Acasă Conferințe - Seminarii - Dezbateri - Simpozioane Conferința națională a detectivilor (Privat investigator – Pi/∏/π) din România. Forum de...

Conferința națională a detectivilor (Privat investigator – Pi/∏/π) din România. Forum de consultări și dezbateri privind necesitatea modificării Legii 329/2003 privind activitatea detectivilor privați (particulari). Gala „Sfântul Nicolae” 2023 (Ediția a 17-a)

1071
45

Luni 11 decembrie 2023, a avut loc  la J. W. Marriott București, Forumul de consultări și dezbateri pe tema necesității modificării Legii 329/2003, republicată în 2004 peivind activitatea detectivilor particulari. Organizat la inițiativa Asociației Naționale a Detectivilor din România, acesta s-a adresat tuturor detectivilor particulari,  interesați să își spună cuvântul pe această temă. Forumul s-a bucurat de o largă participare, atât a detectivilor particulari cât și a conducerii și membrilor Asociației Naționale a Detectivilor din România. Au dat curs invitației reprezentanți ai unor  instituții interesate ca această profesie să obțină cadrul legal care să ofere un parteneriat real și util societății civile și nu în ultimul rand al instituțiilor private sau guvernamentale. Președintele Asociației, doamna Maria Bumbaru a subliniat faptul că în urmă cu 20 de ani, deschiderea societății, dar mai ales a instituțiilor statului către un astfel de domeniu a fost extrem de rezervată și uneori superficială, lucru datorat în cea mai mare parte lipsei de informare și nu în ultimul rând abordării subiectului de către mass media de o manieră persiflanta, teribilistă și derizorie.

În urmă cu două decenii, cei cărora li se adresau și în numele cărora solicita inițierea unui cadru legislativ serios, erau doar în perspectivă, astăzi, conform situației emise de IGPR la 31 decembrie 2022, au licență de functionare 700 de societăți specializate și cabinete de detectivi și exista aprox. 6.000 de detectivi particulari  atestati în perioada 2005-2022. Cea mai reprezentativă zona din acest punct de vedere este București și Ilfov, care totalizează aproximativ 270 de societăți de detectivi, în timp ce unele județe din țară  cum ar fi spre exemplu Giurgiu, Tulcea, Harghita, Covasna abia dacă au una sau două societății de acest gen.

Doamna Maria Bumbaru, a subliniat în prezentarea sa că  profesiile liberale joacă un rol major în devoltarea economiilor din întreaga lumne, de aceea Uniunea Europeană prin Comisiile sale de specialitate a luat măsuri pentru adoptarea unui set de valori comune ale profesiilor liberale, astfel ca, în toate statele europene acestea să se aplice într-un mod unitar.

Este necesar în opinia sa, precum și a celor care au luat cuvântul la aceste dezbateri, ca și profesia de detectiv particular să se conformeze recomandărilor Directivei 2005/36/EC din 7 septembrie 2005  care stabileste că în toate statele membre, profesiile liberale să se desfășoare după standarde comune și coduri de conduită care să asigure aceleași norme etice aplicabile acelorași standarde. Astfel, profesiile liberale cuprind servicii intelectuale a căror desfășurare necesită:

  • un nivel înalt de cunoștinte juridice tehnice și știintifice
  • un nivel de studii care să asigure dobândirea cunoștintelor necesare
  • certificarea cunoștintelor printr-o diplomă sau a unui titlu profesional recunoscut
  • necesitatea unui organism profesional care să autorizeze practicarea profesiei (in anumite cazuri)
  • elaborarea unui Cod de conduită aplicabil profesiei, elaborat de propriul Corp profesional

Codurile de conduita profesională au rolul de a crea climatul de încredre și pârghiile corecte de colaborare între Profesionist și clientul său. Ambele părți trebuie să fie conștiente că aceste Coduri prevăd în egală măsura Drepturi și Obligații a căror încălcare poate conduce la Sancțiuni. Este necesar ca profesia de detectiv particular să se încadreze, tocmai din cauza gradul înalt de calificare pe care îl cere precum și prin implicațiile și responsabilitățile care îi revin unui astfel de profesionist între profesiile liberale care se organizează și se conduc după norme comune. Modificarea Legii 329/2003 necesită modificări care să țină cont de aspectele punctuale și comune profesiilor liberale, aașa cum le vom enunta mai jos:

  • Asigurarea Secretului profesional. Secretul profesional este piatra de temelie pentru asigurarea încrederii între detectivul particular și clienții lui. Secretul profesional trebuie prevăzut ca obligație prin lege, dar în același timp și detectivul particular trebuie apărat prin lege față de secretul profesional.
  • Independenta și imparțialitatea. Legea trebuie să prevadă că detectivul particular are dreptul să exercite propria judecată în cadrul responsabilităților care îi revin, luând în calcul toate cricumstanțele relevante, fără vreo influență externă. Beneficiarii serviciilor de investigatii private au dreptul la o consultație imparțială șim obiectivă, fără vreo presiune venind din surse exterioare și fără conflicte de interese.
  • Asigurarea civilă profesională. Obligația de a avea o asigurare civilă profesională la un nivel suficient pentru a putea asigura o compensare adecvată unui client în cazul reclamației justificate a acestuia ca rezultat al furnizării unui serviciu.
  • Participarea la dezvoltarea profesionlă continuă. Trebuieîn să fie prevăzută prin lege obligația de a participa la pregătirea profesională continuă pentru a se asigura în mod actualizat nivelul de cunoștințe din domeniul investigațiilor private, precum și extinderea competențelor în cazul în care se dezvoltă servicii noi
  • Definiții și termeni  profesionali. Este necesar să se stabilească prin lege definiții si termeni profesionali, astfel încât să nu planeze nici o ambiguitate cu privire la utilizarea acestora. Ex: Fișă de caz, Studiu de caz, Contract, Raport de Investigații etc. Utilizând termeni definiti corect și legal, se va crea o unitate în actoivitatea profesională și nu va exista loc de interpretare subiectivă în nici o situație.
  • Accesul la profesie. Să se stabilească prin lege condițiile minimale de studii și pregătire profesională Ex. Studii medii urmate de studii postliceale de specialitate. Studii superioare urmate de forme de specializare în investigații private. Studii superioare în domeniul investigațiilor private prin înfiintarea unor facultăți de profil.
  • Examinarea în vederea obținerii dreptului de practică. Se va stabili prin lege crearea unui organ de examinare independent, se va stabili prin lege modul de examinare precum și condițiile de contestare a rezultatelor examenului
  • Desfiintarea dreptului unor anumite categorii de persoane de a avea acces la profesie fără examinare
  • Drepturi și obligații. Stabilirea prin lege a unui set de drepturi și obligații profesionale evitîndu-se în acest mod abuzurile
  • Controlul profesional. Să se stabilească prin lege exercitarea controlului profesional în interiorul profesiei, prin crearea unor organisme de control proprii. Este de domeniul evidenței că, modificarea și adoptarea unei legi care să reprezinte cu adevărat interesele profesionale și care să asigure un cadru adecvat exigențelor desfășurării unei profesii liberale, este nu numai o necessitate, este o datorie pe care trebuie să ne-o asumăm împreună în cadrul unui interes comun.

Notă. Dl. prof. univ. dr. Thomas Csinta, jurnalist de investigații criminale (atașat de presă al OADO-Ecosoc-Națiunile Unite și detașat pe lângă Curțile cu Jurați ale Tribunalelor franceze, redactorul șef al Jurnalului Bucureștiului a fost prezent la caestă manifestare de mare interes (național) ci care a intervenit în legăturâ cu două problematici distincte, publicate, de altfel, sub formă de articole și în Jurnalul săptămânal național „Patria Română (Director Dl. G-ral Bartolomeu Constantin Săvoiu, redactor șef, Alexandru Naghi)

Detectiv privat în Uniunea Europeană

Rolul cazierului judiciar în reinserția socială a foștilor deținuți

Gala „Sf. Nicolae” -2023 (Ediția a 17-a)

Cătălin Asavinei (Purtător de cuvânt al Jurnalului Bucureștiului) președinte-fondator al OADDR (Organizația pentru Apărarea Deținuților din Diaspora Română) partener de anchetă (investigații) al Jurnalului Bucureștiului)

Articole asociate

O vizită la conacul din Dobrița (Oltenia) al lui Petre Bumbaru. Două albume excepţionale despre conace și pensiuni. Prestigioasa familie boierească de intelectuali Culcer și descendenții săi (în colaborare cu Geo Scripcariu – Marketing director al Jurnalului Bucureștiului)

Conferinţa Regională a ANDR (Asociaţia Natională a Detectivilor din România) de la Riverside Hotel (Galați). Corespondență de la Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea – partener media al Jurnalului Bucureștiului & directorul executiv al Trustului de Presă Pompidu – Iași), membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului

EXCLUSIV! Din culisele activității de detectiv: Maria BUMBARU, de la activitatea de institut la renumele de „Doamna detectivilor din România” sau „discreția desăvârșită”: „Mă leg întotdeauna sentimental de oamenii care își lasă în biroul meu o parte din probleme.”

Nota redacției

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal [Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel]

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

45 COMENTARII

  1. […] Twitter Pinterest WhatsApp Articolul precedentConferința națională a detectivilor din România. Forum de consultări și dezbateri privind nece… Thomas Csinta, Research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social […]

  2. […] volumului „Amprente italiene” (de Rodica Fleșariu – Marinescu)Articolul următorConferința națională a detectivilor din România. Forum de consultări și dezbateri privind nece… Thomas Csinta, Research professor of Mathematical modeling and Applied mathematics in Social […]