Foarte interesantă această Asociație Națională a Detectivilor din România (ANDR) condusă de Maria Bumbaru, care și-a programat pe 5 mai 2023 o conferința regională la Galați, la Hotel Riverside, la lucrările căreia am participat în calitate de invitat special. Din micul prezidiu au făcut part și doi gălățni, anume Iosif Roca, cunoscut mai mult ca autor a nouă volume și Samson Pandele, se pare doi din veteranii din acest domeniu.
Personalităţi ale oraşului, detectivi particulari, ofiţeri activi şi în rezervă ale diferitelor structuri, avocaţi, oameni de afaceri au fost prezenți la această conferinţă cu tema „Investigatorii privaţi-participanţi activi la viaţa comunităţii”. Invitatul de onoare al Conferinţei Regionale ANDR-Galaţi 2023 a fost dl. prof. univ. dr. gen(r), deputat Mircea Chelaru, care deţine şi calitatea de Decan de onoare al Şcolii Internaţionale de Vară ANDR. Cu acest prilej a avut loc şi lansarea volumului apărut la Editura Uranus, „Napoleon Bonaparte-în două sute de maxime comentateâ”.
În România sunt în jur de 6.000 de detectivi atstați și câtva sute de agenții de detectivi specializate. Cea mai cunoscută la Galați este Agenția Heraclis. Cu acest prilej s-a lansat și cartea prof. univ. dr. general Mircea Chelaru, la care a muncit 15 ani, despre Napoleon Bonaparte în care a comentat 220 de citate și maxime ale acestuia, culmea lansată la mal de Dunăre exact în ziua morții acestuia în 1821, carte care face parte din panoplia posterității noastre.
A fost un prilej de a desoperi o altă fațetă a corsicanului devenit cunoscut în timpul Revoluției Franceze, a cărui familie este de origine italiană. De menționat că la finalul vieții a făcut cerere de azil politic în Anglia care i-a fost refuzată, pentru ca apoi să fie ținut pe insula Sfânta Elena. A murit la 51 de ani, exact câți ani am eu de activitate jurnalistică. Și pentru că era o seară a coincidențelor, a doua zi, sâmbătă, președinta Maria Bumbaru, un fin intelectual, își serba ziua de naștere.
Cu acest prilej am aflat că avem singura școală de vară internațională de detectivi, iar la Universitatea Spiru Haret din București sunt organizate cursuri speciale, în acest fel fiind după Spania a doua țară de pe glob cu așa ceva, spaniolii având însă câte o facultate de profil în fiecare centru universitar. La noi sunt 25-30 de absolvenți în fiecare an, o parte dintre ei, însoțiți de profesori, fiind prezenți și la reuniunea de la Galați. S-a amintit și faptul c-a existat o revistă proprie Info Util și că de asemenea o carte de referință în domeniu este cea lansată în 2005 de binecunoscutul Pavel Abraham (chestor de poliție, care a îndeplinit funcția de inspector general al Poliției Române între 3 martie – 6 septembrie 1997).
Sunt foarte multe cazuri de actuali detectivi particulari, care au lucrat ani de zile în investigații criminale, un exemplu fiind Mihai Adrian, un alt membru al prezidiului. Fiecare participant a primit cartea de poeme a doamnei judecător Emiliei Maria Luiza Dumitrache din Cetatea Băniei intitulată „Aripi frânte”, cu o prefață de Ion Deaconescu și o postfață de Tudorache Dumitrache, volum apărut la Editura Măiastra din Târgu Jiu cu sprijinul financiar al medicului Michael Schenker, căruia autoarea îi mulțumește pentru gestul său nobil. Aceste poeme au fost scrise cu sufletul pe un pat de spital.
În scurta mea intrvenție am acordat două Diplome de Excelență prședintei Maria Bumbaru și generalului Mircea Chelaru din partea redacției Ralitatea și am anunțat public că lucrăile Conferinței de la Galați vor fi reflectate într-o pagină specială în ediția print a ziarului nostru, dublă campioană națională a presei de provincie print și on-line, iar începând cu ediția viitoare Asociația Națională a Detectivilor din România va avea o rubrică permanentă în suplimentul de investigații Veghea, alături de cea a Curții de Apel Galați. Asta ca urmare a parteneriatului încheiat între cele două organisme. De asemenea cinci exemplare din Cartea Anului 2021, care-mi aparține, cu titlul „Culisele Securității”, vor ajunge în excelenta bibliotecă a Asociației, lucru care ne onorează, prilej de a anunța apariția curând a ediției a doua cu ajutorul Editurii Hertzog, fiind tipărită la o tipografie poloneză.
Pompiliu Comșa (Prof. univ. asoc. Univ. Apollonia, directorul ziarului Realitatea–dublă campioană a presei de provincie și partener media al Jurnalul Bucureștiului, director executiv al Trustului de Presă Pompidu–Iași)
Notă. Articole ale autorului Pompiliu Comșa în Jurnalul Bucureștiului
Articole asociate
Congresul Internațional al Universității „Apollonia” din Iași – Ediția XXXIII (2 – 5 martie 2023)