Acasă Apararea drepturilor cetatenilor Cum să recunoasteti plasticele, in special pe cele periculoase! (VII)

Cum să recunoasteti plasticele, in special pe cele periculoase! (VII)

366
0

Plastic # 7: Altele
Ultima, dar cu siguranță nu în ultimul rând si cea mai periculoasa dintre toate, materialul plastic # 7. E un fel de categorie ce cuprinde cam tot, denumire care descrie volume din alt plastic decât cele șase tipuri standard de rășină deja prezentate. Este, de asemenea, utilizat pentru a descrie materialele plastice realizate din orice combinație standard a celor șase plus alte tipuri de rășini.
Aceste materiale plastice sunt folosite pentru a face altfel de lucruri ca de exemplu recipientii de trei, cinci, opt sau zece litri reutilizabili, sticle de apa extrem de cautate de familiile aflate in concediu si nu numai, inclusiv unele sticle de suc de citrice și chiar sticle de ketchup. Este, de asemenea folosit pentru a face saci pentru cuptor – de copt adica (si aici piata abunda), straturi barieră, izolatii dar și de ambalare a utilajelor, masinilor, etc.
În mod evident, este extrem de dificil de stabilit riscurile de sănătate pentru o astfel de categorie de nespecificată, dar problema cea mai importantă cu aceasta clasa de plastice este aceea ca afectează sinteza de hormoni normala prin substantele chimice eliberate, de exemplu: bisfenol A (BPA). Unele sticle, inclusiv biberoanele, sunt realizate din material plastic policarbonat, un polimer realizat cu BPA drept aditiv. Doar o săptămână de utilizare a vasului de plastic policarbonat poate crește concentrația BPA eliminata pe cale urinară de peste două treimi. Și într-adevăr, BPA este omniprezent; acesta poate fi prezent in mai mult de 95% din populatia adulta a unei tari.
Un scurt rezumat al riscurilor de sanatate asociate cu BPA includ anomalii de reproducere cum ar fi numărul de spermatozoizi mai mici, schimbari hormonale, glandele prostatei mărite, astm, anomalii ale numărului de cromozomi în ouă, și modificări pre-canceroase la san si prostata (cel puțin la șoareci). A fost, de asemenea, legat de aparitia obezitatii si de diabetul rezistent la insulina.
Există, de asemenea, factori epigenetici care trebuie luati în considerare. BPA suprimă expresia unei gene care este vitala pentru funcționarea celulelor nervoase și a dezvoltarii sistemului nervos central. Se poate, de asemenea, spune ca predispune ambele specii: animale sau oameni, la tulburari de neuro-dezvoltare, autism fiind si el inclus.
“Altele” literal vorbind înseamnă de fapt o categorie nespecificată și care nu poate fi inclusa sau caracterizata clar, datorita abundentei specifice si a varietatii de compozitii existente. Acest plastic ar putea fi făcute din aproape orice, asa ca este bine sa fie evitate mereu aceste materiale plastice. Este foarte comun pentru aceste materiale plastice să conțină BPA.

Materiale plastice care conțin BPA
Grupuri de conștientizare a consumatorilor au fost la știri, în ultimii ani, in incercarea de condamnare a bisfenol-A (BPA), dovedit a se scurge din materialele plastice; în special în ceea ce privește materialele plastice utilizate pentru containerele de băuturi special destinate copiilor și sugarilor. BPA este un produs chimic care este cunoscut ca se extrage lent din materialele plastice ce il contin, si care perturba hormonii, cauzează probleme ca leziuni permanente ale creierului, cancer, diabet și, chiar, cardiace. Marea majoritate a sticlelor de plastic utilizate în prezent conțin BPA, fapt pentru care unii producători si cercetatori sustin, contra cost evident, ca acesta nu se infiltreaza în alimentele sau băuturile continute. Cu toate acestea, un studiu de la Universitatea Harvard a arătat că in sticlele de băut din material fabricat cu BPA se scurge mereu, continuu, si creste nivelul concentratiei depistate in examenul de urină BPA cu peste 70%. Imaginați-va nivelul acesta pentru un sugar care este continuu alimentat, la ore fixe, cu diverse formule de lapte de circa 6 – 7 ori pe zi, în fiecare zi, timp de cativa ani la rand, așa cum este si normal. Aceasta toxina se găsește în toate sticlele clare, de plastic dur. Materiale plastice care nu sunt clare, mate adica, nu conțin teoretic BPA. Cutiile de lapte nu conțin teoretic BPA. F.D.A. a susținut că BPA este sigur, după consultarea cu reprezentanții grupurilor de interese din industria care le produce (de ce nu ne mai mira oare acest lucru?) pentru a determina siguranta lor in exploatare.
Vă recomandăm sa luptati activ împotriva utilizării de materiale plastice pentru depozitarea de produse alimentare și băuturi. Sistemul imunitar va fi altfel slăbit, treptat, treptat, an de an, luna de luna, zi de zi, pana cand nu va mai putea face față toxicitatii adăugate continuu, asta în cel mai bun caz, in cazurile grave, cancerul si alte boli vor fi prezente si vor finaliza ceea ce a inceput acum cativa ani, odata cu introducerea acestor deseuri drept conteinere de mancare si lichide alimentare.
Multe materiale plastice continand BPA pot elimina diverse produse chimice toxice, in speta chiar BPA-ul ca potențial dăunătoare, o dilemă explorata sper clar în expunere noastra succinta si pe care industria de mase plastice o ignora de fiecare data, indiferent de situatie.
Daca consumatorii nu au avut nici un fel de vești referitoare la fiecare din elementele ascunse în oficiile lor si care ar putea face ravagii cu hormonii lor. Pana acum. Un document nou in revista Environmental Health identifică produse – inclusiv pe cele din material plastic specifice: biberoanele AVENT, vasele cu gat lung de sorbit lichide Camelbak și containerele alimentare Lock & Lock utilizate in scopul depozitarii alimentelor, din care se scurg lent acesti pseudo-estrogeni ce imita structura chimica a hormonilor naturali. Poate mai important pentru noi este faptul ca, de asemenea, numeste cele câteva opțiuni, care sunt fără pseudo-hormoni (BPA).

Sfarsitul partii a saptea