Acasă Nutritionist Consumați rondele din orez expandat? Sau orez expandat glazurat, colorat și îndulcit...

Consumați rondele din orez expandat? Sau orez expandat glazurat, colorat și îndulcit „natural”?

În ciuda faptului că multe persoane consideră că rondelele de orez și gustările dulci pe bază de orez expandat, atât de populare în rândul copiilor, sunt și sănătoase, adevărul este cu totul și cu totul altul. Potrivit unui studiu recent, redat în continuare, aceste produse conțin o cantitate îngrijorătoare de substanțe cancerigene. Coloranți cancerigeni și toxici, aditivi dubioși, prăjite în ulei (vegetal dar fără a preciza sursă) și deci evident cu urme de acroleina în masă de produs expandat, aceștia sunt doar câțiva din compușii prezenți. Dar, din păcate, la lista substanțelor anterior menționate, se mai adaugă încă un element, As (Arsenul, un element chimic semi-metalic cu numărul atomic 33 care află în grupa a V-A principală(15) și perioada a 4-a). Acesta formează cu metalele alcaline și alcalino-pământoase arseniuri ionice și nu reacționează deloc cu hidrogenul, întrucât în seria electrochimică se situează între acesta și cupru și are potențial normal pozitiv. Structura electronică s2p3 a stratului de valență dictează comportamentul chimic al arsenului. Conform acestei structuri, acesta poate forma ioni +/-3, +5 dar și alți ioni cu stări de oxidare intermediară în unele cazuri. Față de sărurile aurului, cuprului și platinei, arsenul metalic acționează ca un reducător, aducându-le în stare elementară, pentru ca în faza a doua a reacției să formeze arseniuri (Cu2As, Au2As, PtAs2). Se cunosc compuși ai arsenului și cu unele elemente din grupa a IV-a (SiAs, SiAs2, GeAs, GeAs2) și din grupa a III-a pricipală (AlAs, GaAs). Cu carbonul și cu borul nu se combină. În schimb, cu metalele alcalino-pământoase și alcaline, elemente puternic electropozitive, arsenul reacționează cu ușurință, formând arseniuri. Arseniurile se pot obține prin topirea componenților, prin trecerea topiturii sau vaporilor de arsen peste metale, dar toate se pot obține și prin aluminotermie sau prin reducerea trioxidului de arsen și a clorurii metalului cu hipofosfit de sodiu (NaH3PO2). Cu metalele grele și din grupele secundare, arsenul formează combinații intermetalice, ce împrumută structura spațială a sulfurilor: arseniura de Ni este similară cu FeS, PtAs2, FeS2, iar FeS2 are rețeaua ortorombică a marcasitei FeS2. Arsenul intră în structura unor minerale și alături de sulf ca în cazul mispichelului FeAsS, a cobaltinei CoAsS, etc.

Cercetarea a fost condusă de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Suedia și a presupus examinarea a 102 produse pe bază de orez disponibile pe piață. În multe dintre acestea, medicii au descoperit un nivel ridicat de arsenic. Având în vedere aceste rezultate, agenția a revizuit recomandările în ceea ce privește aceste alimente.

Orezul, terciul din orez, tăiețeii și cerealele din orez nu ar trebui consumatein primul rând de copii, de mai mult de 4 ori pe săptămână. Cea mai mare cantitate de arsenic s-a descoperit în rondele, care nu ar trebui să facă parte din alimentația celor mici sub nicio formă. La adulți situația este oarecum asemănătoare, dar…ce mai contează?

Emma Halldin Ankarberg, renumit toxicolog al agenției din Suedia a afirmat că pentru adulți această gustare trebuie consumată cu moderație (probabil de 5 ori pe săptămâna?) și că, teoretic, nu periclitează starea de sănătate, dar că, în cazul copiilor sub 6 ani, ea ar trebui complet interzisă.

Arsenul apare în mod natural în sol și este absorbit în special de plante. Totuși, orezul pare mult mai predispus să absoarbă și să rețină acest compus în comparație cu alte cereale. Consumat în cantități mari, arsenicul este cancerigenă și duce la dezvoltarea unor tumori la nivelul pielii, plămânilor, vezicii, precum și la nivelul ficatului și rinichilor. Mai mult decât atât, expunerea constantă la arsenic contribuie la apariția bolilor de inimă și de ficat, a diabetului și a afecțiunilor sistemului nervos, dar copiii sunt cei mai vulnerabili în fața acestor riscuri. Luând în considerare rezultatele studiului, organizarea de siguranță alimentară a revizuit recomandările dietetice pe orez. Orez sau orez produse, cum ar fi terci de orez, fidea de orez, cereale pentru micul dejun sau din orez expandat că (orez crispies, de exemplu), nu ar trebui să fie consumate de copii mai mult de 4  ori pe săptămâna. Prăjituri de orez conțîn cele mai arsenic, motiv pentru care acestea nu ar trebui să fie administrat la copii sub vârsta de șase ani.

Emma Halldin Ankarberg, toxicolog la Agenția Națională Alimentară suedeză, atrage atenția asupra faptului că: „Mulți copii mănâncă prăjituri de orez drept gustare, dar, din păcate trebuie să ne sfătuim împotriva acestei practici. Alte țări sunt, de asemenea, implicate în această cercetare oferind  exact același îndemn tuturor celor interesați.” „Pentru toți ceilalți, prăjiturile de orez sunt OK dacă sunt consumate cu moderație, dar depinde de cantitatea totală de produse cu/din orez consumate în general”, a adăugat ea. Cei care consumă o cantitate mare de orez, adică de mai mult de șapte ori pe săptămâna, ar trebui să reducă aportul lor de orez deoarece atfel se expun la un risc de ingerare a unei cantități mari de arsenic.

Rezultatele studiului a arătat că produsele cu/din orez populare, inclusiv Kellogg’s Rice Krispies (ce bine că a venit și această firma în România acum câteva luni, acum ne putem efectiv „bucura” de consecințele firești ce rezultă din consumul produselor lor!), Boots Baby prăjituri de orez organic (îmbunătățit cu Aș în concentrație crescută) și Organix First Wholegrain Baby Rice, au fost unele din produsele care conțîn cele mai mari concentrații de arsen fiind declarate nesigure pentru consum.

Despre arsen și orez

Expunerea la un nivel scăzut de arsen continuă să survină în rândurile largi ale populației (ca și unele cazuri de otrăviri cu doze ridicate) prin folosirea comercială a compusilor folosind arsenic anorganic în produsele uzuale cum ar fi conservanți ai lemnului, pesticide, ierbicide, fungicide și vopsele; prin consumarea hranei și fumarea tutunului tratat cu pesticide conțînând arsenic; și prin arderea combustibilului fosil contaminat cu arsenic. Arsenul a fost de asemenea un ingredient de baza în soluția Fowler și continuă să fie întâlnit în anumite leacuri populare.

Arsenul (As) apare în mod natural în sol și în roca de bază și este absorbit de plante. Luând în considerare toți acești factori putem observă că orezul pare a fi deosebit de specializat în a absorbi și stoca la un nivel extrem de ridicat arsenicul. Acest element este un cunoscut cancerigen, care, dacă este ingerat în cantități mari, poate duce la tumori la nivelul pielii, plămânilor, vezicii urinare, precum și la nivelul ficatului, rinichilor și a prostatei. Mai mult decât atât, expunerea continuă la arsenic poate contribui, de asemenea la apariția unor serii de probleme grave de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, leziuni hepatice, tușe cronică, diabet și nu în cele din urmă la apariția unor efecte neurologice extreme. Copiii sunt în special expuși la acest tip de risc.

Recent, o mare atenție a fost acordată prezenței arsenicului în orez și produsele din orez pentru copii. De asemenea, studiul a constatat că există diferite niveluri de arsenic în orez, în funcție de soiul de orez analizat, de zona de cultivare, de metodele de cultivare și metodele de producție–de exemplu, cerealele integrale conțîn, în general, mai mult arsenic decât orezul rafinat.

Dr. ing. bioch. Mihai Rissdörfer, Expert ANPC, Senior editor

Nota redacției

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului