Acasă IT-Tehnologia informației cu aplicații în economie Companiile care nu au depus Fișierul SAF-T către ANAF o pot...

Companiile care nu au depus Fișierul SAF-T către ANAF o pot face printr-o „soluție la cheie”, disponibilă în Cloud

Raportarea SAF-T (sau Declaratia informativa 406), prin care persoanele juridice sunt obligate să transmită electronic către ANAF date fiscale și financiare, a creat dificultăți majorității companiilor. Potrivit unui sondaj al PwC România, 76,5% dintre companii nu au reușit să se conformeze cerinței ANAF. Astfel, instituția a prelungit cu 6 luni termenul limită de transmitere a raportării SAF-T de către marii contribuabili.

RegTech-ul românesc Reporting Center a lansat o aplicație la cheie destinată persoanelor juridice, prin care acestea se vor putea conforma obligațiilor, utilizând o singură platformă care extrage datele din orice sistem deja utilizat de companii, le consolidează și transpune în formatul solicitat de ANAF. Inițial folosită de bănci și de IFN-uri (Instituții financiare nebancare) pentru transmiterea raportărilor către instituțiile fiscale, soluția software creată de Reporting Center se adresează acum oricărui tip de client, inclusiv FinTech-uri, și poate fi accesată din cloud.
 „Într-o lume ideală în care toate informațiile necesare raportării SAF-T ar fi captate în acelasi ERP (Enterprise Resource Planning)   generarea fișierului XML aferent Declarației D406 s-ar putea face din ERP-ul clientului. ANAF solicită acum toate datele despre afacere, iar acestea se regăsesc adesea în mai multe aplicații, unele se află în fișiere întreținute manual de către client, iar unele informații sunt complet noi. Prin urmare, apare necesitatea unei aplicații de raportare care să consolideze aceste informatii înainte de a fi raportate. Noi am automatizat mecanismul de generare a fișierului XML (Extensible Markup Language) și l-am pus la dispoziție în platforma noastră din cloud accesibilă din site-ul companiei”, declară Elena Unciuleanu, CEO Reporting Center.

Reporting Center a creat propriul modul de SAF-T, pe baza aplicației Elite Reporting Platform, creată de companie în urmă cu șapte ani.  Până acum, această aplicație era instalată exclusiv on-premise pe serverele clienților, însă compania o oferă acum și în cloud, pe baza unui abonament SaaS (Software as a Service). Spre deosebire de raportările dintr-un ERP, care includ doar informațiile din acel ERP, platforma Elite Reporting Platform, creată de Reporting Center, consolidează informațiile din mai multe sisteme-sursă ale clienților și le centralizează în documentul solicitat de ANAF. Practic, soluția oferă companiilor posibilitatea de a-și genera în mod independent formularul XML necesar raportării către ANAF.

Elite Reporting Platform conține gata configurat un repository cu toate raportările bancare solicitate de European Banking Authority, iar acest set de rapoarte este comun pentru toate țările din Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă că noi putem scala foarte rapid și în bănci din alte țări din UE, deoarece legislația este unitară și noi avem acest set de rapoarte gata configurat”, adaugă Elena Unciuleanu, CEO Reporting Center.
Implementarea SAF-T (metodă unitară de colectare a datelor fiscale și financiare ale companiilor și transferul electronic al acestora către administrația fiscală) obligă toate persoanele juridice din România să transmită către ANAF Declarația informativă D406 în format XML.  Marii contribuabili trebuie să facă raportarea SAF-T începând cu acest an, în timp ce contribuabilii mijlocii și mici vor avea această obligație din 2023, respectiv 2025. Piața globală de RegTech, evaluată la 5,46M$US în 2019, este estimată să crească cu peste 22% pe an până în 2027, când va atinge nivelul de 28,33 M$US

Reporting Center este o companie românească fondată în 2015 care oferă soluții software de Banking Intelligence și Raportare către Autorități (BNR, EBA, ANAF, MFP) pentru piața bancară europeană, prin intermediul platformei Elite. Platforma a fost instalată în 11 bănci și 2 instituții financiare non-bancare. Platforma in cloud este folosită deja de 1 FinTech pentru raportarile către BNR și de către 40 de persoane juridice pentru raportarea SAF-T.

Nota redacției. Începând cu 1 ianuarie 2022, autoritățile fiscale introduc o nouă obligație de raportare financiar–fiscală, și anume fișierul standard de audit fiscal, SAF-T (declarația D406 – cea mai importantă transformare pe care a suferit-o sistemul fiscal din România până în prezent!). Companiile vor depune noua declarație informativă SAF-T în legătură cu evidențele contabile și fiscale, scopul acestei raportări fiind schimbul electronic de date contabile și fiscale între societăți și autoritățile fiscale. Declarația D406 se depune lunar sau trimestrial, în funcție de perioada fiscală aplicabilă pentru TVA. Elementele care vor trebui raportate se referă, printre altele, la date privind furnizori, clienți, facturi de achiziție/de vânzare, plăți, mișcări de bunuri, active, produse, solduri conturi contabile etc. Din perspectiva termenelor, „vechii” mari contribuabili vor avea obligația de raportare SAF-T începând cu 1 ianuarie 2022, iar „noii” mari contribuabili, începând cu 1 iulie 2022. Contribuabilii mijlocii vor raporta începând cu 1 ianuarie 2023, iar contribuabilii mici începând cu 1 ianuarie 2025.

Recomandăm tuturor contribuabililor să verifice încadrarea fiscală și să demareze pregătirile pentru raportarea SAF-T pentru a se asigura că se vor putea conforma noii obligații de raportare, să analizeze informațiile deja existente în sistemele informatice interne, să constate și să remedieze eventualele probleme privind informațiile care trebuie raportate în mod obligatoriu și să identifice cele mai potrivite soluții de implementare și generare a Declarației informative SAF-T D406. Grupul Darian DRS de consultanți, atât din domeniul fiscal-contabil, cât și specialiști IT, vă pune la dispoziție soluții privind implementarea raportării SAF-T pentru a veni în sprijinul nevoilor și specificului companiei dumneavoastră.

Articol asociat

SoftOne lansează soluția ERP Soft1 Series 6, împreună cu noile module WMS, Power BI, SAF-T și Business Robotics

Nota redacției