Cercetarea a fost condusă de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Suedia și a presupus examinarea a 102 produse pe bază de orez disponibile pe piață. În multe dintre acestea, medicii au descoperit un nivel ridicat de arsenic. Având în vedere aceste rezultate, agenția a revizuit recomandările în ceea ce privește aceste alimente.
Orezul, terciul din orez, tăiețeii și cerealele din orez nu ar trebui consumatein primul rând de copii, de mai mult de 4 ori pe săptămână. Cea mai mare cantitate de arsenic s-a descoperit în rondele, care nu ar trebui să facă parte din alimentația celor mici sub nicio formă. La adulți situația este oarecum asemănătoare, dar…ce mai contează?
Emma Halldin Ankarberg, renumit toxicolog al agenției din Suedia a afirmat că pentru adulți această gustare trebuie consumată cu moderație (probabil de 5 ori pe săptămâna?) și că, teoretic, nu periclitează starea de sănătate, dar că, în cazul copiilor sub 6 ani, ea ar trebui complet interzisă.
Arsenul apare în mod natural în sol și este absorbit în special de plante. Totuși, orezul pare mult mai predispus să absoarbă și să rețină acest compus în comparație cu alte cereale. Consumat în cantități mari, arsenicul este cancerigenă și duce la dezvoltarea unor tumori la nivelul pielii, plămânilor, vezicii, precum și la nivelul ficatului și rinichilor. Mai mult decât atât, expunerea constantă la arsenic contribuie la apariția bolilor de inimă și de ficat, a diabetului și a afecțiunilor sistemului nervos, dar copiii sunt cei mai vulnerabili în fața acestor riscuri. Luând în considerare rezultatele studiului, organizarea de siguranță alimentară a revizuit recomandările dietetice pe orez. Orez sau orez produse, cum ar fi terci de orez, fidea de orez, cereale pentru micul dejun sau din orez expandat că (orez crispies, de exemplu), nu ar trebui să fie consumate de copii mai mult de 4 ori pe săptămâna. Prăjituri de orez conțîn cele mai arsenic, motiv pentru care acestea nu ar trebui să fie administrat la copii sub vârsta de șase ani.
Emma Halldin Ankarberg, toxicolog la Agenția Națională Alimentară suedeză, atrage atenția asupra faptului că: „Mulți copii mănâncă prăjituri de orez drept gustare, dar, din păcate trebuie să ne sfătuim împotriva acestei practici. Alte țări sunt, de asemenea, implicate în această cercetare oferind exact același îndemn tuturor celor interesați.” „Pentru toți ceilalți, prăjiturile de orez sunt OK dacă sunt consumate cu moderație, dar depinde de cantitatea totală de produse cu/din orez consumate în general”, a adăugat ea. Cei care consumă o cantitate mare de orez, adică de mai mult de șapte ori pe săptămâna, ar trebui să reducă aportul lor de orez deoarece atfel se expun la un risc de ingerare a unei cantități mari de arsenic.
Rezultatele studiului a arătat că produsele cu/din orez populare, inclusiv Kellogg’s Rice Krispies (ce bine că a venit și această firma în România acum câteva luni, acum ne putem efectiv „bucura” de consecințele firești ce rezultă din consumul produselor lor!), Boots Baby prăjituri de orez organic (îmbunătățit cu Aș în concentrație crescută) și Organix First Wholegrain Baby Rice, au fost unele din produsele care conțîn cele mai mari concentrații de arsen fiind declarate nesigure pentru consum.
Despre arsen și orez
Expunerea la un nivel scăzut de arsen continuă să survină în rândurile largi ale populației (ca și unele cazuri de otrăviri cu doze ridicate) prin folosirea comercială a compusilor folosind arsenic anorganic în produsele uzuale cum ar fi conservanți ai lemnului, pesticide, ierbicide, fungicide și vopsele; prin consumarea hranei și fumarea tutunului tratat cu pesticide conțînând arsenic; și prin arderea combustibilului fosil contaminat cu arsenic. Arsenul a fost de asemenea un ingredient de baza în soluția Fowler și continuă să fie întâlnit în anumite leacuri populare.
Arsenul (As) apare în mod natural în sol și în roca de bază și este absorbit de plante. Luând în considerare toți acești factori putem observă că orezul pare a fi deosebit de specializat în a absorbi și stoca la un nivel extrem de ridicat arsenicul. Acest element este un cunoscut cancerigen, care, dacă este ingerat în cantități mari, poate duce la tumori la nivelul pielii, plămânilor, vezicii urinare, precum și la nivelul ficatului, rinichilor și a prostatei. Mai mult decât atât, expunerea continuă la arsenic poate contribui, de asemenea la apariția unor serii de probleme grave de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, leziuni hepatice, tușe cronică, diabet și nu în cele din urmă la apariția unor efecte neurologice extreme. Copiii sunt în special expuși la acest tip de risc.
Recent, o mare atenție a fost acordată prezenței arsenicului în orez și produsele din orez pentru copii. De asemenea, studiul a constatat că există diferite niveluri de arsenic în orez, în funcție de soiul de orez analizat, de zona de cultivare, de metodele de cultivare și metodele de producție–de exemplu, cerealele integrale conțîn, în general, mai mult arsenic decât orezul rafinat.
Dr. ing. bioch. Mihai Rissdörfer, Expert ANPC, Senior editor
Nota redacției
Parteneriat Jurnalul Bucureştiului




