Acasă Evenimente cu caracter caritativ „Inimaginabil de inuman și imoral”. Controlul efectuat de către Mihai Căldăraru (Directorul...

„Inimaginabil de inuman și imoral”. Controlul efectuat de către Mihai Căldăraru (Directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială România) în mai multe Centre de Plasament Pentru Persoanele cu dizabilități.

Omul despre care vorbim este o tânără cu dizabilităţi, instituționalizată, aflată într-o suferință inumană, și căreia i se refuză sistematic tratamentul medical și îngrijirile necesare recuperării. De luni de zile, această tânără zace pe un pat în dureri și dacă Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale nu ar fi fost avertizată printr-un apel telefonic anonim, povestea ei ar fi rămas între pereții camerei în care este imobilizată, de atâta timp.

În data de 23 noiembrie 2021 Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale a fost sesizată telefonic o tânără cu dizabilități intelectuale şi nevăzătoare care de patru luni suferă în urma unei fracturi de femur, survenită în Centrul de Îngrijire și Asistență din Zătreni şi pentru care nici medicul şi nici conducerea DGASPC Vâlcea (Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea) nu au luat măsuri pentru a-i atenua suferinţa

Două zile mai târziu, pe 25 noiembrie 2021, aflat în vizita inopinată la Zătreni, Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale a găsit într-unul dintre dormitoarele centrului, o tânără cu malnutriţie gravă, nevăzătoare, gemând de durere, cu piciorul drept rupt din luna iulie și, cum s-a dovedit mai târziu, netratată corespunzător. Tânăra avea braţele și picioarele imobilizate și nu se poate exprima. Împotriva voinţei personalului medical aflat în centru, Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale a solicitat la 112 un echipaj medical care să îi acorde tinerei ajutor. Echipajul UPU (Unitatea de Primuri Urgențe) a informat Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale că este nevoie (!) ca medicul centrului din Zătreni să anunţe medicul coordonator al UPU (Unitatea de Primuri Urgențe) că este o urgenţă. A fost nevoie de mai bine de o oră de discuţii între Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale şi medicul coordonator, asistentele şi medicul centrului din Zătreni, pentru ca într-un final să fie transportată la Spitalul Municipal din Drăgăşani. În tot acest timp, directorul general al DGASPC Vâlcea, domnul Badea, îl soma pe şeful centrului Zătreni să scoată afară echipa Asociației Europene a Drepturilor Omului și Protecției Sociale.

Sosiţi în centru,  directoarea adjunctă a DGASPC Vâlcea, doamna Jana Diaconu, şi un şef de centru din Băbeni, delegat de directorul DGASPC Vâlcea pentru a-l reprezenta, şi-au manifestat indignarea privitor la  vizita inopinată a Asociației Europene a Drepturilor Omului și Protecției Sociale în Zătreni, adresând aceeaşi întrebare „de unde ştie Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale că este o urgenţă. Câteva ore mai târziu, directoarea adjunctă ne-a transmis telefonic că tânăra a fost consultată de medicul din UPU (Unitatea de Primuri Urgențe) Drăgăşani că i s-a făcut „chiar şi o ecografie” şi i s-a montat o atelă, dar că nu prezenta urgenţă medicală şi nu a fost internată în spital. Directoarea adjunctă a promis că se va ocupa personal ca tânăra să primească îngrijirile medicale corespunzătoare. Din informaţiile obținute de Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale a reieşit că medicul din UPU a recomandat „intervenţie chirurgicală într-o secţie de ortopedie”. 

În 2 decembrie 2001, în jurul prânzului, contactată telefonic de Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale, doamna director adjunct Diaconu a transmis că nu a fost programată sau internată deoarece a fost dificil cu „zilele acestea libere”. Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale a transmis conducerii DGASPC Vâlcea că aceasta nu poate fi o scuză când în joc este viaţa unui om aflat în suferinţă şi că este important ca tânăra cu dizabilităţi să fie consultată de urgenţă de un medic specialist, nu doar pentru fractură, dar şi pentru starea de malnutriţie gravă în care se află. 

Cum s-a ajuns aici? Georgiana, tânăra cu dizabilităţi în vârstă de 33 de ani este instituţionalizată de o viaţă în sistemul de protecţie de tip rezidenţial: a trecut din centrul de plasament într-un centru rezidenţial în care în mod frecvent sunt instituţionalizate persoane în vârstă. Fiind o persoană care nu se poate exprima cu uşurinţă şi care are şi o dizabilitate vizuală, cel mai probabil l-a avut drept reprezentant legal până la vârsta de 18 ani pe directorul DGASPC Vâlcea, domnul Badea şi a depins în totalitate de profesionalismul şi bunăvoinţa angajaţilor centrelor în care a locuit. Aparent, directorul DGASPC Vâlcea a vizitat centrul din Zătreni de cel puţin 7 ori în ultimele 5 luni şi i-a fost prezentat în mod direct cazul acestei tinere în suferinţă. Nu ştim care au fost măsurile dispuse de acesta. Ştim că tânăra a slăbit aproape 15 kg în patru luni. Cel mai probabil conducerea DGASPC Vâlcea a văzut o tânără suferind pe un pat din care ar fi putut să cadă în orice moment şi care nu putea să îi ceară ajutorul, să se plângă, să sune la 112 şi să implore să fie salvată. 

Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale consideră că Georgiana este victima unui lung șir de rele tratamente, inumane și degradante, așa cum sunt acestea definite prin art. 3 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Pentru motivele de mai sus, în temeiul art. 290 C. proc. pen. și art.  4 lit i) din Legea nr. 8/2016 privind înființarea mecanismelor prevăzute de Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități,  Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale a sesizat în 2 decembrie conducerea Ministerului Muncii, ANDPDCA (Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii și Adopții), ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială).

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socia

DGASPC Vâlcea  și a denunțat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti în calitate de reprezentant al rezidentei Centrului de Îngrijire și Asistență, Zătreni, jud. Vâlcea, relele tratamente şi tortura la care aceasta a fost supusă din lipsa de interes a DGASPC Vâlcea. Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale face publică situația Georgianei și face acest apel către domniile voastre, periclitându-și accesul la Georgiana și la alte persoane în situații similare din centrele din toată țara, tocmai pentru că avem certitudinea că este necesară o intervenție urgentă de la nivelul instituțiilor pe care le conduceți. 

Vrem să fie conștienți toți cei care poartă răspunderea pentru viața aceste tinere că în clipa în care ne-am întors ochii de la ea, ea este în pericol. Nu vorbim de un pericol oarecare, ci acela de a își pierde viața, o viață care în ultimele luni a însemnat durere continuă, atroce și o lipsă criminală de atenție, chiar intenționată. Vorbim de un caz de neglijare și rele tratamente cu urmări devastatoare asupra unei persoane extrem de vulnerabile–cu dizabilitate intelectuală gravă, nonverbală, fără văz, imobilizată la pat.  Sperăm că Georgiana nu va avea soarta lui Valentin Câmpeanu. Pe Valentin l-am găsit cu doar câteva ore înainte să moară. Dar asta nu depinde doar de Asociația Europeană a Drepturilor Omului și Protecției Sociale și este esențial ca toți cei cărora le adresăm acum acest apel disperat să știe că din pozițiile pe care le ocupă pot și trebuie să vegheze asupra ei.”–Mihai Căldăraru (Directorul General al Direcției Generale de Asistență Socială România din cadrul Asociației Europene a Drepturilor Omului și Protecției Sociale).

Vă rugăm să nu o lăsați pe Georgiana singură. Georgiana nu este un personaj imaginar, nu este o noțiune abstractă, este o persoană cu dizabilitate aflată în grija Statului Român, o persoană cu drepturi care în acest moment zace în dureri într-un centru din județul Vâlcea. Este un om pentru care sistemul depune mai mult efort să o ascundă, decât să o ajute. Este unul dintre oamenii la care se referă Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, care așteaptă să onorăm aceste angajamente, nu doar să marcăm o zi din calendar. Contăm pe sprijinul imediat al domniilor voastre.

Pentru mai multe informații
Mihai Căldăraru
Director General
Direcția Generală de Asistență Socială România din cadrul Asociației Europene a Drepturilor Omului și Protecției Sociale.
Telefon 0739.377.777.
E-mail. dgasromania.ro@gmail.com

Nota Bene. A se vedea și imaginile video Imagine Video 1, Imagine video 2.

Cu jertfa dumneavoastră și cu osteneala voluntarilor „Depozitul de Fapte Bune” s-a umplut cu dragoste și căldură. În următoarele zile 40 de familii cu…20 de copii, cu ajutorul lui Dumnezeu, vor fi salvați de la îngheț. Dăruim Căldură?
DGAS-AEDOPS (Direcția Generală de Asistență Socială România din cadrul Asociației Europene a Drepturilor Omului și Protecției Sociale), reprezentată de Mihai Căldăraru Director General.

Mihai Căldăraru a primit din partea Primăriei București o diplomă de recunoștință

Notă. Articole asociate

Mihai Căldăraru (Directorul General al Direcției Generale de Asistență Socială România) în campania umanitară „Calea spre credință”

Mihai Căldărau (Directorul General al Direcției Generale de Asistență Socială România) în campania umanitară „Dăruind celor nevoiași, îl împrumuți pe Hristos”

Notă. Imagini foto și video Filmul 1, Filmul 2, Filmul 3 cu Mihai Căldărau

Alte articole despre Mihai Căldărau, Director general DGAS România (Direcția Generală de Asistență Socială România din cadrul Asociației Europene a Drepturilor Omului și Protecției Sociale)

Nota redacției

Parteneriat Jurnalul Bucureştiului