Acasă Sanatate De ce coronavirusul ar putea fi mai puțin periculos decât se crede....

De ce coronavirusul ar putea fi mai puțin periculos decât se crede. Cazul aparte al Islandei

Coronavirusul ar putea avea o rată a cazurilor mortale mult mai redusă decât se crede, în schimb numărul infectărilor este mult mai mare decât cel estimat de epidemiologi. Islanda a testat populația pe scară largă, iar jumătate dintre cei infectați nu au avut niciun fel de simptom, scrie publicația britanică The Sun.

Rata mortalității la COVID-19 ar fi  mult mai mică decât arată statisticile oficiale întrucât numărul de infectați este foarte mare, iar acest lucru poate fi arătat doar de o testare pe scară largă.

Islanda a testat nu mai puțin 10% din populație, la întâmplare, iar datele arată majoritatea cazurilor de infectare au fost asimptomatice sau cu simptome ușoare. La o populație de 364.000 de oameni, s-au înregistrat 1.689 de cazuri de infecție și șapte decese.

Astfel, cu cât mai mare este nivelul testării  cu atât se poate stabili cu o acuratețe mai mare rata mortalității, raportată la întreaga populație. În Irlanda, datele arată ca rata cazurilor mortale este de 0,0041%, în timp ce în Regatul Unit ar fi de 0,012%.

Însă mortalitate  mai mare în Marea Britanie ar putea fi o aparență creată de numărul redus de teste prin comparație cu numărul populației. În Marea Britanie s-au făcut 335.000 de teste pentru  269.000 de persoane la o populație de 66.400.000. Când sunt testați doar cei internați sau cu simptome inevitabil imaginea obținută este una mult mai pesimistă.

De ce testarea scade mortalitatea

Kári Stefánsson, fondatoarea companiei DeCODE spune că circa 50% dintre cei testați pozitiv au fost asimptomatici și au contribuit, fără să știe, la răspândirea virusului. „Pentru că testăm populația în ansamblu, îi depistăm mai devreme pe cei infectați, înainte ca boala să se manifeste”, a afirmat Stefánsson.

Depistarea precoce a cazurilor a permis autorităților să nu recurgă la interdicții similare celor de pe continent.

Gestur Palmason, un polițist implicat în stabilirea contacților celor infectați, crede că un rol mare l-a avut și colaborarea cetățenilor care, trăind în comunități mici, se implică activ în raportarea cazurilor suspecte, iar cei infectați au grijă ca cei apropiați lor să nu fie supuși riscului.
AutorAdrian Ilie(redactor pe actualitate laFanatik, specializat în politica internă și știrile externe, cu 16 ani de experiență în presa scrisă)
Corespondență de la Emil Stanciu(Senior Editor Jurnalul Bucurestiului).
A se vedea și articolul

Sisteme complexe. Subiect de teză de doctorat inter-pluri și transdisciplinar. Formalismul (modelul) matematic al algebrei și analizei matriciale în contaminarea unui „human specimen” cu un virus (agent patogen inframicrobian, inclusiv, Covid-2019/SARS-CoV-2). Aplicații la crearea unui vaccin rezistent contra acestuia. [Subject of inter-pluri and transdisciplinary doctoral thesis. Mathematical (model) of algebra and matrix analysis in contamination of a „human specimen” with a virus (inframicrobial pathogen, including Covid-2019/SARS-CoV-2). Applications to create a resistant vaccine against it. (Multi-and inter-disciplinary dissertation topic. The mathematical algebraic and matrix model in the contamination of a human specimen with a virus)].

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.