Acasă Agricultură ecologică Crearea primei comunități de practică pentru fermierii în regim ecologic în domeniul...

Crearea primei comunități de practică pentru fermierii în regim ecologic în domeniul culturilor de câmp. Beneficii pentru fermieri prin proiectul OrganicTargets4EU. Beneficiile standardelor agroecologice pentru fermierii culturilor de câmp din bazinul Dunării (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

La data de 10 aprilie 2023, la Tulcea, a fost organizată prima comunitate de practică, un prim grup de discuții numit Comunitatea de practică OT4EU (CoP), despre conversia la agricultura ecologică la nivelul fermei, comunitate dedicată fermierilor din domeniul culturilor de câmp în regim ecologic (cereale, plante tehnice, furaje).

Grupul de discuții s-a desfășurat în cadrul proiectului OrganicTargets4EU, obiectivul general al proiectului fiind acela de a sprijini realizarea obiectivelor ecologice din Strategia UE „Farm-to-Fork”, și anume, de a atinge cota de 25% terenuri agricole ecologice și o creștere semnificativă a acvaculturii ecologice până în 2030. Acest proiect a primit finanțare de la Uniunea Europeană prin intermediul programului Orizont Europa, în cadrul acordului de grant 101060368, și se desfășoară din septembrie 2022 până în februarie 2026.

În cadrul acestor grupuri de discuții ale comunităților de practică (CoP) au fost investigați factorii cheie și blocajele în calea conversiei la agricultura ecologică în anumite sectoare agricole. CoP a fost format din  fermieri interesați de conversia la agricultura ecologică, cu sprijinul unor facilitatori din echipa USH Pro Business, partener în proiect. Discuțiile au identificat preocupările legate de conversie și sprijinul pe care fermele l-ar dori pentru a-și susține procesul decizional.  

Așadar, acest CoP a oferit un forum pentru schimbul de idei și informații, inclusiv pentru identificarea aspectelor tehnice, de marketing și de altă natură care ar putea fi importante pentru luarea deciziei de a se converti la agricultura ecologică. Etapele următoare posibile vor fi stabilite de comun acord de către grup, de exemplu, prin vizite la ferme ecologice, prin angajarea cu partenerii relevanți din mediul de afaceri și din lanțul de aprovizionare sau prin organizarea de controale de conversie.  

Temele abordate în cadrul evenimentului au fost: informare despre proiectul european de dezvoltare a agriculturii ecologice OrganicTargets4EU; prezentarea fermierilor; identificarea constrângerilor, blocajelor și provocărilor; gruparea acestor constrângeri pe arii de manifestare și identificarea de soluții.

„Am fost extrem de impresionați de participare, având un grup de opt fermieri atât în regim ecologic, mixt cât și convențional din Dobrogea, Muntenia și Oltenia, practic din șapte județe intens cerealiere. A fost un schimb de idei consistent, cu evidențierea problemelor pe care fermierii le întâmpină pentru a trece la conversia în organic și după. Lipsa de sprijin prin sistemul AKIS („Agricultural Knowledge and Innovation Systems”), întârzieri în subvenții, limitarea sprijinului numai la suprafața de hectar fără susținerea în procesare, regimul dur de sancțiuni și lipsa prevenției, concurența uneori neloială pe piață  au fost doar câteva din problemele discutate. Rezultatele acestor dezbateri vor fi sintetizate și valorificate în cadrul proiectului pentru a putea găsi soluții comune la nivel național și European. CoP deja constituit va continua să dezbată problemele agriculturii ecologice atât în cadrul proiectului cât și ulterior” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Universitatea Spiru Haret este o universitate cu puternic profil antreprenorial, atât prin centrul său antreprenorial USH Pro Business cât și prin programe de start up și de pregătire antreprenorială desfășurate de centrele din București și din țară ale universității.

În perioada 10-11 aprilie 2023,  la Tulcea, clusterul Bio Danubius, devenit între timp Centru european de inovare, a realizat primele discuții de aplicare a unor standarde voluntare private, certificate pentru agroecologie, în special în domeniul culturilor de câmp. Grupul de discuții se desfășoară în cadrul proiectului Agroecology-Transect, obiectivul general al acestuia  fiind acela de a sprijini realizarea obiectivelor agroecologice prin centre de inovare. Centrul de inovare selecționat în proiectul finanțat prin Comisia Europeana este Bio Danubius. Acest proiect a primit finanțare de la Uniunea Europeană prin intermediul programului Orizont Europa, în cadrul acordului de grant, și se desfășoară din septembrie 2022 până în februarie 2026.

În cadrul acestui grup de discuții condus de Bio Danubius, investigăm factorii cheie și blocajele în calea realizării unor standarde agroecologice bazate pe indicatori care să contribuie la obiectivul general de combatere a schimbărilor climatice. Discuțiile vor identifica preocupările legate de dezvoltarea schemei și sprijinul pe care fermele le-ar dori pentru a-și susține procesul decizional. Temele abordate în cadrul evenimentului au fost: informare privind proiectele europene în agroecologie și locul IH Bio Danubius în proiectul Agroecology-Transect; prezentarea unor posibili indicatori centrați pe decarbonizare; aspecte instituționale și operaționale privind organizatorul schemei și proces; exprimări  de interes pentru dezvoltarea schemei.

 „Zonele umede pretabile culturilor cerealiere de-a lungul Dunării pot deveni o prima zonă agroecologică din România. Ne-a preocupat în special să analizăm cum vom putea aplica recomandările standardului original de agroecologice SR 13595, lansat anul trecut prin aportul Inter-Bio și al Universității Spiru Haret, prin deschiderile oferite de proiectul Agroecology-Transect, proiect cu implicarea unor institute și universități de prestigiu din Europa. După cum am remarcat și anterior, Standardul poate fi utilizat ca referențial pentru certificare și este aplicabil organizațiilor certificate ecologic care vor să aplice principiile agroecologiei, dar poate fi aplicat și de organizațiile în curs de certificare ecologică care vor să aplice principiile agroecologiei. Întrucât Standardul include o anexă normativă cu formulare și indicatori pentru înregistrarea dovezilor de îndeplinire a cerințelor am interacționat cu fermierii pentru a vedea care sunt indicatorii de adoptat. În fapt, ceea ce facem este un laborator viu în care căutam soluții pe perioada proiectului și după” a declarat Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect).

Notă. Alte articole despre USH Pro Business în Jurnalul Bucureștiului

Articole asociate

Lansarea oficială a proiectului european WeH – European Digital Innovation Hub (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Adopția „practicilor agroecologice” are susținere în România  prin centrul de inovare Bio Danubius (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

Agricultura ecologică în atenția structurilor asociative specializate la nivel regional (Corespondență de la Conf. dr. Costin Lianu, președinte Inter-Bio, director general USH Pro Business și președinte ACEX–Asociația Centrelor de Afaceri pentru Export, coordonator al proiectului „IH Bio Danubius” din cadrul Agroecology-Transect)

România ar trebui să aibă ținte mai ambițioase privind agricultura ecologică

Există interes pentru agricultura ecologică în România? Concluzii pe marginea unor dezbateri în proiectul „Edaphic-Bloom Danube”

Agricultura regenerativă și agro-ecologia, noua țintă a fermierilor în regim ecologic din Delta Dunării

Avantajele standardului românesc original de agro – ecologie (Conf. dr. Costin Lianu, președintele asociației Inter-Bio, director general USH Pro Business și coordonator al cooperării între cele două centre digitale)

România – o țară „ecologic minimalistă” nu luptă și nici nu dorește să fie în frunte…

Ziua Planetei Pământ: „You’re a Miracle” Live Performance by Indiggo Twins in Times Square” (Corespondență de la Mihaela & Gabriela Modorcea, SUA – New York)

Dragostea sofisticată (de la corespondentul nostru permanent – al Jurnalului Bucureștiului – scriitorul și cineastul Dr. Grid Modorcea, SUA – New York)

Ziua Mondială a Sănătății. „Eradicarea osteomielitei cronice – Procedeul Burnei” (Corespondență de la prof. dr. med. Gheorghe Burnei, lucrare prezentată la cel de-al 33 Congres internațional al Universității Apollonia din Iasi „Pregătim viitorul. Promovăm excelența” 2-5 martie 2023)

Ziua de 23 Aprilie – „Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor” și „Ziua Bibliotecarului din România”, la Academia Română (cu participarea prof. dr. Narcis Zărnescu, critic și istoric literar, redactor șef adjunt al trustului de presă cultural – educațional și de cercetare științifică în științele socio – judiciare Jurnalului Bucureștiului și Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog (absolut inedit) cu eruditul promotor „brașovean” (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea I)

În exclusivitate pentru Jurnalul Bucureștiului. Dialog cu eruditul promotor „brașovean” (franco – român) al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană „Soleil de l’Est” (Partea II)

Lansarea cărților cineastului Ionel (Nelu) Udrescu (președintele asociației „Bucureștiul creativ”, corespondentul Jurnalului Bucureștiului) și al fiului său Emanuel – Mihai Udrescu, în prezența ziaristului și editorului Emil Stanciu (Director coordonator al Jurnalului Bucureștiului și Manager PR al Fundaţiei Culturale Art Promo)