Acasă Anchete Cum să recunoasteti plasticele, in special pe cele periculoase! (IV)

Cum să recunoasteti plasticele, in special pe cele periculoase! (IV)

330
0

Plastic # 4: polietilenă de joasă densitate (LDPE)

LDPE reprezintă polietilenă de joasă densitate, care este un termoplastic obtinut din petrol. Acesta este teoretic considerat ca fiind al doilea cel mai sigur plastic disponibil pe piata, dupa HDPE, deoarece este aproape inert din punct de vedere chimic.

Aceste tip de material plastic se gaseste in sacii de curatatorie, ziare, reviste, pungi de pâine, folii ce protejeaza alimentele congelate dar si produsele proaspete  (laptele, iaurtul, chefirul) și evident saci pentru resturile menajere, foliile de aluminiu ce captusesc cutiile de carton pentru produsele alimentare sunt acoperite tot cu acest material. Este folosit la fabricarea foliilor de psihiatrie, a acoperirilor cutiilor de carton pentru lapte si a cupelor pentru băuturi calde și reci. LDPE mai este folosit si pentru confectionarea capacelor de container, a jucăriilor, și a sticlelor comprimabile (cum ar fi cele pentru miere și muștar).

LDPE este considerat un plastic de risc scăzut.

Dar, un studiu 2011 a subliniat, ca cele mai multe produse din material plastic exercita un efect chimic de reducere a activitatii estrogenice – inclusiv LDPE. Produsele chimice având activitate estrogenică (AE) sunt suspectate de faptul ca provoca probleme grave de sănătate, în special in doze mici atat la mamifere fetale cat și la minori. Expunerea la AE a fost demonstrat deja ca are capacitatea de a modifica structura celulei umane, situatie care prezintă potențiale riscuri pentru sugari si copii.

Observatie: din toate elementele din plastic disponibile în comerț (recipienti, ambalaje, pungi) se scurg cantități detectabile de substanțe chimice care au AE, mai ales daca aceste elemente din plastic sunt expuse la apa la temperatura de fierbere, la lumina soarelui (UV) și / sau la microunde (telefonul GSM sau cuptorul cu microunde).
Este demn de remarcat faptul că, așa cum a subliniat si NPR, “Studiul nu se refera la riscurile pentru sanatate. Este pur și simplu legat de întrebarea dacă produse din materialul plastic comun exercita actiune depresiva prin substantele chimice estrogene continute – altele decât BPA (deja recunoscut ca posedand aceasta activitate).”

Sfarsitul partii a patra