Acasă WorkShop „Bucharest Pancreatic Fest 2023” – cooperare medicală, transdisciplinară și internaţională pentru diagnosticarea...

„Bucharest Pancreatic Fest 2023” – cooperare medicală, transdisciplinară și internaţională pentru diagnosticarea precoce și tratamentul personalizat al afecțiunilor pancreatice

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), Secţia Clinică Gastroenterologie şi Laboratorul de Endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică organizează, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Patologia Pancreatică,  Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Societatea Română de Endoscopie Digestivă şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Dr. Carol Davila”, în perioada 8-9 septembrie 2023, Bucharest Pancreatic Fest 2023, eveniment care reuneşte Cursul de patologie pancreatică cu participare internațională şi Workshop-ul  Rolul practic al ecoendoscopiei, manifestări ştiinţifice aflate la cea de-a X-a şi, respectiv, a XI-a ediţie. 

Evenimentul ştiinţific abordează, ca în fiecare an, oportunităţile şi perspectivele de diagnostic şi tratament în domeniul oncologiei digestive, precum şi dezvoltarea programelor pilot de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniu. Cancerul pancreatic reprezintă una dintre cele mai mortale forme de cancer, atât prin prezentarea tardivă la medic cu forme ce nu mai prezintă indicație de tratament curativ, dar și prin lipsa metodelor de diagnostic precoce. În ciuda evoluției în pancreatologie prin perfecționarea tehnicilor de diagnostic, apariția imunoterapiei și îmbunătățirile din chirurgia pancreatică, supraviețuirea la 5 ani este sub 10%.

Studiile de specialitate au reliefat că riscul de cancer pancreatic este crescut direct proporțional cu vârsta, rareori diagnosticat înaintea vârstei de 55 de ani. Incidența maximă este între 65 și 69 pentru bărbați, respectiv 75 și 79 pentru femei. Cancerul pancreatic este mai frecvent întâlnit în țările dezvoltate, cel mai probabil datorită accesibilității crescute a metodelor de diagnostic și tratament. Supraviețuirea la 5 ani pentru boală metastatică este de 2.9%, 12.4% pentru boală regională și 37.4% pentru boală localizată. Cca 80% din pacienții nou diagnosticați au formă metastatică, iar dintre cei operabili 80% vor prezenta metastaze locale sau la distanță.

Cancerul pancreatic reprezintă o problemă majoră de sănătate din cauza agresivității sale și dificultății stabilirii diagnosticului precoce. Adenocarcinomul pancreatic (ADCP) este cea mai frecventă formă de cancer pancreatic, fiind unul dintre subiectele abordate în cadrul evenimentului nostru. Diagnosticul de ADCP este realizat predominant prin intermediul explorărilor imagistice și endoscopice (ecoendoscopia), întrucât tabloul clinic și investigațiile de laborator sunt prea puțin specifice la momentul actual.

Tratamentul se face în echipă multidisciplinară, însă întrucât majoritatea pacienților se prezintă la spital în forme avansate, tratamentul fiind predominant paleativ, ecoendoscopia a devenit esențială în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pancreatice. Aceasta oferă informații suplimentare cu ajutorul modulelor integrate: elastografie, utilizarea modulului Doppler color, folosirea substanței de contrast și mai ales oportunitatea efectuării biopsiei sau puncției fin aspirative. Posibilitatea de a preleva țesut tumoral prin manevră minim invazivă (puncție fin aspirativă sau puncție fin bioptică) este importantă atât pentru diagnosticul și prognosticul ADCP, cât și în domeniul cercetării, oferind posibilitatea testării moleculare a probelor tisulare. Obiectivul manifestării ştiinţifice vizeză creşterea calităţii vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni din sfera gastroenterologiei, prin punerea la dispoziţie a celor mai bune servicii medicale oferite de sistemul public de sănătate.

Evenimentul beneficiază de expertiza unor mari personalităţi medicale şi academice din centre de profil din străinătate, dintre care menţionăm: Prof. dr. Hegyi Peter, Membru al Academiei de Știinţe din Ungaria,Director al Centrului de Medicină Translatională al Universităţii Semmelweis din Budapesta, Ungaria, Prof. dr. Santo Erwin, Şeful Departamentului de Gastroenterologie şi Bolile ficatului, Tel Aviv Medical Center, Tel Aviv, Israel, Prof. dr. Vilmann Peter, profesor în cadrul Compartimentului de Endoscopie gastrointestinală, Departamentul de Chirurgie, al Spitalului Universitar Herlev și Gentofte, Universitatea din Copenhaga, Danemarca, Prof. dr. Radu Țuțuian, Spital Tiefenau Inselgruppe, Berna, Elveţia, Prof. dr. Robert Hawes, profesor de gastroenterologie, Orlando Digestive Health Institute, University of Central Florida College of Medicine, Florida, USA.

Considerăm că prin invitarea personalităţilor de renume din ţară şi din străinătate, personalităţi care au contribuit esenţial, mai ales în ultimii ani, la dezvoltarea tehnicilor de diagnostic și tratament ecoendoscopic reprezintă un factor important pentru formarea atât a medicilor specialişti, cât şi a celor rezidenţi, reprezentând o oportunitate de perfecţionare a echipelor medicale muldidisciplinare, în abordarea integrativă și personalizată a afecţiunilor pancreatice. În acest fel curba de învăţare va fi mult ameliorată, atât pentru noile achiziţii în domeniu, cât şi pentru a câştiga experienţa minimă necesară pentru cei care vor să înceapă efectuarea acestei proceduri în propriile spitale. În timpul desfăşurării workshopului se vor putea vizualiza manevrele dificile, se va putea dialoga cu echipa care efectuează procedurile, o parte dintre cei prezenţi pot chiar participa direct la intervenţii, sub directa supraveghere şi îndrumare a profesorilor vizitatori care au experiență cazuistică importantă în acest tip de patologie.

Conform standardelor aplicate în cadrul evenimentelor ştiinţifice internaţionale, organizatorii au conceput un program dinamic, în care conferinţele vor alterna cu demonstraţiile în direct, transmise din Laboratorul de Endoscopie Digestivă diagnostică şi terapeutică al SUUMC, în sala de conferinţe Magnolia, Hotelul Crowne Plaza, Bucureşti. Manifestarea este creditată EMC (Educaţia medicală continuă-activităţi educaţionale care au ca scop menţinerea, dezvoltarea sau creşterea nivelului de cunoştinţe, abilităţi, atitudini profesionale şi sociale în scopul exercitării competente, fără riscuri, autonome şi independente a profesiei de fizioterapeut şi pentru a realiza o creştere reală a calităţii serviciilor de fizioterapie prestate pentru pacient, societate şi profesie).

La acest moment, Laboratorul de Endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică al Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” deţine unele dintre cele mai performante aparate de endoscopie care permit detectarea precoce a cancerului digestiv, prin examinari de înaltă performanţă cum ar fi: videoendoscopie HDTV; enteroscopie; ecoendoscopie cu elastrografie şi i-scan; endomicroscopie confocală laser; videocapsulă etc.. O parte din această infrastructură tehnică şi materială, aflată la dispoziţia specialiştilor noştri reprezintă o achiziţie importantă pentru sistemul public de sănătate.

Cu o vastă experienţă a colectivului medical, de mii de pacienti evaluaţi şi diagnosticaţi anual, SUUMC poate asigura programe pilot de pregătire profesională unitară în domeniul gastro-enterologiei, atât pentru medici, cât şi pentru asistenţi medicali, conform standardelor aplicate la nivel european. Patologiei pancreatice nu i s-au dedicat, la noi în ţară, suficiente conferinţe, simpozioane, comparativ cu alte capitole de patologie din gastroenterologie şi hepatologie. Pancreasul este unul dintre organele greu accesibile prin metodele imagistice obişnuite şi cancerul de pancreas reprezintă una dintre afecţiunile de temut, diagnosticându-se de cele mai multe ori tardiv.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” este primul care a fost dotat cu un sistem de ecoendoscopie liniară în 1998. În Secția Clinică de Gastroenterologie a SUUMC „Dr. Carol Davila” s-a organizat în 1999 primul workshop de ecoendoscopie cu demonstraţii live, cu transmisie în direct, avându-l ca invitat pe Prof. dr. Marc Giovannini de la Institutul Paoli-Calmettes, Marsilia, Franţa. De atunci și până în prezent, la nivelul unității noastre medicale s-au efectuat numeroase investigaţii, au fost achiziţionate noi echipamente, de înaltă fidelitate, fapt ce a permis ca organizarea acestui eveniment să resprezinte, de fiecare dată, un real succes, numărul de participanţi înscrişi depăşind cifra de 200.

Program Bucharest Pancreatic Fest 2023

Articole asociate

Prima procedură de închidere a unei malformații cardiace congenitale (Foramen ovale patent) prin cateterism cardiac, realizată de parte Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila, partener al Jurnalului Bucureștiului

SUUMC (Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”) prima unitate medico-militara care intră în rețeaua națională de screening, diagnostic și tratament precoce a pacienților diagnosticați cu Boala Lynch

Workshop de „Traumatologie cu soluții de osteosinteză extramedulară și centromedulară” organizat de către Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București

Premieră pentru Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) – prima intervenție de chirurgie a epilepsiei farmacorezistente de cauză organică (ERT)

 

Notă. Ale articole despre Spitalulului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila” (SUUMC) în Jurnalul București

Nota redacției

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 1)

Drama de pe Bulevardul La Défense de la Nanterre (Métropole du Grand Paris). Moartea adolescentului franco – algerian Nahel (Naël) Merzouk – o crimă (asasinat) cu caracter rasial (conform organizațiilor musulmane și ale drepturilor omului) sau legitimă apărare din parte polițistului – motociclist Florian Menesplier (conform sindicatelor de poliție și organizațiilor de extremă dreaptă)? Consecințele evenimentului dramatic. În căutarea adevărului istoric.

Accesul în sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de Înalte Studii „Grandes Ecoles” (științifico – inginerești, economico – comerciale, medico – farmaceutice, social – politice, literar – artistice, judiciare, militare, etc.) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învățământul superior francez de sute de ani! (Corespondență de la prof. univ. dr. Thomas CSINTA – Paris)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra