Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Compostul – Date tehnice & Costuri centrala termica verde

Compostul – Date tehnice & Costuri centrala termica verde

Pentru realizarea ansamblului in care se va forma compostul aveti nevoie de urmatoarele materiale de constructii.

Am ales conform principiului “Sunt prea sarac ca sa-mi permit sa cumpar ciurucuri”.

Materialele astfel alese ar trebui sa “functioneze” si reziste cel putin 20 ani fara probleme, daca nu si mai mult.

*

Lista materiale de constructii:

1. PLASA SUDATA ZN PENTRU GARD / B[M]; 2; L[M]: 20 – la 155.36RON rola;
2. SARMA ZN la 8.59RON rola;
3. TEAVA CUPRU COLAC PREIZOLATA / D[MM]: 15; G[MM]: 1; A[M]: 50 [Altele] | 50 ML/Rola la         894.24RON
4. TEAVA CUPRU COLAC / DE[MM]: 18; G[MM]: 1; A[M]: 50 [Altele] | 50 ML/Rola la 1367.29RON
ROBINETI, FITINGURI, IMBINARI, in jur de 300RON
5. FOLIE RR PENTRU CONSTRUCTII la 6.44RON/KG

apa-calda-din-compost

Observatie: Ansamblul schimbatorului de caldura odata realizat poate fi intarit cu tabla de cupru groasa taiata si lipita pentru rigidizare.

*

Sigur ca materialele ramase sunt si ele bune pentru mici reparatii in casa, sau la instalatie, in caz ca “se intampla” ceva neprevazut cu instalatia. Ceva gen Dorel adica 🙂 

*

Acum ca avem informatii despre costurile cu materialele nevesare instalatiei, trebuie sa vedem si daca este rentabila investitia. Si de aici si dimensionarea volumului de compost.

Din considerente de transfer termic, volumele mai mici vor trebui “protejate” corespunzator cu baloti de fan sau alte materiale izolante termic si aflate la indemana utilizatorului (coceni de porumb, frunze de porumb, paie, stuf, etc). Acoperirea gramezii de compost cu folie si material izolant termic este absolut necesara (mai ales daca avem o vreme cu precipitatii abundente!), ca si achizitionarea unui termometru electronic cu tija lunga pentru masuratori si ajustari la compozitia initiala!

Volumele mai mari vor fi protejate mai putin, mai ales daca se lasa cam 1 metru de la peretele exterior la primul element al sistemului schimbatorului de caldura – sa nu inghete!

Asa ca, mai bine mai mare un pic volumul de compost decat la limita sau, Doamne fereste, subdimensionat …

Si, in general este extrem de importanta, mai ales daca se respecta toate indicatiile legate de materia prima, scurtarea la maxim a traseelor prin care circula agentul termic, sistemul de distributie a apei calde in casa si asa mai departe pentru reducerea la maxim a pierderilor pe traseu. Aici fiind o parte ceva mai tehnica in mod sigur aveti nevoie de ajutor, fie ca vreti, fie ca nu vreti.

1941470_10152282637857164_1367002020_o

Materialele anterior prezentate nu includ sistemul de incalzire din casa (static si el si compus din: calorifere, tevi-incalzire prin pardosele, fitinguri, robineti, coturi, lipituri, manopera, etc.)

In privinta mainii de lucru ar fi nevoie de 2 sau 3 persoane pentru a crea imprejmuirea, podeaua cu plasa si folie, umplerea partiala, amplasarea schimbatorului/schimbatoarelor de caldura, umplerea completa a instalatiei de compostare, realizarea conexiunilor, saparea santului prin care tevile de intrare iesire transporta agentul termic (la dus, apa fiind rece, nu este neaparat nevoie de izolatie!), racordarea la intrarea in casa, termometre electronice, etc. Asa ca e suficient de lucru pentru cam o saptamana.

Odata conceputa instalatia statica insa, un om sau maxim doi vor fi suficienti pentru desfacerea ansamblului de compostare si refacerea acestuia, la reumplerea cu materie prima fiind suficienti doi oameni/1-2 zile.

Cu trecerea timpului, umplerea instalatiei de compostare va beneficia si de experienta adunata, compozitia materialelor putand fi ajustata corespunzator.

Acum chiar nu mai aveti nici o scuza sau piedica in realizarea unei astfel de centrale verzi, centrala cu care va veti recupera banii investiti in cam 3-5 ani si veti face si economii cam 15 ani la rand in ceea ce privesc cheltuielile cu incalzirea casei, serei, solarului, etc. Oricum noi asteptam oricand un raspuns de la dumneavoastra.

 

*

 

Ce ziceti? Suna bine?

Daca da, atunci asteptam propunerile de colaborare, cererile de proiectare, implementare, si modernizare a unei astfel de idei de afacere.

De asemenea, gandurile, ideile si sfaturile dumneavoastra sunt importante pentru noi si le asteptam cu viu interes pe adresa noastra de e-mail:

 

office@jurnalul-bucurestiului.ro

.