformitatea culorii la loturi diferite este realizată printr-o ușoară supradozare ceea ce explică multe.

Într-un articol recent de pe Npr.org, Atunci când statul California a adăugat compusul 4-metilimidazol , de asemenea , cunoscut sub numele de 4 – MI sau 4 – MEI, pe lista să de substanțe cancerigene cunoscute în 2011, a creat o problemă pentru industria producătoare de băuturi carbogazoase. Culoarea caramel este folosită pentru a da băuturilor carogazoase tip Cola o nuanța distinctivă, maronie, ce conține un nivel de 4 – MI, care ar fi justificat o etichetă de avertizare de cancer pe fiecare cutie vândut în stare .
Centrul pentru Știință în interes public Food and Drug Administration din SUA a hotărât să interzică colorantul sulfit amoniacal de caramel. Este o cerere a CSPI în această săptămână după ce a constatat prezența 4 – MI în probele de Coca-Cola și Pepsi.”

5. acid fosforic (sub forma de acid orto-fosforic este cel mai frecvent acid întâlnit al fosforului, formlui anhidră fiindhigroscopică, un acid mediu cu trei hidroxili liberi, care în contact cu acizi mai slabi produce deprotonarea acestora (pietre la rinichi, decalcifieri osoase, interferează cu metabolismul calciului, ducând la fragilitatea oaselor și dinților)

Avertisment

Acidul fosforic este o soluție caustică, iar în cazul în care acesta intră în contact cu ochii, aceștia trebuie clătiți cu multă apă și e nevoie să se consulte un medic. El este  folosit la obținerea fosfaților utilizați ca îngrășăminte chimice, sau ca detergenți, ca substanțe pentru îndepărtarea ruginii. În stomatologie se utilizează ca ciment din fosfat de zinc. În concentrații mari acidul este caustic, dar diluat în concentrații reduse este folosit în industria alimentară drept conservant (E 338) sau ca regulator al acidității în băuturile de tip cola.

6. arome naturale (sau identic naturale). Aromă naturală doar în primele două săptămâni de la lansarea produsului nou după care evident sinteză

7. cafeină (un alcaloiddin grupa purinelor, care se se găsește în cafea, ceai, mate, guarana și cacao, unul dintre cei mai vechi stimulanți naturali folosiți de om (în exces provoacă afecţiuni ale inimii și ale sistemului nervos, putând provoca hipertensiune, dureri de cap, demineralizare, pierdere de vitamine)

8. Benzoatul de sodiu – E211 (Sodium benzoate C6H5-COONa, forma cristalină a acidului benzoic și există în această formă când este dizolvat în apă. El poate fi obținut prin reacția hidroxidului de sodiu cu acid benzoic) a dispărut de pe etichetele mai noi dar pe cele vechi e prezent la datorie. Oare şi din conţinut a dispărut? Este o substanță dovedit cancerigenă.

9. Coca Cola Light este deasemenea toxică datorită  Aspartamului (denumirea tehnică – produsul chimic) a produselor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, etc., descoperit accidental în 1965, când James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament anti-ulcer)  şi a altor substanţe.

Avertisment

În urma procesului de metabolizare în organism, Aspartamul se descompune în: fenilalanină (~50%), ; dicetopiperazină, acid aspartic (~40%) și metanol (~10%). Un litru de băutură răcoritoarelight oferă tot atât metanol produs prin metabolizarea aspartamului cât o jumătate de măr. Acesta este subiectul a numeroase încercări de fraudare prin email cu efect alarmist. Validitatea acestor opinii a fost analizată și respinsă de multe ori

10. În ceea ce privește aspartamul (folosit în băuturile dietetice), există nu mai puțin de 92 de efecte posibile ale consumului frecvent al acestuia, printre care diabet, instabilitate emoțională, tumori cerebrale, epilepsie. Ca o surpriză, Michel Pepin, directorul științific de la Coca Cola, a declarat că este posibil că în băutură să fie și urme de alcool, alcool ce apare în urmă procesului de producere a băuturii în conformitate cu rețeta să secretă.

Cum reacționează organismul uman la această băutură?

Conform unui articol  Ziare.com aflăm că: După aproximativ douăzeci de minute de la consumul acestei răcoritoare, nivelul de zahăr din sânge crește brusc, forțând pancreasul să secrete masiv insulină pentru a curată sângele de glucoză (spre deosebire de grăsimi, pe care organismul le poate stoca sub formă de depozite inestetice, glucoză în exces este o otravă pentru organism). Sub acțiunea insulinei secretate, o parte a glucozei din sânge este stocată în ficat, sub formă de glicogen. Cum însă capacitatea de depozitare a ficatului este limitată, cea mai mare parte a excesului de zahăr este transformată în grăsimi. După patruzeci de minute cantitatea mare de cafeină prezența în băutură consumată este absorbită în întregime de corp, determinând o creștere a tensiunii arteriale și înlăturarea somnolentei (acționează că tonic asupra sistemului nervos central). În acest timp, cum ficatul a ajuns la saturație în ceea ce privește stocarea glucozei, este forțat să elibereze zahăr în sânge. După patruzeci și cinci de minute se accelerează producția de dopamină, un neurotransmițător care la nivel ridicat determina senzația de euforie. Zahărul și cafeină din Coca – Cola determina creșterea dopaminei până la un asemenea nivel încât se stimulează centrii plăcerii din creier, determinând dependență. Aceeași reacție este întâlnită și în cazul consumului de droguri. După o ora, nivelul de zahăr din sânge scade, starea fizică și psihică se prăbușește. Urmează dorința febrilă de a consumă din nou Coca-Cola. Dacă cedăm tentației, organismul va trebui să suporte aceleași reacții în lanț, “îmbogățindu-se” din plin cu substanțele conținute în băuturile carbogazoase.

Concluzii

Băutură carbogazoasă prezintă numeroase probleme atât din punct de vedere alimentar dar și din punctul de vedere al producției, dar mai ales al calității acesteia. De naturală ce să mai vorbim, de sănătoasă nu e cazul așa că deocamdată ar trebui pe cât posibil să o evităm. Va promitem că vom reveni cu noi relatări privind acest paradis al marilor companii numit România!

Anexă
Cele 51 de utilizari inedite ale bauturii tip Cola. Le cunosti pe toate?

Lista de lucruri pe care le puteți face cu băuturile carbo-gazoase tip Cola (încercați și să le țineți minte deoarece lista este foarte lungă!)

1. Elimina petele de grăsime de pe haine și țesături;

2. Elimina rugină; metodă include utilizarea materialului înmuiat în Cola, un burete sau chiar o folie de aluminiu subțire mototolită și înmuiată în Cola.

3. Elimina petele de sânge de pe haine și țesături. Polițiștii din America, care se deplasează la locul unor crime au cel puțîn 2 sticle de 2 litri la ei, că să spele.

4. Adaosul de Cola face prăjiturile lipicioase. Oare merită?

5. Înlătura petele de ulei din garaj; turnați peste pată și lăsăți la macerat , spălați apoi cu furtunul.

6. Desfaceți șuruburile ruginite, turnați pe ele Cola și așteptati că magia să se întâmple.

7. Ucide melcii și limacsii, un castron mic de Cola îi va atrage, acidul fosforic îi va ucide.

8. Ajutor pentru a avea un gazon care devine luxuriant și mult mai verde.

9. Poate preveni un atac de astm ! Aparent, cofeină din două cutii de 330mL poate preveni debutul unui atac.

10. Dezgheața un parbriz înghețat. Aplicăți cu generozitate și așteaptati (veți vedea dacă această metodă funcționează și în timpul iernii).

11. Curățați vasele de bucătărie arse, lăsăți tigaia la macerat în Cola, apoi doar clătiți.

12. Decalcifiați un ceainic, folosind aceeași metodă de la pct 11.

13. Neutralizați o înțepătura de meduză.

14. Curățați bornele bateriei de mașînă; turnați o cantitate mică de Cola pe fiecare bornă.

15. Vindecă greață, o cutie de Cola mică băută odată apoi se ia o linguriță de Cola în fiecare oră.

16. De asemenea, oprește sughitul și poate ajută la ameliorarea un stomac deranjat.

17. Faceți să explodeze o sticlă de Coca Cola cu un Mentos aruncat în recipient închis apoi și agitat. Explodează cam că o fântână arteziană. De această dată se ia o sticlă de 2L de Cola, sau de 2,5L pentru un efect mai spectaculos.

18. Scăpa de sughiț, gargară cu o gură mare de Cola rece că gheața.

19. Se agită o cutie și se toarnă pe parbriz pentru a elimina insectele “lipite” și alte urme vegetale.

20. Utilizați metodă 19 și la barele de protecție nichelate ale mașinii tale. Vor străluci că noi. Merge chiar și la cauciucuri, ies negre și lucioase!

21. Curățați motorul, distribuitorii de Cola au folosit această tehnică de zeci de ani cu succes.

22. Reduceți congestia: fierbeți o cutie de Cola și consumați-o cât timp e fierbinte pentru a vă reveni.

23. Face sosul barbeque dulce. Se amestecă o cutie de Cola cu ketchup și se pensulează peste coaste sau pui.

24. Ungeti o friptură de șuncă cu Cola și ea devine mai gustoasă. Zaharurile vor carameliză, șuncă va fi mai umedă.

25. Adaugă o cutie de Coca peste friptură; o frăgezește și adăuga și un plus de savoare.

26. Face banii frumoși (îi curată); înmuiati banii vechi în Cola, și această va elimina petele.

27. Face părul creț, se toarnă Cola pe pe părul lung, se lasă pentru câteva minute, apoi se clătește din abundență.

28. Documente și fotografii învechite: pentru aspect antic, se aplică Cola; se aplică hârtie de filtru înmuiată în Cola pe spatele pozei și se lasă să se usuce.

29. Curată mortarul de pe țiglă, gresie și faianță; se toarnă pe podeaua din bucătărie, se lasă timp de câteva minute, se șterge cu mopul.

30. Se amestecă o cutie de Cola, cu un pachet de condimente meridionale, și se găteste o friptură “foarte suculentă” în Cola.

31. Accelerează compostarea deșeurilor vegetale, băutură carbogazoasă tip Cola crește aciditatea amestecului, adaugă zaharuri și hrănește astfel microorganismele ce realizează compostul.

32. Se dizolvă chiar și un dinte (un ou) în ea. Utilizați un recipient etanș, această operație durează ceva, dar rezultatul îți va aduce un zâmbet larg, mai ales dacă ești dependent. Poți încerca și cu oase de peste, pui, carne! Da rezultate de fiecare dată.

33. Elimina gumă de mestecat din păr: spălați părul într-un bol mic de Cola și lăsăți-l câteva minute la înmuiat, pe cât posibil doar zona afectată de gumă de mestecat. Gumă de mestecat se va dizolvă destul de repede.

34. Vreți o piele mătăsoasă , amestecați o lingură de Cola împreună cu lotiunea dvs. și aplicăți din belșug. Atenție la caramel, e un pic cancerigen dar ce mai contează? Bronzul va ieși uniform!

35. Face prăjiturile tip Negresă să aibă un conținut scăzut de grăsime, dizolvând surplusul de grăsime.

36. Se toarnă un pic într-o ceașcă și se pune cu o oră înainte de un picnic, departe de locul ales de dvs. Ceașcă va atrage viespile și albinele și astfel că acestea nu te mai bat la cap sau mai rău, te înțeapă, fiind “ocupate”.

37. Elimina petele de pe porțelanurile tip China, vitroase .

38. Ai un bazin murdar (piscină sau bazin cu crapi chinezești)? Adăugați două sticle de 2 litri de Cola pentru a clarifica apă (acționează la fel că la îndepărtarea ruginii). Scoateți peștii, în prealabil, altfel îi “curățați” și pe ei de pete!

39. Adaugă Cola la rufe pentru a elimina mirosurile neplăcute, mai ales cele de pește.

40. Scoate (sau elimina) vopseaua de păr prin turnarea de Cola dietetică peste ea.

41. Aplică pe parchet dacă e prea alunecos, Cola îl face lipicios dar totodată și extrem de lucios. Este un truc din industria de film pentru a opri alunecarea actorilor.

42. Elimina petele de pe covor. Se aplică, apoi apretati și în final curățați cu apă și săpun.

43. Curăța toaletă: se toarnă în jurul vasului de toaletă, se lasă un timp, apoi spălați și clătiți. Dizolvă depunerile datorită acidității!

44. Aplică pe piele pentru un bronz profund (deși acest lucru pare a fi o rețetă sigură pentru un cancer de piele datorită caramelului, aflat din belșug).

45. Se presupune că, băuta o cutie mică de Cola în fiecare zi, poate preveni formarea de pietre la rinichi. (Curată cam toate pietrele, cu tot cu oase și dinți, deci și pe proprietar, dar nu imediat).

46. Îngrășământ excelent pentru Azalee sau Gardenii.

47. Aplicăți Coca pe o folie de aluminiu, se va produce un luciu ridicat – oglindă (eroziune ionică).

48. Înlătura benzile de vopsea de pe mobilierul metalic: scufundă un prosop în Cola, și lasă-l pe suprafață câteva zile. Asigurați-vă că păstrați umezeală prin adăugarea de Cola pe prosop. (Se pare că e totuși o bătaie de cap, mi-aș cumpăra mai degrabă dizolvantul specific!).

49. Adaugă la vodcă, rom sau coniac pentru un plus de savoare. Îmbată mai repede, scutiți bani!

50. Și, evident, puteți să o beți direct din cutie, asta dacă mai puteți (prea dulce pentru unii, prea “sănătoasă” pentru alții) dacă nu, îndoiți-o cu apă.

51. Că să transporte principala soluție concentrată de Cola ar trebui că și pe camionul cisternă să se utilizeze semnul “Hazardous Material”.

În unele cazuri soluțiile înlocuite sunt mult mai scumpe și se justifică, în altele nu, dar în mod cert, băutură tip Cola, chiar nu are ce caută, fie ea și rece, dar pe masă!

PS: Dacă aveți cunoștință și de alte utilizări inedite ale acestei licori, nu fiți timizi, adăugați-le în comentarii iar eu o să le adaug la lista!

Toate completările din text (inclusiv, hyperlinkuri) aparțin redacției și nu autorului (corespondentului), deci eventuale greșeli de interpretare sau confuzii nu pot fi imputate acestuia.