Acasă Dezvoltare Personală Două decenii de Facebook – Cele 10 „Meta” motive pentru a nu...

Două decenii de Facebook – Cele 10 „Meta” motive pentru a nu mai folosi tehnologia „Meta” (Partea IV) – 10 filme realiste după care nu vei mai vrea să folosești Facebook sau WhatsApp.

De ce nu (mai) folosesc Facebook, Whatsapp, Instagram și toate bălăriile digitale Meta? Am început să explic argumentele mele în articolele anterioare din seria Două decenii de Facebook–Cele 10 „Meta” motive pentru a nu mai folosi tehnologia „Meta” :

Două decenii de Facebook – Cele 10 „Meta” motive pentru a nu mai folosi tehnologia „Meta” (Partea I)

Două decenii de Facebook – Cele 10 „Meta” motive pentru a nu mai folosi tehnologia „Meta” (Partea II). Facebook, borcanul cu miere din pușcăria digitală

Două decenii de Facebook – Cele 10 „Meta” motive pentru a nu mai folosi tehnologia „Meta” (Partea III). Cele 10 motive pentru a părăsi WhatsApp

La care se adugă acum…partea IV-a-10 filme realiste după care nu vei mai vrea să folosești Facebook sau WhatsApp. Am descoperit că este mai ușor pentru unele persoane să înțeleagă concret pericolele la care se expun prin dependența de tâpifoane în general și aplicații de tipul WhatsApp în special prin urmărirea unor filme din care unele bazate pe fapte reale, ce pornesc de la modul în care utilizatorii folosesc în mod curent aceste dispozitive. Din punctul de vedere al calității cinematografice și ai ideologiei prezente, unele sunt mai valoroase decât altele, dar iată cel puățin 10 filme pe care merită să le urmărești cu discernământ și apoi să te mai gândești despre ce, cât sau cum împărtășești prin Facebook sau Whatsapp. Le-am ordonat nu în ordinea calității, ci a relevanței pentru înțelegerea preicolelor prezentate și expuse pe larg în seriile anterioare.

Unele din aceste filme nu sunt potrivite pentru vizionarea minorilor, datorită conținutului grafic sau ideologic pe care ar putea să-l prezinte. De asemenea, doar pentru că recomand filmele din această listă pentru înțelegerea unor probleme tehnologice, nu înseamnă că sunt de acord în întregime cu conținutul, mesajele sau ideile exprimate în acestea și nici că le consider pe toate filme de calitate artistică ridicată. Acestea sunt doar o parte mică din filmele pe care le-am văzut pe subiectele expuse care la rândul lor sunt o parte mică din numeroasele producții existente din care pe majoritatea nu le-am văzut (și nici nu-mi propun să le văd). Includerea sau excluderea unor titluri pe listă este discutabilă și deschisă sugestiilor.

Pentru fiecare din titluri, am specificat anul, am inclus linkul la pagina de imdb, am adăugat embedded trailerul și am făcut precizări ce pot ajuta la evitarea confuziilor cu alte titluri. În cazul premiilor Oscar menționate în listă, cred că acestea au fost pe deplin meritate pe vremea când filmele nu erau recompensate doar pentru obrzănicia perversiunilor sau pentru corectitudinea politică afișate. Nu am reușit să găsesc la fiecare film trailerele originale și nu am stat să aleg. Top 10 filme care te vor face să regândești înainte să folosești aplicațiile deținute de Meta

Reconstituire biografică, varianta cu actori a poveștii spuse în documentarul câștigător al premiului Oscar Citizenfour (2014) care este de asemenea o recomandare puternică. Aprecierea valorii artistice: 10/10.

Câștigător a 3 premii Oscar și considerat unul din cele mai bune filme ale secolului XXI, reconstituire biografică și ecranizare. Aprecierea valorii artistice: 10/10.

Co-scris de câștigătorul premiului Oscar Christopher Rouse, al 5-lea film din cele 6 care fac parte din universul de filme bazate pe și dezvoltate după romanele lui Robert Ludlum în acest secol. Celelalte filme sunt: The Bourne Identity (2001), The Bourne Supremacy (2004), The Bourne Ultimatum (2007)–câștigător a 3 premii Oscar, The Bourne Legacy (2012) și Treadstone (2019). Acțiunea din filme este în ordine (crono)ogică ți recomand vizionarea tuturor filmelor pentru aprofundarea a ce se vede în filmul din 2016. Aprecierea valorii artistice: 7/10.

Versiunea sud-coreeană (remake), mai bună decât originalele japoneze Sumaho o otoshita dake na no ni (2018) și Sumaho wo otoshita dake na no ni: Toraware no satsujinki (2020) pe care le-am văzut. Aprecierea valorii artistice: 7/10.

Spin-off de la Ask Me Anything (2014) scris de acelați autor, pe care l-am văzut și care a fost un film mai bun care însă pe un alt subiect (blogurile și generația Millenials). Nu e necesară vizionarea filmului din 2014 pentru înțelegerea celui din 2021. Aprecierea valorii artistice:  4/10.

Film american bazat pe fapte reale, a nu se confunda cu filmul chinezesc Sou Suo/Caught in the Web (2012) Aprecierea valorii artistice: 6/10.

Recenzat aici, vezi și comentariile: aprecierea valorii artistice: 4/10.

O satiră inteligentă despre o tânără utilizatoare de Instagram care ajunge să fie amenințată cu moartea. Aprecierea valorii artistice: 7/10.

Filmul american, a nu se confunda cu producția filipineză The Influencer(2022) lansată întâmplător la câteva luni distanță. Aprecierea valorii artistice: 7/10.

Versiunea cinematografică regizată de Sofia Coppola, câștigătoare a premiului Oscar, mai bună față de producția TV omonimă din 2011. Corespondența documentară a filmului se găsește în documentarul The Ringleader: The Case of the Bling Ring (2023) pe care l-am văzut și care se completează plăcut și util cu filmul de ficțiune. Pe baza aceluiași caz a fost făcut și un documentar în 3 părți pe care însă nu l-am văzut. Aprecierea valorii artistice: 7/10.

 Mențiuni onorabile

După cum am menționat, filmele din top 10 de mai sus sunt fie bazate pe realitate fie realiste. Două mențiune onorabile mai curând din spectrul horror/SF pe care însă nu am considerat potrivit să le adaug în top 10 sunt:

  • Kol (2020) horror SF, remake sud-coreean după originalul The Caller (2011) din Puerto Rico – o poveste despre tragediile generate de obiceiul de a pălăvrăgi la telefon cu necunoscuți. Aprecierea valorii artistice: 7/10.

  • Anon (2018) film de anticipație științifică despre încotro ne îndreptăm ca societate prin continuare folosirii acestor platforme regizat de scenaristul filmelor Gattaca (1997) și Truman Show (1998). Aprecierea valorii artistice: 6/10.

 Dacă ți-a plăcut acest articol, atunci s-ar putea să apreciezi și:

Text Copyright © Marcus Victor Grant 2023-prezent, toate drepturile rezervate. Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Marcus Victor Grant (consultant și trainer în învățare eficientă-citire rapidă, memorare, concentrare, productivitate, modelare NLP), consilier în carieră, Global Career Development Facilitator și cofondator al Asociaţiei Române de Coaching

Nota redacției

Ziua Națională a României moderne (Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România – Proclamația de la Alba Iulia) și „Bătălia pentru Moldova” (cu Zurab Todua – scriitor, publicist, politolog din Republica Moldova)

In memoriam Acad. Prof. Paul Popescu – Neveanu. Psiho(socilogia) matematică – aplicații la studiul comportamentului infracțional criminal (Mathematical psycho(sociology) – applications to the study of criminal behavior/Psycho(sociologie) mathématique – applications à l’étude du comportement criminel)