Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Cum să recunoasteti plasticele, in special pe cele periculoase! (VI)

Cum să recunoasteti plasticele, in special pe cele periculoase! (VI)

394
0

Plastic # 6: Polistiren (PS)
Aceasta este aparent unul dintre cele mai sigure materiale plastice existente, utilizat in industria alimentara, dar condițiile de siguranță in care acesta nu prezinta risc reprezinta de fapt un termen extrem de relativ. Având în vedere faptul că este fabricat din benzen și petrol, va recomand evitarea lui pe cat posibil. Stirenul este el însuși o substanță cancerigenă.
Uneori numit si polistiren, acesta este un material plastic care este frecvent intalnit in produsele oferite sub diferite forme de diverse servicii alimentare (catering, restaurante, cantine), de exemplu: sub forma de cupe, farfurii, boluri, tacâmuri, balamale desfacere containere (pentru scoici), tăvi de carne și păsări de curte, dar și containere alimentare rigide (de exemplu, cele pentru iaurt, chefir) sau ca material utilizat la fabricarea flacoanelor pentru medicamente, de exemplu aspirina. Polistirenul este, de asemenea, folosit pentru a face ambalaje din spumă de protecție pentru mobilier, electronice, portelan.

Acesta este un alt material plastic pe care veți dori să-l evitati.

O problemă fundamentală este aceea că din polistiren se poate evapora in mediu stiren. Stirenul a fost deja asociat cu aparitia diverselor forme de cancer, dar Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) nu a dat o inca clasificare oficială cancerigen. Acestea fiind spuse, EPA admite ca există o asociere la un risc crescut de leucemie și limfom (printre altele). Alte studii arata ca stirenul poate acționa ca o neurotoxină pe termen lung. Studiile efectuate pe animale reclama efectele nocive ale stirenului asupra celulelor rosii din sange, ficat, rinichi, stomac si alte organe. Aceste studii, de cele mai multe ori se referă la stiren, stiren care in aparenta nu pare să provină din polistiren. Asa sa fie?


NIHL enumeră stirenul ca pe o substanță cancerigenă probabila, dar spune ca stirenul dizolvat din containerele de alimente fabricate din polistiren se afla la niveluri foarte scăzute, nepericuloase. Mare atentie, ca orice substanta toxica se acumuleaza in organism, in ficat in special. De asemenea, ia totodata act de faptul că stirenul este unanim recunoscut pentru capacitatea sa de a provoca tumori pulmonare la soareci.

Un studiu publicat inca din 2007 a aratat ca, din containerele si vasele din polistiren PS, apa fierbinte a fost dovedit ca poate extrage stiren fiind contaminata cu stiren dar și cu multi alți compuși aromatici. Temperatura a fost demonstrat ca joaca un rol major în scurgerea de stiren. Mancarea se pune in general calda in vasele si caserolele din PS, deci problema este rezolvata. Cafeaua la fel.

Dacă stirenul se extrage si în alimente și in apa tinuta in conteinere din polistiren si asta inca la niveluri periculoase este o problema care se afla încă în litigiu, doar in spatele acestor studii se afla o intreaga industrie afectata, iar aceasta industrie are un lobby destul de puternic peste tot in lume.

Dar, așa cum studiul concluzioneaza inca din 2007, “Având în vedere caracteristica toxica a stirenului și extractia sa în apă și in alte produse alimentare, materialele din PS ar trebui sa fie evitate pentru ambalarea produselor alimentare.” Exista deja o declarație oficială a CDC in acest sens, special pentru stiren, dar aparent fara nici o urmare.