Acasă Editorial Jurnalul Bucurestiului Documentar francez excepțional despre regina Maria la București

Documentar francez excepțional despre regina Maria la București

Ca în fiecare an, luna martie este luna francofoniei, iar 20 martie este Ziua Internațională a Francofoniei. Cu această ocazie Institutul Francez din România (IFR), împreună cu partenerii săi, propune publicului un program variat și plin de surprize. Descendentă a reginei Victoria a Marii Britanii și a împăratului Alexandru al II-lea al Rusiei, Marie a fost destinată unui destin regal. Ea va realiza acest lucru devenind suverană a României după căsătoria cu Ferdinand de Hohenzollern. Îndrăgostită de această țară și de oamenii ei, ea o va însoți în greutățile prin care a trecut la începutul secolului al XX-lea.

Luni, 21 martie a.c., la cinematograful „Elvire Popesco” din Bucuresti am participat la proiecţia filmului documentar „Marie de Roumanie, l’etonnante reine des Carpates”, eveniment organizat cu ocazia Zilei Francofoniei.

Am aflat multe lucruri noi (pentru mine!) legate de printul Barbu Stibey, apropiat prieten și mentor al Reginei, despre rolul esențial al Reginei în realizarea României Mari și despre componenta vizitei Reginei în SUA care a inclus și Hollywood-ul. Personalitatea lui Barbu Stibey, om rafinat, cult, manierat, bărbat frumos, cu părul bogat și negru, cu ținută tipic englezească, i-a adus supranumele de „Prințul alb”. I s-a mai spus și „Rasputin al Balcanilor”.

                             Arătosul prinț Barbu Stirbey, un gentleman și un diplomat desăvârșit

În anul 1913, regele Carol I îl numește pe Barbu Știrbey, administrator al Domeniilor Coroanei Regale. Între prințul moștenitor Ferdinand și Barbu Știrbey s-a legat o puternică prietenie. Devenit rege, Ferdinand îl va lua consilier personal pe Știrbey. Și între regina Maria și Știrbey relațiile au fost deosebit de prietenești – în așa măsură încât în epocă a circulat insistent zvonul că principesa Ileana ar fi fost fiica nelegitimă a celor doi.

Regele Ferdinand a trimis-o pe Regină în vizite neoficiale în Franţa şi Marea Britanie, pe care le-a efectuat în martie–aprilie, pentru a pleda cauza ţării la Conferinţa de Pace de la Paris (1919–1920), unde a vorbit despre sacrificiile pe care le-a făcut armata română în timpul Primului Război Mondial, impresionând opinia publică şi având convorbiri importante cu preşedintele Franţei Raymond Poincare şi cu prim-ministrul Georges Clemenceau

Poate cea mai grea întânire pe care a avut-o a fost cea din 7 martie 1919, de la Paris, cu prim-ministrul francez Georges Clemenceau, în faţa căruia a pledat pentru integrarea în România, după Primul Război Mondial, a Transilvaniei până la Tisa şi a Banatului, în întregimea lui.

În cadrul întâlnirii, Georges Clemenceau a criticat încheierea păcii separate cu Germania, pe care România a fost nevoită să o facă în primăvara anului 1918, pe fondul ieşirii Rusiei din război şi a epidemiei de tifos care a decimat soldaţii şi populaţia.

Totodată, potrivit cronicilor vremii, Georges Clemenceau, supranumit „Tigrul”, i-ar fi spus, atunci, legat de recunoaşterea graniţelor României: „Madame, ceea ce cereţi este partea leului!“. Răspunsul Reginei Maria a fost prompt: „Este ceea ce leoaica cere tigrului!“.


Regina Maria a cucerit inima Americii într-o vizită de răsunet internațional în anul 1926. Regina a traversat aproape toată America și Canada, de la est la vest, într-un turneu de cinci săptămâni.

Ajunsă și la Hollywood, Regina a fost primită cu mare căldură de către prietenii ei Douglas Fairbanks și Mary Pickford. Douglas i-a propus să-și joace propriul rol într-un film pe care ar fi vrut să i-l dedice. Din păcate, cum se întâmplă în zilele noastre încă, parlamentul de la București s-a opus, dovedind cât de retrograd și conservator era (este încă).

Douglas Fairbanks și Mary Pickford

La proiecția documentarului au mai participat ambasadorul Franţei în România, Laurence Auer, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

Pe tot parcursul lunii martie, filialele Institutului din București, Iași, Cluj și Timișoara organizează peste 40 de concursuri, expoziții, ateliere de creație și benzi desenate, webinarii, quiz-uri, recitaluri muzicale și mese rotunde. În contextul sanitar actual, majoritatea acestor evenimente se vor desfășura online. În acest an tema lunii francofoniei este „Femei francofone, femei rezistente”.

În data de 20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei, pe platforma online a Institutului Francez din România, ElvireChezVous, vă așteaptă o surpriză: celebra operă Oedipe, compusă de George Enescu după un libret în franceză semnat de Edmond Fleg. Difuzarea online vă este oferită în parteneriat cu Opera Națională București, cu susținerea Ministerului Culturii și a Ministerului Afacerilor Externe ale României.

Programul complet al evenimentelor din cadrul Lunii Francofoniei

Notă. A se vedea și articolele asociate

In memoriam Regina Maria a României. Prima femeie la Meteora (Corespondență de la Simona – Nicoleta Lazăr, poet, prozator, editor și jurnalist, membru al UZPR și al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

O cină la Palatul de la Elysée. Monarhii României şi preşedinţii Franţei (Corespondență de la Simona – Nicoleta Lazăr, poet, prozator, editor și jurnalist, membru al UZPR și al AJTR – Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România)

Nota redacției

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.