Acasă Evenimente culturale De Ziua Națională a Culturii Naționale „POEM-I (Proiectul Orizont Eminescu Mihai–Internațional)” din...

De Ziua Națională a Culturii Naționale „POEM-I (Proiectul Orizont Eminescu Mihai–Internațional)” din Australia (Corespondență de la colaboratorul nostru Profesorul Constantin Hărăbor)

Așa cum am menționat  în articolul  Proiectul „Orizont Eminescu” (Proiectul Orizont Eminescu Mihai–Internațional, acronim POEM-I) a ajuns în Australia. Acolo, cu sprijinul operativ și profesionist al D-lui Daniel Ioniță–Președintele Academiei Australia–România pentru Cultură, am intrat în legătură cu Doamna Aurelia Noran–Președinta Asociației Română Doina din Queensland–al doilea cel mai mare stat din Australia. Am avut mai multe convorbiri cu dânsa pentru că a îmbrățișat cu mult entuziasm ideea ca ARDoina să fie partener în proiect.

Printre altele, ea ne-a spus că este o fetiță româncă, foarte talentată, din municipiul Brisbane–capitala statului Queensland, care va interpreta la flaut o melodie inspirată de o poezie a lui Mihai Eminescu. După întoarcerea în țară, la Școala Orizont ne-am apucat să pregătim Etapa a III-a a POEM-I intitulată „Porni Luceafărul”–un Spectacol Omagial dedicat sărbătoririi a 174 de ani de la nașterea Poetului Nepereche, care se va desfășura în data de 19 ianuarie 2024 la Palatul Național al Copiilor din București. În timpul sărbătorilor de Crăciun am primit o veste foarte bună, anume că fetița respectivă de 13 ani–pe nume Maria Brereton–a reprezentat Australia la Concursul Internațional „Kids Star Internațional” din Thailanda, că a câștigat Premiul de popularitate și s-a clasat pe locul IV în clasamentul general.

După trecerea sărbătorilor am reușit să luăm un lung interviu Mariei și mamei ei–D-na Helen Brereton–renumită violonistă și profesoară de muzică instrumentală. Așa am primit din cea mai autorizată sursă informații despre această performanță notabilă a unui pui de român din îndepărtata insulă-continent Australia. La competiția internațională au participat copii în vârstă de până la 17 ani din peste 40 de țări din Europa, Africa și Asia. Concursul a constat din trei defilări pe podium, mai multe teste de cultură generală tip „Întrebări și răspunsuri”, o altă probă a fost prezentarea unui costum popular–la care Maria a purtat un costum inspirat de ursul koala–unul din simbolurile Australiei, iar proba finală a constat dintr-un show artistic –ea interpretând un cântec la flaut–instrument pe care îl studiază de 7 ani. Aceasta a presupus mult studiu pentru pregătirea probelor teoretice și practice, nenumărate repetiții etc. Referitor la show-ul artistic menționăm că Maria este bursieră a unei renumite școli de muzică, clasa flaut, unde face teorie și practică intensă, trece foarte multe examene, susține spectacole etc. Este foarte clar că bursa, odată primită, trebuie susținută prin progrese constante, altfel bursa se ridică…

Dar cine este eminența cenușie care o îndrumă și susține permanent pe acest drum frumos, dar anevoios? Este mama ei–Helen, absolventă și bacalaureată a Colegiului Internat de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău (o să mai auzim de acest oraș în acest articol…), Diplomată a Universității Naționale de Muzică din București–Specialitatea vioară și absolventă a unui Masterat în Științele Educației la Universitatea Internațională din Chișinău, Republica Moldova. Ea a fost și este profesoară de muzică instrumentală (vioară, violă, cello etc.) la diferite gimnazii și licee de muzică de top. A fost membră a unor renumite orchestre, dintre care menționăm doar Orchestra Lirică a Operei din Sydney. În cadrul interviului i-am spus în glumă, dar foarte serios, că ea este dublul creator al Mariei.

Am aflat că de fapt costurile foarte mari ale participării la acest Concurs nu sunt suportate nici de statul Queensland, nici de Australia, ci sunt în sarcina participantului. Iar aici un rol determinant și salvator l-au avut doi oameni providențiali: Daniel Ioniță și Aurelia Noran. Ei au organizat un spectacol cultural-artistic grandios, având ca scop strângerea fondurilor necesare. Dar, mai mult decât atât, persoane din comunitatea locală românească din Sectorul Logan al capitalei Brisbane, unde locuiește Maria, pe tot parcursul pregătirii pentru concurs și mai ales în timpul concursului i-au transmis constant mesaje de sprijin și îmbărbătare pe Facebook și media, sprijin moral foarte important pentru ea, care participă pentru prima dată la o competiție internațională de anvergură. Deci, vorba populară înțeleaptă „Sângele apă nu se face!” a fost probată prin fapte și dragoste sufletească. De aceea se justifică titlul articolului, pentru că noi am primit drept cadou de Crăciun și Anul Nou faptul că aceste două promotoare ale Culturii române–mama și fiica–vor participa on-line la Spectacolul „Omagiu lui Mihai Eminescu” din 19 ianuarie 2024.

În cadrul interviului luat am întrebat-o pe Maria unde și când a auzit prima dată de Mihai Eminescu și ea ne-a răspuns clar așa: „…la vârsta de 4 ani, la grădinița din Chișinău..” (se confirmă încă o dată că acest oraș–în speță Republica Moldova–este un Bastion de Românism, înconjurat de o Mare slavă, mare cu o față vizibilă, mai nou manifestată deschis și de naționalismul ucrainean, precum și o alta invizibilă, ascunsă, dar foarte periculoasă…). Doamna Helen ne-a declarat că ea a învățat la Chișînău după manualele de Limba română venite cu trenul din România, iar profesoara de Limba română îi punea și ajuta pe copii să studieze profund, în primul rând poezia lui Mihai Eminescu.

De altfel ea a fost bursieră a Statului Român la Universitatea Națională de Muzică din București. Ambele au cetățenie dublă, română și australiană. Se cuvine să menționăm această preocupare notabilă a Statului Român pentru sprijinirea copiilor și românilor de pretutindeni, nu doar să-l criticăm! În încheierea interviului, Doamna Helen a declarat că, de fapt: „Maria este produsul artistic al Culturii Române, ea înmugurește în Australia și continuă tradițiile românești și europene în lume…”. Considerăm că ele două, persoanele menționate mai sus și nu numai, sunt de facto adevărați „Ambasadori executivi ai Culturii Române”, wherever they are…

Noi, cei din Echipa de proiect de la Școala gimnazială Orizont asta avem ca obiectiv: sprijinirea și stimularea dezvoltării acestor „muguri”, să dăm copiilor români de pretutindeni o Ancoră de cultură, spiritualitate și trăire românească prin antrenarea lor la cunoașterea activ-participativă a genialei creații eminesciene. (Profesor de Matematică  Constantin Hărăbor Autor și Coordonator de proiect, Profesor de Matematică Iuliana Matrosenco, Manager General de proiect, Photos credits Brennan Finighan, Brisbane, Australia)

Corespondență de la colaboratorul nostru Profesorul Constantin Hărăbor

Articole asociate

Proiectul „Orizont Eminescu” al profesorului Hărăbor Constantin în Australia (Corespondență de la Sydney)

 

Eveniment cultural de excepție în România al Poetului Preot Dr. Dumitru Ichim biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Kitchener (Provincia Ontario, Canada). Corespondență de la colaboratorul nostru Prof. Constantin Hărăbor

Nota redacției

Henri Poincaré, printre contemporanii săi și dincolo de ei. Incursiuni în geo-receptologia și geofilosofia științei (Corespondență de la prof. dr. Narcis Zărnescu, scriitor, critic și istoric literar, redactor șef al Revistei „Academica” al Academiei Române, secretar știinfic al Academiei Oamenilor de Știință din România, secția  Secția X–Filosofie, Teologie și Psihologie, membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului, Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques” din Franța)

„Am trăit prea mult?” Evenimentul Grid Modorcea („Omul bibliotecă”, „The Great Mitică”) – 80 la Galeria de Artă „Kulterra” din București. Polihistorii Sophianici

Profesorul Doru Pop de la UBBC (Universitatea Babeș – Bolyai) din Cluj – Napoca: „Fascismul, un herpes care mereu se reîntoarce”

Din Pomerania de Vest la Lună – O rememorare printre ruine (Corespondenţă de la Axel Riwe din Anklam – Germania)

Cum „traducem” cultura. Marea antologie a liricii românești/ Die Geschichte der rumänischen Lyrik (de la începuturi și până astăzi) a poetului și traducătorului trilingv brașovean Dr. Christian W. Schenk (membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities), corespondent permanent al Jurnalului Bucureștiului (din Boppard – Renania-Palatinat, Germania)

Conferința națională a detectivilor (Privat investigator – Pi/∏/π) din România. Forum de consultări și dezbateri privind necesitatea modificării Legii 329/2003 privind activitatea detectivilor privați (particulari). Gala „Sfântul Nicolae” 2023 (Ediția a 17-a)

In memoriam Profesorul universitar – sociolog Ion Iordăchel. „Civitas Innocentiae” în „Lumea II” a marelui intelectual Grid Modorcea, (neo)Comunismul, Libertatea „sub sechestru electronic” cu ajutorul sistemelor de navigație prin sateliți în cadrul structurilor inter-, pluri și transdidciplinare ale Noii Ordini mondiale. „Societatea ordonată” și cuantificarea stărilor psihice și psihologice ale „omului – matrice” („atom – social”, „robot – uman”)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal [Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel]

Uniți în onoare și recunoștință în amintirea eroilor de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la sediul OADO (Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Ecosoc – Națiunile Unite)

„Ortopedia Pediatrică este Știință, Artă și Predicție” (Corespondență de la Dr. Gheorghe Burnei, Professor of pediatric orthopedics, Macta Clinic – Constanța)

Francezul „supradotat” (gifted, tânăr cu abilități intelectuale înalte, tânăr intelectualmente precoce, tânăr capabil de performanță). Învățământul alternativ elitist (de excelență) în Franța

Enseignant dans les CPGE (Classes Préparatoires aux Grandes Ecoles) & les Grandes Ecoles. Les concours externe et interne de l’agrégation. Les professeur agrégés de l’enseignement supérieur. Enseignant – Chercheur. Concours de l’agrégation de Mathématiques externe – 2023 (Les sujets)

„Grandes écoles scientifiques – un modèle à réinventer” (Pierre Veltz, professeur émérite à l’Ecole des Ponts ParisTech – École nationale des ponts et chaussées)

„Scriitorul” multirecidivst Rédoine Faïd („Le Roi de Belle”) specializat în jafuri armate și evadări – Spectaculoasa sa evadare din CPSF (Centrul Penitenciar de la Réau) cu un elicopter Alouette. Procesul și Verdictul. Corespondență de la Curtea cu Jurați a TJP (Tribunalul Judiciar Paris)

Zilele academice ieșene. Sesiunea știinţifică anuală a institutului de cercetări „Acad. Ioan Hăulică” al Universității „Apollonia” din Iaşi [(Lucrarea „Rolul parametrilor comunicării prin social – media în promovarea sistemului (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles) – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani”)]

Centrul Gifted Education: Conferința „Alternative în Educație” sau „Învățământ neînregimentat”. Mai sunt copiii fericiți să învețe?

Traducerea (Corespondență de la Dr. Dr. Christian W. Schenk – poet și traducător trilingv brașovean, membru corespondent al Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities, corespondent permanent și membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului din Boppard – Renania-Palatinat, Germania). Traducerea textelor cu caracter juridic (Thomas Csinta, criminal investigation journalist, research professor in MM – mathematical modeling & in MASS – Applied Mathematics in Social Sciences)

Sesiunea științifică a Academiei Germano – Române din Baden – Baden (Deutsch – Rumänische Akademie Baden-Baden e.V. – Rumänisches Institut – Rumänische Bibliothek Freiburg e.V., Landul Baden – Würtenberg, Germania) la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” din București [Lucrările „Sistemul (ultra)elitist francez napoleonian de înalte studii PGE – Prépa–Grandes Ecoles – un sistem educativ ultraselectiv, ultraperformant și unic în lume, care domină învăţământul universitar francez LMD – Licență, Masterat, Doctorat – de sute de ani” și „Brabantul în haos și sub teroare. Asasinii din Brabant. Adevărul istoric după 40 de ani”]

Le vernissage de l’exposition „Icônes et poteries de Roumanie” (Corespondență de la eruditul promotor franco – român al artei vizuale est – europene Michel Gavaza, președintele prestigioasei asociații franceze de artă contemporană Soleil de l’Est, promotorul înfrățirii orașelor Brașov – ZMBv și Tours-Métropole Val de Loire)

Le 10 octobre – „Journée européenne & mondiale contre la peine de mort” avec Amnesty International, ECPM (Ensemble Contre la Peine de Mort) et le Journal de Bucarest („Le petit Parisien”)

Centrul Gifted Education. În căutare de noi colegi pentru anul academic 2023 – 2024

„Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și restabilirea adevărului istoric (Partea 2)

Le Casse du siècle – „Jaful secolului” de la banca Société Générale din Nisa. O conexiune dintre OAS (Organizația Armată Secretă), SAC (Serviciul de Acțiune Civică) gaulle-ist și celebra organizație criminală „French Connexion” în „războiul cazinourilor” a „anilor de plumb”de pe Coasta de Azur, într-un „triunghi (graf neorientat) al bermudelor” determinat de Albert Spaggiari–Jacques Cassandri–Jean Guy. În căutarea și (re)stabilirea adevărului istoric (Partea 1 – Preambul)

Revista internațională de cultură „Cervantes”: Rezumat al interviului „interzis” al profesorului – cercetător Thomas Csinta, acordat jurnalistului Geo Scripcariu, de la Radio Punct Londra

8 COMENTARII