Acasă Eveniment istoric comememorativ Deschiderea expoziției Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere la...

Deschiderea expoziției Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere la Muzeul de Artă din Piatra Neamț – în parteneriat cu MNIR (Muzeul Național de Istorie a României). Primirea de către MNIR a două monede romane de aur, rare, din partea Ministerului Culturii

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) l-a omagiat pe marele savant român Nicolae Iorga (1871-1940) la 150 de ani de la naștere, printr-o expoziție-eveniment ce are la bază piesele Colecției „IorgaPippidi”, donate  muzeului de către domnul prof. dr. Andrei Pippidi, nepot al marelui istoric. Acesta a adunat și păstrat timp de decenii toate aceste mărturii ale vieții și activității științifice, literare, eseistice, dramaturgice, politice, ale marelui savant Nicolae Iorga.

Colecția este formată din piese excepționale, care au fost valorificate expozițional pentru prima dată anul acesta: actul de naștere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale și diplomele de licențiat și doctor; o parte dintre cele mai importante diplome de Doctor Honoris Causa de la marile universități ale Europei, precum și brevetele și medaliile primite de către Nicolae Iorga de-a lungul vieții, de la cele româneștiꓽ Marele Colan al Ordinului Carol I și Marele Colan al Ordinului Ferdinand I, la cele străine: Ordinul Legiunea de Onoare, în grad de Mare Cruce, Franța; Ordinul Mântuitorului, în grad de Mare Cruce, Grecia; Ordinul Coroana Italiei, în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare, în grad de Mare Cruce,  Lituania; Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce, Spania și multe altele. De asemenea, sunt  expuse documente primite de către marele istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, principele și apoi regele Carol al II-lea, precum și de la principesele Mărioara și Elena.

Expoziția cuprinde bunuri culturale care atestă legăturile lui Nicolae Iorga  cu orașul Piatra Neamț, expuse  în premieră, aparținând doamnei Elena Cuza, retrasă la Piatra Neamț, și părintelui C. Matasă. Grație unei frumoase colaborări dintre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Complexul Muzeal Național Neamț, o mare parte din inestimabila colecție este expusă  în perioada 13 octombrie 2022-13 ianuarie 2023 la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, alături de piese vestimentare, obiecte personale, mobilier, piese aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) și al Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române, precum și fotografii din colecțiile Arhivelor Naționale ale României.

Coordonatorii expozițieiꓽ prof. dr. Andrei Pippidi, și dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul  general al Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Curatoriꓽ dr. Cristina Păiușan-Nuică, cercetător științific, dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct, dr. Alexandru Bădescu, șef Secție Patrimoniu, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și dr. Mihaela-Cristina Verzea, director științific, Complexul Muzeal Național Neamț.

Notă. Pe 18 octombrie 2022, va avea  loc la sediul Ministerului Culturii, oficializarea primirii de către Național de Istorie a României (MNIR), a două monede romane de aur, rare, respectiv o monedă aureus Hadrianus (117-138 d. Hr.) și un solidus Gratianus (367–375 d. Hr.). Acestea au fost achiziționate de Ministerul Culturii, prin exercitarea dreptului de preemțiune, de la un operator economic autorizat, în urma efectuării expertizei care a stabilit că bunurile culturale au o valoare științifică certă. Clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural national, monedele au fost înmânate de către domnul Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României. Cele două monede vor putea fi admirate de public în expoziția permanentă Tezaurul Istoric, începând cu data de 27 octombrie 2022.

Notă. Alte articole despre MNIR în Jurnalul Bucureștiului
Secția Relații Publice și Marketing Cultural 
Website: www.mnir.ro

Articole asociate

Deschiderea expoziției Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi”, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte

Prelungirea expoziției Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)

Deschiderea expoziției „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”, la MNIR (Muzeul Național de Istorie a României)

Nicolae Iorga–150 de ani de la naștere (UZPR–Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România)

Conferința Națională „Iorga după Iorga” ediția a 2-a, cu tema „România, doar atât. Între patriotism și Naționalism”

Nicolae Iorga: Cărturarul-Martir (Corespondență de la prof. dr. Narcis-Stelian Zărnescu, redactorul șef al Revistei Academiei Române „Academica”, secretar științific al Secției X – Filosofie, Teologie și Psihologie a AȘOR – Academia Oamenilor de Știință din România)

Nota redacției