Acasă Conferințe - Seminarii - Dezbateri - Simpozioane Consorțiul de clustere pentru produse ecologice Inter-Bio, participant activ la  Conferința Națională...

Consorțiul de clustere pentru produse ecologice Inter-Bio, participant activ la  Conferința Națională „Prezent și perspective în agricultura ecologică în contextul Planului Strategic” (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului USH Pro Business din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH, Prorector USH, coordonator al proiectului Facilitate-AI din partea României)

În cadrul reuniunii, Prezent și perspective în agricultura ecologică în contextul Planului Strategic”, organizată în data de 5 martie 2024 la Sinaia de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Rețeaua Rurală Națională (RRN), asociația și consorțiul de clustere Inter-Bio au fost bine reprezentate și au avut intervenții în plen după cum urmează:

La acestea s-a adăugat o intervenție, în premieră în România, privind Scenarii, căi și factori cheie de atingere a țintei de 25% suprafață în regim ecologic până în 2030 la nivel UE material dezvoltat în cadrul proiectului european de cercetare OrganicTargets4EU, cu date prezentate oficial la Biofach Nurnberg 2024 în luna februarie 2024. Inter-Bio face parteface parte parte din echipe de cercetare și promovare în zone cheie ale agriculturii organice și este activă în mai multe proiecte europene care vizează atât dezvoltarea de comunități de practică prin clusterele prezente la conferință, cât și prin cercetarea la nivel național și internațional. Cercetarea prezentată mai relevă și că, deși toate statele membre oferă sprijin pentru conversie și întreținere și au stabilit ținte și planuri de cheltuieli care acoperă 5% din bugetul total al PAC și 10 % din suprafețele agricole ale UE sprijinite ca fiind ecologice până în 2027, unele din ele au obiective mai ambițioase, care se apropie de 20% din suprafața agricolă a UE certificată ecologic până în 2030 ceea ce indică o creștere semnificativă a nivelului de ambiție și a angajamentului în perioada până în 2027, comparativ cu perioada 2014-2020. Totuși, studiul indică diferențe considerabile de abordare și ambiție între statele membre, România fiind în grupul țărilor celor mai puțin ambițioase. Factorii schimbării care să ne ducă spre ținta de 25% sunt legați de lanțul de aprovizionare și implicarea generală a comercianților cu amănuntul care este esențială, precum și dezvoltarea rețelei IMM-urilor în prelucrarea și distribuția specializată, pentru a ține pasul cu valorile și standardele de calitate mai ridicate.

De asemenea, cererea publică (de achiziții) și cererea privată sau subvențiile nu sunt condiții suficiente pentru creștere dacă lanțul de aprovizionare nu este operațional. Tot ca factori esențiali ai schimbării, luați în calcul în studiu, sunt considerați: o politică și o reglementare armonizate ale UE în materie de sprijin care sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor într-un mod mai omogen, dar și mai important este angajamentul statelor membre. Ca și concluzii, studiul pune accent pe stoparea „dezinformării ecologice”, mascarea și diluarea regulamentului pentru a favoriza marile companii multinaționale, care reprezintă modalitatea corectă de a atinge obiectivele agriculturii ecologice. Obiectivul principal al UE ar trebui să fie concentrarea spre atingerea obiectivelor privind producția ecologică, în loc să crească entropia prin noi etichete și mențiuni: agricultura ecologică este soluția pentru un viitor mai durabil și mai rezilient, se remarcă în finalul studiului.

Sperăm ca rezultatele prezentate pot crea un curent mai angajant în România și pot fundamenta noi inițiative pentru acest domeniu care este un pilon esențial în atingerea obiectivelor noastre de dezvoltare durabilă. Suntem preocupați de o anumită lipsă de încurajare și motivare a  agricultorilor pentru certificare în sistemul de agricultură ecologică pe tot lanțul de aprovizionare și de utilizare a resurselor naturale, precum și de creșterea încrederii consumatorului și informarea acestuia pentru a alege să consume produse sigure și de calitate certificate ecologic, acestea fiind principalele obiective privind susținerea și dezvoltarea agriculturii ecologice. Clusterele noastre susțin asumarea de către MADR a unui manual de bune practici pentru promovarea produselor ecologice și o abordare consecventă și unitară în utilizarea termenilor „ecologic”, „bio” sau „organic” pentru a nu crea confuzii în rândul consumatorilor. Am prezentat pe larg cât de nociv este acest fenomen de manipulare verde prezent în toate țările europene, inclusiv România. Promovarea produselor ecologice nu doar ca produse sănătoase, ci și din prisma beneficiilor pentru mediu și biodiversitate este de asemenea neglijată în dezbaterile noastre publice și puțini politicieni își asumă ca prioritate aceste aspecte. Ne dorim, de asemenea, mai multă mâncare ecologică în școli și spitale, precum și programe de informare și vizite în fermele ecologice locale. Fermierii noștri, membri ai clusterelor, au atras atenția și asupra problematicii sancțiunilor, ades exagerate sau arbitrare, asupra birocrației și actualizării subvențiilor astfel încât să acopere pierderile de venit rezultate în urma practicării agriculturii ecologice. Nivelul subvențiilor acordate agriculturii ecologice este aceleași ca în 2014. Este de remarcat faptul că, Inter-Bio este recunoscut la nivel național de către Asociația Clusterelor din România-Clustero ca un consorțiu tematic emblematic și internațional prin participarea la proiecte de cercetare și inovare” a declarat Costin Lianu, președinte Inter-Bio.

Notă. Conf. dr. Costin Lianu este președinte ACEX-Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, președintele Asociaței Inter-Bio, director general USH Pro Business și Coordonator național Strategia Națională de Export 2004-2015. Este coordonator științific al Programului de cooperare elvețiano-român de promovare a exportului la nivel de IMM-uri. Este autor al lucrării „Managementul Strategiilor de export la nivel național, regional și sectorial”, Editura Economică, București, 2010 și co-autor al lucrării „Perspective şi provocări ale exporturilor româneşti în perioada 2010-2014, prin prisma relaţiilor comerciale bilaterale şi regionale ale Uniunii Europene”, Insitutul European Român, 2012. Titular de curs universitar „International Market Access Strategies & Branding” Unesco Chair, 2008-2021).  Coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH.

Universitatea Spiru Haret și Inter-Bio desfășoară în prezent mai multe proiecte cu finanțare europeană în programele Horizon Europe, Digital European Program și COSME (Europe’s programme for small and medium-sized enterprises) dedicate fermierilor și procesatorilor în regim ecologic și agro-ecologic (OrganicTarget4Eu, Agroecology-Transect, WeH si Prosme-EEN) fiind printre cele mai dedicate centre academice și de cercetare din țară în acest domeniu. În plus, Universitatea Spiru Haret sprijină concomitent mișcarea One Health, o singura sănătate, fiind membră activă a asociației cu același nume precum și al clusterului AngioNET dedicat zonei medicale.

Articole asociate

Lansarea proiectului „Wallachia eHUB (WeH)”. Competitivi împreună Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu (președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH, Prorector USH, coordonator al proiectului Facilitate-AI din partea României)

Cooperare și transfer de cunoștințe între clustere de agricultură ecologică din bazinul cerealier al Dunării (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX – coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect, respectiv, al proiectelor Cyrus și WeH, Prorector USH, coordonator al proiectului Facilitate-AI din partea României)

Notă. Alte articole ale Conf. dr. Costin Lianu în Jurnalul Bucureștiului

Nota redacției

Prietenul nostru de suflet, Mihai Căldăraru – „omul mic cu suflet mare”, premiat de Ministrul Familiei Natalia Intotero, la Gala Națională a Binelui – 2024, iar prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, susținător al Galei, distins cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Apollonia din Iași și implicit, cu cel de „Cetățean de Onoare” al Târgu’ Ieșilor

Colocviile TeleMoldova Plus (+) cu o dublă lansare de carte și o piesă de teatru

Subiect de teză de doctorat (Sujet de thèse). „Le Casse du siècle – En quête de vérité”. „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizație Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb” de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric

Incursiune prin labirintul psihicului uman – „De la viață la moarte și înapoi” (Partea 2) de la corespondentul nostru permanent Dr. Anna–Nora Rotaru–Papadimitriou (Grecia–Atena), membră a Staff al Jurnalului Bucureștiului

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π) – mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 1 (Generalități)

„Din viața investigatorilor privați (Privat investigator – Pi/∏/π)– mituri și realități”. Interviu cu D-na Maria Bumbaru președinta ADNR (Asociația Naționlă a Detectivilor din România). Partea 2 (Activitatea și „costul” real al unui ∏)

In memoriam profesoara de canto Adela – Ioana Burlui. Elogiu profesorului de medicină dentară și „omului de litere” Vasile Burlui, președintele Fundației „Sfânta Apollonia” din Iași și „patronul” congreselor internaționale ale Universității Apollonia „Pregătim viitorul–promovăm excelența”

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

4 COMENTARII