Acasă Conferinte, Dezbateri Conferința: „Presa din România în Era Digitală”

Conferința: „Presa din România în Era Digitală”

Azi la Hotel J.W. Marriott din capitală a avut loc conferința „Presa din România în Era Digitală”.

Presa trece printr-o perioadă de schimbări profunde. Revoluția digitală a modificat modelele de afaceri la nivelul industriei și a adus noi provocări cu privire la modul în care societățile democratice desfășoară dezbaterile publice.

Atât editorii, cât și decidenții politici fac eforturi pentru a găsi măsuri adecvate menite a face față acestor schimbări. Un număr de modificări legislative au fost deja adoptate, inclusiv noua Directivă Copyright a UE, sau sunt planificate pentru a fi adoptate.

Rapidele evoluții tehnologice continuă să transforme modul în care sunt create, produse, distribuite și exploatate operele și alte obiecte protejate.

Continuă să apară noi modele de afaceri și noi actori. Este esențial ca legislația relevantă să fie concepută astfel încât să permită aplicarea sa în viitor, pentru a nu limita evoluțiile tehnologice.

Obiectivele și principiile stabilite în cadrul juridic al Uniunii privind drepturile de autor sunt în continuare valabile.

Cu toate acestea, atât pentru titularii de drepturi, cât și pentru utilizatori continuă să existe insecuritate juridică în ceea ce privește anumite utilizări, printre care și utilizările transfrontaliere, ale operelor și ale altor obiecte protejate în mediul digital.

După cum s-a enunțat în Comunicarea Comisiei din 9 decembrie 2015 intitulată „Către un cadru modern, mai european privind drepturile de autor”, este necesar ca actualul cadru juridic al Uniunii privind drepturile de autor să fie adaptat și completat în anumite domenii, menținându-se în același timp un nivel ridicat de protecție a dreptului de autor și a drepturilor conexe.

Prezenta directivă prevede norme pentru adaptarea anumitor excepții și limitări ale dreptului de autor și ale drepturilor conexe la mediul digital și la cel transfrontalier, precum și măsuri pentru facilitarea anumitor practici de acordare a licențelor, în special dar nu în mod exclusiv în ceea ce privește difuzarea operelor aflate în afara circuitului comercial și a altor obiecte protejate și disponibilitatea online a operelor audiovizuale pe platforme de video la cerere, în scopul asigurării unui acces mai larg la conținut.

Prezenta directivă conține, de asemenea, norme pentru facilitarea utilizării conținutului aflat în domeniul public.

În vederea asigurării unei piețe performante și echitabile
a dreptului de autor, ar trebui să existe norme privind drepturile referitoare la publicații, privind utilizarea operelor sau a altor obiecte protejate de către prestatorii de servicii online care stochează și oferă acces la conținutul încărcat de utilizatori, privind transparența contractelor autorilor și ale artiștilor interpreți sau executanți, privind remunerarea autorilor și a artiștilor interpreți sau executanți, precum și un mecanism pentru
revocarea drepturilor pe care autorii și artiștii interpreți sau executanți le-au cedat în condiții de exclusivitate.

Conferința a fost moderată de Bogdan Chireac.

Lista invitaților a inclus, alături de delegația Google: oficialități publice, reprezentanți ai parlamentului, editori, reprezentanți ai agențiilor de publicitate, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, jurnaliști și reprezentanți ai industriei IT.

Damir Agovici, un tânăr bosniac ce lucrează în calitate de Strategic Partnership Manager, News & Publishers în Europa Centrală si Rasăriteană pentru Google a prezentat Google News Innitiative.

Oamenii vin pe Google în căutarea informațiilor în care pot avea încredere, iar informațiile provin deseori din raportarea jurnaliștilor și a organizațiilor de știri din întreaga lume. Și în timp ce cererea pentru jurnalism de calitate este la fel de mare ca până acum, activitatea jurnalismului este sub presiune, deoarece publicațiile din întreaga lume se confruntă cu provocări de la o tranziție în întreaga industrie la digital.

Dar, desigur, Google e doar o uriașă firmă tech direct interesată ca directiva Copyright să fie implementată cu și prin ei. Vom mai vedea ce se mai întamplă și vă vom ține la curent.