Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Cum să recunoasteti plasticele, in special pe cele periculoase! (V)

Cum să recunoasteti plasticele, in special pe cele periculoase! (V)

363
0

Plastic # 5: polipropilenă (PP)

PP este folosit pentru a face containere pentru iaurt, margarina, mese takeout, și alimente Deli.

Este, de asemenea, utilizat la fabricarea sticlelor utilizate in medicina, a capacelor de sticle și a altor sisteme de închidere, precum și la sticlele de ketchup și sirop.

PP este considerat un material plastic sigur.

Compoziția chimică a unui material plastic evolueaza zi cu zi si ar putea fi mult mai complicata decat ceea ce lista de ingrediente prime ar sugera, raportează un grup de chimisti din Austria.

Descoperirea lor se referă la substanțe chimice pe care producătorii le adaugă pentru a stabiliza polipropilenă (PP), un material plastice considerat sigur. Cele sintetice de tipul aditivilor antioxidanți se descompun atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate specifice procesului de fabricație, în special atunci când sunt combinate cu un material de umplutură mineral comun numit talc.

Rezultatele acestui studiu se adauga la volumul de cunostinte deja existent privitor la produsele chimice găsite în materialele plastice de zi cu zi. Rezultatele ar putea fi utilizate pentru a evalua cat mai bine implicațiile utilizarii acestui tip de plastic asupra sănătatii mediului și a oamenilor.

Antioxidantii sunt adăugati pentru a proteja structura de plastic. Acestea sunt concepute pentru a reacționa rapid cu oxigenul, “sacrificandu-se” pentru a proteja catena (lantul de atomi de carbon) de PP.

Descoperirea noilor substanțe chimice constitue o preocupare majora, deoarece acesti compusi pot să apară în orice produse comerciale din care pot sa migreze, din masa plastica in mancare, cu posibilitatea clar evidentiata de a afecta viata si sanatatea omului. PP umplut cu talc, un material plastic care este de obicei găsit în piesele auto, in aparatele de uz casnic, dar și in materialele de constructii, ne poate afecta grav sanatatea.

Cercetătorii nu au avut cum sa măsoare toxicitatea substanțelor chimice nou descoperite, dar similitudinea lor moleculară cu a altor produse controversate: aditivii BHT și BHA, sugerează că acestea merită un studiu ulterior. În timp ce sunt încă utilizati pe scară largă, substantele chimice sintetice BHT și BHA au un efect cunoscut asupra sănătății. Acestea sunt folosite ca antioxidanți în multe produse, inclusiv produse alimentare, produse cosmetice, produse farmaceutice, materiale plastice și in unele unsori pe baza de petrol și lubrifianți. BHT a fost deja demonstrata capacitatea acestuia de a provoca mutatii, tumori și efecte endocrine la animalele testate. Acesta a fost responsabil pentru raspunsuri alergice la oameni. BHA poate imita, de asemenea, hormonul feminin estrogen.

Cercetatorii au testat sase aditivi antioxidanți comerciali, dintre care patru au avut structuri similare cu cea a BHT-ului. În prezența căldurii și a talcului, aditivii au pierdut părți ale structurilor lor chimice într-un mod previzibil. Acest lucru înseamnă că, predictibilitatea descompunerii acestora la temperatura ar permite chimistilor să anticipeze si ce se va întâmpla atunci când noii aditivi sunt expusi la caldura si sa proiecteze procesele de degradare ceva mai sigure.

Chimisti au arătat că, deși cei mai multi dintre aditivii puri au fost stabili la 115 grade Celsius (239 grade Fahrenheit), tot acest echilibru a fost perturbat când talcul a fost prezent in masa plasticului. Unele, de asemenea, au prezentat un echilibru precar, atunci când acesta a fost amestecat cu PP. PP in general se topește mai sus de 130 grade Celsius (266 Fahrenheit). Dacă aditivii au fost amestecati pentru a forma din plastic topit, la temperatură înaltă, aceasta ar duce tocmai la degradarea lor, și astfel, noi substanțe chimice necunoscute dar cu greutate moleculară mică, ar rezulta.

Scăderea observată în termeni de greutate moleculara poate conduce evident la migrația rapidă a acestor noi compusi formati din plastic.

Iata cum, un plastic considerat sigur este de fapt extrem de periculos!

Sfarsitul partii a cincea