Acasă Evenimente (internaționale) cu caracter politico - militar Conflictul Israelo – palestinian din Fășia Gaza – Ciclu inflamabil de suferință...

Conflictul Israelo – palestinian din Fășia Gaza – Ciclu inflamabil de suferință și distrugere (Corespondenţă de la Lordul, Amiral Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite)

Odată cu recentul asediu provocat de gruparea Hamas asupra Israelului și escaladarea confruntărilor în regiune, lumea a fost din nou martorul unei tragedii umanitare ce persistă de ani de zile. Conflictul dintre Israel și Fâșia Gaza, care se întinde din 2006 până în prezent, este o poveste marcată de suferință, distrugere și pierderi umane greu de exprimat în cuvinte. Acest conflict a generat o serie de războaie majore, care au avut drept consecințe mii de victime civile și distrugeri masive în Fâșia Gaza. Mii de oameni au murit în urma confruntărilor recente, provocate de asediul lansat de Hamas asupra Israelului. Printre aceste victime se află bărbați, femei și copii, iar impactul devastator asupra comunităților civile este palpabil. Lumea privește cu groază la aceste imagini, la aceste povești de suferință umană.

Le président Joe Biden accueilli par le Premier ministre israélien Benyamin Netanyahu après son arrivée à l'aéroport international Ben Gourion, le mercredi 18 octobre 2023, à Tel-Aviv.

De la prima sa declanșare în 2006, conflictul dintre Israel și grupările militante palestiniene Hamas și Jihadul Islamic palestinian, care controlează Fâșia Gaza, a fost marcat de o serie de acțiuni violente și răspunsuri tot mai distrugătoare. Locuitorii nevinovați din ambele tabere au fost prinși în acest ciclu infinit al violenței, iar cei care au suferit cel mai mult sunt adesea oamenii obișnuiți, femeile, copiii și bătrânii. Din prizma apărătorilor drepturilor omului, este important să subliniem că fiecare viață are valoare, indiferent de tabăra din care face parte. Drepturile omului ar trebui să fie apărate în orice circumstanțe, iar resursele internaționale ar trebui să fie folosite pentru a opri suferința nevinovaților. Având în vedere ostilitățile în curs de desfășurare între Israel și Hamas, bilanțul este devastator. Peste 4.500 de oameni și-au pierdut viața în mod tragic în acest război în două săptămâni de război si zeci de mii de persoane au fost rănite. Situația este catastrofală; spitalele sunt copleșite, cimitirele nu mai au spaţiu suficient. Această tragedie umană este, fără îndoială, o problemă de interes global.

Nota redacției. Începând din 7 octombrie 2023 au căzut victime și cca 200 de străini, printre care și mulți binaționali: SUA (31 morți), Tailanda (30 morți și 19 ostatici), Franța (28 morți și 7 dispăruți), Rusia (19 morți, 2 ostatic și 7 dispăruți), Ucraina (18 morți), Nepal (10 morți și 1 dispărut). Țări cu un număr de vicrime cuprinse între 1-9 morți: Germania Argentina, Regatul Unit, Canada, Portugalia, China, Filipine, România, Austria, Bielorusia, Brazilia, Peru, Africa de Sud, Italia, Chile, Turcia, Spania, Colombia, Cambodgia, Australia, Honduras, Azerbaidjan, Irlanda și Elveția. Din contră, Mexic, Olanda, Paraguay, Tanzania și Sri Lanka au mai mulți ostatici și dispăruți. Hamas ar deține astăzi cca 200 de ostatici. Cel puțin 4.651 palestinieni (majoritatea civili, printre care și 1.500 de copii) au fost uciși în aceste confruntări de tip gherilă (urbană).

Extinzându-și impactul în domeniul financiar, criza israeliană ar putea avea ramificații pe piețele petroliere. În mod tradițional, prețurile țițeiului sunt foarte sensibile la instabilitatea politică din Orientul Mijlociu, deoarece în această regiune se află o parte substanțială din producția mondială de petrol. Astfel, orice perturbare în această regiune ar putea duce la fluctuații semnificative pe piața mondială a petrolului, cu impact asupra prețurilor și a aprovizionării la nivel global. Este un aspect care necesită atenție din partea comunității internaționale și a economiștilor din întreaga lume, deoarece evenimentele din Orientul Mijlociu pot influența direct bunăstarea economică la nivel global.

Iranul, deseori suspectat de susținere a grupărilor militante din regiune, a negat că ar fi coordonat atacul recent. În timp ce geopolitica și complexitatea acestui conflict sunt greu de rezumat, important este să amintim că pentru pace este nevoie de eforturi susținute din partea tuturor părților implicate. Pe măsură ce lumina asfințitului străbate cerul încărcat de tensiuni din Orientul Mijlociu, cei care apără drepturile omului se apleacă în fața acestei tragedii și îndeamnă la pace, empatie și dialog. Conflictul Israel-Gaza a demonstrat de-a lungul anilor că soluțiile militare nu reprezintă decât o iluzie a rezolvării problemelor. Este nevoie de eforturi susținute și angajament ferm pentru a găsi o cale spre pace și bună înțelegere în această regiune încărcată de istorie și tensiuni.

O lume întreagă a văzut rezultatul atacului mortal produs asupra Spitalului Al Ahli Arab din Fâșia Gaza. O acțiune abominabilă care a dus la pierderea vieții a sute de persoane; pacienți, personal medical și familiile acestora care căutau adăpost în jurul spitalului. Spitalele ar trebui să fie considerate zone neutre și inviolabile, unde pacienții pot primi îngrijire medicală și personalul medical poate lucra în siguranță. Protejarea acestora în timpul conflictelor este esențială și se bazează pe respectarea dreptului internațional umanitar, care interzice atacarea lor și le consideră excluse de pe lista posibilelor ținte militare. Această protecție implică obligația tuturor părților angajate în conflict de a respecta și de a asigura securitatea acestor instituții medicale, pentru a garanta furnizarea de asistență vitală comunităților afectate. Majoritatea populației din Fîșia Gaza depinde acum de ajutorul umanitar, iar spitalele se confruntă cu o suprasolicitare severă. Astfel, mulți copii și civili bolnavi și răniți, riscă să moară din cauza lipsei de îngrijire medicală.

Este evident că situația din Fâșia Gaza reprezintă, de ambele părți, o încălcare gravă a drepturilor omului și a Convențiilor de la Geneva. Blocada totală impusă de guvernul israelian asupra acestei regiuni pune în pericol grav copiii palestinieni și alți civili, iar aceasta constituie, conform organizației, o crimă de război. Utilizarea sancțiunilor colective împotriva populației din Fășia Gaza, încălcând articolul 33 din cea de-a patra convenție, articolul 4 din protocolul II, articolele 55, 56 și 59 din cea de-a patra convenție și articolul 14 din protocolul II, care protejează „obiectele indispensabile pentru supraviețuirea populației civile”. Un aspect crucial este respectarea drepturilor omului și a dreptului la apă, care include asigurarea accesului la apă și servicii sanitare esențiale în timpul conflictelor armate. Blocada totală care limitează accesul la apă, hrană și medicamente reprezintă o încălcare gravă a acestor drepturi fundamentale.

Hamas, pe de altă parte comite atrocități de nedescris în cadrul războiului israeliano-palestinian, luptătorii săi ucid, torturează și violează, încălcând articolul 3 comun al convențiilor de la Geneva și articolele 27 și 32 din cea de-a patra convenție. De asemenea, aceștia s-au angajat în jafuri și terorism (33, a patra convenție) și în luarea de ostatici (34, a patra convenție și articolul 8 din Statutul de la Roma) precum și recrutarea și folosirea copiilor în conflict, ca monedă de schimb, sau ca scuturi umane, încălcând astfel drepturile acestor minori.

„Oameni suntem?” Corespondență de la SGK (Dr. Sofia Gelman–Kiss, muzicolog, membru fondator al „Fundației SAGA pentru Cultură, însărcinată cu acțiuni în domeniul muzicii”, Israel–Netania)

În contextul unui conflict îndelungat și complex precum cel din Orientul Mijlociu, unde ambele părți sunt responsabile de acțiuni care încalcă drepturile omului și legile umanitare internaționale, este imperativ să se acționeze pentru soluționarea conflictului și restabilirea păcii în regiune. Comunitatea internațională și liderii mondiali trebuie să facă presiuni pentru ridicarea completă a blocadei ilegale și pentru a asigura accesul prompt la apă, hrană, combustibil și electricitate pentru întreaga populație civilă din Fâșia Gaza. Este nevoie de acțiune imediată pentru a proteja viețile oamenilor și pentru a restabili drepturile fundamentale ale acestora.

Corespondenţă de la Lordul, Amiral Prof. dr. avocat Florentin Scaleţchi, Preşedinte-fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului–Naţiunile Unite

Articole asociate

Daesh ne meurt jamais. La reconstruction de l’État islamique depuis 2019

Daesh ne meurt jamais - La reconstruction de l'État islamique depuis 2019

Ces prisons à ciel ouvert sont devenues de véritables poudrières où l’État islamique veut imposer sa domination et contrôler par la terreur. En août dernier, 400 soldats des forces démocratiques syriennes tentent de reprendre la main sur le camp d’Al Hol: ils fouillent les tentes, contrôlent les identités et découvrent des armes. Parmi les mères françaises, Margaux Dubreuil, 32 ans, mariée successivement avec quatre émirs de Daesh. Il y a aussi Sana qui vit tout le temps dans la peur au milieu des rats, des scorpions et de la saleté. Elle voudrait rentrer en France même si elle sait qu’elle ira en prison et sera séparée de ses trois enfants. L’avocate Marie Dosé défend plusieurs de ces femmes qui veulent quitter les camps. Pour les enfants, il y a parfois pire que les camps. Au Kurdistan syrien, certains vivent carrément en prison. Ils accompagnent leur mère, condamnée pour violence et dorment en cellule. Tout le monde se souvient des atrocités commises par Daesh en Irak et en Syrie. Après cinq années de guerre, l’État islamique a été officiellement vaincu à Baghouz (2019). En réalité, les combattants de Daesh ne se sont jamais avoués vaincus. Dans les villes ou dans le désert, ils reconstituent leurs forces et tentent d’organiser leur retour. Depuis le désert, 10 000 djihadistes mènent une guérilla en piégeant les routes ou en attaquant des postes de police. L’armée irakienne mobilise d’importants moyens et toute sa neuvième armée pour les débusquer. Dans les villes, l’État islamique réactive des cellules dormantes. Il y a tout juste un an, le 20 janvier 2022, ils attaquent la prison d’Hassaké au Kurdistan syrien et tentent de libérer les prisonniers pour reformer leur armée. Il faudra 10 jours aux forces kurdes pour reconquérir la prison. Les kurdes de Syrie tentent de garder en prison 10 000 djihadistes et ils voudraient les juger pour leurs nombreux crimes, mais pour l’instant c’est impossible. Justice bloquée en Syrie mais condamnations à la chaine en Irak. Des images exclusives montrent ces procès où 11 djihadistes français ont été condamnés à mort. Côté irakien, on se remet à peine de cette terrible guerre contre l’État islamique qui a duré 5 ans. Partout sur sa route, Daesh a semé la terreur et il y aurait des centaines de charniers sur le territoire occupé jadis par Daesh. 55 000 personnes sont toujours portées disparus en Irak et à chaque nouvelle découverte, les corps sont envoyés à la morgue de Bagdad où pour la première fois, une équipe de télévision est autorisée à filmer l’équipe de légistes qui tentent de les identifier. L’État islamique est devenu une véritable multinationale terroriste. En Afghanistan et au Pakistan, en Asie du Sud-Est ou en Égypte, au Sahel, en Somalie, au Mozambique, ces organisa-tions prêtent allégeance à l’État islamique, multiplient les attentats et les exécutions sommaires. Et en Irak, les autorités restent mobilisées dans leur guerre contre Daesh mais cette traque est parfois invisible...”

Ofensiva de la Raqqa

Ofensiva de la Raqqa (Statul Islamic – Daesh, Mondo Police). Corespondenţă de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA din Siria (atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite)

„Octombrii” roşii separate printr-un interval spaţio – temporal secular (1917 – 2017). Marea Revoluție bolșevică din Octombrie și Ofensiva de la Raqqa cartierul general al Statului Islamic – Daesh (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite)

„Allah(o)u Akbar” (الله أكبر). Partea VII. Lumpenterorismul. Terorismul modern, contemporan (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA, jurnalist de investigații criminale, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite în Franța)

University course in jihadology and contemporary terrorism (right-wing extremism, left-wing extremism and of the state). Curs universitar de jihadologie și terorism contemporan (extremismul de dreapta, extremismul de sânga și de stat) pentru primul ciclu universitar (Licență). GWOT (Global war on terror) în lumea occidentală. Terorismul nu are religie (partea I – integral). Ziarul Realitatea (tipărit, prof. univ. dr. Thomas CSINTA, jurnalist de investigații criminale, atașat de presă al Poliției Capitalei și al OADO – Națiunile Unite, detașat permanent la Curțile cu Jurați ale tribunalelor judiciare franceze)

Activitatea internațională a OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite) în Franța Metropolitană (inclusiv în Corsica) și în țările francofone (Belgia și Elveția) în parteneriat cu Jurnalul Bucureștiului (specializat în investigații jurnalistice criminale în domeniul socio – judiciar, inclusiv, în apărarea victimelor erorilor judiciare)

Nota redacției

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez, napoleonian, de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

 

4 COMENTARII